buraczki tarte - 642 przepisów (strona:22/43)

Kotleciki marchewkowo - serowe 155

Super kotleciki dla naszych pociech i nie tylko. Kotleciki najczęściej podaję z duszonymi ziemniaczkami oraz buraczkami. Składniki: marchew 4 szt, ser żółty mozzarella 2 garście, jajko 1 szt, mąka pszenna 1 łyżka, sól, pieprz, papryka słodka do smaku, zioła prowansalskie szczypta, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Marchew obieramy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy

kulinarne odsłony pati
Zupa krem z buraczków 182

Opis: Oprócz tradycyjnego barszczu wigilijnego polecam również trochę inną formę, czyli zupę krem z buraczków. Krem z buraków ma piękny intensywny kolor. Składniki: 4 buraki 2 ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki tartego imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: W garnku o grubym dnie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Klasyczne brownies, Magiczne smaki 184

restauracji).  Na drugie danie niezły misz-masz: ziemniaki z groszkiem, kotlety z ziarnami, gotowane buraczki z goździkami (nadzwyczaj smaczne), seler w sosie pomidorowym, gulasz z dynią i kukurydzą. Da tego dania podawana jest miseczka surówki. Jak szaleć, to szaleć: deser. Genialna tarta cytrynowa na spodzie z 2 mąk  z bezą . N iestety nie udało mi się

Qlinarnie i Qlinarnie
Ćwikła z chrzanem 208

Klasyczny dodatek do głównego dania. Składniki: 4 ugotowane buraki 3-4 łyżeczki tartego chrzanu sól i cukier do smaku sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Ugotowane buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej na dowolnych oczkach. 2. Do buraczków dodać chrzan i sok z cytryny, wymieszać, doprawić cukrem i solą do smaku. 3. Buraczki należy schłodzić

Kuchnia domowa Ani
KROKIETY ZIEMNIACZANO-BROKUŁOWO-PIECZARKOWE 258

zjedliśmy jako danie obiadowe: mąż z dodatkiem gulaszu, a ja z surówką i domowymi buraczkami.  Składniki: 3 średnie ziemniaki 1 brokuł 200g pieczarek 2 cebule 15dkg sera żółtego sól pieprz słodka papryka 1 jajko 2 łyżki mąki 3-4 łyżki bułki tartej olej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Brokuł gotujemy, studzimy, dusimy widelcem. Cebulę kroimy

Walijskie Pichcenie
Domowy chrzan 158

łez. Podczas obierania korzenia cała kuchnia wypełniona była całkiem przyjemnym zapachem, jednak tarcie chrzanu to zupełnie inna bajka... Niewiele pomogły okulary, szalik na prawie całej twarzy i wykonywanie całego wielkanocnego rytuału na parapecie przy otwartym oknie. Mimo wszystko, warto było cierpieć. Część wykorzystałam do zrobienia buraczków z chrzanem i trzeba przyznać, że są o wiele lepsze niż takie sklepowe(...)obranego chrzanu 3 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli sok z 1 cytryny szklanka gorącej wody Chrzan zalewamy zimną wodą na ok 30 minut. Po tym czasie drobno go trzemy. Ja zrobiłam to w malakserze. Do tak przygotowanego chrzanu dodajemy resztę składników. Przekładamy do słoików. Można je pasteryzować lub przechowywać w lodówce

Wrzosowa Polana
Kotleciki z soczewicy 153

cebulę. Dodaj jajko, mąkę dopraw do smaku. Formuj kulki, spłaszcz je, obtaczaj w bułce tartej i smaż na gorącym tłuszczu. Po usmażeniu odstaw na chwilę na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać np. z ziemniakami i mizerią lub buraczkami. Artykuł Kotleciki z soczewicy pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Kotlety mielone 168

Klasyk nad klasykami, kotlety mielone. Znacznie bardziej smakują mi z mizerią czy z buraczkami niż schabowy. Do tego ziemniaczki, najlepiej z koperkiem i mamy pyszny obiad! Do kotletów mielonych można dodać również ulubione warzywa jak cukinia, brokuły, kukurydza itp. Zamiast bułki tartej na panierkę można wykorzystać np. płatki owsiane, a kotlety, aby były bardziej fit, upiec w piekarniku

Moja smaczna kuchnia
Kotlety ziemniaczane z cukinią 238

dnia poprzedniego. Podajemy na gorąco, np z sosem pieczarkowym, koperkowym lub chrzanowym i buraczkami. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 kg cukinii kilka gałązek natki pietruszki 100 g mąki pszennej jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej ząbek czosnku, papryka ostra, sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Cukinię obieramy, przekrawamy na pół, pozbawiamy ziaren i ścieramy

e-PrzepisyKulinarne
Ćwikła 260

smaki się zmieniają i obecnie ja i siostra bardzo lubimy ćwikłę. Buraczki z chrzanem to świetny dodatek do pieczonych mięs i wędlin, czyli nieodzowny dodatek na świątecznym stole. Polecam!     Ćwikła Składniki:  500g ugotowanych lub upieczonych buraków (użyłam gotowych) 1-2 łyżeczki tartego chrzanu (lub do smaku) kilka kropli soku z cytryny sól, pieprz

Codzienne Gotowanie
Kotlety mielone z żółtym serem 369

Dziś uczta: ciekawe kotleciki mielone oraz młode ziemniaczki i buraczki. Składniki: -ok. 1 kg mięsa wieprzowego -ok. 15 dkg żółtego sera -cebula -3 ząbki czosnku -1 czerstwa bułka -2 jajka -sól, pieprz i pieprz ziołowy -olej do smażenia -bułka tarta do panierowania    Cebulę kroimy w drobną kostkę

Maminek kulinarny
Kotleciki mielone w chrupiacej panierce 203

najbardziej popularne mięsne  danie  w naszej polskiej kuchni.  Pamiętam je już od wieku przedszkolnego, potem w szkolnej  stołówce,  w barach i restauracjach ............najczęściej z buraczkami lub marchewką  czy z kiszoną kapustą.   Najlepsze były jednak te  domowe , które robiła mama. ..... Również dzisiaj chętnie , choć coraz rzadziej smażę mielone , ale już(...)bazylia,papryka/ 2 łyżki  otrębów owsianych 2 łyżki bułki tartej ok. 1 łyżeczki soli pieprz mielony /do smaku tłuszcz do smażenia panierka: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki płatków owsianych Wykonanie: -Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać przyprawy ,sól  bułkę tartą i otręby. -Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20 minut

Zakamarki mojej kuchni
Tarta z botwinką i koperkiem 205

mojprzepisna.pl | Tarta z botwinką i koperkiem Jakoś ostatnio naszło mnie na tarty, zarówno na te na słodko, ale i na słono, była już tarta ze szpinakiem , teraz czas na tartę z botwinką. Inspiracja White Plate . Składniki na formę o średnicy 26 cm: Spód: 200 g mąki pszennej 70 g oleju kokosowego lub zimnego masła 2 żółtka szczypta(...)jajek rozmiar M 500 ml mleka roślinnego lub zwykłego Botwinkę opłukać, posiekać drobno, buraczki pociąć w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać. W dużej patelni rozgrzać olej, lekko przesmażyć czosnek. Dodać buraczki, podsmażyć 2-3 minutki, dodać botwinkę, podsmażyć 2-3 min do momentu aż buraczki będą miękkie. Wyłączyć W wysokim naczyniu umieścić jajka, mleko, przyprawy, zmielić

moj przepis na
Tarta na kruchym cieście z botwinką, cukinią i serem feta 195

wypłukać i osuszyć. Odciąć liście (można z nich zrobić zupę, wpis niebawem), pozostawiając tylko łodyżki i buraczki. Łodyżki pociąć na kilkucentymetrowe kawałki, buraczki oskrobać i pokroić na plasterki. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w grubsze plastry.  Łodyżki botwinki,  plastry buraczków i cukinii rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Przesmarować oliwą wymieszaną z miodem i zapiec(...)podpieczonym cieście rozłożyć cukinię, botwinkę i buraczki. Jajko roztrzepać ze śmietaną z dodatkiem soli i pieprzu. Wylać to na warzywa. Wierzch posypać pokruszoną fetą. Tartę piec w temperaturze 190 stopni do lekkiego zarumienienia. Podawać na gorąco lub na zimno zamiast tradycyjnej kanapki. Ciasto jest bardzo kruche i kroi się bez problemu. Tarta jest tak samo smaczna

Codzienna kuchnia niecodzienna
Roladki z mięsa mielonego z pieczarkami i serem żółtym 302

pyszny pomysł na obiad. Podane z ziemniakami z wody i surówką z buraczków lub kapusty, smakują wręcz obłędnie. Sprawdzą się idealnie również jako ciepła przekąska na imprezie. [embed]https://youtu.be/KFD33VUx-00[/embed] Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki) jajko 3 łyżki bułki tartej 5-6 pieczarek cebula 100 g sera żółtego sól, pieprz, papryka wędzona, pieprz ziołowy

e-PrzepisyKulinarne
buraczkowe ciasto z aronią i bitą śmietaną... 137

dużych obrotach buraczki ugotowane utrzeć na tarce grubsze oczka, cały kubek buraczków wsypać do masy, mikserem połączyć składniki dodać kakao i połączyć składniki wsypać mąkę z proszkiem i sodą, mikserem krótko połączyć składniki foremki keksowe 20x15 cm, jedna wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, druga silikonowa, ciasto przełożyć do foremek, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Chłodnik z botwinki 200

ugotowane na twardo - opcjonalnie Botwinkę kroimy: liście siekamy (nie musi być drobno), a buraczki kroimy w półplasterki - przekładamy do garnka z wywarem. Gotujemy 6-7 minut dodając łyżeczkę octu jabłkowego W tym samym czasie kroimy w drobną kostkę rzodkiewki i dymkę, siekamy koperek, ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach Ugotowaną botwinkę studzimy i przelewamy do większej salaterki

Szczęśliwa kuchnia
Koperty schabowe z wsadką 157

zabezpieczyć dodatkowo przed rozpadnięciem się połówkami wykałaczek. Koperty panierujemy w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość oleju tak żeby schaby po włożeniu na nią były do połowy zakryte i smażymy na rumiany kolor, Możemy podawać z ziemniakmi z wody i buraczkami

Piekielna Kuchnia Pati
Chłodnik z botwinki 223

ugotowane na twardo - opcjonalnie Botwinkę kroimy: liście siekamy (nie musi być drobno), a buraczki kroimy w półplasterki - przekładamy do garnka z wywarem. Gotujemy 6-7 minut dodając łyżeczkę octu jabłkowego W tym samym czasie kroimy w drobną kostkę rzodkiewki i dymkę, siekamy koperek, ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach Ugotowaną botwinkę studzimy i przelewamy do większej salaterki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com