buraczki tarte - 642 przepisów (strona:22/43)

Tarta z botwinką i fetą 165

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo ciekawą, słodko słoną tartę, którą rozkoszowaliśmy się w czasie majówki. Słodkie buraczki i miód, przełamane słoną fetą z dodatkiem wyraźnego rozmarynu. Połączenie bardzo smaczne, botwinka idealnie sprawdziła się w formie farszu do tarty. Inspirowane przepisem z bloga White plate. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Przekąski i potrawy na Sylwestrową Noc 146

grzybami     Quesadilla z kurczakiem i warzywami    Tarta z kurkami    Mini pizze z krewetkami, pomidorkami, papryką i pikantną pastą pomidorową z awokado    Sycący kociołek z mięsem i warzywami   Imprezowa frittata      Sałatka śledziowa z buraczkami     Bigos   Galaretka z kurczaka      Sałatka z tuńczyka

Passions hobbies life
Moje ulubione dodatki do obiadu :) i przepis na kolejną surówkę 144

być też jakiś dodatek. Zimą najczęściej przynosimy z piwnicy jakiś słoik z przetworami (ogórki, grzyby, buraczki itd.). Czasami na stole pojawia się jakaś surówka. Latem natomiast często dodatkiem do obiadu są sezonowe warzywa: ogórki, fasolka szparagowa, kapusta lub kalafior z bułką tartą... i oczywiście surówki. Choć sezon ogórkowy dopiero przed nami, ja już nie potrafiłam oprzeć się pięknej

blog.moje-pasje.info
Kopytka pietruszkowe 150

ziemniaków, żeby zostały na drugi dzień i żeby z nich zrobić kopytka. Klasyczne albo z dodatkiem buraczka - mają wtedy piękny kolor; z ziołami, koperkiem lub - jak ostatnio u mnie - z pietruszką. Te z pietruszką ugotowane i podane ze zrumienioną na maśle bułką tartą smakują wspaniale.  Składniki: 0,5kg ziemniaków "z wczoraj" 1 szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Obiad gotowy
Buraczki tarte na zimę - łatwe 175

Uwielbiam buraczki w każdej postaci i nie wyobrażam sobie, by mogło ich zabraknąć w domowej spiżarni. Wrzesień to miesiąc przetworów na zimę. Tym  razem zapraszam na klasyczne tarte buraki, bez dodatków. Taki słoiczek to prawie gotowa sałatka do obiadu. Po otworzeniu wystarczy dodać ulubione dodatki: u mnie cebula, starte jabłko, pieprz, łyżka oleju i gotowe. To również

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 276

łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź(...)pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki Zimowa szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki z cukrem pudrem Kolorowy sernik Tarta Rafaello Babeczki marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka

Kulinarne przygody Gatity
Środa: Buraczkowe gniocchi z pesto 89

szklanki) 2 żółtka 1/2 łyżeczka soli Pesto Garść bazylii Garść orzechów (włoskie, laskowe) ½ szklanki tartego parmezanu lub innego wyrazistego sera 6 łyżek oliwy Sok z połowy cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Ziemniaki i buraczki wyszoruj i wstaw do piekarnika. Piecz około 45 minut, albo do momentu aż będą miękkie

Niedzielny kucharz
Marchewkowe ciasto na tartę 168

Domowy sok marchwiowy z buraczkiem . Dużo marchewkowej dobroci zostaje wtedy w postaci odpadków. Takie oto wióry marchewkowe , pozostałe po przygotowaniu w sokowirówce soku, postanowiłam dodać do ciasta na tartę. Efekt wyszedł bardzo przyjemny w smaku, trochę słodszy i bardziej miękki za sprawą marchewki, niż poprzedni idealny wariant . Jak na razie wypróbowałam tę wersję ciasta w tarcie wytrawnej, ale myślę(...)owinięciu folią spożywczą - u mnie marki Gosia , polecam wypróbować ze względu na przefajny patent na ucinark ę do foli na suwak :) Składniki na 2 porcje ciasta (na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka) : 600g mąki pszennej - przesiać razem z proszkiem do piecz. przez sitko; w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne

Grunt to przepis!
Pulpety z czerwonymi buraczkami -przepis zaczerpnięty z mojego bloga 113

mięsa z indyka mielonego 1 jajko przyprawy, 2 buraczki czerwone ugotowane starte 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta . wszystko razem wymieszać i nabierać łyżką i tworzyć pulpety, jeżeli masa jest za rzadka dodać bułkę tartą , tworzymy pulpety i układamy na blaszce zapiekając w piekarniku . Potem wystarczy tylko sos czosnkowy i ziemniaczki i obiad gotowy

Moje Wyroby
Kotleciki marchewkowo - serowe 125

Super kotleciki dla naszych pociech i nie tylko. Kotleciki najczęściej podaję z duszonymi ziemniaczkami oraz buraczkami. Składniki: marchew 4 szt, ser żółty mozzarella 2 garście, jajko 1 szt, mąka pszenna 1 łyżka, sól, pieprz, papryka słodka do smaku, zioła prowansalskie szczypta, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Marchew obieramy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy

kulinarne odsłony pati
Zupa krem z buraczków 144

Opis: Oprócz tradycyjnego barszczu wigilijnego polecam również trochę inną formę, czyli zupę krem z buraczków. Krem z buraków ma piękny intensywny kolor. Składniki: 4 buraki 2 ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki tartego imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: W garnku o grubym dnie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Klasyczne brownies, Magiczne smaki 152

restauracji).  Na drugie danie niezły misz-masz: ziemniaki z groszkiem, kotlety z ziarnami, gotowane buraczki z goździkami (nadzwyczaj smaczne), seler w sosie pomidorowym, gulasz z dynią i kukurydzą. Da tego dania podawana jest miseczka surówki. Jak szaleć, to szaleć: deser. Genialna tarta cytrynowa na spodzie z 2 mąk  z bezą . N iestety nie udało mi się

Qlinarnie i Qlinarnie
Ćwikła z chrzanem 181

Klasyczny dodatek do głównego dania. Składniki: 4 ugotowane buraki 3-4 łyżeczki tartego chrzanu sól i cukier do smaku sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Ugotowane buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej na dowolnych oczkach. 2. Do buraczków dodać chrzan i sok z cytryny, wymieszać, doprawić cukrem i solą do smaku. 3. Buraczki należy schłodzić

Kuchnia domowa Ani
KROKIETY ZIEMNIACZANO-BROKUŁOWO-PIECZARKOWE 232

zjedliśmy jako danie obiadowe: mąż z dodatkiem gulaszu, a ja z surówką i domowymi buraczkami.  Składniki: 3 średnie ziemniaki 1 brokuł 200g pieczarek 2 cebule 15dkg sera żółtego sól pieprz słodka papryka 1 jajko 2 łyżki mąki 3-4 łyżki bułki tartej olej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Brokuł gotujemy, studzimy, dusimy widelcem. Cebulę kroimy

Walijskie Pichcenie
Domowy chrzan 129

łez. Podczas obierania korzenia cała kuchnia wypełniona była całkiem przyjemnym zapachem, jednak tarcie chrzanu to zupełnie inna bajka... Niewiele pomogły okulary, szalik na prawie całej twarzy i wykonywanie całego wielkanocnego rytuału na parapecie przy otwartym oknie. Mimo wszystko, warto było cierpieć. Część wykorzystałam do zrobienia buraczków z chrzanem i trzeba przyznać, że są o wiele lepsze niż takie sklepowe(...)obranego chrzanu 3 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli sok z 1 cytryny szklanka gorącej wody Chrzan zalewamy zimną wodą na ok 30 minut. Po tym czasie drobno go trzemy. Ja zrobiłam to w malakserze. Do tak przygotowanego chrzanu dodajemy resztę składników. Przekładamy do słoików. Można je pasteryzować lub przechowywać w lodówce

Wrzosowa Polana

Proponowane wyszukiwania