buraczki tarte - 642 przepisów (strona:14/43)

Zupa o smaku lasagne 138

kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść(...)puszka białej fasoli – 1 łyżka oliwy – 1 świeże chilli – 1 mała cebula – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki sera ricotta – 3 łyżki tartego parmezanu – 1 łyżka drobno posiekanej bazylii – 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Cebulę, chilli i czosnek drobno posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę, chilli i czosnek. Ilość dodanego chilli

nietylkopasta.pl
mielone zrazy z łopatki z buraczkami i kaszą gryczaną... 146

Kucharek 1 sztuka, przyprawa w płynie - do smaku, buraczki zasmażane - w opisie mieloną łopatkę dobrze wymieszać z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, pieprzem mielonym i odstawić na 15 minut aby bułka tarta napęczniała wziąć porcję mięsam i na dłoni zrobić placek i posmarować musztardą nałożyć plaster boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka, cebulę nakryć porcją mielonego(...)wsypać je do rondla wlać wodę, kostkę rosołową i pod przykryciem gotować z 30 minut na mniejszym ogniu 2 łyżki mąki wymieszać z wodą i zagęścić sos mieszając BURACZKI: na 3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, wsypać 1/2 kg starte na grubszych oczkach tarki ugotowane buraczki, do smaku dać cukier, ocet winny, sól, pieprz i chwię podsmażać mieszając

W Mojej Kuchni Lubię
Soczyste kotlety mielone z natką pietruszki 122

Babcia podawała je zawsze z ziemniakami z wody z dodatkiem sporej ilości kopru z naszego ogródka. Do tego - na zmianę - raz były buraczki zasmażane lub marchewka z groszkiem. Oczywiście buraki były kupowane na wagę, tarte na tarce o małych oczkach i smażone. Marchewka też świeża krojona w kostkę. Więc roboty było nieco więcej (dziś zazwyczaj kupuje się buraczki(...)wtedy bardziej chłonie) 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka i ostra poniżej niż pół szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego 3 łyżki wody gazowanej (będą soczyste i pulchne) bułka tarta Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy do miękkości na klarowanym maśle. Do głębszej miski wsypujemy mięso, jajko, bulion, wodę gazowaną, płaską łyżkę bułki tartej, przyprawiamy, dodajemy

Zasmakuj Kuchni
Chłodnik z krewetkami i fetą 133

gorąco! Puff - jak gorąco! Uff - jak gorąco!...:) składniki: * 1 pęczek botwiny (z buraczkami) * 1 pęczek rzodkiewek * 1 pęczek koperku * 3 ogórki małosolne * 3 ogórki gruntowe * 1 litr kefiru, maślanki, jogurtu * 2 ząbki czosnku * sól * czarny pieprz * 1 łyżka cukru * 1 cytryna lub 1 łyżka octu jabłkowego dodatkowo: ok. 10-15 małych krewetek(...)sera feta 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżka sosu chili 1 łyżka oliwy z oliwek sok z 1/4 cytryny Botwinę myjemy, trzemy na tatce, przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła buraczki. Dodajemy również pocięte drobno łodygi z liśćmi. Botwinę gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Masę schładzamy w dużej misce. Trzemy

Bon Appetit Małgorzaty
Hummus z burakiem czerwonym. Arabska pasta po polsku. 131

napiszcie mi o swoich wrażeniach. Jeżeli podobnie jak ja jesteście miłośnikami chrzanu, koniecznie zajrzyjcie tutaj sos chrzanowy. Składniki: 1 puszka ciecierzycy 2 nieduże buraczki czerwone 3 czubate łyżki pasty tahini 1-2 łyżki tartego świeżego chrzanu 1 łyżka miodu 1-2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz olej lniany Dodatkowo: olej lniany czarnuszka(...)sezam natka pietruszki Przygotowanie: 1)Buraczki dokładnie umyć, pojedynczo zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę (najlepiej sprawdzać czy są już miękkie i w razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć bądź skrócić). Po upieczeniu wystudzić i obrać. Oczywiście można również buraczki ugotować, ale pieczenie wydobywa ich słodki smak. RADA

Fitsweet.me
Hummus z burakiem czerwonym. Arabska pasta po polsku. 119

napiszcie mi o swoich wrażeniach. Jeżeli podobnie jak ja jesteście miłośnikami chrzanu, koniecznie zajrzyjcie tutaj sos chrzanowy Składniki: 1 puszka ciecierzycy 2 nieduże buraczki czerwone 3 czubate łyżki pasty tahini 1-2 łyżki tartego świeżego chrzanu 1 łyżka miodu 1-2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz olej lniany Dodatkowo: olej lniany czarnuszka(...)sezam natka pietruszki Przygotowanie: 1)Buraczki dokładnie umyć, pojedynczo zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę (najlepiej sprawdzać czy są już miękkie i w razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć bądź skrócić). Po upieczeniu wystudzić i obrać. Oczywiście można również buraczki ugotować, ale pieczenie wydobywa ich słodki smak. RADA

Fitsweet.me
Ciasto czekoladowe z burkami 147

puree 3 duże jajka 200 g  rzepakowego 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: cukier puder do oprószenia masło, bułka tarta Do miski przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć. W malakserze  zmiksować buraczki z jajkami i olejem na gładkie puree. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną(...)połączenia. Dodać drobniutko posiekaną czekoladę, wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką  tartą. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem. *autorka użyła mniejszej tortownicy więc moje ciasto jest nieco niższe

Delicious Titbits
Tarte Buraczki 138

mnie dość często i w dużych ilościach Składniki: (duża miska) ok 1 kg buraczków 1 średnia cebula ocet sól, cukier Wykonanie: Buraczki gotujemy w skórce aż będą miękkie, następnie studzimy i obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o dużych oczkach, kroimy cebulę w kostkę i doprawiamy octem, solą i cukrem i gotowe. Buraczki są znakomitym dodatkiem

W Moim Magicznym Domu
Botwinka z mlekiem kokosowym 150

Stragany uginają się od pęczków botwinki o hipnotyzujących różowych łodygach. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. Młode liście, łodygi i buraczki świetnie nadają się do chłodnika (przepis) , wytrawnej tarty (przepis) ,  pierogów (przepis) , wiosennej zupy jarzynowej. Botwinka w połączeniu z mlekiem kokosowym to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Dodatkowo zupie wyrazu dodaje imbir i kilka innych aromatycznych przypraw(...)podania: makaron ryżowy szczypiorek limonka Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojone szalotki, po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz pokrojone marchewki, pietruszkę, seler naciowy, buraczki z botwinki (liście i łodygi dodamy pod koniec gotowania). Mieszamy i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy: kumin, kolendrę, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzy. Warzywa

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety mielone ze szparagami 97

Opis: Kotlet mielony, w Małopolsce zwany jest sznyclem. Kotlety najczęściej wykonuje się ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem bułki tartej i surowego jajka. Danie można podać w wersji klasycznej: z tłuczonymi ziemniakami i smażonymi buraczkami. Można również podawać z innymi dodatkami: mizerią, szparagami. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1 cebula Bułka tarta Szparagi 1 pęczek

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kotlety mielone ze szparagami 128

Opis: Kotlet mielony, w Małopolsce zwany jest sznyclem. Kotlety najczęściej wykonuje się ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem bułki tartej i surowego jajka. Danie można podać w wersji klasycznej: z tłuczonymi ziemniakami i smażonymi buraczkami. Można również podawać z innymi dodatkami: mizerią, szparagami. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1 cebula Bułka tarta Szparagi 1 pęczek

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Krem z pieczonych pomidorów 168

groszku z mlekiem kokosowym – krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Przygotowanie : ok 20 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki: – 6 dużych

nietylkopasta.pl
Zupa z brokułów z serem cheddar 85

krem z groszku z mlekiem kokosowym –  krem z ziemniaków  z ciemnym piwem –  krem z kalafiora  z posypką z bułki tartej –  zupa krem z brokuła –  zupa krem z buraczków –  krem z marchewki z pomarańczą i imbirem –  krem z pora z boczkiem –  zupa taco ZUPA Z BROKUŁÓW Z SEREM CHEDDAR PRZYGOTOWANIE

nietylkopasta.pl
Krem z pomidorów i marchewki 163

lasagne – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zupa taco Krem z pomidorów i marchewki PRZYGOTOWANIE

nietylkopasta.pl
Zupa z wędzonym łososiem 176

kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zupa taco – zbiór przepisów FIT i odpowiedź

nietylkopasta.pl
Kurczak w botwince 101

pewnością to danie przypadnie Wam do gustu. Składniki: 2 piersi z kurczaka, umyte, oczyszczone i pokrojone w mniejsze części jajko i bułka tarta do obtoczenia kurczaka pęczek botwinki – liście i buraczki kulka mozzarelli pokrojona w plastry – tyle samo ile plastrów kurczaka 100 ml śmietanki 30% sól, pieprz, łyżka posiekanego koperku masło 100 ml bulionu warzywnego Przygotowanie

Życie ze smakiem
Orientalna pomidorowa 118

lasagne – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść

nietylkopasta.pl
Krem z czerwonej soczewicy 208

kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść

nietylkopasta.pl
Krem z pora z boczkiem 79

kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie krem z pora

nietylkopasta.pl
Krem z batatów 198

pomidorów – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem brokułowy krem Z BATATÓW Przygotowanie : ok 20 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki: – 1 duży batat

nietylkopasta.pl
Krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami 152

pomidorów – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem

nietylkopasta.pl
Krem brokułowy 482

pomidorów – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem

nietylkopasta.pl
Niespodzianka + zagadka... 155

tatarski też już jest. To może jakiś inny smak sosu?  Może coś z warzywami? A może po prostu warzywa? Seria konserwowych warzyw - buraczki i inne warzywka w słoiczkach - krojone i tarte na tartce.  O! I tej wersji będę się trzymać :) A Wy jakie macie pomysły? Podzielcie się nimi w komentarzach

Kto ugości moich gości?
Tarta z buraczkami w sosie balsamicznym 98

Pomijając czas pieczenia buraczków (a to możemy zrobić wcześniej) przygotowanie tej tarty jest naprawdę szybkie. Połączenie smaków może początkowo wydawać się dziwne ale gdy nadchodzi pora jedzenia - przyjemnie zaskakuje. Buraczkowy posmak jest cudownie podkreślony balsamiczno-miodową glazurą a dodatek serów i rukoli dodaje wyrazistości. Świetna opcja na przekąskę dla gości lub po prostu na dodanie nieco żelaza

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania