buraczki tarte - 642 przepisów (strona:20/43)

Kulki z Łososia 145

rękę i je palcami. Można też podać normalnie do obiadu, tak jak ja dzisiaj to zrobiłam z buraczkami i sosem pieczarkowym.  Składniki na około 10 małych klopsików 500g rozmrożonych filetów z łososia jajko 1/4 szklanki bułki tartej sok z limonki mały pęczek natki pietruszki Łososia zmielić, dodać jajko,bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sok z limonki

Delusional Trine
Pulpeciki w sosie koperkowym 185

kuleczki mięsne, duuuużo śmietanowego sosu, z mnóstwem zielonego koperku, a do tego młode ziemniaczki i surówka  czerwonych buraczków :) Szybko, tanio, smacznie, brzmi pysznie, prawda?  Składniki: 500 g zmielonej łopatki 1 cebula 1 jajko 4-5 łyżek tartej bułki sól, pieprz mąka pszenna do obtoczenia pulpetów łyżka oleju 1 litr bulionu 300 ml śmietany 18 % spory pęczek

na moim stole...
Wegetariańskie kotlety z botwinki 183

Oryginalny przepis znajdziecie tu —>KLIK 3/4 szklanki kaszy jaglanej 3 spore pęczki botwiny (liście i łodygi, bez buraczków) pęczek koperku cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru jajko żółtko 2 płaskie łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 0/5 szklanki wody Kaszę płuczemy i sparzamy

Mienta blog
Sałatka z buraczków i czerwonej fasoli 227

Pyszna sałatka z buraczkami według receptury siostry Anastazji. Składniki: 5-6 buraczków (gotowanych lub pieczonych ) 3-4 ogórki kiszone 2 jabłka 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 pęczka szczypiorku tarty chrzan ze słoiczka do smaku 2-3 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ugotowane ( u mnie pieczone ) i obrane buraki, jabłka i ogórki kiszone

Kuchnia domowa Ani
Kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi 147

wymieszać, aby powstała konsystencja masy (jak na kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron. Nie potrzebują długiego smażenia wystarczy chwila. Można ja podać z surówką z buraczków lub kiszonej kapusty

Smaki Przyprawy i Kolory
KOTLETY MIELONE Z UDEK KURCZAKA 260

smak.  Są delikatne, ale bardziej wyraziste niż te, które robiłam kiedyś z piersi kurczaka.  Podane z buraczkami czy surówką zadowolą najbardziej wybrednych :) Składniki: mięso b ez kości i skóry z 6 udek kurczaka 2 jajka bułka tarta 1 cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz słodka papryka suszona bazylia olej do smażenia Wykonanie:  Mięso kroimy

Walijskie Pichcenie
Szybki obiad, kotleciki mielone na dwa sposoby 147

podzielić na pół i do jednej części dodać pozostałe przyprawy.  uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu, aby się nie przypaliły.  Podawać z czym się lubi. Ogórek kiszony również jest doskonałym dodatkiem. Buraczki też :) Doskonale smakują na zimno

Jemy Pijemy
Kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi 181

wymieszać, aby powstała konsystencja masy (jak na kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron. Nie potrzebują długiego smażenia wystarczy chwila. Można ja podać z surówką z buraczków lub kiszonej kapusty

Kulinarna rozmowa
Krucha tarta z botwinką, szparagami i wędzonym twrogiem (bez glutenu, bez laktozy) 149

lunch, albo zrobić na kolację, na pewno zachwyci domowników. Bezglutenowe ciasto zrobione jest na mazie mąki quinoa, mąki z amarantusa i skrobi ziemniaczanej połączonych z olejem kokosowym. Tarta wypełniona jest wiosenną botwinką i szparagami oraz twarogiem bez laktozy z firmy Mlekowita.  Składniki: 40 gram mąki quinoa 40 gram skrobi ziemniaczanej 20 gram mąki z amarantusa 2 łyżki mielonego(...)minut, żeby ciasto się podpiekło. Wyjmujemy podpieczoną tartę, wypełniamy ją uwędzonym twarogiem, liśćmi botwinki, plasterkami młodych buraczków i szparagami, posypujemy wszystko solą i pieprzem, skrapiamy oliwa z oliwek i wkładamy do piekarnika na kolejne 30 minut. Po tym czasie tarta powinna być gotowa, posypujemy ją jeszcze siekanym zielonym szczypiorkiem i możemy podawać

Quinoa Raz!
Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu 198

bowiem się zdarza, że ugotowany barszcz najpierw przecedzacie, a dopiero potem doprawiacie). Chodzi o to, aby barszcz doprawić z buraczkami w środku, ostudzić go, schować do lodówki i dopiero w kolejnym dniu buraki wykorzystać do innych dań. Dzięki temu buraczki nasiąkną smakiem i dania z nimi będą smaczniejsze. Moją tartę z burakami uzupełniłam jabłkiem, orzechami włoskimi i świeżym(...)mąki pszennej 120 g zimnego masła 1 jajo 40 g ostrego żółtego sera (np. cheddar, grana padano) mała szczypta soli (bo sery są słone)   Składniki farszu do tarty: 200 g ugotowanych buraków (używam z barszczu) kilka gałązek świeżego tymianku 1 jabłko 2 jaja 100 g sera sałatkowego typu bałkańskiego lub fety 50 g orzechów włoskich odrobina soku

Moja Delicja
Tarta z botwinką 128

zakwasem buraczanym . Natomiast  dziś zapraszam na przepis na ciepło z botwiną w roli głównej, czyli będzie tarta z botwinką,  z dodatkiem sera feta. Pyszna na ciepło, jak napisałam, ale ja lubię ją też na zimno.   Tarta  z botwinką Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 28 cm Składniki: 1 opakowanie francuskiego ciasta(...)sól morska 50 g fety 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z zamrażarki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Botwinkę dokładnie płuczemy, buraczki obieramy kroimy w kostkę, łodyżki i listki na 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę, dodajemy buraczki i chwilę przesmażamy. Dodajemy ocet, dusimy przez

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety mielone pieczone z warzywami – Angie gotuje odc. 12 194

się z domowym obiadkiem. Te tradycyjne są smażone w grubej panierce i podawane najczęściej z ziemniaczanym puree i buraczkami. Jednak nie u mnie. Zobaczcie jak wyglądają moje kotlety mielone. Do kotletów mielonych wybieram drobiowe, indycze mięso. Nie używam bułki tartej, a zamieniam ją na świeżo mielone siemię lniane. Do środka kotletów wkładam warzywny farsz z serem feta. Całość

Dietolog
Mielone kotlety z duszoną kapustką 267

aksamitnej masy mięsnej. Odstawiamy mięso na około godzinkę po czym  formujemy zgrabne nieduże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podajemy z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami i duszoną kiszoną kapustką lub buraczkami ćwikłowymi. Kapustę kiszoną wystarczy wypłukać w zimnej wodzie, zalać w garnku do połowy wodą, dodać dwa liście laurowe

Kulinarne przemyslenia
Kotlet schabowy 237

natki pietruszki. Bełtamy jajko, aż do połączenia. Rozgrzewamy patelnie, kotlety maczamy z dwóch stron w jajku, w bułce tartej I kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor. Kotlety gotowe , prawda że prosto :) Do kotletów podałam młode ziemniaki z buraczkami. Życzę smacznego

Smaki Edyty
ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM 250

łyżka cukru (do smaku) sól do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Dokładnie umyte buraczki zalewamy w garnku wodą i gotujemy do miękkości lub pieczemy 1 godz. 15 min w 180 stopniach. Ostudzone buraki obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z tartym chrzanem. Krok 2. W garnku zagotowujemy ocet, wino, cukier i kminek - płyn mieszamy z burakami, doprawiamy jeszcze(...)starte jabłko, dokładnie mieszamy i podajemy do wielkanocnym mięs i wędlin. Tak przygotowana ćwikła, bez pasteryzowania przechowuje się około 3-4 tygodnie w lodówce.  Chrzan przed dodaniem do buraczków można sparzyć wrzątkiem. Aby wzbogacić jeszcze smak ćwikły, można dodać do niej około 1/2 szklanki kwasu z buraków (wina wówczas nie dodajemy). Smacznego :)  fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
Urodzinowa tarta Bonduelle 202

świeżego bobu 1 jajko 2 pęczki  botwinki bez buraczków 1 puszka  kukurydzy złocistej Bonduelle 1 puszka  groszku Bonduelle 212 ml ½ pęczka koperku lub natki pietruszki 3 ząbki czosnku Sól morska do smaku Pieprz gruboziarnisty mielony do smaku Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sposób wykonania tarty: Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, wbić jajka, dodać zimne masło

Wanilia i Kardamon
Buraczki z rokpolem 142

niebieską pleśnią) 3-4 łyżki majonezu gałka muszkatołowa sól, pieprz Buraczki myjemy i gotujemy je w łupinach w osolonej wodzie aż staną się miękkie (może nam to zająć nawet półtorej godziny). W osobnym garnku gotujemy oczyszczoną marchewkę (pilnujemy, by jej nie rozgotować). Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę

Smaki Na Talerzu