buraczki tarte - 642 przepisów (strona:29/43)

Gotowanie z Maggie: pyszny krem z buraczków 164

się okazało, zmuszona byłam udać się do tego położonego dalej, z bogatszym asortymentem. Jednak nawet tam nie mieli świeżego imbiru... Niezrażona, kupiłam chrzan, bo mi się z buraczkami kojarzy. Nie mam pojęcia, jak zupa smakowałaby z imbirem i dodatkiem owoców jałowca (które byłam przekonana, że mam, ale jednak nie znalazłam, a drugi raz do sklepu to już mi się(...)cebula 1 marchewka 60 g selera 2 łyżki masła 2 gwiazdki anyżu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 l bulionu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka Akvavitu sól pieprz dodatkowo: 4 łyżki creme fraiche (18%) szczypiorek Buraki, marchewkę, seler

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z botwinką i serem korycińskim 167

tartę zagniatamy, chowamy do lodówki na godzinę. Po godzinie rozkładamy na blaszkę do tarty, nie zapominając o wysokich rantach, by móc później ułożyć farsz. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.  Farsz: Botwinkę myjemy. Liście kroimy w cienkie paski, buraczki obieramy i razem z gałązkami botwinki kroimy w małe kwadraciki, po czym wrzucamy

Sajkofanka smaku
Pasta buraczkowa do kanapek 143

Zapraszam na szybką, prostą i dietetyczną, a jednocześnie bardzo smaczną pastę kanapkową. Wymaga ona tylko dwóch składników, natomiast jej walory smakowo - odżywcze są wspaniałe. Aby pasta

Codzienne Gotowanie
Jak zrobić pierś z kaczki? 154

miękkość tego miejsca odzwierciedla stopień wysmażenia krwistego mięsa. Drugie zdjęcie to pożądany przez nas stopień wysmażenia kaczki, czyli taki lekko różowy w środku - mięso jest bardzo soczyste i pyszne. Trzecie zdjęcie - to stopień wysmażona, raczej twarda- ja takiej bardzo nie lubię. Dlatego smażąc kaczkę na patelni, dotykaj jej co chwila i sprawdzaj elastyczność jej mięsa, porównuj z tą na własnej(...)dłoni. Tak to takie proste. Teraz już wiesz dlaczego kucharze tak często dotykają mięsa podczas smażenia.  PRZEPIS NA KACZKĘ: KASZA Z GROSZKIEM CUKROWYM I BURCZAKAMI - kilka młodych ugotowanych buraczków - dwie garście groszku cukrowego - kilka młodych rzodkiewek cienko pokrojonych - 2 porcje ugotowanej kaszy pęczak, jęczmiennej czy kuskus Buraczki kroimy w cienkie paseczki, groszek cukrowy surowy również, mieszamy

SMYKWKUCHNI
Smażone plastry selera w panierce z bułki i sezamu 141

rzodkiewka lecz te pochodzą z uprawy szklarniowej lub są importowane. Tym samym nie smakują tak dorze jak te kupione w sezonie. Myśląc o jesiennych warzywach zawsze myślę o dyni, buraczkach ćwikłowych, marchwi, kapuście, papryce, pietruszce czy selerze. Zapewne tych warzyw także najczęściej urzywam w mojej kuchni od września do marca włącznie. Seler a dokładnie jego korzeń jest tym typem(...)się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania panierowanego selera. 80 dkg selera (korzeń) 8 łyżek bułki tartej 2 jajka 3/4 łyżeczki soli 1/6 łyżeczka pieprzu 4 łyżki sezamu olej słonecznikowy do smażenia Jak przygotować panierowane plastry selera . Selera umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować

mecooks
Sznycel z kurczaka w alternatywnej panierce 114

Jeśli już mam zamiar użyć tartej bułki to wolę ją zrobić sama. Ostatnio kupiłam przyprawę do kurczak (myślałam, że to przyprawa), okazało się jednak, że to była przyprawiona tarta bułka. Raczej nie przypadła mi do smaku. Sznycel z kurczaka przyrządzam często z fileta piersi kurczaka. Jest to danie uwielbiane przez moje dzieci. My z mężem też je lubimy(...)więcej sznycli, bo swobodnie można je podgrzać na drugi dzień lub wykorzystać na kanapki. Z czym lubicie sznycle z kurczaka? Pewnie, że można je podać z puszystym ziemniaczanym puree, buraczkami czy kiszonym ogórkiem. Lubię sznycle z zielonym groszkiem i surówką . Im bardziej kolorowo na talerzu tym lepiej! Sznycel z kurczaka Składniki: 4 porcje 2 duże filety z piersi kurczaka

codojedzenia
Flammkuchen z botwinką 165

Bardzo polubiłam ciasto z  tego  przepisu. Kiedy nie mam czasu na ciasto drożdżowe do pizzy, robię właśnie placki na takim cieście. Tym razem pyszna

Stare Gary
Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą 150

przez 60-90 minut (w zależności od wielkości, polecam użycie mniejszych okazów). Gotowe buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Sałatka: Rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojone buraczki i ogórka, posypujemy pokruszoną fetą. W miseczce energicznie mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu. Gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą - doskonała zarówno(...)buraków zbytnią sympatią. Ja jednak jestem zdecydowanie osobą, której przekonywać do nich nie trzeba i zajadam je pod wieloma postaciami. Uwielbiam je zarówno w formie chyba najbardziej znanej, czyli tartych, podanych jako dodatek do obiadu, ale także surowej (soki), gotowanej czy pieczonej. W dzisiejszym przepisie na tej ostatniej chciałbym się właśnie skupić i pokazać Wam zupełne inne oblicze buraków

Pogotujmy.pl
Wigilia Świętego Mikołaja 120

pieczona przez ok. 8-9 godzin w temp 120-140 stopni. Wcześniej zasolona i naszpikowana goździkami, a na koniec pieczenia pomalowana glazurą z musztardy oraz żółtek jaj, oprószona bułką tartą dla uzyskania chrupiącej skórki. Szynka podawana jest z sosem musztardowym lub jabłkowym sporządzanym na bazie ekstraktu mięsnego uzyskanego w czasie pieczenia. Szynce towarzyszy szereg zapiekanek, wśród nich należy wymienić(...)brukwi, słodką ziemniaczaną, marchewkową z ryżem i rodzynkami oraz wątróbkową, a czasami inne lokalne. Również nieodzownym daniem jest sałatka " rossoli " przypominająca polską sałatkę jarzynową, ale z dodatkiem gotowanych buraczków oraz śmietany, zamiast majonezu. Wszystkie warzywa pokrojone w grubą kostkę układane są wówczas na półmisku w rządkach, a śmietana towarzyszy im obok w osobnym naczyniu. W zależności od regionu

Cztery Fajery
Różowe schabowe z fioletowymi chipsami i musem jabłkowym 133

Schabowy z ziemniakami i buraczkami. Zapewne znacie to tradycyjne danie ;) Postanowiłam przygotować je w nowoczesnej odsłonie i takim oto sposobem zapraszam na schabowe w różowej, buraczanej panierce, podane z chipsami z fioletowych ziemniaków, oraz z musem jabłkowo-rozmarynowym. Olejcie konwenanse i zaskoczcie swoich bliskich taką formą podania :) 4 porcje: kotlety: 4 kawałki schabu bez kości o grubości(...)jajko 50 g bułki tartej 40 g sproszkowanego buraka sól i pieprz olej Wielkopolski do smażenia chipsy: 500 g fioletowych ziemniaków łyżka oleju Wielkopolski Rzepakowy z Oliwą z Oliwek Extra Virgin pół łyżeczki soli łyżka posiekanej natki pietruszki starta skórka z połowy limonki mus jabłkowy z rozmarynem: duże jabłko gałązka rozmarynu łyżka wody Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Ziemniaki

Mienta blog
Schabowy zapiekany z pieczarkami 182

mąka pszenna bułka tarta jajko dodatkowo: bazylia i papryka piri piri Przygotowanie: Schabowe rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z obu stron. Następnie obtaczamy kolejno: w mące, jajku i bułce tartej - smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki i cebulę obieramy - kroimy w plasterki (pieczarki) i piórka (cebulę) i delikatnie podsmażamy przyprawiając papryką. Przesmażone warzywa rozkładamy(...)nich plasterki sera. Całość zapiekamy 20 minut w temp. 180 °C. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy listkami bazylii i ostrą papryczką. Schabowe podałam z ziemniakami z wody i buraczkami

Alutka-Gotuje
Paszteciki drożdżowe z mięsem. 233

Pyszne, mięciutkie, drożdżowe bułeczki, hojnie nadziane mięsem, do tego kubek gorącego barszczyku z młodych buraczków i mój mężczyzna w siódmym niebie. Polecam!!! Składniki na paszteciki drożdżowe z mięsem CIASTO: 700 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 250 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 100 ml oleju 1-1,5 łyżeczki soli NADZIENIE(...)ugotowanego mięsa 2 cebule 0,5 papryki czerwonej 1 pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej namoczonej w mleku jajko sól pieprz jajko do posmarowania sezam lub mak do posypania      Przygotowujemy rozczyn. Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z połową porcji ciepłego mleka, następnie

Rozpustne gotowanie
Klopsiki w sosie chrzanowym 332

łyżki tartego chrzanu, u mnie chrzan ze słoiczka Społem sól,pieprz 2 listki laurowe Karkówkę zmielić na grubych oczkach. Do zmielonego  mięsa dodać jajko i bułkę tartą, do smaku doprawić solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę i zagotować z listkami laurowymi. Zwilżonymi rękoma formować małe kuleczki z przygotowanej mięsnej masy. Dodać chrzan, sól i pieprz(...)wszystko gotować ok 10-15 minut. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i odrobiną wywaru. Zagęścić sos. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowe klopsiki podałam z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami

Monia miesza i gotuje
Soczyste kotlety mielone 283

mięso, jajko, cebulę, łyżeczkę soli, pieprz oraz bułkę odciśniętą z wody. Wszystkie składniki wyrabiamy ręką aż nie powstanie jednolita masa. W rękach formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy po kolei kotlety. Dobrze jest je lekko docisnąć na patelni, tak by kotlety były spłaszczone. Obsmażamy kotlety z obu stron, a następnie przekładamy(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 15 minut. Gotowe! Jako dodatek do kotletów mielonych możecie podać: domowe frytki , surówkę coleslaw z kremowym sosem , ogórki małosolne albo zasmażane buraczki

Dieta bez mleka
Łosoś w chrupiącej panierce 199

Soczysty i delikatny łosoś w chrupiącej panierce z bułki tartej i mielonego lnu.     Składniki: -filet z łososia bez skóry -bułka tarta z lnem -sól, pieprz -czosnek niedźwiedzi -2 jajka -olej do smażenia Łososia kroimy na porcje. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Jajka roztrzepujemy, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Łososia panierujemy w panierce, jajku i ponownie(...)panierce. Smażymy na patelni z olejem na średnim ogniu. Zdejmujemy i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym do odsączenia. Możemy podać z kluseczkami gryczanymi i pieczonymi buraczkami z sosem chrzanowym. Smacznego

Maminek kulinarny