mojprzepisna.pl | Chłodnik z miętową nutą Stragany pękają w szwach od botwinek, rzodkieweczek, szczypiorków i koperków dodajcie jeszcze do tego świeżego ogóreczka, kilka listków mięty i powstanie
moj przepis naotworem od strony kupra. Otwór spinamy wykałaczką lub zszywamy. Nacieramy kurczaka przyrządzoną marynatą. Na dno żaroodpornego garnka wylewamy trochę gorącej wody i wkładamy przyrządzonego kurczaka. Możemy po wierzchu posypać tartą bułką, marynata będzie lepiej trzymać się mięsa. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Przez pół godziny pieczemy pod przykryciem. Później odkrywamy i pamiętamy o częstym polewaniu wytworzonym sosem(...)garnka z wywarem i przypiekamy jeszcze 20 minut. Mięso będzie bardziej aromatyczne. Gotowe wykładamy na talerz. W moim przypadku dodatkiem były ziemniaki pure, surówka z kapusty pekińskiej oraz buraczki na ciepło
Kulinarne przemysleniaGryczana to obok pęczaku moja ulubiona kasza. W dzieciństwie byłam niejadkiem, ale jednym z niewielu dań, które jadłam bez marudzenia były cieniutkie bitki w sosie z kaszą gryczaną i buraczkami. Mniam! Dziś najchętniej jem ją z sosem grzybowym, jarzynką, w pierogach... Ostatnio z kaszy gryczanej zrobiłam klopsiki. Wyglądają jak mięsne, ale smakują zupełnie inaczej! Do tego sos pomidorowy, sałatka(...)sera typu feta (ser typu jest lepszy, bo się ładniej klei, nie polecam prawdziwej fety, bo jest zbyt sucha) 1 duża czerwona cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę opłukać na sicie, zalać 200-250 ml wody, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie
Kulinarne InspiracjeKupiłam pierwszą dynię w tym roku. Wybrałam Hokkaido. Dodałam ją do tartych ugotowanych buraków i zasmażyłam. Świetnie smakowały do roladek z karkówki. Składniki: 4 średnie buraki jednakowej wielkości 1 szklanka utartej na grubych oczkach dyni przyprawa warzywna, pieprz, cukier, ocet jabłkowy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany łyżka oleju Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały(...)wlać pół szklanki wody i gotować kilka minut, dodając przyprawy, ocet oraz śmietanę. Można również dodać mielony kminek, zmiażdżony ząbek czosnku lub szczyptę chili - wszystko zależy od naszych upodobań. Buraczki podawać ciepłe
Czerwień i błękitłyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 żółtka 1 czerwona cebula 2 kubki maślanki 2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 8-10 ziemniaków 1 camembert 0,5 kubka tartego Parmigianino Reggino 2 plasterki emmentalera Przygotowanie: przygotowujemy marynatę do schabu- czosnek i cebulę kroimy w kosteczki, mieszamy z maślanką i sosem, doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem, zalewamy kotlety(...)ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy ementaler, camembert i oprószamy parmezanem, zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200"C Podajemy z sałatką z rukoli lub buraczków, SMACZNEGO
Luźna Kuchniakogo: dla lubiących zdrowe słodkości dla tych, którzy szukają pomysłu jak wykorzystać nadmiar ugotowanych do obiadu buraczków dla szukających alternatyw dla mąki Składniki: 275g mąki pszennej 375g ugotowanych buraczków ćwikłowych (ok. 450g waga przed obraniem) 300ml oleju rzepakowego 5 jajek 100g kakao 375g cukru kryształ 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia torebka cukru waniliowego (16g) szczypta soli Wykonanie(...)Suche składniki wsypujemy partiami do jajecznej masy. Mieszamy, a następnie dodajemy buraczany mus. Całość miksujemy. Przelewamy do formy - keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok 70-80 minut w temperaturze 175 stopni. Po godzinie pieczenia na wierzchu ciasta nakładamy kawałek folii aluminiowej, by ciasto zbyt nie wyschło. Środek ciasta powinien pozostać lekko
Mania Wypiekaniałososia ze skórą bez ości ( ok 700 g) ok16 g gruboziarnistej soli morskiej 50 g brązowego cukru 40 g świeżego chrzanu, obranego i drobno startego ( lub tartego ze słoika) 300 g surowych buraków, obranych i grubo startych 50 ml wódki duży pęczek świeżego koperku (posiekany) , a najlepiej kopru 1 cytryna sos musztardowo - koperkowy(...)wszystkie składniki sosu, doprawić jeśli trzeba cytryną i koperkiem. Podać w miseczce lub polać łososia. Dobry z zielonymi sałatami oraz na grzankach. Smacznego! Uwaga: Dobrze jest używać rękawiczek , buraczki farbują !!!! Przepis dodaję do akcji Kuchnia skandynawska 2013 organizowanej przez Mopsa w Kuchni
Stare Garyzrobiłam na obiad roladki z piersi indyka z serem i suszonymi pomidorami. Wcześniej na moim blogu pojawiły się równie pyszne roladki z orzechami ze schabu (przepis) . Do tego miałam buraczki , które lubię tylko na zimno i ziemniaczki. Prawda, że smaczny obiadek? Jeśli macie ochotę na takie danie to zapraszam po przepis. Składniki na 6 roladek 500 g piersi(...)podziurawić kotletów. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem, na wierzch ułożyć plasterek sera i kawałek suszonego pomidora. Zwinąć w roladkę , spiąć wykałaczką. Każdą roladkę obtoczyć w bułce tartej, roztrzepanym jajku i ponownie w bułce. Smażyć na rozgrzanym maśle z każdej strony na rumiany kolor. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w 180 stopniach C około
O kuchni z uczuciemskładniki (oprócz bułki tartej) dodać do mięsa i dokładnie je wyrobić. Powinna powstać jednolita, dająca się formować zwarta masa. Jeśli masa jest zbyt rzadka to, należy dodać bułki tartej, jeśli zaś zbyt zwarta dodać nieco mleka. Wyrobioną masę mięsną na kotlety odstawić na około 10 minut, aby mięso wchłonęło wilgoć i przeszło przyprawami. Po tym czasie kotlety lepiej(...)przyrumienienia się kotletów z obu stron. Po usmażeniu najlepiej jeden kotlet sprawdzić, gdyż czas smażenia kotletów zależy od patelni, jakości mięsa i wielkości kotletów. Kotlety mielone najlepiej smakują z buraczkami na ciepło i ziemniakami. Zobacz również: buraczki na ciepło . * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka
Gotuj w domuwidać wchodzą one w skład obiadu, który również zawiera kotlety schabowe. Kotlety schabowe niestety zakwaszają organizm dlatego warto podać je w zestawie z sałatką z czerwonych buraków lub zasmażanymi buraczkami. O ile oczywiście chcesz mieć lepsze samopoczucie i tryskać energią do końca dnia. Zestaw z kotletem schabowym to tradycja naszej polskiej kuchni. Osobiście bardziej preferuje pieczenie, grill(...)soczystości i piekłem w kombiwarze. Ponadto jak już rozpoczniesz swoją przygodę z dietą rozdzielną w pewnym momencie zauważysz, że kotlety panieruje się, a w skład panierki wchodzi min. bułka tarta co nie jest zgodne z dietą rozdzielną. By to ominąć trzeba wykombinować inną panierkę lub przejść na pieczenie... :) Poza tym większość ludzi już wie, że smażenie nie jest najzdrowsze
Dieta Rozdzielna i ZdrowieTatar chodził za mną od 2 tygodni, natomiast śledź od kilku dni.. A może tatar ze śledzia? I tak się stało. Poszukiwałem fajnego przepisu i
Snejkusiowe Przepisychrzanowym. Wyszły przepyszne i nawet córeczce zasmakowały. składniki: 500 g żołądków z kurczaka ok 1,5 l wody 3 listki laurowe kilka ziarenek angielskiego ziela 1 marchewka 2 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól Do garnka wlać wodę. Dodać listki i angielskie ziele, zagotować. Żołądki oczyścić i pokroić(...)dobrze przykryła żołądki. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z garnka. Wlać do garnka z żołądkami i zagęścić sos. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowe żołądeczki podałam z buraczkami i kluseczkami (kluseczki są z tego samego ciasta co kluski śląskie tylko po prostu uformowałam je w innym kształcie
Monia miesza i gotujesię na opcje bez problemową. Kwestia dodatków jest oczywiście sprawą indywidualną, każdy woli z czym innym. Jeden wybiera kapustę zasmażaną, innny mizerię, a jeszcze inny buraczki i frytki. Tutaj nie będę ingerował i pozostawiam to do Waszego wyboru. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Powiem szczerze(...)mleka 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej olej roślinny lub smalec do smażenia Mięso podziel na cztery równe kotlety. Rozklep tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą. Grubość zależy o indywidualnych
kuron.com.plzwykle musi być haczyk, którym jest gotowanie buraków. To zwykle zajmuje od 50 minut do 2 godzin. By czas gotowania był jak najkrótszy należy zaopatrzyć się w jak najmniejsze buraczki, a dalej reszta pójdzie błyskawicznie. Przepis na ok. 12 babeczek, jedna to ok. 126kcal. Składniki mokre: - ok. 400g ugotowanych buraków - 85g jogurtu naturalnego - 50g oleju kokosowego - jajko Składniki suche(...)średnim ogniu. Po 50 minutach za pomocą widelca sprawdzamy czy są miękkie, jeśli nie to wydłużamy czas gotowania do czasu, aż wszystkie zmiękną. Odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody i mieszamy z resztą mokrych składników. W drugiej miseczce mieszamy wszystkie składniki suche i łączymy z mokrymi. Przekładamy do foremek
Be Fit Be StrongSchabowe podobnie jak rosół z jakiegoś powodu kojarzą mi się z niedzielnym obiadem. Jako dodatek oczywiście podawane do nich były buraczki ćwikłowe i ziemniaki z koperkiem. Schabowe z serem feta i sosem pomidorowo-paprykowym Nie wiem czy może być coś lepszego niż taki właśnie zestaw na obiad. Tradycyjne schabowe można oczywiście nieco urozmaicić i tak też zrobiłam ostatnio. Odrobina(...)Smacznego Schabowe z serem feta i sosem pomidorowo-paprykowym Składniki. 6 schabowym o grubości jednego centymetra każdy 100 ml mleka 2 jaja 4 łyżki mąki pszennej 3/4 kubka bułki tartej olej słonecznikowy bądź smalec do smażenia 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 5 dkg sera feta (bez laktozy) pęczek zielonej cebulki Sos: 1 duży pomidor 2 średnie
mecookscaprese'), podane z pestkami słonecznika, dyni i glassą balsamiczną. Innym razem, w restauracji greckiej, zamówiłam sałatkę z marynowanych buraczków, z roszponką i smażonymi kuleczkami fety - pycha! Jak widzicie, buraczki również bardzo lubią się z serami i w zależności, czy wykorzystamy mozzarellę, fetę, czy np. ser kozi, możemy odbyć kulinarną podróż do różnych krajów południowej Europy :) Jednak dziś pokażę(...)proporcji, a zaczęłam polegać na własnym smaku. Zdecydowanie lubię kwaśny smak octu balsamicznego i sobie go nie żałuję. Daję też więcej fety, no i cały pęczek natki pietruszki. Zamiast trzeć buraki na tarce, wolę pokroić je na duże, mięsiste kawałki, które lepiej "dźwigają" aromat użytych dodatków. Zamiast octu balsamicznego możecie użyć glassy balsamicznej, która jest od niego słodsza, łagodniejsza
Chilli Czosnek i Oliwa