Schabowe podobnie jak rosół z jakiegoś powodu kojarzą mi się z niedzielnym obiadem. Jako dodatek oczywiście podawane do nich były buraczki ćwikłowe i ziemniaki z koperkiem. Schabowe z serem feta i sosem pomidorowo-paprykowym Nie wiem czy może być coś lepszego niż taki właśnie zestaw na obiad. Tradycyjne schabowe można oczywiście nieco urozmaicić i tak też zrobiłam ostatnio. Odrobina(...)Smacznego Schabowe z serem feta i sosem pomidorowo-paprykowym Składniki. 6 schabowym o grubości jednego centymetra każdy 100 ml mleka 2 jaja 4 łyżki mąki pszennej 3/4 kubka bułki tartej olej słonecznikowy bądź smalec do smażenia 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 5 dkg sera feta (bez laktozy) pęczek zielonej cebulki Sos: 1 duży pomidor 2 średnie
mecookscaprese'), podane z pestkami słonecznika, dyni i glassą balsamiczną. Innym razem, w restauracji greckiej, zamówiłam sałatkę z marynowanych buraczków, z roszponką i smażonymi kuleczkami fety - pycha! Jak widzicie, buraczki również bardzo lubią się z serami i w zależności, czy wykorzystamy mozzarellę, fetę, czy np. ser kozi, możemy odbyć kulinarną podróż do różnych krajów południowej Europy :) Jednak dziś pokażę(...)proporcji, a zaczęłam polegać na własnym smaku. Zdecydowanie lubię kwaśny smak octu balsamicznego i sobie go nie żałuję. Daję też więcej fety, no i cały pęczek natki pietruszki. Zamiast trzeć buraki na tarce, wolę pokroić je na duże, mięsiste kawałki, które lepiej "dźwigają" aromat użytych dodatków. Zamiast octu balsamicznego możecie użyć glassy balsamicznej, która jest od niego słodsza, łagodniejsza
Chilli Czosnek i Oliwakażdy to robi wedle swoich smaków) osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do misy. Dodajemy poszatkowaną natkę cebuli i majonez. Całość mieszamy dodając starte buraczki do uzyskania odpowiedniego koloru. Doprawiamy pieprzem. Jajka faszerujemy z użyciem woreczka foliowego z odciętym rożkiem. ------------------------------------------ Mechanik w kuchni ------------------------------------------ 4. Faszerowane jajka z łososiem wędzonym Składniki(...)górze jest dodatkiem idealnym. ------------------------------------------ Mechanik w kuchni ------------------------------------------ 5. Faszerowane jajka z pieczarkami Składniki : 6 jajek 3 średnie pieczarki pół czerwonej cebuli 3 łyżki majonezu łyżeczka chrzanu tartego sól, pieprz łyżka masła Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę podobnie postępujemy z czerwoną cebulą. Przekładamy do patelni dodając łyżkę masła i podsmażamy aż cebula będzie szklista
Mechanik w kuchnisię zupa ugotuje to już paluchów nie parzą i można obierać. No ekspres! Sezon na botwinkę nie trwa długo - korzystaj, póki jest na wyciągnięcie ręki ;) Aha - możesz też dodać tartą marchewkę czy seler, jak lubisz. Ja na łatwiznę poszłam i rozpuściłam w gotującej się wodzie trochę tej BULIONETKI warzywnej (klik) , dzięki czemu aromatu całość nabrała w mgnieniu(...)smaku (w przypadku bulionu z domowej bulionetki z solą ostrożnie) jajka ugotowane na twardo Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy bulion i gotujemy. Botwinkę myjemy i liście siekamy. Małe buraczki, które są na końcu obieramy bardzo cienko (można też tylko wyszorować) i kroimy (ja lubię, jak je widać w zupie, dlatego nie kroję drobno, a młodziutkie i tak bardzo szybko
Kolorowy PrzepisownikMielone – chyba każdy lubi takie kotleciki. Najczęściej robię je do bułek hamburgerowych. Czasami podaję z buraczkami. Sprawdzą się zawsze:) Pewnie każdy z Was ma na nie swój przepis. Ja wrzucam swój – może takie też Wam zasmakują. 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mała bułka (np. kajzerka) 2 łyżki otrębów pszennych lub owsianych 1 średnia cebula(...)łyżce masła zeszklić drobno pokrojoną cebulkę i jak tylko odrobinę wystygnie, dodać do mięsa. Dorzucić zioła, czosnek i dokładnie połączyć. Formujemy kulki, jeśli lubicie, można obtoczyć je w bułce tartej, najlepiej grubo zmielonej. Smażyć na oleju lub można upiec w piekarniku. Kategoria: Dania mięsne , Wieprzowina , Wołowina
kuchcikowniałyżki śmietany 18% (polecam Piątnicę) sól, pieprz, cukier szczypta kwasku cytrynowego lub cytryna Przygotowanie: Botwinę porządnie myję. Wybieram najładniejsze liście i kroję wraz z łodygami w kostkę. Same buraczki obieram i kroję w dość cienkie paski. Zalewam taką ilością wody, żeby przykryła pokrojone buraki. Dodaję pęczek drobno pokrojonego kopru i szczypioru. Gotuję do miękkości. W razie potrzeby dolewam wody(...)gotowane ziemniaki ze skwareczkami i koperkiem i botwinka do popicia. A o to mój wymarzony wiosenno - letni obiad z botwinką: młode ziemniaki gotowane w mundurkach, fasolka szparagowa z tartą bułką w maśle i "schabowy - drobiowy" :-) Botwinka - świeżynka, w ten piątek na targu zakupiona Smacznego
Kuchnia po mojemuokoło 5 sztuk) 1 mała cebula (obowiązkowo ) 1/4 łyżeczki soli duża szczypta pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej olej do smażenia Wykonanie: Obrane i umyte ziemniaki i cebulę trzemy na najdrobniejszych oczkach. Przyznam się szczerze, że czasami “oszukuję” i, żeby było szybciej, ucieram na tych większych Jednak im drobniej utarte tym bardziej puszyste placuszki! Następnie odciskamy ziemniaki w dłoniach(...)jednak atrakcyjniej takie serduszka, motylki, czy gwiazdki wyglądają na talerzu Podajemy solo albo z ulubioną sałatką. Ja uwielbiam maczane w ostrym sosie do naleśników koreańskich i podane z nieśmiertelnymi buraczkami czerwonymi Smacznego! Artykuł Proste placki ziemniaczane pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plbyłaby długa. Teraz sięgnęłam po morel ..... 0,5 kg mielonej łopatki kajzerka jajko średnia cebula 0,5 szklanki rosołu czarny pieprz i sól do smaku paczka suszonych śliwek bułka tarta tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki Oraz: paczka suszonych moreli łyżka suszonego czosnku łyżka pieprzu cayenne 1/3 łyżeczki soli tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki Kotlety robimy(...)można regulować według własnych upodobań smakowych. Może one być bardziej lub mniej pikantne, ale musi być wyraźne, aby fajnie się komponowało ze słodką morelą. Kotlety wybornie smakują w towarzystwie buraczków z jabłkiem, ale także nieźle się prezentują na zimno, pokrojone w plasterki jako przekąska na kanapce
Dieta moja pasjatakie pulpety. To był strzał w dziesiątkę: Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. z łopatki, z udźca indyka) 1 jajko 1 cebula 1 mała sucha kajzerka sól, pieprz bułka tarta lub mąka do obtoczenia klopsów 15 dag sera ulubionego sera żółtego 20-30 dag pieczarek solidna szczypta ziół prowansalskich Przygotowanie: Mięso mielimy i przygotowujemy tak jak na mielone kotlety(...)minut. Jeśli jest potrzeba zaciągamy sos odrobiną mąki. Dodajemy 2-3 łyżki gęstej śmietany. Dusimy do zagotowania. Klopsiki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie kluski łyżką kładzione oraz buraczki. Maksiowi klopsy bardzo smakowały co cieszy mnie niezmiernie. Ja natomiast uważam, że w Mamy wydaniu są dużo lepsze, ale może
Kuchnia po mojemunaleśniki: 0,5 szkl mleka 0,5 szkl wody 1 jajko mąka szczypta soli 1 łyżeczka cukru nadzienie zielone: 300 g liści buraka naciowego lub szpinaku
Gotowanie jest łatweustach. Aby podbić ich smak podałam je z prażonymi śliwkami w miodowym karmelu z dodatkiem cynamonu. Danie jest co tu dużo gadać - palce lizać! PIECZONY KURCZAK W ZIOŁACH Z BURACZKAMI Dzisiaj postawiłam na pieczonego kurczaka- często w ten sposób przygotowuje drób, bo jest to bardzo szybki i prosty sposób na obiad, wtedy kiedy nie mam zbyt dużo czasu(...)się go skonocić, a w dodatku, kiedy kończy Ci się Twoja porcja na talerzu, sprawdzasz czy czasem, coś nie zostało jeszcze na patelni! SPRAWDZONY PRZEPIS NA MINI TARTY Z ŁOSOSIEM! PIECZONE WARZYWA I GRILLOWANY DORSZ. IDEALNY POMYSŁ NA WEEKENDOWY OBIAD. Taka też jest moja dzisiejsza propozycja, łatwa do granic możliwości i nieprzyzwoicie smaczna. Pieczone idealnie doprawione warzywa, lekko
SMYKWKUCHNIcały rok, więc jak jesienią pojawia się na sklepowych półkach, z wielkim entuzjazmem przygotowuję potrawy z niej. Na moim blogu znajdziecie przepisy na Pieczoną pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami i Kwaśnicę na gęsinie i Chutney z czerwonej cebuli . Pierogów z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli próbowałam w gdańskiej pierogarni Mandu . Zrobiły na mnie duże wrażenie(...)gęsi 2 spore cebule 2 marchewki i 1 pietruszka (ugotowane w rosole) 1/2 szkl. rosołu z gęsi 1-2 łyżki gęsiego tłuszczu (zebrany z rosołu) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry olej do smażenia sól, jasny sos sojowy, pieprz czarny do smaku Składniki na rosół: 3 marchewki 2 pietruszki
Codziennik Kuchennycukinia, cebule szarlotka i biała, ziarenka bobu, czerwone młode buraki z botwinką. sok z ananasa, olej rzepakowy, sól pieprz do smaku. Przygotowanie : Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z tartym imbirem. Dodajemy wody, oleju, cukru, soli, pieprzu, soku z cytryny i wszystkie składniki mieszamy. Mięso myjemy i kroimy na kawałki 2 - 3 centymetrowe. Przekładamy do marynaty i odstawiamy(...)oleju. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Kawałki mięsa i cebulę nabijamy na szpikulce do grillowania. Mięso układamy na rożnie i grillujemy co jakiś czas odwracamy. Papryczki, cukinię, buraczki bezpośrednio grillujemy na rożnie, a bób pozostawiamy w foli. Na talerzu układamy warzywa, dodajemy kawałki mięsa i cebuli. Całość doprawiamy i dodajemy pokrojone łodygi buraczków i liście botwinki. Bób
Moniki Smakołykipieczenia 4 czubate łyżki majonezu. 3 łyżki maku otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny. Foremkę o pojemności 2.5 litra, lub dwie mniejsze wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub kaszą manna, albo mielonymi migdałami Produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miseczki. W misie miksera ubić białka na sztywną pianę(...)kratce. Lukier buraczkowy 1/2 małego ugotowanego buraczka 1/2-1 szklanki cukru pudru 1/2- 1 łyżeczka soku z cytryny. Buraka zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. Przetrzeć przez sitko - zależy nam, aby uzyskać pełen koloru i aromatu sok. Nie musicie wykorzystać wszystkiego soku, ja użyłam tylko 1 łyżeczki 1 łyżeczkę soku z buraczka wymieszać z kilkoma kroplami soku z cytryny i rozetrzeć
Piekarz-Kucharz-GarkotłukZainspirowana kulinarnymi cudami innych blogowiczek postanowiłam podjąć wyzwanie i zmierzyć się z botwinką ;) Przyznam, że nigdy specjalnie za nią nie przepadałam, ot co, młody burak w
Spektrum SmakuSkładniki: MIELONE: łopatka bez kości 50 dag/mielona, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki SURÓWKA: buraki 1/2 kg, cukier 3/4 łyżeczki, sok z cytryny - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki DODATKI: cebula 4 średnie, cukier 1 łyżeczka, ziemniaki(...)kroić cienkie plasterki, na tłuszczu po mielonych zeszklić na złoto posypując ciut cukrem do zeszklonej cebuli włożyć mielone i pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 5 minut ugotowane buraczki utrzeć na grubszych oczkach tarki, wymieszać z dodatkami i jest pyszna surówka do mielonych z cebulką i potłuczonych ziemniaków - obiad jest syty, smaczny...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię