buraczki tarte - 642 przepisów (strona:12/43)

Pieczone buraczki z sosem chrzanowym 176

Upieczone buraczki z sosem chrzanowym są dobrym dodatkiem do mięs, ryb i wszelkich dań obiadowych.    Składniki: -czerwone buraczki -200 ml śmietany słodkiej 30% -2 łyżki tartego chrzanu -sól -pieprz -sok z cytryny -cukier -łyżeczka mąki pszennej -100 ml wody    Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze

Maminek kulinarny
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 156

Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym Jak gotowaliśmy? Zanim zaplanowaliśmy to menu na tydzień, najpierw wybraliśmy się do dyskontu w Tymbarku, żeby zobaczyć(...)pomidory Mały batat Cytryna 2 małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży (podwójny) pęczek pietruszki Garść szpinaku Makaron spaghetti 4 szklanki mąki Szklanka ryżu 2 jajka Masło Drożdże paczka Garść orzechów włoskich Przyprawy: Musztarda ziarnista Miód Oregano Pieprz kajeński Sos sojowy Olej oliwa Olej sezamowy Ze spiżarki: 2 łyżki tartego twardego sera (dziugas, parmezan) Pobierz listę zakupów

Niedzielny kucharz
Sos chrzanowy z buraczkiem 186

proponuję łatwy sos chrzanowy na bazie śmietany, jajek i buraczka czerwonego. Składniki: • 4 jajka • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżeczki tartego chrzanu • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% • 1 mały, ugotowany buraczek czerwony • sól, szczypta cukru i pieprz do smaku Wykonanie: • Jajka ugotować na twardo, obrać i oddzielić żółtka od białek

To co kocham
Odwrócona tarta z buraczkami 183

buraczkami i serem feta . Buraki to kolejne moje ulubione warzywo, które stosunkowo często pojawia się w mojej kuchni. A ponieważ buraczki świetnie komponują się z serem feta, postanowiłam je połączyć w tej odwróconej tarcie. Odwrócona tarta (tarte tatin) to tarta w której w pierwszej kolejności karmelizuje się owoce, czy jak w tym przypadku warzywa

Codzienne Gotowanie
Ciasto z buraczków i marchewki :) 149

gładką masę. Stopniowo dolewać olej, kolejno mąkę, proszek do pieczenia, sodę , sól, cynamon, suszony imbir, likier, sok z marchewki , skórkę z pomarańczy, marchewkę z buraczkami.  Formę obsmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Piec w nagrzanym 180*C piekarniku przez około 65 min ( góra dół ) Najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem czy ciasto się nie lepi

Jemy Pijemy
Tarta z burakami, fetą, szpinakiem z nutą tymianku. 180

Zimą ciężko dostać cudowne słodkie owoce, warzywa. Jest jedno z warzyw dostępne cały rok smaczne, zdrowe i na wszelkie sposoby można je przygotowywać na wszelkie sposoby

Basia w kuchni
Buraczki do obiadu 263

łyżki oleju rzepakowego Woj-len sól i pieprz do smaku *buraczki pieczemy tak samo jak do czerwonego barszczu (przepis tutaj ) Przygotowanie: Buraki trzemy na tarce na grubych oczkach. Jabłko obieramy i ścieramy do buraczków. Cebulkę drobno kroimy i dodajemy do reszty składników. Dodajemy sok z cytryny (lub opcjonalnie ocet), cukier (najpierw mniej), olej (najpierw około 1 łyżki) sól

Słodkie okruszki
SCHABOWY Z ZASMAŻANYMI BURACZKAMI I TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI 139

schabowy: 4 kawałki schabu ( proszę u rzeźnika aby były rozbite) jajko bułka tarta sól  pieprz smalec do smażenia  buraczki z karmelizowaną cebulką: 2 czerwone cebule 3 buraki 2 łyżki octu balsamicznego ( lub kremu balsamicznego) 3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki masła 2 łyżki wody ziemniaki: 4 duże ziemniaki koperek 1 łyżka masła Na małej patelni rozgrzewamy

KuchcikoweLove
Chłodnik z botwinki (chłodnik litewski) 202

sól, cukier, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Boćwinę wraz z liśćmi bardzo dokładnie myjemy. Buraczki kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce o dużych oczkach, a liście i łodygi tniemy na drobne paseczki. Wkładamy wszystko do rondelka i zalewamy 1 szklanką wrzątku (tyle, aby wszystko było

Poezja smaku
TARTA Z BURAKAMI I FETĄ 312

czasie rozwałkowujemy ciasto i układamy na formie do tarty , delikatnie dociskając nakłuwając spód widelcem ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 190-200 stopni (góra-dół) około 20-25  minut. Po upieczeniu wystawiamy do lekkiego przestudzenia.      DODATKI NA TARTĘ 3 średniej wielkości buraczki duży pęczek szczypioru 1/2 opakowania sera feta (ok. 125g

WYSPA SZCZĘSLIWA
W paprykowej kruszonce 333

przyprawy Sumak - sok z połowy cytryny Kruszonka:  - 1 papryczka chili - 1 papryczka pepperoncini - 1 papryczka jalapeno - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki bułki tartej - pieprz świeżo mielony Buraczki: - 6 buraków  -2 łyżki miodu - łyżka octu winnego - oliwa Dodatkowo: musztarda Dijon  Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety. Każdy zanurzyć w marynacie i przechowywać(...)stopni. W tym czasie przygotować kruszonkę. Papryczki i czosnek pokroić w drobną kosteczkę, dodać bułkę tartą, oliwę i pieprz.  Filety obłożyć kruszonką i włożyć do piekarnika na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec 20 minut w 200stopniach.  Buraczki gotować w łupinkach. Gdy ugotują się ostudzić i zdjąć z nich skórkę. Następnie pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę

Sajkofanka smaku
Tarta z botwinką i serem feta 133

Składniki: Spód: 250 g mąki pszennej szczypta soli 175 g masła 60 ml zimnej wody Nadzienie: 100 g sera feta pęczek botwinki (buraczki, łodygi, liście) 2 ząbki czosnku 1 szalotka 20 g tartego parmezanu 4 jajka 100 ml gęstej śmietany 18 % 1 łyżka oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Składniki na spód zagniatamy ręcznie lub w robocie. Gdy będzie jednolite(...)smażymy pokrojony w plasterki czosnek, szalotkę i młode buraczki tak aby zmiękły, około 5 minut. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojone łodygi i liście botwinki, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Jajka mieszamy ze śmietaną, parmezanem, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszaninę przelewamy na dno tarty, na niej układamy botwinkę i ser feta pokrojony w kostkę

Smakowity Blog Kulinarny
ZUPA BOTWINKOWA Z JAJKIEM i CHORIZO 160

Ugotowana na pikantnej kiełbasce chorizo, młodych buraczkach i sporej ilości listków i łodyżek botwinki. Z tartą, młodą  marchewką, pietruszką i selerem. Po ugotowaniu zabielana kwaśną śmietaną, posypana solidną dawką koperku i podana z jajkiem ugotowanym na twardo. Pamiętajcie, że im większe buraczki przy botwince, tym intensywniejszy kolor i smak zupy. Można podawać jako chłodnik. SKŁADNIKI

cool and minty
Pęczotto buraczane 158

szklanki bulionu 1/4 szklanki (60 ml) czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanego tymianku 1-2 łyżki soku z cytryny szczypta brązowego cukru sól pieprz Dodatkowo: tarty parmezan kilka orzechów pekan lub włoskich Przygotowanie: 1) Buraczki dokładnie umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym

Fitsweet.me
Pęczotto buraczane 175

szklanki bulionu 1/4 szklanki (60 ml) czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanego tymianku 1-2 łyżki soku z cytryny szczypta brązowego cukru sól pieprz Dodatkowo: tarty parmezan kilka orzechów pekan lub włoskich Przygotowanie: 1) Buraczki dokładnie umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym

Fitsweet.me