połączeniu z chrzanem nadzienie wyszło bardzo smaczne. Spróbujcie ;) Składniki: * 3 jajka ugotowane na twardo * 1 łyżeczka majonezu * 3 łyżeczki buraczków startych na tarce o drobnych oczkach (użyłam buraczki tarte ze słoika Orzech ) * 1 łyżeczka chrzanu tartego(użyłam Orzech ) * 2 łyżeczka posiekanego świeżego koperku * sól i pieprz do smaku Wykonanie : Jajka ugotowane na twardo wystudzić(...)skorupek, następnie przekroić wzdłuż na pół. Z każdej połówki jajka wyjąć delikatnie żółtko, przełożyć do miseczki. Do żółtka dodać majonez, wymieszać za pomocą widelca, aby rozgnieść żółtko. Dodać buraczki, chrzan, koperek oraz doprawić do smaku solą i pieprzem, wszystko dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masą faszerować połówki białek
Zrób to smacznierobota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie robimy farsz do tarty. Buraczki myjemy, obcinamy końcówki, solimy, pieprzymy, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut, tak żeby buraczki były(...)miski dajemy ser ricotta, jogurt oraz jajka i mieszamy na gładką masę. Liście botwinki myjemy, suszymy i kroimy na drobne kawałki. Pokrojoną botwinkę wrzucamy do masy serowej. Upieczone buraczki kroimy w kostkę i dorzucamy do masy. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim formę. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury
Kuchenne Wariacjesłoiczek małych kaparów 2 słoiczki suszonych pomidorów w oleju pieprz łyżka oleju lub masła 4 czerwone cebule czerwony ocet winny łyżka miodu 1-2starte ugotowane buraczki chleb razowy lub pumpernikiel Śledzie moczyć przez około 3-4 godziny. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę i delikatnie zeszklić ją na tłuszczu. Zalać octem winnym i dodać(...)pilnując aby się nie przypaliło. Kapary i pomidory i śledzie drobno posiekać, doprawić pieprzem i wymieszać ze sobą. Układać na chlebie. Wierzch udekorować powidłami z cebuli i tartym buraczkiem. Szczerze polecam
Jemy PijemyCześć! Dziś mam dla Was pysznego kurczaka - koniecznie spróbujcie!!! :) składniki 250 g filet z kurczaka buraczki 100 g kaszy gryczanej marynata: sos sojowy ok 1/4 szklanki łyżka miodu sok z połowy cytryny odrobinę oleju 3-4 ząbki czosnku czubata łyżka musztardy sarepskiej przyprawy: papryka słodka, imbir, pieprz, tymianek, bazylia , oregano Filet pokroić w paseczki. W misce przygotować marynatę(...)godzinę . Jednak im dłużej stoi tym mięso lepiej smakuje. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, kurczaka grilluj do miękkości . Podawaj z dodatkiem jarzyny u mnie tym razem tarte buraczki ;-) Smacznego! K ;-) *przepis znalazłam w książce "Mogę schudnąć
Cukier&Puderwiosny. Specjaliści żywienia są zgodni, późne odmiany kapusty są najlepsze do samodzielnego kiszenia, zawierają bowiem najwięcej cukru, który sprzyja procesom fermentacyjnym. Kapusta kiszona sałatkowa, serwowana jako surówka z innymi tartymi warzywami, będzie znakomitym dodatkiem witaminowym na każdym stole. Jakie witaminy znajdziemy w kiszonej kapuście? Jest ona źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K, A i E. Witaminy(...)burakach Szukasz szybkiego sposobu na witaminowy zastrzyk? Sięgnij po buraczki! Łatwe do przechowywania i przetrzymywania jako przetwory, buraki czerwone są prawdziwą skarbnicą witamin i ważnych składników odżywczych, które pomogą przetrwać zimowe miesiące. Można je przygotowywać na wiele sposobów. Najbardziej lubimy jednak barszcz, surówkę z buraków, czy buraczki tarte, czyli popularnie zwana ćwikła. Potrawy z buraków spożywane
Tradycyjna Kuchniajajko 1/2 szklanki wody Mięso mielone , wkładamy do miski , robimy w nim ręka dołek , w który wbijamy jajko , dodajemy sól , pieprz, cukier , gałkę , zmiażdżony czosnek , wodę i bułkę tartą . Cebule obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach , po czym dodajemy do reszty składników . Teraz , ta mniej fajna czynność ( jak dla mnie ;( ) wyrabiamy mięso rękami , tak długo aż masa(...)piekarnika . Pieczemy w temperaturze 160 C , przez około 60 minut , bez termoobiegu , gdyż może popękać . Po tym czasie jest gotowy , można podać na gorąco z ziemniaczkami i buraczkami tartymi , lub wystudzić , włożyć na noc do lodówki , a drugiego dnia kroić jak wędlinkę na kanapki i tak lubię najbardziej Smacznego ! Post Wielki klops na kanapki – pyszna wędlinka pojawił
Ogrodnik w podróżyoknem to idealne sycące i gorące danie. Smacznego życzę Kochani!. Składniki: - 1/4 małej główki białej kapusty - garść suszonych grzybów - 2 opakowania tartych buraczków Poltino - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka smalcu - 5 łyżek octu winnego lub spirytusowego - 25 dag fasoli, ja miałam mały groch(...)dużym rondlu i sukcesywnie dodajemy warzywa. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę, białą część pora w talarki, dodajemy dwie porcje tartych buraków. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu. 2. Gdy mięso
Apetyczna babeczkamną i obie pijemy przez słomkę :) Składniki: Gołąbki: 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 główka kapusty włoskiej 2 pieczone papryki (bez skórki) 1 szkl. mrożonych buraczków tartych 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jajko 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szczypty papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka lubczyku(...)głąb i sparzamy w garnku z gorącą wodą. Następnie po kolei zdejmujemy liście i wycinamy gruby nerw (ostrożnie, aby nie przeciąć liścia). Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy rozmrożone buraczki, jajko, posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek, przyprawy, kaszę jęczmienną i pokrojone w kostkę pieczone papryki. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Do każdego liścia od grubszej strony wkładamy
Kolorowy PrzepisownikŚniadanie albo przekąska zdrowa imprezowa jak kto woli. Trzy rodzaje twarożku podane na ogórku zielonym. Kolorowy zawrót śniadaniowy. 30 dkg białego twarogu 1 ogórek zielony 2 łyżki buraczków tartych 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz czarny, pieprz czerwony ziarna listki selera naciowego 1 kawałek papryki czerwonej 1/2 papryczki chili 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka(...)drobno przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję oliwę, jogurt i miksuję blenderem, na końcu dodaję twarożek 1/3 i dalej miksuję aż będzie gładki, solę. Drugą część twarogu miksuję blenderem z buraczkami, jogurtem, doprawiam solą. Trzecią część twarogu miksuję z jogurtem i kurkumą, doprawiam solą, pieprzem. Twarożek wyciskam szprycą, posypuję pieprzem, kawałkami chili, dekoruję natką i selerem liśćmi
wesoła kuchniaSłoiczki śledziowe , to pyszna sałatka śledziowa z dodatkiem sera , jajek i oczywiście majonezu . Cała jej magia polega na odpowiednim zamarynowaniu, solonych płatów śledziowych . Oczywiście gwiazdą są tu także tarte buraczki ,bez których nie miała by swojego charakterystycznego smaku Polecam ! Składniki : 0,3 kg solonych płatów śledziowych 2 gotowane lub pieczone czerwone buraczki 4 jajka ugotowanych na twardo
Ogrodnik w podróżypodsmażania lub z – zależy;) Kotlety mielone z pieczarkami podane z mizerią i puree z ziemniaków oraz koperkiem. Idealnie pasować będą także warzywa z patelni, warzywa grillowane, pieczone, buraczki tarte, kapusta wszelaka na ciepło lub zimno, surówki, np. surówka z marchwi, pora, rzodkiewki, cykorii, świeże sałaty, rozmaite mixy sałat… No możliwości i wybór jest:) Polecam, bo taki
Zasmakuj Kuchniprostu pyszne , delikatne , rozpływające się w ustach z aromatycznym sosem. Tylko otworzyć słoik i podgrzać , czy może być coś bardziej wygodnego No i pysznego , plus dwa ziemniaczki i buraczki…mniam Składniki na 5 słoików 1 l : 2 kg żeberek wieprzowych ekstra mięsnych 3-4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżka sosu worcester lub maggi 1 łyżeczka(...)wyparzonych słoikach i zalewamy sosem . Zakręcamy , odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Tak przygotowane , przechowywane w lodówce wytrzymują dwa miesiące . Wystarczy otworzyć , podgrzać i serwować z ziemniakami i tartymi buraczkami;) Smacznego ! Artykuł Żeberka w sosie własnym , jasnym – domowy obiad ze słoika pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżytego garść zieleniny, grillowana pieczarka, kiełki buraka, cebulka, no i oczywiście musi być sos, a sos jest fantastyczny. Zrobiony na bazie dżemu prozdrowotnego Łowicz z czarnego bzu z dodatkiem buraczków, czarnego czosnku i oliwy z oliwek. Co zdrowego jest w tym śniadaniu? W zasadzie wszystko :) Serce wołowe może nie jest najpopularniejszym daniem w Polsce, ale warto czasem(...)wołowego około 200-250 gram 150 ml czerwonego wytrawnego wina 2 liście laurowe gałązka rozmarynu ziele angielskie 2 łyżki dżemu Łowicz 100 % z owoców Czarny Bez 2 łyżki tartych buraczków konserwowych 3 ząbki czarnego czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 2 liście czerwonej salaty garść roszponki kilka plasterków
Quinoa Raz!naczyniu żaroodpornym, zalewamy przygotowanym sosem śmietanowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°. Zapiekamy przez ok. 30-35 minut. Łososia w śmietanie podajemy np. z ugotowanym ryżem i tartymi buraczkami . The post Łosoś w śmietanie appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcałości) i podawaj z chrzanem. Składniki na 4 porcje 18 jajek przepiórczych 8 cienkich białych kiełbasek z szynki 2 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki chrzanu z tartymi buraczkami 4 kromki chleba owsianego lub żytniego pęczek szczypiorku pęczek rzodkiewki 50 g kiełków z buraka kilka garści rukoli siemię lniane do posypania Jeśli spodobał Ci się ten wpis
Eat me! Fit me!