buraczki tarte - 642 przepisów (strona:5/43)

JAJKA FASZEROWANE BURACZKAMI I CHRZANEM 84

połączeniu z chrzanem nadzienie wyszło bardzo smaczne. Spróbujcie ;) Składniki: * 3 jajka ugotowane na twardo * 1 łyżeczka majonezu * 3 łyżeczki buraczków startych na tarce o drobnych oczkach (użyłam buraczki tarte ze słoika  Orzech ) * 1 łyżeczka chrzanu tartego(użyłam  Orzech ) * 2 łyżeczka posiekanego świeżego koperku * sól i pieprz do smaku Wykonanie : Jajka ugotowane na twardo wystudzić(...)skorupek, następnie przekroić wzdłuż na pół. Z każdej połówki jajka wyjąć delikatnie żółtko, przełożyć do miseczki. Do żółtka dodać majonez, wymieszać za pomocą widelca, aby rozgnieść żółtko. Dodać buraczki, chrzan, koperek oraz doprawić do smaku solą i pieprzem, wszystko dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masą faszerować połówki białek

Zrób to smacznie
Tarta z botwinką i ricottą 130

robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie robimy farsz do tarty. Buraczki myjemy, obcinamy końcówki, solimy, pieprzymy, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut, tak żeby buraczki były(...)miski dajemy ser ricotta, jogurt oraz jajka i mieszamy na gładką masę. Liście botwinki myjemy, suszymy i kroimy na drobne kawałki. Pokrojoną botwinkę wrzucamy do masy serowej. Upieczone buraczki kroimy w kostkę i dorzucamy do masy. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim formę. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury

Kuchenne Wariacje
Tatar ze śledzi 139

słoiczek  małych kaparów 2 słoiczki suszonych pomidorów w oleju  pieprz łyżka oleju lub masła  4 czerwone cebule czerwony ocet winny łyżka miodu 1-2starte ugotowane buraczki chleb razowy lub pumpernikiel Śledzie moczyć przez około 3-4 godziny. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę i delikatnie zeszklić ją na tłuszczu. Zalać octem winnym i dodać(...)pilnując aby się nie przypaliło. Kapary i pomidory i śledzie drobno posiekać, doprawić pieprzem i wymieszać ze sobą.  Układać na chlebie. Wierzch udekorować powidłami z cebuli i tartym buraczkiem.  Szczerze polecam

Jemy Pijemy
Kurczak w marynacie musztardowo ziołowej 132

Cześć! Dziś mam dla Was pysznego kurczaka - koniecznie spróbujcie!!! :) składniki 250 g filet z kurczaka buraczki 100 g kaszy gryczanej marynata: sos sojowy ok 1/4 szklanki łyżka miodu sok z połowy cytryny odrobinę oleju 3-4 ząbki czosnku czubata łyżka musztardy sarepskiej przyprawy: papryka słodka, imbir, pieprz, tymianek, bazylia , oregano Filet pokroić w paseczki. W misce przygotować marynatę(...)godzinę . Jednak im dłużej stoi tym mięso lepiej smakuje.  Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, kurczaka grilluj do miękkości . Podawaj z dodatkiem jarzyny u mnie tym razem tarte buraczki ;-) Smacznego! K ;-) *przepis znalazłam w książce "Mogę schudnąć

Cukier&Puder
Witaminy w zimie - tradycyjna kuchnia polska bogata w niezbędne składniki 124

wiosny. Specjaliści żywienia są zgodni, późne odmiany kapusty są najlepsze do samodzielnego kiszenia, zawierają bowiem najwięcej cukru, który sprzyja procesom fermentacyjnym. Kapusta kiszona sałatkowa, serwowana jako surówka z innymi tartymi warzywami, będzie znakomitym dodatkiem witaminowym na każdym stole. Jakie witaminy znajdziemy w kiszonej kapuście? Jest ona źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K, A i E. Witaminy(...)burakach Szukasz szybkiego sposobu na witaminowy zastrzyk? Sięgnij po buraczki! Łatwe do przechowywania i przetrzymywania jako przetwory, buraki czerwone są prawdziwą skarbnicą witamin i ważnych składników odżywczych, które pomogą przetrwać zimowe miesiące. Można je przygotowywać na wiele sposobów. Najbardziej lubimy jednak barszcz, surówkę z buraków, czy buraczki tarte, czyli popularnie zwana ćwikła. Potrawy z buraków spożywane

Tradycyjna Kuchnia
Wielki klops na kanapki – pyszna wędlinka 917

jajko 1/2 szklanki wody Mięso mielone , wkładamy do miski , robimy w nim ręka dołek , w który wbijamy jajko , dodajemy sól , pieprz, cukier , gałkę , zmiażdżony czosnek , wodę i bułkę tartą . Cebule obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach , po czym dodajemy do reszty składników . Teraz , ta mniej fajna czynność ( jak dla mnie ;( ) wyrabiamy mięso rękami , tak długo aż masa(...)piekarnika . Pieczemy w temperaturze 160 C , przez około 60 minut , bez termoobiegu , gdyż może popękać . Po tym czasie jest gotowy , można podać na gorąco z ziemniaczkami i buraczkami tartymi , lub wystudzić , włożyć na noc do lodówki , a drugiego dnia kroić jak wędlinkę na kanapki i tak lubię najbardziej Smacznego ! Post Wielki klops na kanapki – pyszna wędlinka pojawił

Ogrodnik w podróży
Barszcz na bogato z suszonymi grzybami 129

oknem to idealne sycące i gorące danie. Smacznego życzę Kochani!. Składniki:    - 1/4 małej główki białej kapusty    - garść suszonych grzybów    - 2 opakowania tartych buraczków Poltino    - 4 ząbki czosnku    - 1 łyżka smalcu    - 5 łyżek octu winnego lub spirytusowego    - 25 dag fasoli, ja miałam mały groch(...)dużym rondlu i sukcesywnie dodajemy warzywa. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę, białą część pora w talarki, dodajemy dwie porcje tartych buraków. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy.  Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu. 2. Gdy mięso

Apetyczna babeczka
Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną papryką i buraczkiem w sosie pomidorowym 98

mną i obie pijemy przez słomkę :) Składniki: Gołąbki: 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 główka kapusty włoskiej 2 pieczone papryki (bez skórki) 1 szkl. mrożonych buraczków tartych 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jajko 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szczypty papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka lubczyku(...)głąb i sparzamy w garnku z gorącą wodą. Następnie po kolei zdejmujemy liście i wycinamy gruby nerw (ostrożnie, aby nie przeciąć liścia). Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy rozmrożone buraczki, jajko, posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek, przyprawy, kaszę jęczmienną i pokrojone w kostkę pieczone papryki. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Do każdego liścia od grubszej strony wkładamy

Kolorowy Przepisownik
Koreczki z kolorowym twarożkiem 138

Śniadanie albo przekąska zdrowa imprezowa jak kto woli. Trzy rodzaje twarożku podane na ogórku zielonym. Kolorowy zawrót śniadaniowy. 30 dkg białego twarogu 1 ogórek zielony 2 łyżki buraczków tartych 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz czarny, pieprz czerwony ziarna listki selera naciowego 1 kawałek papryki czerwonej 1/2 papryczki chili 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka(...)drobno przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję oliwę, jogurt i miksuję blenderem, na końcu dodaję twarożek 1/3 i dalej miksuję aż będzie gładki, solę. Drugą część twarogu miksuję blenderem z buraczkami, jogurtem, doprawiam solą. Trzecią część twarogu miksuję z jogurtem i kurkumą, doprawiam solą, pieprzem. Twarożek wyciskam szprycą, posypuję pieprzem, kawałkami chili, dekoruję natką i selerem liśćmi

wesoła kuchnia
Śledziowe słoiczki , pyszna sałatka 111

Słoiczki śledziowe , to pyszna sałatka śledziowa z dodatkiem sera , jajek i oczywiście majonezu . Cała jej magia polega na odpowiednim zamarynowaniu, solonych płatów śledziowych . Oczywiście gwiazdą są tu także tarte buraczki ,bez których nie miała by swojego charakterystycznego smaku Polecam ! Składniki : 0,3 kg solonych płatów śledziowych 2 gotowane lub pieczone czerwone buraczki 4 jajka ugotowanych na twardo

Ogrodnik w podróży
Kotlety mielone z pieczarkami 77

podsmażania lub z – zależy;) Kotlety mielone z pieczarkami podane z mizerią i puree z ziemniaków oraz koperkiem. Idealnie pasować będą także warzywa z patelni, warzywa grillowane, pieczone, buraczki tarte, kapusta wszelaka na ciepło lub zimno, surówki, np. surówka z marchwi, pora, rzodkiewki, cykorii, świeże sałaty, rozmaite mixy sałat… No możliwości i wybór jest:) Polecam, bo taki

Zasmakuj Kuchni
Żeberka w sosie własnym , jasnym – domowy obiad ze słoika 92

prostu pyszne , delikatne , rozpływające się w ustach z aromatycznym sosem. Tylko otworzyć słoik i podgrzać , czy może być coś bardziej wygodnego No i pysznego , plus dwa ziemniaczki i buraczki…mniam Składniki na 5 słoików 1 l : 2 kg żeberek wieprzowych ekstra mięsnych 3-4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżka sosu worcester lub maggi 1 łyżeczka(...)wyparzonych słoikach i zalewamy sosem . Zakręcamy , odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Tak przygotowane , przechowywane w lodówce wytrzymują dwa miesiące . Wystarczy otworzyć , podgrzać i serwować z ziemniakami i tartymi buraczkami;) Smacznego ! Artykuł Żeberka w sosie własnym , jasnym – domowy obiad ze słoika pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Walentynkowe śniadanie - buła z sercem, że łooo! 164

tego garść zieleniny, grillowana pieczarka, kiełki buraka, cebulka, no i oczywiście musi być sos, a sos jest fantastyczny. Zrobiony na bazie dżemu prozdrowotnego Łowicz z czarnego bzu z dodatkiem buraczków, czarnego czosnku i oliwy z oliwek.  Co zdrowego jest w tym śniadaniu? W zasadzie wszystko :) Serce wołowe może nie jest najpopularniejszym daniem w Polsce, ale warto czasem(...)wołowego około 200-250 gram 150 ml czerwonego wytrawnego wina 2 liście laurowe gałązka rozmarynu ziele angielskie 2 łyżki dżemu Łowicz 100 % z owoców Czarny Bez 2 łyżki tartych buraczków konserwowych 3 ząbki czarnego czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2  łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 2 liście czerwonej salaty  garść roszponki kilka plasterków

Quinoa Raz!
Łosoś w śmietanie 96

naczyniu żaroodpornym, zalewamy przygotowanym sosem śmietanowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°. Zapiekamy przez ok. 30-35 minut. Łososia w śmietanie podajemy np. z ugotowanym ryżem i tartymi buraczkami . The post Łosoś w śmietanie appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z grillowaną białą kiełbasą, jajkami przepiórczymi i grzankami z chleba owsianego 101

całości) i podawaj z chrzanem. Składniki na 4 porcje 18 jajek przepiórczych 8 cienkich białych kiełbasek z szynki 2 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki chrzanu z tartymi buraczkami 4 kromki chleba owsianego lub żytniego pęczek szczypiorku pęczek rzodkiewki 50 g kiełków z buraka kilka garści rukoli siemię lniane do posypania   Jeśli spodobał Ci się ten wpis

Eat me! Fit me!
Sałatka śledziowa z buraczkami i kukurydzą 134

Świetna sałatka śledziowa według przepisu mojego szwagra Wojtka. Polecam - jest szybka i pyszna. Składniki: 1 słoik tartych buraczków (słoik 400g) 1 puszka kukurydzy kilka płatów śledziowych pokrojonych w kostkę 3-4 ugotowane jajka 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy majonez sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Buraczki i kukurydzę odcedzić z zalewy, przełożyć do miski. Dodać śledzie

Kuchnia domowa Ani
Buraki pieczone 66

aromat, piękny i głęboki kolor. Tak upieczone są podstawą do wielu dań w kuchni. Pieczone buraki podaję posiekane w słupki czy talarki do obiadu, wykorzystuję jako bazę do buraczków tartych z dodatkiem jabłka i przypraw (na ciepło lub zimno), przygotowuję z nich pyszne i delikatne zupy, barszcze, zupy typu krem. Polecam także przepis na zupę krem z buraków

Zasmakuj Kuchni
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI 126

surówka z selera<< < kotlety mielone z pieczarkami, ziemniaki z boczkiem i sałatka z ogórków konserwowa<< < kotlety mielone z pieczarkami i tartymi buraczkami Smacznego :) Kotlety mielone z pieczarkami fot. Moja Książka Kucharska Zaktualizowano 2019r. Kotlety przygotowane wg przepisu E. Aszkiewicz z 1001 przepisów

Moja Książka Kucharska
Zapiekane drobiowe kieszonki ze szpinakiem 145

dodatkiem serka wiejskiego. Wersja light tradycyjnych dewolajów. Bez kalorycznej panierki - jedynie zapiekane w piekarniku. Aromatyczne i wyjątkowo smaczne danie. Polecam szczególnie z dodatkiem mojej ulubionej kaszy tatarczanej i tartych buraczków z chrzanem. Pyszności :) Składniki: 4 pojedyncze filety

Krokusowy Dom
Najlepsze polskie przepisy 188

Odzyskania Niepodeległości RP przygotowałam dla Was najlepsze i najpopularniejsze polskie przepisy , które znajdziecie na blogu. Fasolka po bretońsku Kluski śląskie Bigos Knedle ze śliwkami Kogel mogel z kakao Buraczki tarte Kopytka Kotlety mielone Marchew na gęsto Pierogi z jagodami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Proziaki Sałatka jajeczna Sałatka ziemniaczana z majonezem Schab w sosie

Moja smaczna kuchnia
Mielone z sosem pieczarkowym 106

Kotlety mielone podane razem z ryżem i sosem pieczarkowym. W tym zestawieniu niczego moim zdaniem już nie brakuje, ale jeśli chcecie zawsze możecie dorzucić surówkę z marchewki czy tarte buraczki. ok. 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 cebula 1 – 1 i 1/2 łyżki musztardy sól, pieprz Sos: 150 g wędzonego boczku

Smaki Na Talerzu
Kotlety mielone jak u mamy. Sprawdzony domowy przepis 107

ponownie wyrób, uformuj płaskie kotleciki, każdy panieruj w bułce i smaż z obu stron na ciemnozłoty kolor. Najlepsze są oczywiście w zestawie z gotowanymi ziemniakami i sałatką z tartych buraczków. Artykuł Kotlety mielone jak u mamy. Sprawdzony domowy przepis pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Roladki schabowe z suszonymi morelami 157

sosu można go przecedzić przez gęste sito. Z roladek usunąć sznurek i przełożyć je do gotowego sosu aby się rozgrzały. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kluski i buraczki tarte

Monia miesza i gotuje
Spis Ciast i dań na Boże Narodzenie - Sprawdzone! 1987

Kakaowy jabłecznik Szarlotka Ciasto z makiem na maślance INNE PRZYDATNE PRZEPISY: Krokiety z kapustą i grzybami Sałatka makaronowa z tuńczykiem Łagodna sałatka jarzynowa Jarzynowa Surówka z gotowanej kapusty Tarte buraczki Warstwowa sałatka z tuńczykiem Korzenne tiramisu Domowa zacierka Prażone orzechy włoskie Bombki z mleka w proszku Trufle z masy kajmakowej i herbatników Bezy z czekoladą Szybki kompot

W Moim Magicznym Domu
Kotlety mielone z mozzarellą i pomidorkami w orzechowej panierce 69

Mielone każdy zna i zapewne większość z Was ma swoje ulubione wersje na kotlety mielone. Smaki dzieciństwa podawane najczęściej z ziemniakami i marchewką z groszkiem – lub buraczkami tartymi ręcznie przez Babcię i zasmażanymi na smalcu. Można przyrządzić tradycyjne z solą i pieprzem lekko smażone z delikatną miękką „skórką” bądź chrupiącą (mm… :). Ja najbardziej lubię

Zasmakuj Kuchni
Zrazy faszerowane z mięsa mielonego 126

miękkie (ok. 15-20 minut) a jednocześnie powstanie pyszny, pieczeniowy sos. Jak ktoś chce, to może dodać do sosu trochę słodkiej śmietany. Podajemy zrazy z gotowanymi ziemniakami i tartymi buraczkami. Smacznego! The post Zrazy faszerowane z mięsa mielonego appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiące kopytka z papryką 277

gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam

Zasmakuj Kuchni
Chrupiące kopytka z papryką 338

gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam

Zasmakuj Kuchni
Gulasz z szynki z dodatkiem pieczarek (danie z szybkowaru) 343

ponadto mięso jest idealnie miękkie. Zachęcam Was do przygotowania gulaszu z szynki wraz z dodatkiem podsmażonej cebulki i pieczarek. Poniższy gulasz możecie podać z podsmażonymi kopytkami i tartymi buraczkami.  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg szynki 150 g pieczarek 1 cebula 2 szklanki wody sól, pieprz ostra papryka 2-3 listki laurowe kilka ziarenek kolorowego pieprzu

Ugotować
parmigiana z cukinią 100

upieczeniu odstawiamy na ok. 15 min. i podajemy. parmigiana z cukinią lekko przestudzona Kilka produktów od Firmy Jamar do przetestowania: Passata, Ketchupy, Fasola Piękny Jaś, Powidła śliwkowe oraz Buraczki tarte z jabłuszkiem… niebawem kolejny przepis z użyciem, któregoś z produktów. Dostałam również bardzo pojemną, ekologiczną torbę przydatną na zakupach

Domowy Smak Jedzenia
Stripsy ze schabu 209

popularnej sieciówce KFC. Są wilgotne w środku, a z zewnątrz chrupiące i złociste za sprawą panierki z mąki kukurydzianej i jajek. Stripsy ze schabu podałam z dodatkiem tartych buraczków. Stripsy zrobiłam z 4 plastrów schabu, 6 łyżek mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżeczkami przypraw np. gotowej przyprawy do kurczaka bez sztucznych dodatków, można samemu skomponować zestaw przypraw

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak upiec buraki 137

buraki pieczone mam dwa, łatwo je przygotować, potrzebny jest woreczek do pieczenia lub folia aluminiowa. Pieczone buraki są u nas bazą do sałatek , zup. Polecam też zrobić tarte buraczki do obiadu! Można upiec większą ilość i przygotować buraki w słoikach na zimę. Jak upiec buraki w całości? Pieczone buraki w piekarniku są intensywne w smaku, mają piękny kolor

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
UDKA PIECZONE W MIODOWEJ GLAZURZE 139

Dziś zapraszam na pyszne udka z kurczaka pieczone w marynacie miodowej. Podałam je z pyszną surówka z białej kapusty i tartymi buraczkami - Sałatką Rubinową ORZECH , zdrowa chrupiąca i kusząca. Wygląda naprawdę bardzo dobrze i tak samo smakuje. Możemy ją podawać na zimo jako osobne danie lub na ciepło. Polecam serdecznie i zapraszam do odwiedzenia  ORZECH  SKŁADNIKI

Gotowanie Patki
Spis sprawdzonych przepisów na Wielkanoc 235

cynamonem Marcepanowe trufle bez marcepanu Trufle z masy kajmakowej Bombki mleka w proszku Surówki / Sałatki: Surówka z kapusty pekińskiej Sałatka Jarzynowa Warstwowa sałatka z jajkiem i tuńczykiem Tarte buraczki PRZYDATNE: Idealne polewy do ciast Przepis na idealnie wypieczoną babkę Przepis na idealny sernik Jak naturalnie barwić jajka

W Moim Magicznym Domu
Kotlety mielone z mozzarellą i pomidorkami w orzechowej panierce 130

Mielone każdy zna i zapewne większość z Was ma swoje ulubione wersje na kotlety mielone. Smaki dzieciństwa podawane najczęściej z ziemniakami i marchewką z groszkiem - lub buraczkami tartymi pół dnia przez Babcię i zasmażanymi na smalcu. Można przyrządzić tradycyjne z solą i pieprzem lekko smażone z delikatną miękką "skórką" bądź chrupiącą (mm...:). Ja najbardziej lubię takie kotlety

Zasmakuj Kuchni
Zrazy wołowe 193

cebulką. Posmarowane musztardą, dzięki czemu nabierają wyraźniejszego smaku Najlepiej pasuje do nich kasza gryczana, ale z ziemniakami smakują równie smacznie. Jako surówkę polecam tarte buraczki. Mięso po ugotowaniu jest doskonale kruche i delikatne. Zrazy będą doskonałą propozycją na odświętny obiad, święta, komunie czy chrzciny. Post Zrazy wołowe pojawił się poraz pierwszy

Marta Gotuje
37 najlepszych przepisów na listopad 131

jarmużu z bananem i pomarańczą Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Koktajl buraczkowy z bananem i pomarańczą Buraczki tarte Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Gęsta jarzynowa z brukselką Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Polędwiczka wieprzowa

Moja smaczna kuchnia
PIERŚ Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CZOSNKIEM 98

oliwy z suszonych pomidorów (ok. 20 g) 10 cm pora (ok. 50 g) 3 ząbki czosnku (ok. 15 g) 3 średnie ziemniaki (ok. 270 g) 400 g tartych buraczków (ja miałam domowe słoiki, ale mogą być te kupne, tylko uwaga na skład!) 1 mała cebulka (ok. 70 g) sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka, zioła prowansalskie 1. Ziemniaki

Vroblewska-fitlife
Błyskawiczny chłodnik z burakami 282

Danie, które powstaje w 10 minut. Idealne na letnie upały. Można podać z jajkiem lub młodymi ziemniakami. Składniki (na 3 porcje): słoik buraczków tartych (do kupienia w każdym markecie) 3 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek 2 ząbki czosnku 1 maślanki pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie Na tarce o dużych oczkach ścieramy rzodkiewki i obrane ze skórki ogórki. Do miski

e-PrzepisyKulinarne
TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY 159

Barszcz,  ugotowany z surowych tartych buraczków z dodatkiem dorodnych borowików, suszonych śliwek i kwaśnego jabłka. Harmonijnie doprawiony miodem, szczyptą majeranku oraz czosnkiem. Od razu po zagotowaniu, zahartowany sokiem z cytryny lub octem. Aby wyszedł bogaty w smaku, klarowny i intensywnie rubinowy, buraki muszą gotować się długo na minimalnej mocy palnika. Grzybki do barszczu najpierw moczymy w małej

cool and minty
BITKI WOŁOWE 163

łyżeczki ziaren kolendry ¹⁄₂ łyżeczki majeranku ¹⁄₂ łyżeczki nasion kminu rzymskiego ¹⁄₂ łyżeczki nasion gorczycy ¹⁄₂ łyżeczki czarnego pieprzu ¹⁄₂ łyżeczki soli szczypta chili w proszku DO PODANIA:  kasza gryczana , surówka z tartych buraczków WYKONANIE W moździerzu rozcieramy ziarna kolendry i gorczycy oraz nasiona kminu rzymskiego. Przesypujemy do miseczki. Dodajemy majeranek, pieprz, sól oraz szczyptę chili w proszku. Mieszamy. Mięso kroimy

cool and minty
KOTLETY MIELONE Z BURACZKAMI 97

Kotlety mielone tym razem przygotowałam z dodatkiem tartego buraczka, sera fety i czosnku. Obtoczone w sezamie i upieczone. Pyszne, niecodzienne kotlety polecam jako danie główne z warzywami, ale  idealne również do pieczywa na zimno lub ciepło

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa z botwinki z mlekiem kokosowym i fasolką szparagową 136

oliwa z oliwek do smażenia mały pęczek koperku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy warzywa: Botwinkę dokładnie myjemy. Liście i łodyżki drobno siekamy, a buraczki trzemy na tarce na małych oczkach jarzynowych. Fasolkę szparagową (jeśli używamy świeżej) myjemy i odcinamy końcówki. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę

Poezja smaku
Żeberka w sosie cebulowym. 201

minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową  firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych i pieczonych mięs. Polecam, bardzo smaczna :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Spis sprawdzonych przepisów Wielkanocnych 186

muffinki według Nigelli Dwukolorowe muffinki z czekoladą Kawowo-czekoladowe muffinki Muffinki z wiśniami w spirytusie Muffinki z owocami leśnymi Trufle z masy kajmakowej Bombki z mleka w proszku Tarte Buraczki Sałatka z tuńczykiem i jajkiem Sałatka jarzynowa

W Moim Magicznym Domu
Raw wege kotleciki buraczkowe 126

typu włoskiego + burak= niebo :D SKŁADNIKI: 80g sera włoskiego 100g obranego buraka 2 łodyżki szczypiorku 1 łyżeczka mielonego lnu przyprawy: czosnek granulowany, imbir mielony, pieprz ziołowy WYKONANIE: Buraczka trzemy na tarce startego buraka blendujmy z serem do zblendowanych składników dodajemy posiekany szczypiorek, len i przyprawy -całość mieszamy na papierze aluminiowym (można również użyć foremek aluminiowych), umieszczamy kuleczki zrobione

healthy dreams
Przechowywanie żywności 132

roli głównej) pomidory, z których można przygotować przecier pomidorowy czy domowy ketchup , papryka, z której można przyrządzić smaczny przecier, świetnie nadaje się również do marynowania czy sałatek, buraki – tarte buraczki to doskonały dodatek do zimowych obiadów, fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików, jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników, truskawki, maliny

moj przepis na
Pyszne, ekologiczne pesto z pieczonych buraków 122

przywracając prawidłową konstrukcję tych uszkodzonych. Mają zdolności unieszkodliwiające wszelkie drobnoustroje chorobotwórcze. Dostarczają dużą ilość błonnika, dlatego osobom cierpiącym na zaparcia zaleca się spożywanie co najmniej jednej łyżeczki tartych buraczków na czczo z rana, w celu ułatwienia i przyspieszenia wypróżnienia. Obfitują w kobalt i kwas foliowy, które są szczególnie ważne dla osób chorujących na anemię lub dla kobiet

Be Fit Be Strong
Niespodzianka i zagadka 111

rynek nowe produkty. Podpowiada przysłanymi przyrządami, że używa się ich do produkcji tej nowości. Nie wiem co to będzie ale ja typuję na surówki wielowarzywne do obiadu lub buraczki tarte. Ale jestem również bardzo ciekawa Waszych typów. Zapraszam Was do zabawy i wpisywania w komentarzu Waszych typów

Ala piecze i gotuje
Barszcz czerwony-nieco szybciej 150

naturalnymi przyprawami, którą znajdziecie w środku i gotować dalsze 5 minut. Moją zupkę ubogaciłam dodatkową zimną śmietanką i podałam z młodymi ziemniaczkami i koperkiem. Smakuje wyśmienicie, nie trzeba trzeć buraczków i co najważniejsze – smakuje dzieciakom! Dania Babci Zosi  to Natura pod ręką i idealne rozwiązanie, kiedy nie mamy pomysłu na obiad, a upał doskwiera . Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Wytrawne naleśniki z kozim serem w buraczkach (z miodem i melisą) 76

kolor. Nadzienie: W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy. Następnie dodajemy łyżkę miodu, a gdy się rozpuści i połączy dodajemy 2 łyżki mrożonych tartych buraczków. Podgrzewamy cały czas mieszając. Opłukane pod bieżącą wodą i osuszone na ręczniku papierowym listki melisy bardzo drobno siekamy (ja rozdrobniłam w blenderze) i dodajemy do pozostałych składników

Kolorowy Przepisownik