buraczki tarte - 642 przepisów (strona:17/43)

Krem z pieczonego czosnku 265

krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – krem z batatów – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem brokułowy krem Z pieczonego czosnku Przygotowanie : ok 60 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki: – 3 duże główki czosnku

nietylkopasta.pl
Krem z pieczonego czosnku 234

krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – krem z batatów – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem brokułowy krem Z pieczonego czosnku Przygotowanie : ok 60 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki: – 3 duże główki czosnku

nietylkopasta.pl
Pomysły na szparagi 146

Szparagi w szynce Mus szparagowy z krewetkami Frittata ze szparagami Szparagi z jajkiem na miękko Jajecznica ze szparagami Jajko w koszulce na szparagach Tarta ze szparagami Sałatka ze szparagów i truskawek Sałatka szparagowa z buraczkami i feta Ziemniaczana sałatka ze szparagami i jajkiem Krem z zielonych szparagów Roladki drobiowe ze szparagami Wiosenne farffale ze szparagami Makaron z wędzonym

Codzienne Gotowanie
Migdałowe babeczki (z masłem migdałowym) 212

ekologiczną, certyfikowaną produkcję pod marką Primaeco , która proponuje dania obiadowe, pasztety i paprykarze, musztardy oraz ketchupy. Gamę produktów BIO wzbogaciły ostatnim czasem ekologiczne buraczki, dostępne w dwóch wariantach – zasmażane z cebulką „Smaczki” lub gęsto tarte „Pychotki” czy też hummusy ekologiczne. Choć nie jestem wegetarianką, to zachwyciły mnie wszystkie otrzymane do testowania produkty. Dobrze, że zdjęcia zrobiłam zanim zaczęłam

Słodkie okruszki
WYPASIONY MIELONY :) 149

zapodam go Wam... Mięsko wołowo-wieprzowe zmieliłam. Dodałam pokrojoną natkę pietruszki  podsmażoną, pokrojoną drobno cebulkę, czosnek,jajka,sól,pieprz. bułkę tartą Wymieszałam wszystko ręcznie. Uformowałam kotleciki i usmażyłam. Do tego ziemniaczki,buraczki i obiadek gotowy ;-) Smacznego

potrawyregionalne
Buraczane risotto z kozim serem i z chipsami z jarmużu 183

wersja risotto bez wina Składniki: 400 g ryżu arborio  2 ugotowane i obrane buraki (średniej wielkości) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła  200 g tartego parmezanu 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 150 g koziego sera kilka listków jarmużu oliwa do chipsów jarmużowych świeżo mielony pieprz sól W rondlu(...)czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Dodajemy buraczki starte na tarce. Gotujemy przez 5 min cały czas mieszając. Następnie dodajemy tarty parmezan i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być kremowy, lekko kleisty ale nie rozgotowany i musi wchłonąć

Bon Appetit Małgorzaty
Surówka z buraczków i warzyw z rosołu 123

Kiedy gotuję barszcz czerwony, najczęściej buraczki zużywam do surówki lub zasmażam ze śmietaną. Tym razem dodałam do tartych buraków tartą włoszczyznę z rosołu (wywaru na barszcz). Ekonomicznie i w dodatku pysznie. Składniki: ok. 2 duże buraki (z wywaru na barszcz) 1 marchew, 1 mała pietruszka, ćwiartka selera (z rosołu) 2 łyżki sosu sojowego szczypta pieprzu, ocet balsamiczny

Czerwień i błękit
Roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem. 151

wyciągnięcie ręki. Dzięki temu moje gotowanie uzależnione jest od rytmu jaki panuje w przyrodzie. I tak, gdy przerywam buraczki, na stole ląduje zupa botwinkowa, pierogi z botwinką ,  botwinka w śmietanie ,  tarta z botwinką  lub inne podobne dania, które znajdziecie  tu . Podobnie jest z marchewką, groszkiem, fasolką itp. Nie ukrywam, że w sezonie jest

Rozpustne gotowanie
Zupa z pieczonej botwinki 133

upieczone buraczki oraz łodygi botwinki. Buraczki hartujemy w wodzie z lodem. Upieczone łodygi dodajemy do garnka z gotującą się botwinką. Z buraczków zdejmujemy skórkę (bardzo łatwo odchodzi), część kroimy w kostkę, a część trzemy na tarce - dodajemy do garnka. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pokrojoną ugotowaną marchew. Doprawiamy solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem

mojewypiekiinietylko
Tarta z botwinką, kurczakiem i serem lazur 175

kruche i zwarte ciasto. Następnie wyłożyć nim formę do tarty, którą umieścić w lodówce na czas przygotowania nadzienia. Nadzienie: Botwinkę (u mnie 3 małe buraczki i liście wraz z łodygą z jednego buraczka) pokroić w słupki (liście i nać drobno posiekać). Podsmażyć na patelni przez kilka minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kilka gałązek świeżego(...)następnie wystudzić. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na patelni. Również wystudzić. Jajka wymieszać ze śmietaną. Dodać pokruszony ser. Formę z tartą wyjąć z lodówki. Ciasto nakłuć widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 stopni. Botwinkę i kurczaka rozłożyć równomiernie na cieście. Następnie zalać je masą jajeczno-śmietanowo-serową. Gotową tartę piec

My simple kitchen
Krokiety z kaszanki w panko na purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych 115

rokiety z kaszanki panierowane w panko na purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych to mój autorski przepis zainspirowany warsztatami z Andrzejem Polanem. Andrzej odczarował na nich nielubianą przeze mnie kaszankę robiąc z niej okrągłe krokiety w panierce z bułki  tartej. Ja postanowiłem pójść krok dalej i upodobnić je wyglądem do hiszpańskich  croquetas(...)gotuj bardzo powoli na małym ogniu. Gdy staną się bardzo miękkie, zmiksuj je blenderem na purée. Dodaj miodu i odrobinę gałki. Salsa z buraczków, mango i ogórków Ogórki obierz ze skórki i pokrój wraz z buraczkami w niedużą kostkę. Połącz ze sobą. Mango pokrój w taką samą kostkę, ale odstaw aż do samego podania. Przed podaniem wszystkie składniki

Food Square
Fasolowy sezon :) 99

kleisty, ok. 15 minut. Po ugotowaniu wrzucamy do miski, dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę, selera, buraczek.  Pieczarki kroimy drobniutko wraz z cebulą, przesmażamy. Szczypior drobno kroimy. Wszystko wrzucamy do miski z ryżem, dodajemy surowe jajko, przyprawy. Można dodać trochę bułki tartej, jeśli masa będzie zbyt rzadka. Formujemy kule, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie

vegetanie
Klasyczne kotlety mielone 146

następny dzień.   Klasyczne kotlety mielone to pozycja obowiązkowa w większości polskich domów. Receptura zazwyczaj jest podobna, a różnią się zazwyczaj dodatkami. Jedni wolą: buraczki, inni marchewkę z groszkiem a jeszcze inni mizerię i ziemniaki puree. Ja nie mam z tym problemu bo uwielbiam wszystkie konfiguracje.   Klasyczne kotlety mielone(...)kilka minut (3-4 minuty).   Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kotlety, następnie obtocz w bułce tartej.   Smaż na oleju na średniej temperaturze, około 5 minut z każdej strony.   Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie: buraczki zasmażane i ziemniaki puree z natką pietruszki. Artykuł Klasyczne kotlety mielone pochodzi

kuron.com.pl
Ziemniaczano - buraczane kotleciki 151

kotleciki. Z racji prostoty wykonania polecam zabawę w lepienie z dziećmi :) Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 3 małe ugotowane buraczki cebula pęczek posiekanej natki pietruszki ząbek czosnku 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki bułki tarte + do obtoczenia 2 łyżeczki mąki pszennej 1 jajko sól i pieprz    Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki oraz buraki zblendować lub przepuścić

ChilliJemy
Jajka w sosie chrzanowym 212

pasuje do różnych mięs jak również do jajek na twardo.   Ja tym razem podałam z ziemniakami i buraczkami.     Składniki: jajka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki chrzanu tartego 1 szklanka bulionu 100 ml śmietany 18%  sól, pieprz Wykonanie: Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę przesmażyć, wlać zimny bulion, dokładnie

magiczna kuchnia Kasi
Tradycyjny schabowy 152

Podawany  zazwyczaj z ziemniakami i kapustą zasmażaną lub buraczkami. Ja mojego  schabowego podałam z purre ziemniaczanym i buraczkami. Składniki: 6 kotletów schabowych z kością 2 jajka mąka pszenna do oprószenia bułka tarta do panierowania smalec sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, naciąć błonkę by mięso przy smażeniu się nie zwijało

magiczna kuchnia Kasi
Chłodnik 124

dużych oczkach . Zalać rosołem , dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować . Krok3 .  Gdy buraki będą prawie miękkie ,dodać do gotowania z tarte jabłka . Zagotować i odstawić . Zmiksować całość na gładką  masę .Wystudzić . Krok4 . Do zimnych buraczków dodać : kefir, śmietanę, jogurt ,cukier,pieprz .Dokładnie wymieszać Krok 5 . Szczypiorek i koperek posiekać . Dodać do zupy,  Można jeszcze doprawić

Eli Gotowanie
pierś w marynacie z soli wędzonej i papryce chilli... 164

obiadem piersi wkładam z marynatą do woreczków i tłuczkiem rozbijam na 2 kotlety rozbite maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w tartej bułce na gorącym oleju smażyć na rumiano kotlety można podać z ziemniakami i buraczkami lub z czym lubisz.......SMACZNEGO!!! kotlety mają smaczny posmak wędzenia, są bardzo soczyste i kruche dzięki rozbijaniu razem z marynatą.....polecam.... sól

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety mielone nadziane pieczarkami 127

Kilka dni temu zamieściłam na blogu przepis na buraczki do obiadu, które znajdziecie TUTAJ . Cieszą się one sporym zainteresowaniem, więc zapewne kotlety do tych buraczków będą miłym dla podniebienia dodatkiem.  Jeżeli lubicie kotlety mielone to te nadziane  mogą Wam również posmakować.   Zapraszam :)   Składniki: 1kg mięsa mielonego z łopatki 2 cebule 25dag pieczarek duże(...)formujemy kotlety, tak aby pieczarki pozostały w środku. Rozgrzewamy olej na patelni i wykładamy kotlety ( możemy je obtoczyć w bułce tartej, ale nie jest to konieczne). Smażymy z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami ( u mnie buraczki i ryż z curry). Smacznego

ChilliJemy