bułki - 33426 przepisów (strona:1414/2229)

Zupa krem z pieczonego kalafiora 107

Ostatnio pieczony kalafior wyparł prawie całkiem z naszego domu tego z wody, podawanego z bułką tartą. Kwestią czasu było więc tylko, kiedy na naszym stole pojawi się zupa z pieczonego kalafiora. Okazało się, że wystarczy dodać trochę przypraw i wychodzi pyszne, sycące i niedrogie danie. Spróbujcie i dajcie znać jak wam smakowało. kalafior 1 duża

Polska Zupa
Pieczony kalafior 94

Jeżeli komuś znudził się kalafior z bułka tartą, można go upiec. Dobór przypraw jest właściwie dowolny, ja będę na pewno kombinowała na różne sposoby. Tym razem dodałam do niego kumin, kolendrę i słodką paprykę. Poezja, mówię Wam. Składniki: 1 mały kalafior 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki pół łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 2 gałązki natki pietruszki sól

Kardamonovy
ROZMARYNOWE FOCACCIE Z PIECZONĄ ŚLIWKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I SEREM 149

Już wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania. Nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia bez spokojnego śniadania, leniwie, z kubkiem ulubionej kawy. Uważam

Ostra na Słodko
Klopsiki duszone z młodą kapustą 395

sztuk) 1 kg mielonej łopatki wieprzowej jajko 2 łyżki kaszy manny cebula (posiekać) 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki bułeczka pszenna lub 2 łyżki bułki tartej (namoczyć w mleku) łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki pieprzu ziołowego łyżeczka pieprzu naturalnego 2 łyżeczki soli mąka pszenna lub sojowa do obtaczania tłuszcz do obsmażenia Kapusta: główka młodej kapusty

Kuchcik gotuje
Kotlety z kalafiora 145

przepisu jajko, będą idealne również dla wegan. Kotlety z kalafiora powstały jako efekt czyszczenia lodówki. Z wczorajszego dnia zostało nam za dużo ugotowanego kalafiora, a tradycyjny kalafior w bułce troszkę już nam się znudził. W lodówce znalazła się także ugotowana kasza jaglana, która została z poprzedniego śniadania, trzeba było jakoś te produkty wykorzystać, żeby nie zmarnować I tak padło

365 dni dookoła kuchni
Sałatka z fasolki szparagowej z serem feta, pomidorkami, prażonym słonecznikiem i świeżą bazylią 154

Kupiłam ostatnio sporo fasolki szparagowej. Obowiązkowe danie to fasolka z wody z dodatkiem bułki tartej zrumienionej na maśle. No ale ile jej można zjeść? Na pewno nie na kilogramy. Z pozostałej postanowiłam zrobić sałatkę, która nada się również na obiad w upalny dzień. Sałatka jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Nie trzeba jej koniecznie dosmaczać żadnymi sosami, gdyż najwięcej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pszenny chleb powszedni 129

minut. 2. Do zaczynu wsypać 1 kg mąki. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. 3. Ciasto przełożyć do dwóch jednakowych keksówek posmarowanych olejem i oprószonych bułką tartą. Wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć piekarnik na 200 st.C góra-dół i piec 1 godzinę. Bochenki ostudzić na kratce. Prawda, że proste? Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Szybkie ciasto z jabłkami 138

obroty 5, czas 30 sekund reszta jak przy normalnym wyrabianiu ciasta Pieczenie – blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do blaszki. Obłożyć ciasto plasterkami jabłek i obsypać cynamonem. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35-40 minut. Sprawdzić stan upieczenia patyczkiem drewnianym. Po wyjęciu

Kuchnia Pokoleń
Ciasto drożdżowe z serem, jagodami i kruszonką 123

suchych składników, mieszam i zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam i odstawiam na ok 45-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tortownicę (śr. 24cm) smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatam i wykładam do formy. Przykrywam i odstawiam na ok 30 minut. Masa serowa: Ser, śmietanę, jajko, ekstrakt i cukier dokładnie rozdrabniam widelcem

Smakołyki Asi
Kruche babeczki z kremem mascarpone i owocami 1107

pudru 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: sezonowe owoce     *** Składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa *** *** Jeżeli używamy metalowych foremek należy je wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą aby nie było problemu z wyjęciem upieczonych babeczek. Następnie każdą foremkę wykładamy cienką warstwą ciasta. Ciasto w kilku miejscach nakłuwamy widelcem *** *** Możemy też użyć sylikonowych foremek do babeczek, wówczas

Blog z Apetytem
Kotlety z cukinią i żółtym serem 151

kotlety z cukinią i żółtym serem. Proste do wykonania, z ziołowym aromatem i… bez mąki! Bo mąka „zabija” smak cukinii, a do kotletów zdecydowanie bardziej pasuje bułka tarta, ewentualnie możecie spróbować przygotować je z kaszą manną. Do tego jogurt ze świeżymi ziołami i pyszny, letni obiad gotowy!     Składniki /12 sztuk/: 2 cukinie 2 jajka Czytaj

Pasja Smaku
Fasolka szparagowa posypana ziarenkami 105

zamrozić sobie kilka porcji fasolki w woreczkach na zimę, by pielęgnować zimą nawyk jedzenia 3-4 porcji lub nawet więcej warzyw dziennie. Dzisiaj fasolka trochę inaczej niż klasyczna z bułką tartą - z sezamem i czarnuszką. Świetna propozycja na II śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Składniki na 4 porcje: 1 kg fasolki szparagowej 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka uprażonego

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Zdrowe odżywianie i gotowanie 113

przez cały czas, a mięsem chętnie się dzielę. Warzywa są bardzo zdrowe, ale pod warunkiem, że nie polejemy ich tłustym sosem lub nie zrobimy ich w ciężkiej panierce z bułki. Warzywa zazwyczaj przygotowuję na parze, wtedy zachowują najwięcej witamin i są po prostu smaczniejsze. Tutaj moim sprzymierzeńcem jest na pewno parowar. Przy okazji warzyw wspomnę o ziemniakach, które kiedyś były

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania