bułki - 33426 przepisów (strona:1418/2229)

Babka cytrynowa 197

obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy przestudzone masło (bez skórki cytrynowej) i miksujemy do połączenia się składników również na niższych obrotach. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut. (pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, ma być suchy). Upieczoną i wystudzoną babkę przekładamy

Gotuj z Mąką
Jajka faszerowane na gorąco (na 4 ręce) 629

Hej! Jajka faszerowane zawsze cieszą się zainteresowaniem, więc teraz propozycja podania takich jajek, ale na gorąco. Super smaczna przystawka na świąteczny stół. A odpowiedź na pytanie

Tylko pysznie
DWUKOLOROWA BABKA NA KEFIRZE 399

szklanka kefiru  120 ml oleju 1 łyżeczka sody łyżka kakao 2 szklanki mąki WYKONANIE: Dużą formę na babkę moja o śr.18 cm, dokładnie smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewamy na 170 st. C ustawienie góra dół. Całe jajka ubijamy z cukrami na białą i puszystą masę. Mąkę z sodą przesiewamy, dodajemy porcjami do jajek

Pani na deser
Ptasie Gniazdka - wielkanocne tartaletki z musem pomarańczowy i mango 170

Przygotowanie: spód: Mąkę,cukier,masło, kakao,sól i żółtka zagniatamy na ciasto. Ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki a potem wałkujemy i wypełniamy nim foremki do tartaletek wysypane bułką tartą lub mąką. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy

Bon appetit mon amie
Wielkanocny chleb w kształcie jajka 170

można wybrać dowolnie. Zależało mi na puszystym chlebie, więc upiekłam go z wysoko proteinowej pszennej mąki z dodatkiem oliwy. Przepis na wielkanocny chleb Składniki: na 3 chlebki lub 16 bułek 750 g pszennej mąki, wysoko proteinowej 250 g mąki durum 50 g świeżych drożdży 50 ml oliwy 1 łyżka soli 700 – 750 ml zimnej wody nasiona do posypania 1 jajko

codojedzenia
BABKA PIASKOWA W POLEWIE 127

budyń cytrynowy szklanka cukru pudru 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny tłuszcz do wysmarowania formy tarta bułka do wysypania formy polewa: 1/2 kostki masła 4 łyżeczki cukru 4 łyżeczki wody 4 łyżeczki ciemnego kakao mały kieliszek ciemnego, aromatycznego rumu PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Masło i cukier puder ucieramy

Moja Książka Kucharska
Idealnie chrupiące krokiety z pieczarkami oraz serem 211

środku pieczarki, posypujemy startym serem, następnie składamy boki - lewy i prawy do środka, a następnie zwijamy krokieta w rulon. Takiego krokieta obtaczamy w roztrzepanym jajku i potem w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Przypominam o trwającym konkursie na moim fanpage'u na Facebooku, w którym do wygrania jest książka z przepisami

Gotuj z Mąką
Wielkanocne bułeczki zajączki… 184

Przyznam, że ciężko mi idzie w tym roku wymyślanie listy dań na śniadanie wielkanocne. Święta zaskoczyły mnie w tym roku, niczym zima drogowców i naprawdę trudno

brunetkawkuchni
Wielkanocna babka marmurkowa wg Aleex 217

kakao Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C w opcji dół + termoobieg. 2. Formę na babkę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. 3. Do misy włożyć składniki: masło, jajka, cukier waniliowy, 250 g cukru, sól, proszek do pieczenia, mąkę, 40 g mleka. Składniki dokładnie połączyć mikserem na jednolitą masę. 4. Połowę masy przelać

W mojej kuchni
Czekoladowa babka z orzechami na święta 170

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość ucieramy, tylko do momentu połączenia się składników (możemy również wymieszać wszystkie składniki łyżką), przelewamy do natłuszczonej i obsypanej np. kaszą manną lub bułką tartą formy na babkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni przez około 38 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki, ciasto zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Przepis

KulinarneImpresje.pl
Babka czekoladowa 154

Następnie dodać jajka, miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem dodać mleko z rozpuszczoną czekoladą oraz mąkę wymieszanę z proszkiem i kakao. Foremkę do nbabki natuścic i posypac tarta bułką. Przełozyć mase i ładnie wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 25-30 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z foremki i ułożyć

Monia miesza i gotuje
Mini chlebki do koszyczka 175

moim wielkanocnym koszyczku oprócz pisanek, chrzanu , wędliny, itd., nie może zabraknąć pieczywa. Do niedawna kupowałam mały chleb (bułkę) do święcenia, ale zazwyczaj nie powalały one smakiem i szybko traciły świeżość. Zaparłam się i postanowiłam przygotować swoje własne mini chlebki do koszyczka. Są pyszne, urocze i idealnie pasują do święconki. Mini chlebki do koszyczka około 8 chlebków Składniki: 160 g mąki

PatiGotuje
Drożdżowa babka wielkanocna 140

uzyskania jednolitej i gładkiej masy.Na koniec dodać rodzynki i dokładnie wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.W każde wgłębienie dna formy włożyć cały migdał.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w 200 º  C ok.45 minut lub do suchego patyczka.Upieczon

Anielskie wypieki
Prosta babka waniliowa z śmietankowym lukrem 165

proszkiem do pieczenia i roztopiona margarynę ( nie może być gorąca ,ma być letnia ) oraz aromat waniliowy .Formę do pieczenia porządnie natłuszczamy margaryną ( lub po prostu używamy silikonowej ) , wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem . Pieczemy około 35 – 45 min w 180 C ( góra i dół bez termoobiegu ) w zależności od piekarnika , sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem , czy jest dopieczona

Ogrodnik w podróży
Babka Advokatowa 160

znów krótko miksujemy. 3. Na sam koniec dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz esencję waniliowej, krótko miksujemy i wylewamy do foremki z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę pieczemy w 180 stop przez około 45-55 minut do tak zwanego suchego patyczka, patyczek wbity w ciasto musi być suchy. 4. Upieczoną babkę po lekkim przestudzeniu wyjmujemy

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania