grubych oczkach, po czym odsączyć z nadmiaru soku. Dodać jajko, mąkę, tymianek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, gdyby masa była za rzadka to dodać odrobinę bułki tartej. Kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej i smażyć średnio powoli z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosem czosnkowym
Tradycyjna Kuchniarazem wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto mikserem z hakami. Przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut żeby podrosło. Następnie ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wierzch chlebka posmarować mlekiem. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 50 minut
Agusiowe smakołykipartiami pieczarki. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy również pieczarki z cebulą i odciśniętą bułkę. Do powstałej masy mięsno-pieczarkowej dodajemy jajko oraz musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością suszonego majeranku (ok. 1/4 łyżeczki). Dokładnie wyrabiamy. Przygotowanym farszem napełniamy kieszeń indyczą. W razie potrzeby
Smaki Na Talerzupieczonego kalafiora wrócę jeszcze nie raz, być może urozmaicając przyprawy, bo kalafior z piekarnika ma szansę stać się w moim domu dobrą alternatywą dla tego z wody, z bułką tartą. Żeby jednak ocenić sałatkę całościowo… no, mam problem, jak nigdy. Jest to z pewnością nietypowa propozycja. Sam sos – słodko-kwaśno-ostry z jednej strony zachwyca, a z drugiej
Smaki Na Talerzuupiec na zakwasie lub na drożdżach. Upiekłam i na zakwasie i na drożdżach, tak dla porównania. Jeden i drugi jest po prostu przepyszny!!! Chociaż ten na drożdżach to bardziej bułka niż chleb. Skórka w obu delikatna, miąższ elastyczny i dobrze się kroi. Dla osób, które pieką tylko pieczywo drożdżowe propozycja w sam raz, aby zaskoczyć domowników a dzieciaki z przyjemnością
Leśny Zakątekpotężna buła, która zadowoli głodną osobę. To danie, na które z chęcią wpadnę do Steak N' Roll również poza Festiwalem. Danie główne w Menu A: Steak Sandwich (bułka maślana własnego wypieku / kandyzowana cebula z chili / mostek wołowy peklowany 12 dni / ser szwajcarski / kapusta kiszona/ sałata frezyjska / sos chimichuri). Danie główne wegetariańskie (Menu B) W daniu dla roślinożerców otrzymujemy chrupiące
Food Squareswojego użyłam pysznej bułeczki dodatkiem ziaren z lokalnej piekarni oraz surówki na bazie białej kapusty, ogórka, papryki czerwonej oraz zielonego ogórka. Całość polałam odrobiną ketchupu. Przed podaniem podgrzałam bułkę wraz z parówką a następnie ułożyłam na niej moje dodatki. Parówki z cieciorki są bardzo proste i szybkie do zrobienia - wystarczy jeden składnik i dobry blender. Idealnie sprawdzą się jako zamiennik
Health-Fit-Lifeponad ok. 30 szt. ( w zależności od wielkości): 500 g wieprzowego mięsa mielonego ok. 200 g mozzarelli w formie kuleczek ok. 250 g zmielonego szpinaku/poszatkowanych pieczarek 1-2 łyżki bułki tartej 2 średnie ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól i pieprz łyżeczka ziół prowansalskich garść natki pietruszki olej/oliwa do smażenia (w takiej ilości, aby olej sięgał na wysokość
Pyszny Duetpartiami pieczarki. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy również pieczarki z cebulą i odciśniętą bułkę. Do powstałej masy mięsno-pieczarkowej dodajemy jajko oraz musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością suszonego majeranku (ok. 1/4 łyżeczki). Dokładnie wyrabiamy. Przygotowanym farszem napełniamy kieszeń indyczą. W razie potrzeby
Smaki Na Talerzuzalewam winem i połową bulionu z gotowania i duszę jeszcze dwie godziny na wolnym ogniu, natomiast warzywa gotuję w bulionie do zredukowania sosu. Gotowe mięso szarpię widelcami. Podaję w bułce z warzywami i karmelizowanym jabłkiem. Karmelizowane jabłka 1 kg jabłek szara reneta szczypta cukru kilka łyżek masła kilka łyżek masła orzechowego Na maśle smażę pokrojone
Mango PapajaDodać mleko i odstawić. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cały czas mieszając wlać wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Ciasto wylać do foremki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze ok 180 stopni, przez ok 30 minut - do tak zwanego suchego patyczka. Smacznego
Pani domowanadaje się do smażenia i grillowania. Można wykorzystywać go na wiele sposobów. Burgery uzupełniają: awokado, pomidor, czerwona cebula i sałata oraz ulubiony sos. Składniki /4 porcje/: 4 bułki do burgerów Czytaj dalej... Artykuł Wegetariańskie burgery z halloumi i awokado pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuserem - takie proste a jakie pyszne. Już bardzo dawno nie robiłam ani nie jadłam takich zapiekanek, czasem staję na głowie żeby wymyślić coś nowego, a tu proszę bułka, pieczarka i trochę żółtego sera i jest chrupiąca uczta :) Pieczarki przyprawiłam odrobiną garam masali co dało im ciekawy nowy smak. Polecam, wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanek
Gotuj Się Kto MożeCebularze No to koniec lenistwa :) Przerwa była bardzo długa, bo to już aż osiem miesięcy niepisania, ale dość tego :) Czas reaktywować bloga więc dziś w menu cebularze czyli bułki drożdżowe z cebulą. Moją wersję wzbogaciłam jeszcze pieczarkami i serem i oto co wyszło. Spróbujecie? Składniki potrzebne do przygotowania cebularzy: na ciasto: 500g maki pszennej, 1 opakowanie drożdży suszonych lub opcjonalnie
Gotuj Się Kto Może