bułki - 33426 przepisów (strona:1420/2229)

Bułeczki na maślance 127

ciasta formuje bułeczki okrągłe lub podłużne. ( u mnie wyszło 12 małych okrągłych). Następnie zostawiam surowe bułeczki na kolejne pół godziny na blaszce do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdą bułkę rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem, słonecznikiem i siemieniem lnianym ( u mnie 4 z makiem, 4 ze słonecznikiem i 4 z siemieniem). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy 15 minut

Kulinarne przygody
babka majonezowa z migdałami 168

minut). Na koniec wsypuję płatki migdałowe (zostawiając nieco do dekoracji) i delikatnie mieszam. Całość przelewam do foremki (małej, o pojemności 750 ml) wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu dekoruję babkę lukrem i posypuję prażonymi płatkami migdałowymi

babka w formie
Placki ziemniaczane z wkładką z szynki w sosie pieczarkowym 152

Kolejny mój eksperyment w kuchni. Takie placki robiłam pierwszy raz, są smaczne i sycące. Składniki na placki: Ziemniaki 1 kg Jajko 2 szt. Mąka pszenna 1 łyżka Bułka tarta 1 łyżka Sól i pierz do smaku Szynka konserwowa kilka plastrów Olej do smażenia Składniki na sos pieczarkowy: Pieczarki świeże 20 dag Masło 2 łyżki Mąka pszenna 1 łyżka Mleko

Tradycyjna Kuchnia
BISZKOPTOWE BABECZKI WIELKANOCNE 182

Glazura Mirror Ascanio Lauretta kolorowa posypka do ciasta  18 szt. form do tarteletek o średnicy 9 cm. Przygotowanie: Formy do tarteletek o średnicy 9 cm wysmarować masłem obsypać bułką tartą. Biszkopciki - Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 136

łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. wmieszać dodane składniki i pokruszyć ciasto jak kruszonkę. Odstawić na bok. Większą część ciasta rozłożyć na spodzie blaszki, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, obciążyć fasolką. piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez 15 minut. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, zdjąć fasolkę i papier. Przestudzić. Brzoskwinie odcedzić

Kuchnia Pokoleń
Chai latte, Krowarzywa 165

spieniałam samo zimne mleko (bez dodawania gorącej herbaty). Najlepiej zrobić to końcówką blendera ręcznego. Smacznego! Krowarzywa mieszczą się na ulicy Matejki 6A (obok Curry Me ). Bardzo smaczne jedzenie (świetne bułki do burgerów, świeże warzywa) i duże porcje. Nie jest tanio, ale jest to zrozumiałe: jedzenie jest bez polepszaczy smaku, glutaminianu sodu i GMO. Można zjeść w lokalu lub na wynos

Qlinarnie i Qlinarnie
Wielkanocna babka jogurtowa 137

cytryny oraz przesianą mąkę. Całość mieszamy ręcznie przy pomocy szpatułki. Pod sam koniec dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut. Po kwadransie zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy

Kolizje Smaków
Jajka faszerowane po polsku 173

następnie usmażyć tuz przed podaniem. W ten sposób zaoszczędzimy czas na przygotowanie posiłku Składniki: 9 jajek 50 g masła 30 g suszonych grzybów leśnych ½ pęczka koperku 150 g bułki tartej Masło klarowane do smażenia sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania : Grzyby namaczamy poprzedniego dnia i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Studzimy, drobno siekamy i doprawiamy sola i świeżo mielonym

Pyry na Gaz
Latwe,tanie ciasto z dzemem 144

produkty z miseczki. Ciągle miksując dodać mąkę ,cukier waniliowy i olej. Miksować jeszcze chwile 2-3 minuty do połączenia składników. Blaszkę u mnie 30x30 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą ,wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 °C przez ok. 45 min tj. do suchego patyczka.:)) ps. proporcje można zmniejszyć o połowę

w mojej kuchni
Babka piaskowa cytrynowa 153

koniec dodać mąki i startą skórkę z cytryn. Białka ubić i dodać pod koniec, ale nie miksując mikserem, ale łyżką. Całość przełożyć do wysmarowanej formy wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Piec ok. 50-55 minut w 170 st. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i poczekać, aż ostygnie. Później wyjąć z formy. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. Po sytym

Gotuję Testuję
Babka kefirowa 434

łyżeczki sody oczyszczonej LUKIER 150g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka wrzątku Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - formę na babkę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą - białka oddzielić od żółtek - białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania rozpocząć stopniowe dodawanie cukru (po 1 łyżce), ubijać do uzyskania gęstej konsystencji - do gęstej masy dodać pojedynczo

Smakołyki Bereniki
General Chicken - oryginalny przepis - Kurczak generalski po chińsku 165

piersi kurczaka ale z udek. Po trzecie: mięso ma wyjątkową chrupiącą skorupkę i nie bierze sie ona od wytaplania kurczaka w mące czy nawet tylko w bułce tartej. Jednym ze składników tej wyjatkowo chrupiacej skorupki na kurczaku jest sama marynata. Po czwarte: w kuchni chińskiej nie stosuje się maki ziemniaczanej ale kukurydzianą. Chcesz spróbować prawdziwego General chicken? Zrób

Sztuka gotowania w/g Samiry
Czekoladowa babka na czerwonym winie 332

przemian z winem. Czekoladę posiekać, dodać do ciasta. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do formy silikonowej, której nie trzeba natłuszczać. Piec około godziny w temp. 180st., do tzw. "suchego patyczka". Ostudzić. 50g czekolady stopić na parze wraz ze śmietanką, lekko przestudzić

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania