godziny na zakwas i zabieramy się za ciasto chlebowe. Ciasto na 16 godzin do lodówki, formowanie i ponownie do lodówki. Potem upiec i delektować się pysznym chlebem. Na śniadanie znakomity do kanapek. Chleb mieszany wolnorosnący na zakwasie z wody ze śliwek, rodzynków i kminku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZamień jajka na tofu, czyli tofucznica z pieczarkami! Idealna propozycja na śniadanie, równie smaczna i prosta w wykonaniu jak jajecznica! Palce lizać! Artykuł Tofucznica z pieczarkami, czyli jajecznica bez jajek pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan TasteEfekt poszukiwań nowego smaku na drugie śniadanie w pracy. Ale doskonale sprawdzi się również na imprezę. Użyłam ryżu basmati bo bardzo lubię jego smak i strukturę ale można użyć innych gatunków. Wyszła bardzo dobra, lekko chrupiąca, lekko słodka, lekko kwaśna i sycąca sałatka. Składniki: jedna szklanka ryży basmati 1 puszka kukurydzy ok 300 gram wędzonej
Ze smakiem bez glutenuIdealne na kolację i raczej szybkie w przygotowaniu. Sprawdziły się również jako drugie śniadanie w pracy - po podgrzaniu w piekarniku lub mikrofali były jak świeżo usmażone. Z podanych składników wychodzi kolacja dla 3 osób - ok 12 sporych racuchów. Składniki: 300 ml mąki bezglutenowej biszkoptowej - użyłam własnej mieszanki 100 ml mąki kukurydzianej 1 opakowanie drożdży suszonych 2 czubate łyżki
Ze smakiem bez glutenuTradycyjne danie z Lubelszczyzny serwowane w wielu domach na Śniadanie Wielkanocne. Niezwykle bogaty smakowo, treściwy i sycący barszcz z czerwonych buraków. W mojej wersji wykonywany ekspresowo - pewnie mama by mnie zabiła wzrokiem ale trudno, mało casu... 😉 Doskonale sprawdza się również jako zwykły obiad, nie musi czekać do Świąt. A najlepiej smakuje na drugi dzień, po przegryzieniu się smaków... Mniammm
Ze smakiem bez glutenuniestety na prowadzenie bloga. Z góry przepraszam i obiecuję poprawę ;) Wracając do przepisu, przedstawiam Wam pomysł na przygotowanie pysznej pasty na bazie jajek z rzeżuchą i szczypiorkiem. Często ze śniadania wielkanocnego zostaje mi dość sporo gotowanych na twardo jajek, więc zazwyczaj przygotowuję z nich tę oto pastę, a że na Wielkanoc zawsze sieję rzeżuchę, wykorzystuję ją do nadania paście
Rozpustne gotowanieMoją propozycją na śniadanie albo kolację , jest sałatka meksykańska . Dzięki ogórkowi czuć w niej wiosnę w pełnym rozkwicie , papryka dodaje pikanterii, a kukurydza jest jak niczym słoneczny promyk lata :) a czerwona fasola poprowadzi nas myślami do Meksyku ...... Może taka sałatka sprawi,że już wiosna zagości u nas na stałe? :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej
Różne smaki w kuchniopcjonalnie) oraz chrzan, dodajemy sól i pieprz. Przelewamy dressing na sałatkę i całość mieszamy. Sałatkę podajemy na ciepło, ale można ją też ostudzić i zabrać w pudełeczku na drugie śniadanie do pracy. Ja zjadłam ją ze świeżą bułeczką, ale możecie pałaszować samą. Ilość warzyw jest tutaj dość mała, bo to szybka sałatka, którą można zrobić rano przed pójściem
Cooking Monsteruwielbiam piec! Zwłaszcza pieczywo :) Przygotowałam dla Was przepis na krakowskie obwarzanki z makiem. Jeśli chcielibyście przenieść część urokliwego Krakowa do Waszej kuchni lub marzycie o pysznym śniadaniu z nutą tradycji to myślę że spodoba Wam się moja wersja klasycznego wypieku :D Zaczynamy ! SKŁADNIKI: 750g mąki pszennej chlebowej 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli
Marcepanowa kuchniaBatony owsiane z masłem orzechowym są alternatywą dla sklepowych batonów musli. Są doskonałą przekąską na drugie śniadanie i po wysiłku fizycznym. Czas wykonania: 20 min (+3 h chłodzenia) Ilość porcji: 654 g = 16 sztuk (100g = 460 kcal) Składniki: 280 g domowego masła orzechowego niesłodzonego (Przepis) 1/3 szklanki miodu (7 łyżek) 1 1/3 szklanki płatków
KuchniaWeDwoje.plOwsiane batoniki to taka wersja owsianki tylko, że na sucho. Bogata w nasiona, suszone owoce oraz orzechy, jest dobrym rozwiązaniem na drugie śniadanie lub zdrową przekąskę. Składniki na około 16 batoników: 500g płatków owsianych 50g siemienia lnianego 50g sezamu 100g miodu 50g orzechów włoskich 150g żurawiny suszonej 50g oleju kokosowego 3 białka jaja jedno jajko cynamon Sposób przygotowania: Wszystkie
wysmienitysoki czy koktajle. W książce znajdziemy również bardzo ciekawy rozdział „Szoty i toniki”, a także przepisy na herbaty i ciepłe napoje, mleka roślinne, drinki, a nawet najróżniejsze śniadania, płynne lunche, posiłki na wynos czy lody. Ostatni rozdział zatytułowany jest „Nic się nie zmarnuje”, gdzie autor udowadnia, że nawet z pulpy można przyrządzić coś smacznego
Słodkie okruszkiTaki hummus orzechowy to przepyszna klasyka. Jeśli jesteście fanami masła orzechowego, to będziecie zachwyceni. Idealna pasta na letni piknik. Wystarczy trochę warzyw pokrojonych w słupki i mamy gotowe śniadanie czy przekąskę. Składniki: 400 g ugotowanej i odsączonej ciecierzycy (lub 1 puszka) 4 czubate łyżki masła orzechowego 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 3 łyżki oliwy lub oleju
Ugotowane pozamiataneświeżego domowego pieczywa. Upiekłam chleb z cukinią . Oczywiście do kanapek można dowolne pieczywo. Bułki czy marchewkowe trójkąty pasują równie wyśmienicie. Robicie często kanapki ? Ja tak! Bardzo lubię kanapki na śniadanie lub kolację. Nie mniej lubię wymyślać coraz to nowe warianty kanapek. Nie pogardzę bułką z masłem i żółtym serem, ale jestem zadowolona kiedy na talerzu mam paletę kolorów. Takie
codojedzeniarozdział pełen przepisów na omlety, kolorowe, z dodatkami, budyniem, takie do zjedzenia na ciepło lub na zimno. Proste, szybkie i smaczne :-) Piękne miski - owsianki, puddingi, michy mocy, pyszne kolorowe. Śniadania, które dostarczą energii na cały dzień. Na okrągło - tutaj znajdziemy przepisy na naleśniki i placuszki, ale nie na te tradycyjne, tylko ciekawe i oryginalne jak naleśniki z batata, które
kruche babeczki