Przepyszne, słodkie bułeczki, które długo pozostają świeże. Idealne na śniadanie z ciepłym mlekiem lub jako słodka, zimowa kolacja. Nadzienie powstało po rzucie oka na zawartość lodówki. Jabłko, ricotta i świeża żurawina. Pyszne połączenie! Składniki na 14 bułeczek: 50g świeżych drożdży 250ml mleka 2 żółtka 100g cukru pudru 80g masła 500g mąki pszennej 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 2 jabłka
Raj dla PodniebieniaWaniliowe. Z jabłkiem i kajmakiem. Dla każdego. Na śniadanie lub podwieczorek. Składniki: (na 10 sztuk) 40g świeżych drożdży 220g ciepłego mleka 500g mąki pszennej + 2 łyżki cukier waniliowy 1 łyżeczka esencji waniliowej 100g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 80g stopionego masła 2 jabłka 1/2 puszki kajmaku 3 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru pudru
Raj dla Podniebieniapieczywa, przepis jest koniecznie do wypróbowania. Z tego przepisu można także zamiast bułeczek upiec bochenek chleba. I jest on również doskonały. Lekki i puszysty. Wspaniały do kanapek, na śniadanie i kolację. Wypróbowałam go także w wersji tostowanej. To przepis, jak widać, uniwersalny! Składniki (na 10 bułeczek) 400 g mąki pszennej 90 g gotowanych ziemniaków, dobrze rozgniecionych
Raj dla Podniebieniabanalne w przygotowaniu. Sprawdzają się na wieczorne „słodkie zachcianki”, a także na śniadanie do mlecznej kawy. Na ciepło przypominają mini szarlotki. Lekkie, miękkie, pyszne. Pieczcie! Składniki: 2 jabłka 250g mąki pszennej 1 jajko 200g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 100g cukru pudru 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 50ml oleju 1/2 łyżeczki cynamonu
Raj dla Podniebieniawidoki podkrakowskich miejscowości. Tym razem padło na Lanckoronę. Wrześniowa, bardzo słoneczna niedziela już od rana zachęcała, aby spędzić ją na świeżym powietrzu i nie w mieście. Zaraz po współnym śniadaniu szybko zapakowaliśmy najpotrzebniejsze rzeczy i wyruszyliśmy do Lanckorony. Spokojna, przepiękna miejscowość urzeka każdego, kto tu zawita. To jakby podróż w czasie. Sami zobaczcie. W czasie spaceru po uroczej
Raj dla Podniebienianastepnie upiekłam na nim przepyszny, żytni chleb. Rezultat był wspaniały! Ciasto urosło, że upiekł mi się ogromny bochen domowego chleba, którym nakarmiłam rodzinę, a także w ramach drugiego śniadania poczestowałam moje koleżanki z pracy. Chleb jest miękki, wilgotny, z chrupiącą skórką. Ma równą strukturę, nie kruszy się, ładnie pozwala się kroić. Tak! Pieczenie chleba wciąga…Teraz wiem
Raj dla PodniebieniaRzeszów. Niedziela. 8:00 rano. Kiedy budzę się, za oknem już jest słoneczny poranek. Ubieram się, łapię za aparat i tak raz-dwa wybiegam do sklepu po coś na śniadanie. Ujmuję w kadrze znajome miejsca w moim mieście, które jeszcze zdaje się spać. Parkowe alejki są puściusieńkie, tylko gdzieniegdzie właściciele czworonogów wyprowadzają swoich pupili na spacer. Trzaskam zdjęcie
Raj dla Podniebieniachce mi się wstać i zrobić coś dobrego. Mamo, jeszcze jedną taką czekoladę! Ona jest pychotna! Po chwili w kuchni zaczynają roznosić się cudowne, jesienne zapachy. Po małym śniadaniu raczymy się filiżanką rozgrzewającej, gęstej czekolady. Ciepłe słońce październikowe sprawia, że przenosimy sie na balkon i tutaj delektujemy sie naszym niebiańskim w smaku napojem. Ubieramy się ciepło i jeszcze rozgrzane
Raj dla Podniebieniarazy w tygodniu. Zazwyczaj po weekendzie i tuż przed. Bo to właśnie w sobotę i w niedzielę gotuję najwięcej. Mam wtedy czas na inne niż w tygodniu śniadanie, bardziej wyrafinowany obiad z przemyślanego, skomponowanego właśnie przepisu, który czasem udoskonalam przez dwa dni, a czasem…przez kwadrans! Weekend to nasz czas picia świeżo wyciskanych soków lub zmiksowanych koktajli
Raj dla Podniebieniarozmawiamy. Jeszcze chwila i na stole pojawi się świeży chleb. Wyjmujemy świeżutkie masło, twaróg i ulubione konfitury. Każdy częstuje się tak, jak lubi. Kroimy chrupiące kromki i jemy śniadanie. Na słodko lub na słono. Tak zwyczajnie, a tak domowo. Składniki: na 12h przed pieczeniem 1 łyżka zakwasu żytniego pełnoziarnistego (przepis na zakwas tutaj ) 150ml wody 150g mąki żytniej
Raj dla Podniebieniajuż zajmuje swoje miejsce przy stole, siada z westchnieniem, w pomarszczonych dłoniach przesuwając niezauważalnie paciorki wysłużonego różańca. Promienie słońca coraz bardziej rozświetlają pokój, w którym zebraliśmy się na wielkonocne śniadanie. Połówki jajek mają symbolizować radość, nowe życie. Każdy z nas bierze w palce połóweczkę tego wielkanocnego pokarmu, podchodzimy do siebie i składamy dobre życzenia. Jest radośnie, dobrze, rodzinnie
Raj dla Podniebieniaczasem dodaje do naturalnego jogurtu lub do wypieku chleba. Uwielbiam każdą wersje wykorzystania płatków... Owies jest bardo zdrowy, a dodatkowo bardzo smaczny. Często widzę, gdy dzieci jedzą na śniadanie gotowe płatki śniadaniowe ze sklepu, które zawierają mnóstwo cukru i różnorodnych substancji, myślę że warto spróbować przygotować dla naszych dzieci domową owsiankę z dodatkiem miodu lub domowego dżemu, uważam
kulinarne odsłony patibyło nieco trudniejsze w przygotowaniu, ale dałam radę 😃😃 Strucla przypomina mi trochę ciasto kruche, a smak ciasta jest nieco inny niż z tradycyjnej białej mąki, ale również smaczny! Na śniadanie opędzlowałam pół blaszki 😁 Niestety mam ten problem, że za każdym razem nie mogę się oderwać od wszelkich wypieków... Składniki (blaszka 30/23): ciasto: mąka bezglutenowa 4,5 szklanki+ mąka
kulinarne odsłony patibyć podawane w wysokich szklankach. Kawa ta w większości zawiera mleko i tylko na samej górze znajduje się odrobina spienionego mleka . Bardzo dużo Włochów pije ten rodzaj kawy do śniadania. Cappuccino Podstawę tej kawy także stanowi espresso . Jej pojemność waha się od 130-150 m l. Na górze kawy powinna występować mleczna pianka o grubości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mojej pracy, którą lubię. Dobrze się w niej czuję i dogaduję z ludźmi. Leniuszkiem też nie jestem. Dziś rano, jeszcze przed godziną 7:30, upiekłam 15 bułek, przygotowałam śniadanie i 2 najbliższe posiłki, ogarnęłam chałupę, zmywarkę i ogólny pierdzielnik. Także wypraszam sobie Podjęliśmy z Miniem trudną decyzję. Idę na urlop wychowawczy. Zamierzam wciąż opiekować się Dziubasem
Krupeczki