wegetariański wariant tego przysmaku, w którym zamiast mięsa używamy przypominającą falafel masę z ciecierzycy. Podrzucam Wam ten przepis przed Wielkanocą - takie falafele możecie podać podczas świątecznego śniadania lub obiadu. Na pewno zrobią wrażenie na gościach! Wegetariańskie jajka po szkocku robi się trochę inaczej niż prawdziwe falafele - z ugotowanej, a nie z surowej ciecierzycy. Dlatego kluczowe tu jest pulsacyjne miksowanie
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj przestawiam coś na śniadanie. Coś lekkiego, aromatycznego i smacznego. Na pewno spotkaliście w sklepie twaróg wędzony. Na ogół jest on solony, zdarza się że jest z pieprzem lub innymi przyprawami. Zdecydowanie ma oryginalny smak. Przygotowałam z niego smaczną pastę na kanapki. Zawsze to jakaś odmiana. Składniki: Twaróg wędzony ( 1 opakowanie ) Kilka suszonych pomidorów w oleju 1 ogórek kiszony
Smaki EwyLekkie desery na jogurcie naturalnym z malinami i nasionami chia. Do deseru użyłam mrożonych malin ale w sezonie można użyć świeżych. Desery stanowią doskonałą przekąskę na drugie śniadanie. Składniki: 400 ml. jogurtu naturalnego 0,5 szklanki świeżych lub mrożonych malin 2 łyżeczki cukru brązowego 3 łyżki nasion chia 50 gram ziaren zbóż ekspandowane Cenos 2 szklanki lub pucharki Sposób
Bajeczna Kuchniaklops z jajkiem kojarzy Wam się ze świątecznym śniadaniem wielkanocnym? Jeżeli jeszcze go nie nie robiliście przygotowałam dla Was przepis na tą pyszną przystawkę. Pychotka Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki 4 jajka 2 suche bułki mleko bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 2 ząbki czosnku 2 garści natki pietruszki świeżej lub mrożonej Sposób wykonania: Dwa jajka gotujemy
Cukiernia PychotkiJajka faszerowane pieczarkami idealnie sprawdzą się na śniadanie wielkanocne, ale nie tylko. To doskonała przystawka imprezowa. Najlepiej smakują przygotowane i zjedzone tego samego dnia. Zresztą co tu dużo pisać, przekonajcie się sami ;) Składniki: * 4 jajka * 7-8 większych pieczarek * natka pietruszki ( nie dużo) * sól, pieprz * 1 łyżeczka majonezu Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, gdy ostygną oskubać ze skorupek
Zrób to smacznieKolor, zapach, witaminy. Ta sałatka to idealne śniadanie do pracy ale i pyszny lekki obiad. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej a potem tylko siup! do pojemnika/słoika i w drogę albo do brzucha. Przepis podpatrzyłam w "Kuchni polskiej. Na słono" Lidla. Podaję w proporcji "na oko", wg Wiewiórki :) Sałatka z buraków i bryndzy, z orzechami laskowymi 2 upieczone
Dzieje kuchennej Wiewióryzrobiłam to ja, z dodatkiem pure z ziemniaków lub na zimno, jako wędlinę do kanapek. Myślę, że z dodatkiem domowego chrzanu czy sosu tatarskiego będzie pysznym elementem świątecznego śniadania. Schab wolno pieczony Czas przygotowania: 26 godzin Składniki: 2 kg wieprzowego schabu olej rzepakowy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Kulinarne przygody Gatityniecnie wykorzystuję. Na te najlepsze, które dojrzewają w słonku, jeszcze trochę musimy poczekać, ale cieszmy się z tego co jest. Dzisiaj propozycja na pyszną, mocno rzodkiewkową sałatkę, idealną na śniadanie, ale na tyle wyjątkową, że idealnie sprawdzi się także na Świątecznym stole. Potrzebujecie: 7 jajek 20 rzodkiewek pęczek koperku białą część średniego pora kiełki rzodkiewki 150 g makaronu
PichceniomaniaKolorowa i bardzo syta zdrowa sałatka. Sprawdzi się na śniadanie, kolację czy nawet lekki obiad. Warzywa przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Do przygotowania sałatki użyłam słynnego sera korycińskiego swojskiego z Wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec. Ser jest pyszny i powiem szczerze im starszy tym lepszy! Wypróbowałam go na pizzy, w sałatkach, na kanapkach. Wykonany z wyczuciem
VioletoweKucharzeniejednocześnie takich, które zaspokoją mój wilczy apetyt. Niestety- jeść w kółko tego samego nie potrafię, po prostu nudzi mi się i na samą myśl, że mam znowu na śniadanie chrupkie pieczywo z liściem sałaty, chudego białego sera i plastrem pomidora tracę apetyt... Podobnie jest z obiadem. Zainspirowana falafelami wegańskimi z ostatniej książki Eryka Wałkowicza narodził się w mojej głowie
Kuchnia w czekoladzieDziś w cyklu "poniedziałek na wytrawnie" szakszuka, czyli tunezyjska bardzo prosta potrawa, której nazwa dokładnie oznacza "bałagan". Najczęściej jadana jest na śniadanie i podawana z grzanką, ja zrobiłam ją na obiad podając z ziemniakami smażonymi z cebulką i szynką. jej zrobienie to dosłownie kwadrans (jeśli mamy wcześniej ugotowane ziemniaki) a więc na nadchodzące lato jak znalazł. W końcu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWiosną mamy ochotę na lekkie sałatki, które przybliżą nam oczekiwanie na dni pełne słońca, a także urozmaicą nasz jadłospis. Przygotowałam dla Was propozycję sałatki zarówno na
Kuchnia Bazyliiznajduje się w mojej szafce. Są to organiczne, lekko opiekane, cienkie plasterki pochodzące z miąższu kokosa. Delikatne, chrupiące, intensywnie kokosowe. Pyszne jako samodzielna przekąska, ale także jako dodatek do śniadań, wypieków. BATONY Cztery smaki kokosowych batoników, których recenzja pojawi się w oddzielnym wpisie i będzie dostępna TUTAJ. Ty też uwielbiasz kokosowe smaki
Zdrowie na języku :Pprzepis na stronie Leśny Zakątek od razu postanowiłam je upiec. Rogaliki są mięciutkie, puszyste, można je mrozić. Idealne do kawy, herbaty lub na drugie śniadanie. U mnie rogaliki nie były duże i wyszło ich około 12 sztuk. Mleczne rogaliki z czekoladą Składniki: Na ciasto drożdżowe: 600g mąki pszennej 100g cukru 100g masła
Smak mojej kuchninadzieniem marcepanowo - cynamonowym, obsypany chrupiącymi płatkami migdałowymi i pokryty glazurą z miodu. Ciasto w środku jest puszyste i mięciutkie, skórka z zewnątrz jest pysznie chrupiąca. Ciasto idealne na drugie śniadanie lub do wieczornego kubka kakao. Warkocz drożdżowy marcepanowo - cynamonowy Składniki: 300g mąki 25g drożdży 150ml mleka 30 g cukru łyżka cukru z prawdziwą
Smak mojej kuchni