tylko czasem… Źle przygotowana, miękka, brunatna i śmierdząca nie zachęcała do jedzenia kiedy byliśmy dziećmi – nawet wtedy, kiedy dla niepoznaki była utopiona w maśle z chrupiącą, tartą bułką. Serdeczny apel do wszystkich moich Czytelników nienawidzących tych małych kapustek – odczarujcie brukselkę dając jej drugie życie – dojrzałe i naprawdę smaczne! Tych, którzy tak jak ja są w #teambrukselka, namawiać na wypróbowanie
Karo in the Kitchenfont-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Takie „nadziewajki” powstały całkiem przypadkowo. Na dodatek brak bułki tartej wymusił na nas alternatywne myślenie. Wyszło bovsko <3 Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 150 g płatków kukurydzianych 1 jajko 1 żółtko jajka 1 mała puszka
R'n'G Kitchenłyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka , płaska nasion , mielonej kolendry 1 łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz do smaku 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki wody nadzienie : kilka różyczek brokuła kilka różyczek kalafiora kawałek dyni 2 łyżki mąki pszennej mleko 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól , pieprz
Ogrodnik w podróżyskórkę cytrynową. Olej podgrzewam aż będzie gorący. Wlewam jednym strumieniem do ciasta i mieszam krótko mikserem. Foremkę o wymiarach 23 cm na 10 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułką bezglutenową. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i piekę 40 minut babkę do suchego patyczka
wesoła kuchniałyżeczka majonezu 1/2 startej świeżej cebuli ( na tarce drobniutkich oczkach ) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki zimnej wody sól , pieprz do smaku mąka pszenna do obtoczenia dodatkowo : 1-2 łyżki drobno utartego parmezanu dobrej jakości Cebulkę siekamy drobno , czosnek wyciskamy praską , podsmażamy na maśle
Ogrodnik w podróżyobjętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na porcje 95-100 g (wyszło mi 10 szt). Każdą część ciasta uformować w gładką kuleczkę, jak bułkę. Na stolnicy lekko podsypaną mąką każdą kulkę rozwałkować na owal. Jedną ręką trzymać dół ciasta a drugą ręką od góry zwijać rogale rolując ciasto do przodu i lekko do tyłu
Kocham..lubię..gotuję..wyjmujemy z lodówki zostawiamy na 30 min aby się ogrzało, potem na stół i dzielimy na kawałki po 170-180 g x 4, coś tam ciasta zostanie, to można bułkę zrobić ;) Wstępnie formujemy ciasto w wałki. Odpoczynek 25 minut i potem formowanie takie aby nadać spiralne napięcie ciasta. Jedną bagietkę posmarowałem wodą pędzelkiem i obtoczyłem w nasionach. Układamy
Przepisy na domowy ser i chlebDodajemy pojedynczo jajka, za każdym razem miksując do połączenia. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Okrągłą formę (u mnie Ambition Ginger 24 cm ) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Przekładamy ciasto do formy i wyrównujemy. Powinno być dosyć gęste. Śliwki lekko wtykamy w środek, układając je obok siebie, skórką do dołu. Jeśli są kwaśne, posypujemy
Poezja smakuzwiązani ze wspomnianą syreną. Podczas eksploracji możemy zauważyć kilka “smaczków” kulinarnych, jak np.szyldy sklepu z serami czy lokalny browar. Moją uwagę przykuł także namalowany szyld syreniej piekarni, gdzie wypiekają bułki ze wzorem nawiązującym do charakterystycznych syrenich tatuaży. Gdy zobaczyłam wspomniany wyżej szyld, od razu w głowie zaświtała mi myśl, aby nawiązać do tego przepisem na popularny w Ameryce
Nerds Kitchenpozbawiając słodyczy, z której knedle ze śliwkami przecież słyną. Śliwki słodzę zdrowym cukrem kokosowym, a gotowe knedle polewam syropem z agawy. Knedle ze śliwkami podaję obowiązkowo z chrupiącą bułką tartą i palonym masłem. Oczywiście jeśli nie macie ochoty na knedle w zdrowszej wersji, możecie tradycyjnie użyć zwykłego cukru. Ziemniaki do knedli powinno się gotować w całości i bez obierania. Dzięki
Moja Delicjaktórzy pieką chleb, wiedzą, że połączenie mąki orkiszowej i konopnej to dość trudna mieszanka. Wydawało mi się więc, że przygotowanie pieczywa pszennego na pszennym zakwasie będzie przysłowiową bułką z masłem. Jak widać na moim przykładzie pozory mylą. Moja bagietka Pajas z zewnątrz prawie nie różniła się od tej z piekarni, ale smaku i struktury ciasta nie udało mi się odtworzyć
Cztery Fajerypieczenia i kakao. Miksujemy zaledwie chwilę do połączenia składników na najmniejszej mocy miksera. Foremkę na muffiny ( ja użyłam w kształcie kwadratów) wykładamy papilotami lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Nakładamy do połowy ciasto a na wierzchu wykładamy łyżkę lub więcej masy serowej ( tak aby zakryło ciemne ciasto). Wkładamy do pieca, pieczemy około 25 - 30 min w 180C
Radość kipiąca uśmiechem.dwie łyżki grzybowego farszu. Boki naleśników składać do środka i zwijać naleśniki w rulony. Przed podaniem krokiety obsmażyć ze wszystkich stron. Można je wcześniej obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Podawać z surówką. Jeśli masz ciekawy przepis z wykorzystaniem grzybów leśnych i chcesz się nim podzielić, zgłoś do trzeciej edycji mojej akcji kulinarnej "Na grzyby...". Szczegóły po kliknięciu
Weekendy w domu i ogrodzieKotlety z piersi kurczaka panierowane w płatkach drożdżowych są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych obtoczonych w bułce tartej. Płatki drożdżowe nieaktywne to bezpieczne dla zdrowia (i kobiet w ciąży) nieaktywne drożdże (zwykłych drożdży nie wolno jeść na surowo), które mają delikatny zapach i smak. Są bogate w wiele witamin i minerałów, zawierają: witaminy z grupy
Di gotuje