Czym byłby maj bez rabarbaru… Niczym bułka bez masła, ciastko bez herbaty… Maj bez rabarbaru byłby smutny, tak po prostu. Dlatego dzisiaj propozycja z rabarbarem Niech tradycji stanie się zadość. Myślę, że rabarbarowa łąka jest w stanie wypełnić rabarbarowy obowiązek wypiekowy, zanim na dobre rozpocznie się lato. To świetne kruche ciasto z pysznym rabarbarem pod super kruszonką. Warto dać się
Słodki sentymentszkolnej lunchówki lub do pracy. Bułeczki są słodzone głównie owocami, do całości jest dodana 1 łyżeczka cukru (którą można też pominąć) więc to doskonała alternatywa do kupnych, przesłodzonych bułek. Dzięki dodaniu do ciasta jabłka zachowuję świeżość do 3 dni, ale żeby smakowały jak prosto z piekarnika warto je lekko podpiec w piekarniku lub tosterze. Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami
Smaczny zeszytnajlepiej w torebce) mała puszka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku KLOPSIKI 500 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowe) 1 cebula 1 jajko pół pęczka natki pietruszki - posiekana 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku olej do smażenia Kapustę drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć lekko kapustę ( ok 5 minut). Zalać ją rosołkiem (zostawić 1 szklankę). Jak używacie
Smaczny zeszytwynos. Świetnie sprawdzi się w lunchówce dla dziecka do szkoły. Ciasto składa się z płatków owsianych oraz mieszanki mąk razowej i pszennej więc to zdrowsza alternatywna do słodkich szkolnych bułek. Przepis można potraktować jako bazę i eksperymentować z owocowymi dodatkami.Świetnie sprawdzą się gruszki a w sezonie śliwki czy maliny. Owsiane muffinki z borówką i jabłkiem Suche
Smaczny zeszytulubiona sałataka do wszelkich dań azjatyckich. Klopsiki w sosie teriyaki Klopsiki: 500 gr mięsa mielonego wieprzowego 2 rozgniecione albo drobno posiekane ząbki czosnku 1 jajko 5 łyżek bułki tartej kawałek imbiru ( ok 5 cm) - starty łyżka sosu sojowego dwie posiekane cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem pieprz, sól do smaku (acz uważajcie z solą bo sos sojowy też jest
Smaczny zeszytsałatce z kuskusu Klopsiki: 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1/2 kg mięsa mielonego ( mieszanka wołowo-wieprzowego albo wieprzowe) 70 g pokruszonej fety 100 g bułki tartej 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki śmietany kwaśnej skórka i sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu oliwa do skropienia
Smaczny zeszytJakie macie ulubione sposoby na fasolkę? Ja najbardziej lubię ugotowaną fasolkę wymieszać z masłem, rozgniecionym ząbkiem czosnku i koperkiem. Pyszność. Lubię też w tartej bułce, wiadomo - klasyka. Ale fasolka też się świetnie sprawdza w gulaszach i wszelkich daniach typu curry bo ładnie zachowuje swój kształt mimo gotowania i mieszania z innymi składnikami. Dziś prosty gulasz wołowy z mięsa mielonego
Smaczny zeszytMąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, po czym wsypujemy do utartej uprzednio masy i mieszamy dokładnie szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką/mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175°C przez ok. 50 min. Podczas gdy ciasto się piecze wyciskamy sok z pomarańczy, tak żeby uzyskać ok. szklankę płynu
Słodki Blogryż, zrobić surówkę i zjeść z rybą. Dobrym pomysłem może być ryba z makaronem ryżowym, posiekaną marchewką, rzodkiewką, podana na azjatycki sposób. Shawarmę można zjesc jak kebab – z bułką (najlepiej pełnoziarnistą – dzięki temu masz w diecie produkt z grupy 4.). My jako dodatek ugotowaliśmy sobie kaszę bulgur. Nasze menu (przepisy będziemy dodawać codziennie): Najprostszy kebab z sałatą
Niedzielny kucharzszkoły, bo kolorowe z tego to są w sumie śniadaniówki. Nie umiem, nie mam cierpliwości i nawet jak pewnego wrześniowego dnia odwiedziła mnie telewizja to do tych śniadaniówek spakowałam bułki z wędliną. Chyba nie byli usatysfakcjonowani (panowie z TV, bo dzieci owszem). Raz jest lepiej, raz gorzej. Raz da się coś przemycić, raz nie. Raz zdrowo, raz słodko. Życie
bistro mamałyżki śmietanki 30 % Wykonanie: Mąkę i cukier, wysypać na stolnicę i wymieszać. Dodać masło, wysiekać. Wbić jajko i żółtko. Zagnieść na gładkie ciasto. Prostokątną blaszkę, posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Odrywać, po kawałku ciasta i wylepić spód blaszki. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i piec 15- 20 minut. Przygotować masę serową. Masło
Agusiowe smakołykikorzennych i odrobiną jabłka. Zapieczone pod warstewką cukru, podane z jogurtem lub śmietaną. Trzeba sobie jakoś radzić z tą jesienią. Do przygotowania puddingu można wykorzystać kilkudniowe resztki chleba i bułki, więc jest to też danie w duchu no waste. Pure z dyni warto przygotować więcej, i wykorzystać do innych jesiennych dań. Upieczcie od razu całą dynię, co prawda pure dość
Cooking for Emily