bułki - 33426 przepisów (strona:1356/2229)

Tarta z rabarbarem i orzechami laskowymi 112

pudru, nadzienie: 350 g rabarbaru, 2 białka, 100 g cukru pudru, 10 g cukru waniliowego, 140 g orzechów laskowych, 1 łyżka soku cytrynowego, szczypta soli, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Mąkę, pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć

królestwo garów
Ciasto z rabarbarem 177

cuda w internetach i wzdycham. Pewnie wiecie, że rok temu postanowiłam nauczyć się piec. Oszukuję trochę samą siebie, bo pieczenie miało objąć ciasta wysoce skomplikowane, tymczasem osiągam mistrzostwo w bułkach i chlebach oraz ciastach z gatunku wrzuć i zamieszaj. Okoliczne kury wzdychają do mnie z miłością, bo to co nie wyjdzie, to żrą aż miło. Serio czekam, aż zaczną pukać

ladykitchen
Pasztet ziemniaczany z mięsem 172

zmielone mięso drobiowe. Doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy z posiekaną natką pietruszki. Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce masła. Lekko solimy. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozsmarowujemy jedną część ziemniaków. Wykładamy mięso dobrze dociskając, usmażone i odparowane pieczarki oraz pozostałe ziemniaki. Wyrównujemy i smarujemy śmietaną. Wkładamy do nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Łosoś pod ziołową pierzynką z kuskusem i szparagami 147

150g)   Marynata: 1 łyżka soku z cytryny sok i skórka z 1 pomarańczy 1 łyżeczka miodu sól pieprz Ziołowa pierzynka: 100g orzechów ziemnych niesolonych 50g świeżego kopru 1 bułka kajzerka skórka z 1 limonki 4 łyżki soku z limonki 3 łyżki parmezanu 8 łyżek oliwy z oliwek pieprz sól Dodatkowo: 200g kaszy kuskus 1 pęczek szparagów oliwa sól pieprz

Szalona Kuchnia Eweliny
Chińskie gołąbki gotowane na parze (lwie głowy) 171

Dzisiaj pomysł na lekki obiad - chińskie gołąbki gotowane na parze. Do dania wykorzystałam młodą kapustę oraz mięso mielone z szynki. Do gołąbków nie dodawałam bułki, ponieważ mięsne pulpeciki mają w sobie bardzo dużą ilość ugotowanego ryżu. Wbrew pozorom - gołąbki podczas formowania i po ugotowaniu zachowują swój kształt i się nie rozpadają. Aby dodać azjatyckiego posmaku - mięso mielone doprawiłam sosem sojowym

Ugotować
Zupa-krem z białych szparagów na zakwasie 148

piętka”. Prowadzę punkt samotnych chlebków, gdzie mogą sobie spokojnie schnąć. Gdy uzbiera się ich więcej, miksuję je w melakserze. Następnie przesiewam przez sito. Tak otrzymują tartą „bułkę”. Większe kawałki, które zatrzymują się na sicie zostawiam. Wykorzystuję je do zup. Pod wpływem ciepła rozpuszczają się. Zagęszczają zupę i nadają wyjątkowy smak. Można także użyć kromki razowego chleba. Koniecznie

Kucharzyca
Kiszone, białe szparagi 107

roku w moim mieście białe szparagi są dosyć drogie, a na dodatek nie zawsze można je kupić. Jemy je więc na ogół tradycyjnie, z masłem i tartą bułką, nie siląc się na bardziej skomplikowane przepisy. Tak podane smakują nam najbardziej

Stare Gary
Popcorn z kalafiora 135

zawiera mniej soli. Koniecznie musicie o zrobić! A to kilka sprawdzonych przepisów z kalafiorem: – pyszna kalafiorowa – steki z kalafiora – placki z kalafiora – zupa krem z kalafiora – kalafiorowa z bułką tartą – sałatka z pieczonym kalafiorem – curry z kalafiora – wegeburer z kalafiora – makaron z pieczonym kalafiorem Ilość porcji: 1-2 Przygotowanie: 45 minut Składniki: – 1 sporej wielkości kalafior – 1/3 szklanki octu

nietylkopasta.pl
Kluski jaglane ze szpinakiem 106

szpinakiem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem świeżo zmielonym. Białka rozbełtać, dodać do kaszy i wymieszać. zwilżonymi dłońmi formować kluski, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne dodać łyżkę bułki tartej. Ja wolę masę troszkę luźniejszą, trudniej formować kluski, są może mniej foremne, ale delikatniejsze. Kluski wrzucać do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować 1 - 2 minuty od zagotowania. zastawa

królestwo garów
ŚWIĄTECZNY TORCIK 177

jajeczka kolorowe posypki (żółta, różowa, fioletowa, biała) kamyczki karmelowe Przygotowanie: Biszkopt -  na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i za pomocą

Ciastka - domowe słodkości
CIASTO Z TRUSKAWKAMI NA MAŚLANCE 126

początku przygotowujemy kruszonkę. Do miski przekładamy masło, cukier, mąkę i migdały. Wszystko łączymy rozcierając w palcach. Gotową kruszonkę odstawiamy.   Blaszkę o wymiarach 25x28cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką lub wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.Następnie przygotowujemy ciasto.  W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche a w drugiej składniki mokre. Następnie mieszamy zawartość obu misek. Ciasto przekładamy do przygotowanej

Mała w garnku miesza
Maślane ciasto z rabarbarem-najlepsze! 151

połączenia składników, im ciasto krócej się miesza tym bardziej jest puszyste i nie ma obawy o zakalec. Ceramiczną formę o wysokich brzegach lub tortownicą wysmarować cienko masłem, oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto wyrównać , na wierzchu rozłożyć pokrojony na kawałki rabarbar. Piec w nagrzanym  do 180*c piekarniku przez 50 minut na grzaniu góra–dół,  aż będzie ciemnozłociste, studzić

Wanilia i Kardamon
Sernik z 15 jaj 195

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową. Rodzynki wymieszać z mąką i dodać do sernika. Blaszkę (24cm x 36cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać sernik. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 2 godziny i 45 minut. Dzięki temu sernik będzie równy i nie popęka. Po tym czasie wyłączyć

Smakołyki Asi
Rabarbarowiec z malinami i bezą 167

szczyptą soli, dodawać po łyżce cukru, miksować do wyczerpania cukru. Piana powinna być szklista i sztywna. 4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto z zamrażarki, lekko oprószyć bułką tartą, dodać rabarbar z cukrem i maliny, całość przykryć warstwą piany. Wierzch posypać płatkami migdałów. 5. Piec 50 minut w 170 st.C. Wystudzić w piekarniku, by beza była chrupka. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ekspresowe bułki Jamie'go Olivera 131

Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu to szybkie i pyszne bułeczki Jamie'go Olivera. Bułki znikają w błyskawicznym tempie. Mój wnusio zajadał aż Mu się uszy trzęsły, a i córce i zięciowi posmakowały. Robi się je błyskawicznie, można zamieniać mąki, można dodać zioła, albo ulubione przyprawy. Ja będę kombinowała jeszcze na różne sposoby, potem Wam opiszę jak wyszło. Można

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania