bułki - 33426 przepisów (strona:1340/2229)

Najlepsze książki kulinarne 2019 – top 10 wg. UgotowanePozamiatane.pl 105

wzory @Fruit_stickers Więcej o tej książce. Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta. Alicja Rokicka. Wydawnictwo Marginesy Jak urządzić święta bez mięsa i nabiału? Boże Narodzenie to jeszcze bułka z masłem, ale co z Wielkanocą, imieninami cioci i imprezą ze znajomymi? Co zrobić, żeby świąteczny stół zawsze uginał się od pyszności i żeby nawet mięsożercy byli zadowoleni? Na pomoc

Ugotowane pozamiatane
Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci (pszenne lub orkiszowe) 99

/podduszamy (doprawiamy odrobiną soli) aż woda odparuje. Cebulę podsmażamy na złoty kolor. Pieczarki, kapustę i cebulę łączymy ze sobą i ponownie podsmażamy. Jeżeli farsz jest bardzo mokry dodajemy łyżkę bułki tartej. Doprawiamy solą pieprzem. Farsz studzimy.  Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej lub orkiszowej (typ ok. 500) 1 i 1/4 szkl. mleka wymieszanego z wodą (50/50) 1 żółtko

Czarnawisienka
PIERNIK Z KONFITURĄ ŻURAWINOWĄ 119

dodajemy przyprawę do piernika. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z mlekiem i sodą. Do suchych składników wlewamy mokre, dodajemy jajka i konfiturę, mieszamy. Wsypujemy żurawinę. Wylewamy na tortownicę oprószoną bułką tartą i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy.. POLEWA: W rondelku podgrzewamy śmietankę z masłem, dodajemy połamaną czekoladę. Polewamy. Wystudzone

Ostra na Słodko
Pierogi z serem i polewą ze skórką pomarańczy 108

przepisu mojej babci są najlepsze i najprostsze. To smak mojego dzieciństwa, delikatne ciasto z dużą ilością farszu, z nutą wanilii. Standardowo podaje pierogi na słodko ze złocistą bułką, ale na święta chciałam, aby okrasa była bardziej w świątecznym klimacie. A nic tak bardzo nie przywołuje na myśl świąt jak zapach i smak pomarańczy. Dlatego moje tradycyjne serowe pierogi dostały niecodzienną

Smaczna Strona
Klopsiki siekane z indyka i niespodzianką :) 85

cała woda wyparuje. Lekko wszystko przestudzić. Następnie dodać do mięsa. Teraz kolej na wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać dokładnie i doprawić. Uformować płaskie duże klopsy. Obtoczyć je dodatkowo w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsy z obydwu stron na złoty kolor. Na początku smażyć na małym ogniu około 3-4 minut z każdej strony. Na koniec zwiększyć temperaturę

Kuchnia Pokoleń
Zawijane drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki 153

Puszyste i pachnące zawijane bułki drożdżowe z dżemem, to doskonała przekąska dla dzieci i dla dorosłych

Przepisy Kulinarne
KACZKA PIECZONA Z NADZIENIEM Z WARZYW 112

dolewałam tylko trochę wody. Nadzienie doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dodajemy także masło oraz dolewamy trochę tłuszczu od kaczki. Kiedyś do nadzienia dodawaliśmy też namoczoną czerstwą bułkę, ale już od jakiegoś czasu pominęliśmy jej dodatek i jest również wybornie. W trakcie pieczenia kaczki w piekarniku miałam dość czasu, by przygotować domowe pyzy, u mnie ostatnio bywają

Smaczne Zdrowe
SZYBKA SAŁATKA Z JAJKIEM 122

seler naciowy - 1/2 laski (20 g) - ser typu feta - (45 g) - olej lniany - 1 łyżka - przyprawy: sól himalajska/ pieprz cytrynowy/ pomidory suszone z czosnkiem - pieczywo (u mnie bułka grahamka 66 g) WYKONANIE : Jajo ugotować na twardo. Cebulę, seler naciowy i pomidorki koktajlowe pokroić w połówki i wymieszać z porwaną sałatą, przyprawić wedle uznania.  Na sałatę wyłożyć pokrojone w ćwiartki

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Rolada z boczku i mięsa mielonego 121

ostrą i słodką. Mocno wszystko wetrzeć z obydwu stron. Odstawić. Przygotowanie nadzienia – mięso mielone wrzucić do miski. Cebulkę i pora pokroić drobno, dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i doprawić wszystkimi przyprawami. Masa powinna być dość dobrze doprawiona. Plaster boczku rozłożyć i obłożyć go doprawionym mięsem mielonym. Zawinąć roladę. Obwinąć nitką którą po upieczeniu zdjąć i wyrzucić

Kuchnia Pokoleń
ŚWIĄTECZNA BABKA ŁACIATA 169

wymieszać. Na koniec  dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie utrzeć na jednolitą gładką masę. Keksówkę o wymiarach 27x18 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. 2/3 ciasta wlać do formy. Do pozostałego ciasta dodać kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać. Ciasto piernikowe delikatnie wylać na środek jasnego ciasta.  Piec ok. 45 minut

Ciastka - domowe słodkości
keks z kandyzowanymi i suszonymi owocami 133

będzie gęsta). W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Do ciasta dodajemy owoce oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gotowe przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą wąskiej foremki (ok. 27 cm dł., miara dna keksówki). Pieczemy w ok. 180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min. Upieczony keks delikatnie wyjmujemy i studzimy

Domowy Smak Jedzenia
SZYBKI PIERNIK MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI 137

się składników. Na koniec do masy dodajemy startą marchewkę, orzechy i rodzynki, i mieszamy całość łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłej i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, na około 1 godzinę. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub  dekorujemy polewą czekoladową

Walijskie Pichcenie
Babka cytrynowa 167

szkl., proszek 30 g, cukier 1-2 szkl., cukier waniliowy 2 op.,  jajka 6-8 szt., mleko 1 szkl., olej 1 szkl., sok z 2 cytryn, szczyptka soli, bułka i masło do formy. Jeżeli lukrujemy to cukier puder 1 szkl. i sok z 1/2 cytryny- gęstość trzeba ocenić samemu. Jajka miksujemy ze szczyptą soli. Potem dodajemy cukry, mleko, olej

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania