bułki - 33426 przepisów (strona:1334/2229)

Tort czekoladowy 101

wiele więcej niż mąki.  piana z 4 jajek, mąka pszenna chlebowa typ 750, 14 łyżek z lekką górką. Całość wylewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Pieczemy w 180st 30 minut lub do suchego patyczka.   Krem czekoladowo-śmietankowy 450g serka mascarpone, 240g gorzkiej czekolady, 1 łyżka wanilii lub ziarenka z 1 laski, cukier do smaku lub płynny

Leśny Zakątek
Kajzerki 92

Domowe bułki kajzerki, pachnące i mięciutkie a najlepsze oczywiście od razu po upieczeniu. Jeżeli nie macie foremki do zrobienia charakterystycznego wiatraczka to można ten wzór odcisnąć np. łyżką stołową. Składniki na 10 sztuk: 450 g mąki pszennej 200 ml wody 7 g drożdży suchych łyżeczka cukru łyżeczka soli jajko 2 łyżki oleju lub masła Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier

wyzwania kuchenne
Bułeczki jogurtowe ze słonecznikiem 92

Bułeczki jogurtowe ze słonecznikiem Bardzo puszyste i mięciutkie bułeczki na jogurcie z chrupiącymi nasionami słonecznika w środku. Pyyyszne! Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Bułeczki dość

Blog z Apetytem
Pieczone schabowe z boczniaków FIT 109

dzięki temu, że są pieczone – zawierają o wiele mniej tłuszczu. Spróbujcie i sami przekonajcie się jakie one są pyszne! Składniki: – 250g boczniaków – 100g panieru wielozbożowego (lub bułki tartej) – 40g mąki żytniej 720 – 2 jajka – 2 łyżki mleka – sól, pieprz – oliwa Jajka wbijamy do głębokiego talerza, dodajemy mleko i mieszamy na jednolitą masę

Be Fit Be Strong
Kurczak na niedzielę – 6 przepisów 108

się opłaci! Naprawdę trudno rozstrzygnąć co jest lepsze: soczyste, choć wypieczone mięso, czy pyszne kremowe nadzienie. Sprawdź też: Najlepsze zapiekanki na jesień Błyskawiczny kurczak po chińsku Najprostszy kebab w bułce Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną Jeśli lubisz urozmaicone przepisy to kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną będzie idealnym sposobem na spróbowanie czegoś nowego. Przepis pochodzi od Karola Okrasy. Złocisty

Niedzielny kucharz
Półkruche ciasto z powidłami i bezą. 127

pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany NADZIENIE: 400 g powideł śliwkowych 1-2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mielonych herbatników, biszkoptów lub bułki tartej BEZA: 3 białka szczypta soli 150 g cukru pudru      Mąkę mieszamy z przesianym cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i rozcieramy w palcach tworząc

Rozpustne gotowanie
Ciasto mega czekoladowe 129

miksujemy az połączą sie składniki, następnie dodajemy przestudzony krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem , posypać bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić w formie, następnie zimne

ciasta i desery czyli na słodko
Grzybowe kotleciki 125

oraz leśne grzyby, ale te ostatnie trzeba wcześniej ugotować. Składniki na 8 klopsów: około 500 g grzybów 2 cebule płaska łyżeczka gałki muszkatołowej (cała strata gałka) około 100 g bułki tartej, mogą być też zmielone płatki owsiane Przygotowanie: Cebulę drobno posiekaj i podsmaż przez 3 minuty. Dodaj bardzo drobno posiekane grzyby, pieczarki łatwiej będzie zetrzeć na tarce o grubych oczkach

greenscarf
JAJKO NA MIĘKKO (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 214

wodę z garnka a jajka zalać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i uzyskać jajko na miękko. Jajko na miękko u mnie lekko osolone solą himalajską w towarzystwie keto bułki , zieleniny i innych warzyw. Artykuł JAJKO NA MIĘKKO (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Brukselka z patelni – karmelizowana z musztardą Dijon 129

tylko czasem… Źle przygotowana, miękka, brunatna i śmierdząca nie zachęcała do jedzenia kiedy byliśmy dziećmi – nawet wtedy, kiedy dla niepoznaki była utopiona w maśle z chrupiącą, tartą bułką. Serdeczny apel do wszystkich moich Czytelników nienawidzących tych małych kapustek – odczarujcie brukselkę dając jej drugie życie – dojrzałe i naprawdę smaczne! Tych, którzy tak jak ja są w #teambrukselka, namawiać na wypróbowanie

Karo in the Kitchen
Kotlety mielone z farszem meksykańskim 85

font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Takie „nadziewajki” powstały całkiem przypadkowo. Na dodatek brak bułki tartej wymusił na nas alternatywne myślenie. Wyszło bovsko <3 Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 150 g płatków kukurydzianych 1 jajko 1 żółtko jajka 1 mała puszka

R'n'G Kitchen
Mięsne babeczki nadziewane warzywami 97

łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka , płaska nasion , mielonej kolendry 1 łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz do smaku 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki wody nadzienie : kilka różyczek brokuła kilka różyczek kalafiora kawałek dyni 2 łyżki mąki pszennej mleko 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól , pieprz

Ogrodnik w podróży
Bezglutenowa babka cytrynowa 141

skórkę cytrynową.  Olej podgrzewam  aż będzie gorący. Wlewam jednym strumieniem do ciasta i mieszam krótko mikserem. Foremkę o wymiarach 23 cm na 10 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułką bezglutenową. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i piekę 40 minut babkę do suchego patyczka

wesoła kuchnia
Makaron z klopsikami i sosem grzybowym 100

łyżeczka majonezu 1/2 startej świeżej cebuli ( na tarce drobniutkich oczkach ) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki zimnej wody sól , pieprz do smaku mąka pszenna do obtoczenia dodatkowo : 1-2 łyżki drobno utartego parmezanu dobrej jakości Cebulkę siekamy drobno , czosnek wyciskamy praską , podsmażamy na maśle

Ogrodnik w podróży
Słodkie dyniowe rogale śniadaniowe 127

objętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na porcje 95-100 g (wyszło mi 10 szt). Każdą część ciasta uformować w gładką kuleczkę, jak bułkę. Na stolnicy lekko podsypaną mąką każdą kulkę rozwałkować na owal. Jedną ręką trzymać dół ciasta a drugą ręką od góry zwijać rogale rolując ciasto do przodu i lekko do tyłu

Kocham..lubię..gotuję..

Proponowane wyszukiwania