bułki - 33426 przepisów (strona:1330/2229)

Babka wielkanocna 91

mąkę przesianą z proszkiem i sok z cytryny, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.  2. Formę do babki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą lub mąką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki.  3. Babkę piec 50 minut w temperaturze 180st.C. (do suchego patyczka) 4. Upieczoną babkę można polać lukrem i udekorować migdałami

Danka Pichci
Klopsiki w sosie śmietanowo-serowym 119

śmietanki i razem wymieszać.  4. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.  5. Mięso wieprzowe przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, posiekaną pietruszkę i cebulę. Następnie wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę.  6. Dłońmi namoczonymi w zimnej wodzie formować niewielkie klopsiki i układać

Danka Pichci
Bigos po cygańsku 92

proszku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w wodzie. 2. Mięso przełożyć do miski. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbić jajko, dodać odciśniętą bułkę, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Wyrobić ręką na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Zrumienić przygotowane klopsiki. Usmażone klopsiki przełożyć

Danka Pichci
Kalafior zapiekany z boczkiem 90

Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Zazwyczaj podawałam go z podsmażoną na maśle bułką tartą, a tym razem postanowiłam przygotować go w formie zapiekanki z wędzonym boczkiem. Zapiekanka ta jest sycąca i może stanowić danie obiadowe, a dodatek boczku wędzonego nadaje jej charakterystycznego smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kalafior 150 g boczku wędzonego 40 g startego parmezanu

Danka Pichci
Pieczeń… Że palce lizać 114

wyrabiamy przez kilka minut. 4 Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do mięsa i bardzo delikatnie mieszamy ( robimy to tak jak w przypadku biszkoptu ). 5 Keksówkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wkładamy do niej mięso i delikatnie stukamy formą aby całość delikatnie osiadła. 6 Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i umieszczamy wewnątrz blaszkę z wodą i do niej wkładamy foremkę

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Torcik kokosowy z kremem mango 93

Białka wyłożyć na żółtka, na nie wysypać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z formy, odstawić do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Krem : chilli zagotować z pulpą mango. Chili dodaję do smaku

królestwo garów
Prosty chleb na zakwasie. 204

mąki, ale ciasto wydawało mi się za rzadkie, dlatego dodałam jeszcze 50 g. mąki i było idealne. Gotowe ciasto na chleb, przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Zostawić na kilka godzin w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mój chleb wyrastał w kuchni na blacie, tylko 3 godziny. Przed włożeniem do piekarnika, wierzch chleba, delikatnie posmarowałam wodą

Agusiowe smakołyki
Potrawy wigilijne z Podlasia i przepisy kuchni regionalnej 211

obchodzą bowiem Soczelnik, czyli koniec czterdziestodniowego postu i początek trzydniowego świętowania. Katolicy dzielą się opłatkiem, prawosławni – prosforą. To tradycyjny chlebek, który wypieka Matuszka i siostry zakonne, wyglądający jak niewielka bułka ze znakiem krzyża. Potrawy wigilijne po podlasku Niewiele jednak różnic znajdziemy na stołach, gdyż przez wieki obie kultury przenikały się, tworząc całość. Jak w takim razie wygląda tradycyjna wigilia

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania