Składniki: 800 g schabu 60 g orzechów włoskich 2 żółtka 1 jajko 2 płaskie łyżki masła (temp. pokojowa) 2 łyżki chrzanu tartego 2 łyżki tartego parmezanu bułka tarta do panierowania pieprz,sól olej do smażenia Wykonanie: Schab opłukać,osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm i rozbić je tłuczkiem. Każdy kotlet posolić, popieprzyć(...)chrzan i dokładnie wymieszać. Każdy kotlet posmarować z jednej strony masą orzechową posypać parmezanem i zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczką. Roladki panierować w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem, lub z frytkami
O kuchni z uczuciemmiodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą wodą. Wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia. Następnie zemleć dwukrotnie(...)migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Formę do ciasta wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Rozwałkować większą część ciasta i wyłożyć nim dno formy. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiec przez 25 minut. Podpieczony spód wyjąć
Bulliowarzywa lekko ostygną dodajemy do nich jajko pokrojone w kostkę, ugotowany ryż i surowe jajka. Jak całość będzie za rzadka aby formować kotleciki to dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej. Do całości dodajemy szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy średniej wielkości kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Smacznego Kaloryczność kotlecików obliczyłam
IMPRESJA SMAKUplacuszków można dodać jeszcze zrumienioną cebulkę i natkę pietruszki lub szczypiorek. Składniki: 4-5 garści czerwonej soczewicy ok. 1/2 kg mielonych leśnych grzybów 3 jajka 2-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz 330 ml kwaśnej śmietany 18% 250 g pieczarek 2 łyżki masła olej do smażenia placuszków (np. Rapso) Wykonanie: Soczewicę gotujemy do miękkości. Na patelni na maśle podsmażamy zmielone(...)grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Soczewicę, grzyby, jajka i bułkę tartą razem mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy małe placuszki Sos: Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, tak aby woda odparowała. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem Na talerzu układamy usmażone placuszki i polewamy sosem pieczarkowym. Smacznego
IMPRESJA SMAKUwszystkich amatorów panierowanych grzybów. Szybki, prosty obiad, w sam raz na bezmięsny piątek:-) Jako dodatek sprawdzi się pikantno-słodki sos chili. Składniki: boczniaki 1-2 jajka 1 łyżka mleka bułka tarta sól, pieprz Wykonanie: Boczniaki myjemy i odcinamy od kapeluszy nóżki (bo są twarde) Kapelusze doprawiamy solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i zaczynamy panierowanie. Kapelusze maczamy w jajku(...)następnie posypujemy bułką tartą i smażymy na oleju, jak kotlety. Smacznego
IMPRESJA SMAKUsoli sezam do posypania 1 żółtko 300g warzyw ( kapusta lub szpinak lub burak liściowy "lukullus" czy jakies inne dowolne warzywa liściaste ) 100 g szynki 50g boczku cebula 2 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozpuścić drożdże w pół szklanki letniej wody z cukrem. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 5 minut. W międzyczasie dodać sól do letniej wody, przesiać mąkę(...)rozwałkować na płaski prostokąt, którego krótszy bok jest długości foremki do pieczenia. Na całej długości krótszego boku ułożyć ugotowane z cebulą warzywa, wymieszane z szynką , boczkiem i tartą bułką. Zawinąć ciasto w rulonik i umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować chlebek żółtkiem i posypać sezamem. Włożyć do gorącego piekarnika i piec przez 10 minut
zielonacukinkamiejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy nieduże kuleczki, a następnie lekko je spłaszczamy i przekładamy na papier do pieczenia. Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo(...)mięso, następnie drugi plaster sera, ogórek (ok. 2 plasterki), cebulę. Górną część bułeczki smarujemy od wewnątrz ok. łyżeczką ketchupu oraz musztardy i przykrywamy całość. Tak samo postępujemy z resztą bułek tworząc apetyczne domowe McRoyal'e. Moje posty
Słodka StronaSmaczne, wyraziste, a zarazem rozpływają się w ustach. Składniki: 1duża podwójna pierś z kurczaka, bułka tarta, jajko, mąka, ser żółty, 3 duże łyżki masła, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 0,5 kg ziemniaków, olej, papryka ostra Przygotowanie: 1. Przygotowujemy masło czosnkowe. 3 duże łyżki masła ucieramy z 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem, możemy dodać także zioła prowansalskie. 2. Pierś(...)rozgrzanego piekarnika (ok.200*) na ok 30-40min. 4. Ser żółty kroimy w plasterki. Układamy na filetach. Zawijamy w ruloniki. Obtoczamy kolejno w mące, jajku i w bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy na małym ogniu, kilka razy obracając, aby mieć pewność że mięso w środku też jest usmażone.:) 5. Wykładamy na talerze ziemniaki i mięso. Smacznego
Kuchnia Pełna Pasjidomowy obiad :D Składniki: 6 plastrów schabu, 1 duża cebula, 30dkg pieczarek, 0,5 papryki czerwonej, kilka plasterków sera żółtego, 2-3 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, bułka tarta, jajko. Przygotowanie: 1. Przygotowujemy marynatę, czosnek wyciskamy, dodajemy sól, pieprz i trochę oliwy, mieszamy. 2. Plastry schabu rozbijamy. Obtaczamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki 3. Cebule i pieczarki obieramy. Kroimy(...)plastry mięsa wykładamy po łyżce smażonych pieczarek z cebulą, po pasku papryki oraz sera żółtego. Zawijamy plastry z farszem, jak roladki. 6. Roladki obtaczamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej. Wykładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy ok 10 minut z każdej strony. Możemy podawać z pieczonymi ziemniakami, puree czy frytkami
Kuchnia Pełna Pasjijeść obiado-kolację. Dla osób lubiących obfite obiady polecam zrobienie czterech sznyclów. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka 1 jajko 1 szklanka bułki tartej (mniej więcej) margaryna do smażenia do smaku: sól, pieprz biały, papryka słodka PRZYGOTOWANIE Filety umyć i przełożyć na deseczkę. Przykryć przejrzystą folią spożywczą i rozbić tłuczkiem, następnie przyprawić(...)stron solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. W talerzu lub miseczce roztrzepać jajko. Filety wymoczyć w jajku, a następnie dobrze obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozpuścić margarynę i na rozgrzaną ułożyć filety. Smażyć krótko z obu stron (do zarumienienia
Passions hobbies lifezrobić również z piersią z kurczaka lub schabem. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka (ewentualnie dwie piersi z kurczaka) 1 jajko 1 szklanka bułki tartej (mniej więcej) margaryna do smażenia 1 duża śmietana 18% (330 g) około 200 g pieczarek 1 duża łyżka mąki (np. wrocławskiej) przyprawy do sosu: sól, pieprz biały, majeranek przyprawy(...)folią spożywczą i rozbić tłuczkiem, następnie przyprawić z obu stron solą i pieprzem. W talerzu lub miseczce roztrzepać jajko. Filety wymoczyć w jajku, a następnie dobrze obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozpuścić margarynę i na rozgrzaną ułożyć filety. Smażyć krótko z obu stron (do zarumienienia). Na gotowy sznycel nałożyć dużą porcję sosu śmietanowego z pieczarkami
Passions hobbies lifemąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 40 g masła [ roztopić i wystudzić] Farsz garść suszonych grzybów 30 dkg kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz Dodatkowo jajka bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie(...)grzyby, odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka .Doprawić do smaku.Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwijać w krokiety.Maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano
Moje domowe kucharzeniePyszny domowy pasztecik. Składniki: kurczak cały 300 g boczku surowego włoszczyzna por 100 g wątróbki 3 kulki jałowca 3 kulki ziela 2 bułki kajzerki cebulka 2 jajka 1/2 łyżeczki imbiru, gałki łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Kurczaka, boczek, wątróbkę, wraz z porem i włoszczyzną do garnka z wodą, wrzucamy. Dodajmy jałowiec(...)ziele i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i całość milimy (mięso wraz z włoszczyzną) w maszynce 2 razy, wraz z bułką namoczoną w wodzie lub mleku. Następnie do naszego przemielonego mięsa dajemy przyprawy i jajka. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła. Dodajemy do masy i jeszcze raz mieszamy. Wkładamy
Moje pyszne gotowaniebałkańskie z serem feta podane z sałatką. Potrzebne nam: - 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (w oryginalnym przepisie wołowe, ale niestety, nie miałam pod ręką.) - 1 jajko - 2 czubate łyżki bułki tartej - papryka słodka i ostra - 2 duże szczypty cząbru (w originale 1/2 łyżeczki) - sól, pieprz - 2 ząbki czosnku - 150 g sera feta Sałatka: - 1/3 kapusty pekińskiej - pół papryki - 4 czubate(...)łyżki kukurydzy konserwowej - 150 ml jogurtu naturalnego typ grecki - 1 łyżka majonezu - sól - 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawami i bułką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wyrobić. Fetę pociąć na 9 kwadratów. Nabierać po trochu mięsa, na każdą część położyć kawałek sera i formować pulpety, tak żeby ser był w środku. Namoczyć patyczki
W poszukiwaniu inspiracji