bułki - 33426 przepisów (strona:1101/2229)

Kotleciki z zielonego orkiszu i płatków owsianych 231

czosnku 20 g imbiru 4 łyżki oleju 1/2 łyżki płatków chili 1/2 łyżki przyprawy 5-smaków 2 łyżki cukru 3 łyżki octu ryżowego 1 jajko sól,pieprz 100 g bułki tartej dodatkowo: 400 g marchewki 350 g ziemniaków 1 łyżka masła 300-400 ml mleka kokosowego sok z 1/2 limonki Wykonanie: zielony orkisz wymieszać z płatkami owsianymi,zalać bulionem warzywnym(...)ocet ryżowy.Cebulową mieszankę dodać do masy orkiszowej,wbić jajko,dodać sól,pieprz i dokładnie wymieszać. Pozostawic na kolejne 10 minut.Uformować 12 kotletów i obtoczyć je w bułce tartej marchewkę i ziemniaki obrać,pokroić w 1-cm kostkę.Posolić do smaku,oprószyć pieprzem i zalać mlekiem kokosowym.Gotować 15 minut do miękkości.Na koniec dodać sok z limonki rozgrzać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Strudel wiedeński z jabłkami, gruszką i nutą goździkową. 115

orzechów, goździków, cynamonu, cukru i rodzynek. Mieszamy. Ciasto na posypanym mąką blacie wałkujemy. Przekładamy na płótno i palcami i kciukiem rozciągamy tak, by było niemal przeźroczyste. Smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. wykładamy nadzienie i za pomocą płótna zwijamy. Wierzch smarujemy masłem i wkładamy do naczynia posmarowanego masłem i posypanego bułką tartą. Pieczemy w 185-190 stopniach przez 50 minut. Posypujemy

BaRepas
Makówki staro-wielkopolskie z przepisu mej kochanej babci. 134

się przyrządza: -pół kg maku sparzonego wrzątkiem, mielimy ręcznie (tradycyjnie) -mleko -bakalie; w podstawie tylko rodzynki. Używam: migdałów, orzechów włoskich, kokosu, rodzynek, orzechów laskowych -4 do 5 dużych bułek pszennych, kupionych na minimum jeden dzień przed przygotowaniem -cukier wg uznania Bułki kroimy na małe kawałki, zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy mak i dosypujemy wszystkich bakalii. Posypujemy cukrem. Mieszamy. Gotowe. Odstawiamy

BaRepas
Sezamowe placki z kaszy mannej na drugie śniadanie 387

moim zgłoszeniem do konkursu w którym można wygrać książki autorki bloga Moje Wypieki . Składniki: 1/2 litra mleka 10 łyżek kaszy manny 1 łyżka masła 1/2 szklanki sezamu 1/4 szklanki bułki tartej 1 jajko ulubiony dżem olej do smażenia Sposób przygotowania: Mleko zagotować z łyżką masła. Gdy zacznie wrzeć wsypywać kaszę mannę cały czas mieszając. Mieszać aż kasza zgęstnieje. Gorącą kaszę(...)pieczenia wyłożoną papierem. Wygładzić na placek grubości ok 1- 1,5 cm. Gdy kasza wystygnie wycinać szklanką okrągłe packi. Placki panierować w rozmąconym jajku i sezamie wymieszanym z bułką tartą. Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć placki na rumiano z obu stron. Podawać z ulubionym dżemem

happycreatiff.blogspot.com
Pierogi z zieloną soczewicą i grzybami 182

szklanką wycinać kółka. Farsz:  100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica ,  100g podgrzybków lub pieczarek,  cebula,  jajko,  sól, pieprz,  łyżka sosu sojowego,  2 łyżki bułki tartej,  olej do smażenia. Soczewicę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie ugotować ją do miękkości, około godziny, po czym ją odcedzić. Grzyby (mrożone rozmrozić i odcisnąć(...)odrobinie oleju. Dodać grzyby, dusić jeszcze razem około 5 minut. Dodać soczewicę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować blenderem na gładką papkę. Dodać jajko, sos sojowy oraz bułkę tartą, wymieszać na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na każdy krążek ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Gotować partiami na osolonym wrzątku około 2 minuty od momentu

Z miłości do słodkości
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 265

Jak tylko je ujrzałem w kuchni Gucia , od razu w nich się w nich zakochałem. Nie dość, że to są pierniczki, to jeszcze nasze własne, tradycyjne

Grahamka, weka i kajzerka
Przegrzebki zapiekane w panierce 133

między koralem a orzechem i kilkakrotnie płuczemy w wodzie, starając się wyelimonować ziarenka piasku. Przegrzebki zapiekane w panierce Skladniki na 4 osoby: 8 połówek muszli z przegrzebkiem 100 gr bułki tartej 2 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki ½ szklanki oliwy z oliwek ( u mnie Monini) sól/pieprz 200 ml wywaru z warzyw( u mnie woda plus kostka) Oczyszczone przegrzebki kładziemy(...)połówkach muszli. Czosnek przepuszczamy przez praskę, natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski sypiemy bułkę tartą, dodajemy pietruszkę, czosnek, ¼ szklanki oliwy z oliwek, mieszamy. Dodajemy ciepły wywar, tak aby uzyskać kremową konsystencję. Mieszanka zbyt płynna po zapieczeniu nie będzie odpowiednio chrupka( przegrzebki i tak puszczą trochę soku), natomiast sucha zbytnio się pokruszy. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane ciasto nakładamy

Mia Cucina Sofieta
Soczyste mielone 207

mielonego wołowego * 2 średnie cebule * 1 ząbek czosnku * 2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub jasnego * 6 płaskich łyżek kaszy manny błyskawicznej * 3-4 średnie pieczarki * 1 jajko * sól, pieprz * bułka tarta Sposób wykonania Jedna cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i razem z cebulka lekko podsmażyć na oliwie. Przestudzić, a  następnie razem z surową cebulą zmiksować(...)średnimi oczkami. Do mięsa mielonego dodać cebulę, jajko, kaszę mannę, 4 łyżki wody, sos sojowy, pieczarki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać dokładnie. Z powstałej masy formować kotleciki, odtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju

Mix smaku
Kruche z budyniem i kiwi 149

łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka octu budyń * 3 budynie śmietankowe bez cukru * 4 łyżki cukru * 1 litr mleka * 1/4 kostki margaryny * 10 owoców kiwi * 2 -3 łyżki bułki tartej Sposób wykonania Przepis znalazłam  tu Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę w temperaturze pokojowej pokrojoną w kostkę, żółtka, cukier puder oraz ocet i zagnieść ciasto. Podzielić(...)gotującego mleka cały czas energicznie mieszając ( można sobie pomóc mikserem). Do gorącego budyniu dodać margarynę i wymieszać. Obrać owoce kiwi i pokroić na połówki. Ciasto w blaszce posypać bułką tartą i ułożyć pokrojone owoce. Na owoce wyłożyć letni budyń, zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto i równomiernie rozłożyć na budyniu. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w tempo

Mix smaku
Tomato, basil & Parmesan quiche - Zapiekanka z pomidorami, bazlią i Parmezanem 181

tomatoes olive oil 2 eggs 300ml double cream handful basil leafs, shredded plus some more for decoration 50g Parmesan, grated Potrzebne nam będzie: paczka gotowego ciasta kruchego (ok 350g) bułka tarta do wysypania formy 300g pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek 2 jajka 300ml tłustej śmietanki garść posiekanych liści bazylii plus kilka całych do dekoracji 50g Parmezanu The method: Heat(...)sprinkle the rest of the parmesan on top. Bake for further 20-25 minutes. Trim the pastry. Serve with salad. Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Wysmarowaną tłuszczem formę wysypujemy bułką tartą.  Ciasto przekładamy do formy i zostawiamy nadmiar. Najlepiej jest przycinać ciasto już po upieczeniu, gdyż wcześniej może się skurczyć. W osobnym naczyniu skrapiamy pomidorki oliwą i doprawiamy solą

Kulinarna rozmowa
Kurczak w panierce z orzechów włoskich 137

ORZECHOWO-SEROWEJ PANIERCE Składniki (dla 2 osób): 2 mniejsze piersi z kurczaka lub 1 duża 4 łyżki drobno posiekanych, a wcześniej zrumienionych na patelni orzechów włoskich 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku 1 jajko, rozkłócone cząstki limonki do podania i skropienia kurczaka ( lub cytryna) natka pietruszki do posypania Przygotowanie(...)Rozbij delikatnie piersi. Orzechy zrumień na czystej patelni, posiekaj.  W miseczce (szerokiej tak, by zmieściły się filety) wymieszaj orzechy, bułkę tartą, parmezan, natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.  W drugiej miseczce rozbij jajko.  Rozgrzej na patelni olej (im więcej oleju, dobrze rozgrzanego, tym piersi bardziej chrupiące i mniej suche).  Obtaczaj piersi w jajku, a później

Gotowanie to kochanie
Francuska zupa cebulowa na piwie 187

porcji: 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego 500 g cebuli (u mnie jedna czerwona, dwie białe, 5 szalotek) 250 ml piwa ciemnego 1 łyżka masła 10-12 kromek bułki lub bagietki 200 g sera ementaler lub radamer 1 łyżeczka cukru gałka muszkatołowa sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wszystkie(...)minuty do odparowania alkoholu. 3. Ser ucieramy, posypujemy nim kromki i zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści. Zupę przelewamy do miseczek i układamy w niej po dwie kromki bułki. Możemy też kromki z serem zapiec bezpośrednio na zupie, ja jednak nie byłam pewna, czy moje miseczki to przetrwają :) Smacznego! ~~~ Bulion drobiowy: 500 g porcji rosołowych 1 marchewka

My Culinary Art
Tang Zhong i brązowy ryż 187

Chleby robione z wykorzystaniem metody Tang Zhong mają dla mnie dwie ogromne zalety. Po pierwsze są niesamowicie miękkie i puszyste, delikatnie wilgotne i dłużej pozostają świeże

Grahamka, weka i kajzerka
Polvorones con jengibre y naranja - imbir, pomarańcza i polworony w roli głównej 189

Polworony to przede wszystkim hiszpańskie ciasteczka bożonarodzeniowe, ale również świetnie spisują się jako słodka przekąska na Sylwestra. Właściwe to przekąska dobra na każda okazję, bo kto

Grahamka, weka i kajzerka
Jak nabrać sił po weekendzie czyli popularne śniadanie Brazylijczyków 155

najlepsze jest śniadanie które spożywa się w co drugim brazylijskim domu. Składniki jakie będą nam potrzebne nie będzie trudno zdobyć: masło, ser żółty, szynka i z chlebaka: kawałek bułki paryskiej lub bułki. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła (nie obiecywałam że będzie dietetycznie) i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 2 jajka możemy zostawić je w postaci tzw. sadzonego jajka lub lekko

Smaki Brazylii