bułki - 33426 przepisów (strona:1098/2229)

Kule drobiowe z jajkiem 150

gustu. Kule drobiowe z jajkiem   SKŁADNIKI: filet z kurczaka - 1 podwójny  jajka - 4 szt natka pietruszki- kilka listków sól i pieprz tłuszcz do smażenia tarta bułka mąka jajko do panierki  PRZYGOTOWANIE: Filet podzielić na 4 porcje, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.  Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek.  Listki natki pietruszki umyć, osączyć(...)każdym filecie ułożyć listki natki i po jednym jajku, dobrze zawinąć.  Panierować w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce.  Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.  Pokroić w plastry  lub podawać całe kule  do ziemniaczków (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

Kuchnia Danusi
Tarta z jabłkami pod śmietanowo – bananową kołderką 172

łyżeczki cynamonu, 1 żółtko, 1 całe jajko, 1 duży dojrzały banan, 40 g cukru pudru, 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej, 50 ml śmietanki 30%, ponadto: masło do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy, cukier puder, 2 łyżki migdałów na wierzch tarty. Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, żółtko i sól. Całość siekamy nożem do połączenia(...)dodajemy czekoladę, sok z małej mandarynki i zagniatamy ciasto. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.   Formę do pieczenia smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Piekarnik nastawiamy na 200 ° C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy

Moniki Smakołyki
Roladki z kurczaka po włosku 289

pomidory z zalewy olejowej (całe lub połówki) 4 płaskie łyżki startego sera Grana Padano  świeże oregano (można zastąpić suszonym) czosnek granulowany sól, pieprz do smaku 1 jajko mąka, bułka tarta do panierowania olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz i rozbij dość cienko. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym świeżym (ew. suszonym(...)odsączonego z zalewy suszonego pomidora a następnie zwiń w rulon. Oba końca każdej roladki delikatnie wciśnij do środka Roladki opanieruj w mące, przyprawionym solą i pieprzem rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na niewielkim ogniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.  Zamiast panierować i smażyć, możesz przygotować te roladki na parze

Ze smakiem i z pasją
Drobiowe roladki ze szpinakowym nadzieniem, serowane z wody lub z patelni:) 222

Drobiowe roladki ze szpinakiem S kładniki: 1 podwójny filet z kurczaka 200 g szpinaku 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz,  opcjonalnie: olej, jajko i bułka tarta do panierki Szpinak poddusić na rozgrzanej patelni na maśle, dodać rozdrobnione ząbki czosnku i sól, wystudzić. Filety zemleć. Ubić pianę z 2 białek, dodać do zmielonego mięsa wraz(...)wyrobić na jednolitą masę.  Wariant I /z patelni Z mięsa formować płaskie placuszki, na środek nakładać przestudzony szpinak, boki zawijać tworząc pulpety. Standardowo panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej smażąc na rozgrzanym tłuszczu. Wariant II / z wody Rozwinąć folię spożywczą, skropić ją wodą (rolada ładniej nam odejdzie po ugotowaniu), całość mięsnej masy   rozłożyć cienko w formie prostokąta

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kotlety z wątróbki z ciecierzycą 229

drobiowej z cieciorką i warzywami.     Składniki: -1/2 kg wątróbki drobiowej -filet z piersi kurczaka -puszka cieciorki -suszone pomidory -cebula -2 marchewki -papryka -natka pietruszki -3 jajka -bułka tarta -przyprawa do mięs -słodka papryka, sól, pieprz -olej    Wątróbkę przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Kurczaka drobno kroimy(...)olejem, zdejmujemy i studzimy a następnie kroimy na drobno.    Do kurczaka dodajemy 2/3 suszonych pomidorów, wątróbkę, jajka,  pokrojoną natkę pietruszki, rozgniecioną cieciorkę, 3-4 łyżki bułki tartej, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.    Na patelni z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką porcje masy, formując kotleciki. Smażymy na rumiano z obu stron.    Kotlety zdejmujemy

Maminek kulinarny
Dietetyczne kotlety mielone z indyka 315

prostu lepsze.Zapraszam zatem na zdrowszą wersję mielonych. Składniki na około  12 kotletów: udziec indyczy 1.300 g 1 cebula 3 łyżki kaszy manny tłuszcz do smażenia 1 jajko L bułka tarta do panierowania sól,pieprz Wykonanie: z udźca usunąć skórę i kość (ugotowałam rosół) i zmielić mięso razem z 1 obraną cebulą  do zmielonej masy dodać jajko i kaszę(...)mannę ,sól oraz pieprz.Dokładnie wymieszać ,najlepiej zrobić to ręka.Formować owalne kotleciki ,obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nuggetsy 339

trudne, a przynajmniej mamy pewność, co znajduje się na naszym talerzu.   Składniki: 2-3 piersi z kurczaka 1 jajko 4 łyżki mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej 1/3 szklanki tartego parmezanu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Piersi kurczaka (bez skóry(...)solą i pieprzem. Jajko rozbijamy do miski, dodajemy mleko i łyżkę mąki. Mieszamy widelcem. Do jajka dajemy kawałki kurczaka i wszystko razem mieszamy. W osobnej misce łączymy ze sobą bułkę tartą, ser, paprykę, czosnek i curry. Obtoczone w jajku kawałki kurczaka panierujemy i odkładamy na osobny talerz. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka przez kilka minut, często

Smakowity Blog Kulinarny
KOTLETY MIELONE BEZ PANIERKI 346

wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę. Składniki: 60 dkg schabu wieprzowego (łopatki, szynki) 50 dkg surowego boczku 3 jajka 2 cebule  3 łyżki  bułki tartej sól liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy majeranek 1/2 szklanki wody 1 ząbek czosnku  olej Wykonanie:  Mięso mielimy razem z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą, sól

Walijskie Pichcenie
Wyśmienita zapiekanka z ziemniakami, kapustą kiszoną i mięsem mielonym pod plastrami boczku 385

komponuje z polskimi ziemniakami i kiszoną kapustą :) SKŁADNIKI ok. 1 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg kiszonej kapusty 1 marchew kilka plasterków wędzonego boczku 3-4 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) czosnek  gałka muszkatołowa  cynamon kminek  papryka słodka mielona  pieprz ziołowy zatar (opcjonalnie)  olej lniany olej (do smażenia i polania zapiekanki) sól WYKONANIE Ziemniaki(...)się nie rozgotowały) w osolonej wodzie. Mięso mielone, smażymy na oleju, dodając czosnek, szczyptę cynamonu, gałkę muszkatołową, paprykę w proszku, pieprz ziołowy oraz sól, na koniec dodając kilka łyżek bułki tartej. Kapustę płuczemy, odciskamy i dodajemy do niej startą marchew, kilka łyżek oleju lnianego oraz kminek. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, które posypujemy papryką w proszku

Zofiana
Pieczeń z jabłkiem :) 150

Mamy... Składniki: - 1 kg szynki wieprzowej - 40 dag wątróbki drobiowej + łyżka oleju rzepakowego - 2 duże cebule - 2 średnie kwaskowe jabłka - 1,5 szklanki bułki tartej - 3 jajka - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, curry, oregano, bazylia, majeranek (choć tu każdy może dać to co lubi :)) Przygotowanie: Wątróbkę obsmażamy na łyżce oleju. Mielimy szynkę, obsmażoną już wątróbkę i cebulkę. Jabłka obieramy(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni po obsmażonej wątróbce. Pozostałe składniki (tu bułka tarta, przyprawy, jabłka) dodajemy do mięsnej masy i mieszamy, mieszamy :) Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i  pieczemy 1h na 220 stopniach. Świetnie pasuję na kanapkę jak i do obiadu :) Na ciepło i na zimno :) Smacznego

Zdrowie na języku :P
KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI 194

całe jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 750g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych) 2 duże cebule 3-4 łyżki masła 2 białka 4 łyżki bułki tartej dodatkowo: jedno rozbełtane jajko Ze składników na ciasto zagniatam gładką, jednolitą masę. Siekam masło z mąką, rozcieram do konsystencji mokrego piasku, dodaję resztę i zagniatam kulę, którą owijam folią spożywczą(...)Cebule obieram, siekam dość drobno i szklę na maśle. Dodaję grzyby i duszę do miękkości, do rozpadu składników. Studzę. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Grzyby mieszam z bułką tartą, dodaję delikatnie pianę z białek. Odstawiam. Foremki do muffinek natłuszczam, wylepiam ciastem, nakłuwam i obciążam np. fasolą. Wstawiam do piekarnika i podpiekam przez 10 minut w 200 stopniach. Następnie

W kuchni Karmel-itki
Ciasto z motylkiem 105

dwie części i do jednej z nich dodać kakao. W ten sposób powstały nam dwa ciasta - ciemne i jasne. Ciemne ciasto wykładamy do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki i pieczemy 30 - 35  minut w 180 stopniach. Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem, kiedy jest suchy, ciasto można wyjąć z piekarnika i szybko je wystudzić - w zimne dni najlepiej(...)każdym z nich wycinamy dowolny kształt foremką do ciastek. Mnie się podobał motylek, więc w mojej kuchni powstało ciasto z motylkiem ;)Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Układamy naszego motylka lub inny wzorek w foremce. W naszej misce z ciastem cały czas pozostało jasne ciasto. Teraz wylewany je do keksówki, tak aby zakryć naszego motylka ciastem

Lawendowe Niebo
Deszczowe śniadanie 129

potem pozmywać :DDeszczowe śniadanieSkładniki dla 2 osób: 6 plasterków szynki2 bułki4 jajka6 plasterków pomidoraświeża bazyliaprzyprawy: sól morska z ziołami, pieprz kolorowy, suszona bazylia, zioła prowansalskie, koperekmasło - do smażeniaPrzygotowanie:Bułkę kroimy na małe kanapki, smarujemy masłem i posypujemy ziołami, układamy na rozgrzanej patelni. Przewracamy na drugą stronę i smarujemy masłem oraz posypujemy przyprawami. Zdejmujemy z patelni, gdy mamy gotowe chrupiące

Lawendowe Niebo
Złote krążki z cukinii 182

winogron (do smażenia)Przygotowanie:Cukinię myjemy, ale jej nie obieramy :) Kroimy w plasterki. Jajko roztrzepujemy z przyprawami i mlekiem.Krążki cukinii maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy je na patelni, na oleju z pestek winogron.Podajemy z ogórkiem, pomidorem i cebulką, albo w wersji szybko do buzi

Lawendowe Niebo