Składniki: 50 dag mięsa mielonego 15 dag pieczarek + 10 dag do sosu 1 bułka 2 cebule 1 marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera 1 kostka rosołowa 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 jajko mąka do obtaczania sól, pieprz 1 łyżka posiekanego kopru (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania(...)mięsa mielonego zmielić namoczoną i odciśniętą bułkę, odgotowane pieczarki, 1 cebulę, wbić jajko oraz doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki obtaczając w mące. 2. Przygotowane pulpeciki usmażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu po ok. 2 min. z dwóch stron. 3. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z litrem wody. Dodać kostkę rosołową
A Ty Smakuj Mnierobiła chyba Nigella, nie pamiętałam jednak dokładnie przepisu, zrobiłam więc trochę "po mojemu" i wyszły wspaniałe. Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA 3 PORCJE 1 bagietka (najlepiej czerstwa, można zastąpić bułką) 1 pomarańcza 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 1 -1,5 szklanki mleka 2 jajka 3-4 łyżeczki brązowego cukru 3-4 łyżeczki dżemu - ja użyłam(...)domowej konfitury ze śliwek mirabelek olej Jajka rozmieszać w mleku. Dodać skórkę startą z pomarańczy, cukier waniliowy oraz cynamon. Dobrze wymieszać. Bagietkę lub bułkę pokroić w kromki. Namoczyć w mleku z przyprawami. Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać do niego cukier oraz konfiturę i gotować na małym ogniu do momentu otrzymania lekkiego syropu. Olej rozgrzać na patelni i kłaść
KUCHARNIAłyżka śmietany 18% 50 g brązowego cukru 1 żółtko Na nadzienie 2 jajka 140 g brązowego cukru 150 g śmietany 30% 40 g mąki ziemniaczanej 300 g rabarbaru odrobina bułki tartej Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę i podpiec(...)jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Rabarbar pokroić na kawałki (ok. 2-3 cm) ** i rozłożyć na podpieczonym spodzie obsypanym delikatnie bułką tartą, by wchłonęła nadmiar soku. Zalać masą jajeczną.*** Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. * z podanej ilości wyszedł mi spód na jedną dużą tartę
KUCHARNIAodpowiada 15 żółtkom. Smak ma bardzo przyjemny, jednak do bab używać bani nie należy, gdyż jest ciężka i ciasto delikatne może się nie udać, dla tego i do bułek brać trzeba więcej drożdży i tak: Garniec mąki rozrobić 3 kwaterkami mleka i 6 łutami drożdży, postawić w cieple żeby podeszło. Gdy się podniesie wlać pół kwarty przetartej bani, kubek tłuczonego(...)cukru i szklankę sklarowanego masła, oraz trochę soli i gorzkich migdałów dla zapachu, wygnieść doskonale i znów postawić w cieple, skoro rosnąć zacznie, robić bułki, układać na blasze, postawić do wyrośnięcia, a w końcu smarować jajkiem i stawiać w piec na godzinę." * I jak Wam się podoba? Mnie ogromnie! Od kilku dni chłonę każde słowo Kucharza , choć słów używa innych
KUCHARNIAJajko na twardo było osobno w pudełko. W liceum tylko masło i powidła śliwkowe. Nie dla mnie. Dla Joasi, która aż do matury woziła dla mnie bułki z mielonką tyrolską. Bułki były z przedziałkiem, mielonka z galaretką .... mmh Duża przerwa miała smak mielonki popijanej gorzką herbatą z termosu. A później studia i koniec kanapek. Czas drożdżówek
KUCHARNIAcałej rodziny :) ~ Pieczone kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym ~ Składniki: (na 4 osoby) 1,5 kg obranych ziemniaków 2 duże jajka trochę smażonej cebuli przyprawy: sól, pieprz i suszony czosnek bułka tarta do obtaczania kotletów Sos: 500g pieczarek 2 cebule 180g śmietany przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek 2 łyżki oleju łyżeczka mąki Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, odparowujemy i odstawiamy(...)część potrzebną do kotletów. Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem. Przyprawiamy do smaku, dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i jajka. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możemy dodać trochę bułki tartej. Z ziemniaczanej masy formujemy małe kotleciki, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 30-40 minut. Sos: Pieczarki kroimy
Kuchenny Skrawek Niebacukru pudru - 2- 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie Wymieszać na gładką masę, w razie potrzeby dodać nieco więcej soku z cytryny. Lukier powinien spływać powoli z łyżeczki. Wykonanie bułek Jeśli używamy świeżych drożdży, dodajemy je do letniego mleka z łyżeczką cukru i mąki, ,czekamy ok.15 minut, by urosły i dodajemy stopniowo do mąki. Suche wsypać od razu do miski(...)czasie rozgrzać piekarnik do 160 st z termoobiegiem. Dwie blaszki wkładamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem , w całkowicie rozgrzanym piekarniku ok. 15-20 min. Po upieczeniu polać bułki lukrem. oryginalny przepis tutaj
w mojej kuchniMój pierwszy chleb żytni na własnym żytnim zakwasie powoli się kończy. Trzeba zatem pomyśleć nad jakimś pieczywem na nadchodzący weekend. Kupiłem mąkę owsianą, więc zrobimy śniadaniowe bułki na bazie tej mąki z dodatkiem siemienia lnianego. Czego użyłem? -150 gram mąki owsianej -80 gram mąki pszennej TYP550 -200 gram mąki żytniej TYP720 -40 gram drożdży świeżych -łyżeczka cukru -kubek mleka ciepłego(...)mąki dodajemy otręby, zalewamy wodą i mlekiem z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, na koniec dodając siemienia lnianego. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło. Formujemy bułki. Układamy na papierze do pieczenia na blasze, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie nacinamy je z góry wg uznania i smarujemy roztrzepanym białkiem
BaRepasłyżki bułki tartej ,lub kaszy kukurydzianej(...)około 1 szkl.mleka .WYKONANIE.. .Ziemniaki ugotować z marchewka ,gdy są miękkie odcedzić i utłuc je na puree..Dodac jajka ,posiekaną w drobna kostkę cebulke .Dosypujemy mąke i bułkę -lub kaszkę -,dodać mleko-ilość zależy od rodzaju ziemniaków . Dokładamy posiekaną zieleninę ,u mnie świeża bazylia ,ale rownie smacznie będzie z zielona pietruszką.Wszystkie skladniki dokładnie ze soba łączymy .Masa
w mojej kuchnidużą rybę - u mnie dorsz świeży sól ,pieprz do smaku 2 marchewki 1 pietruszka ,kawalek selera 1-2 jajka (zależy od wielkości) garść siekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek) -bułka tarta u mnie otręby pszenne(...)soli,pieprzu Przecedź gotowy rosół, jarzyny razem z rybą ugotowaną i surową, przepuść przez maszynkę .Dodaj do masy jajko i resztę posiekanej zieleniny. Jeśli masa jest zbyt rzadka – dodaj bułkę tartą.lub otręby Formuj niewielkie gałki i gotuj w rosole na małym ogniu około 10-20 minut, uważając, aby się nie rozpadły. I takie gałki podajemy wraz z barszczykiem
w mojej kuchniSKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości, 3 jajka, 10 dag ostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule (20 dag),1 czerwona papryka ,30 dkg pieczarek, po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju. ------------------------------------ SPOSÓB(...)oczyścić z włókien, umyć, osączyć i pokroić na plastry. Każdy kawałek rozbić na cienki kotlet i posolić. Jajka roztrzepać z dwiema łyżkami wody. Kotlety obtaczać w jajku oraz w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu ,dodać pokrojone pieczarki i papryke , oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić
w mojej kuchniźródło: "Przyślij przepis"/ Składniki: 1 kg filetów z ryby 2 duże cebule 1 słoik ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowych przyprawa warzywna maka bułka tarta 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby) olej Zalewa : 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem") 4 łyżki octu sól do smaku(...)tyle, aby mozna je był pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone posypujemy przyprawą typu vegeta. Zostawiamy na kilka minut. Następnie obtaczamy je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych. Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty
w mojej kuchniBulki na maslance w sam raz na śniadanie ... Te pyszne, mieciutkie lekko miodowe buleczki pochodzią z blogu Moje Ekspresje Kulinarne. Bulki na maslance 1 opakowanie suszonych drozdzy 1/3 szklanki cieplej wody 1 szklanka cieplej maslanki 2 lyzki miodu 3 lyzki roztopionego masla 1 duze jajko 2 lyzeczki soli 4 do 4 i 1/2 szklanki maki pszennej
w mojej kuchniSKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości, 3 jajka, 10 dag ostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule (20 dag),1 czerwona papryka ,30 dkg pieczarek, po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju. WYKONANIE(...)oczyścić z włókien, umyć, osączyć i pokroić na plastry. Każdy kawałek rozbić na cienki kotlet i posolić. Jajka roztrzepać z dwiema łyżkami wody. Kotlety obtaczać w jajku oraz w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu ,dodać pokrojone pieczarki i papryke , oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić
w mojej kuchniczubate lyzki bułki tartej(...)około 2 kilograma surowych ,obranych i umytych ziemniaków ścieramy na tarce . .Do startych ziemniaków dodajemy 2 czubate lyzki bułki tartej, soli łyżeczkę, pieprz i tymianek . Na patelni smażymy boczek (jakieś 30 deko) na tak mniej więcej dwóch łyżkach oleju-u mnie bez boczku. Dodajemy cebulę Wlewamy to wszystko do masy ziemniaczanej (z tłuszczem).Rozbijamy 2 jajka. Żółtka dodajemy
w mojej kuchni