mariusz_g - Fotolia.com Gdy przygotowujemy masę na pasztet i jest ona zbyt rzadka zamiast bułki tartej możemy dodać kaszę mannę. Gdy dodamy bułki tartej pasztet po upieczeniu może być zbyt twardy, będzie się źle smarował, natomiast gdy dodamy kaszę mannę pasztet będzie bardziej kleisty, łatwy do smarowania. Pamiętajmy o tym podczas przygotowywania domowych pasztetów
Przepisy i porady kulinarnezapraszam na lekki obiadek bez mięska. Pyszne wegetariańskie kotleciki z czerwonej soczewicy i jajek. Smaczne, sycące i zdrowe jedzonko. składniki: 200 g czerwonej soczewicy 1 małe jajko 1 łyżka bułki tartej 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól czosnkowa pieprz olej do smażenia Soczewicę zalać wodą i ugotować do miękości. Odcedzić, osączyć z nadmiaru wody. Następnie(...)ugotowanej soczewicy dodać ugotowane jajka starte na tarce o grubych oczkach oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać. Potem dodać jajko oraz bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie wszystko wymieszać. Z masy uformować małe płaskie kotleciki i smażyć na oleju na złoty kolor. Z kotlecikami trzeba obchodzić się delikatnie aby się nie rozpadły podczas przekręcania na patelni. Osączyć
Monia miesza i gotujeokonie morskie (są mniejsze) 1/3 części pora 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanego pęczka pietruszki sok z 1/2 cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka bułki tartej ok.30g masła puree: 300g obranego topinambura 200g obranych ziemniaków 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody* 1 litr wody 1 pełna łyżka masła 1 duży ząbek czosnku(...)obieram, siekam i szklę na łyżeczce masła. Dodaję obrany i posiekany czosnek, podsmażam, a następnie wrzucam por. Smażę 3 minuty, po czym przerzucam do miski. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą (aby farsz się całkowicie nie rozsypywał), doprawiam solą, pieprzem i tak przyrządzonym farszem nadziewam ryby, dodając do środka również plasterki masła (kilka zostawić, aby ułożyć na rybach). Tak przygotowane
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 5-6 kotletów schabowych (każdy po ok. 150g) sól, pieprz, słodka czerwona papryka 30 dag pieczarek 2 cebule masło jajka + bułka tarta to panierowania Sposób przygotowania: 1. Schab roztłuc na duże cienkie kotlety. Przyprawić solą, pieprzem, papryką. 2. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę i podsmażyć. 3. Pieczarki umyć i pokroić na grubsze półplasterki. Dodać do cebuli. Delikatnie doprawić(...)roztłuczone kotlety nałożyć sporą porcję pieczarek, po łyżeczce masła (dzięki temu mięso nie będzie suche) i zawinąć w kieszonki (można spiąć wykałaczkami). 5. Przygotowane mięso obtoczyć w jajkach i bułce tartej. 6. Smażyć na bardzo małym ogniu w dość dużej ilości tłuszczu
A Ty Smakuj Mniekaszy gryczanej 5 jajek 3 ogórki kiszone 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz, gałka muszkatołowa bułka tarta olej Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę obieramy, drobno kroimy w kosteczkę i przesmażamy na gorącym oleju. Gotujemy 4 jajka na twardo. Do miski wsypujemy kaszę(...)drobną kostkę jajka i ogórki. Doprawiając gałką, solą i pieprzem do smaku, wrzucamy surowe jajko i wszystko starannie mieszamy. Z gotowej masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotlety z kaszy gryczanej z dwóch stron na złoty kolor. Smacznego
Symfonia smakowakurczaka przyprawa gyros lub inna do kurczaka kawałek świeżej lub konserwowej papryki 5 małych ogórków konserwowych 5 łyżek tartego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Panierka: jajko + mleko bułka tarta Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zrobić ciasto i usmażyć naleśniki. 2. Piersi pokroić w kostkę, obsypać przyprawą i szczyptą gałki muszkatołowej. Usmażyć na oleju. 3. Jak mięso będzie(...)doprawić i chwilkę dusić. Zdjąć z ognia, dodać ser żółty i wymieszać. 4. Farsz nakładać na naleśniki, zwijać jak krokiety i opanierować w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej. 5. Naleśniki zrumienić na patelni. Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki: 2 ćwiartki z kurczaka pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki majeranku sól, pieprz świeżo zmielony 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki krupczatki 2 plasterki sera topionego Cheddara 1 średnia cukinia sól 0,5 łyżeczki ostrej papryki suszona bazylia do posypania tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ćwiartki kurczaka myjemy ściągamy skórę, oddzielamy od kości mięso wkładamy do woreczka(...)foliowego delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa wyciągamy z woreczka i przyprawiamy solą pieprzem oraz papryką i majerankiem odstawiamy na 10 minut. Kotlety panierujemy w jajku i bułce wymieszaną z mąka krupczatką. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron pod koniec smażenia przykrywamy kotlet plastrem sera i przez chwilkę zostawiamy na patelni aż się ser rozpuści. Podajemy z plastrami smażonej
kgwjanczewoosób, będziemy potrzebować: 0,5 kg mięsa wieprzowego - mielonego 1 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewkę pół szklanki bułki tartej 1 jajko 1 pęczek kopru (ja użyłam mrożonego) kostkę rosołową 3 łyżki mąki 3 łyżki miękkiego masła sól i pieprz Zaczynamy! Cebulę siekamy na drobno i wyciskamy czosnek do miski z mięsem. Mieszamy ręcznie składniki. Następnie dodajemy(...)jajko, bułkę tartą i połowę posiekanego kopru. Doprawiamy solą i pieprzem i ugniatamy ręcznie, aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy małe pulpety. Do wysokiego naczynia lub głębokiej patelni wlewamy ok 0,5 - 0,7 l wody. Kiedy woda będzie się gotować wrzucamy kostkę rosołową. Do gotowego bulionu wrzucamy startą marchewkę. Następnie dodajemy pojedynczo pulpety. NIE przerywamy
Kolejny blog o gotowaniusobie z tego sprawę, że mało zdrowy. Ale każdemu czasem należy się lekka kulinarna rozpusta :) Dla dwóch osób potrzebujemy: 2 plastry sera żółtego o grubości ok. 1,5 cm bułkę tartą 2 jajka Plastry sera moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Czynność powtarzamy 4 razy, aby dokładnie obtoczyć ser. Następnie smażymy na głębokim oleju z każdej strony
Kolejny blog o gotowaniuPolecam SKŁADNIKI 1/2 kg mięsa mielonego 1 płat ciasta francuskiego ok 10 oliwek sól pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek jedna sucha bułka jedno jajko do smarowania WYKONANIE Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną i wyciśniętą bułkę, jajka, przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy masę mięsną. Z masy zmoczona dłonią formujemy kule. Wielkość
W kuchennym oknie Ewypudru 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1,5-2 kg kwaśnych jabłek 0,5 szklanki cukru 1 -1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Mąkę przesiać, połączyć z pieczenia oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Mąkę z masłem posiekać dokładnie nożem. Dodać cukier puder i jajka - zagnieść kruche ciasto i uformować(...)tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodać cukier oraz cynamon - wymieszać. 2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, formując niewysoki rant. Ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć starte jabłka. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować. Pociąć na niezbyt szerokie paski. Paski ciasta układać na jabłkach, tworząc kratkę. Szarlotkę piec w 200 stopniach C przez około 50 minut
kolorowotorcikowociasto, stopniowo dodajemy pozostałą ilość maślanki. Na koniec dodajemy żurawinę i olej, kształtujemy kulę, oklepujemy olejem i odkładamy na 50 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie zwilżając dłonie formujemy bułki, nacinamy wg uznania i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, posypujemy siemieniem lnianym. Przed włożeniem do piekarnika nastawionego na 200 stopni smarujemy bułki mlekiem. Pieczemy 20 minut, zmniejszając temperaturę
BaRepaspapryki słodkiej 0,50zł -łyżka masła; koszt 3,29zł za 170 gram; używamy 35 gram, co daje 0,68zł -1/4 małej główki kapusty włoskiej; koszt 0,84zł -garść bułki tartej; koszt 0,08zł -jajko 0,29zł -ser edamski starty 150 gram; koszt 2,63zł Łączny koszt oparty o ceny marketowe wyniesie 10,10zł. Posiekaną cebule szklimy na maśle(...)przykryciem. Ziemniaki gotujemy do miękkości, łączymy z cebulą i kapustą włoską na gładkie puree. Mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i paprykę. Wyrabiamy z posiekaną cebulą i garścią bułki tartej i jajkiem. Formujemy pulpety. Podsmażamy pulpety bez tłuszczu na patelni grillowej. Formę do zapiekanki (używam takiej do tarty), smarujemy masłem, wykładamy ziemniaki i zatapiamy w puree nasze pulpety
BaRepas