Składniki: 600 g zmielonej karkówki 3 ząbki czosnku pół marchewki i pietruszki z rosołu pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej średnia cebula jajko sól, pieprz szczypta tymianku, ostrej papryki,kilka kropel sosu sojowego opakowanie szpinaku (liście) kilka kropel cytryny łyżka masła Przygotowanie: Do mięsa włożonego do większej miski dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę i pietruszkę(...)jajko. Przyprawić solą, pieprzem, rozgniecionymi ząbkami czosnku, sosem sojowym, tymiankiem i ostrą papryką. Dodać dwie łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie części. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim szpinak. Wyłączyć ogień, doprawić przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić jedną
Gaździnka warzySkładniki: kotlet schabowy z kością ząbek czosnku sól, pieprz jedno jajko mąka, bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Kotlet (we woreczku) potłuc młotkiem, zwracając szczególną uwagę na miejsce przy kości. Położyć na talerzu.. Przecisnąć przez praskę czosnek i wetrzeć w mięso, przyprawić solą i pieprzem. To samo zrobić na drugiej stronie. Panierować kolejno w mące, jajku i bułce
Gaździnka warzykuchni, dlatego też danie to przygotowywuję dzień wcześniej, a potem tylko odgrzewam :) Jako dodatek proponuję frytki lub zapiekane ziemniaczki - sukces gwarantowany :) SKŁADNIKI pierś drobiowa ( z kurczaka lub indyka ) jajko bułka tarta 1 kg marchwi pół selera 1 cebula listek laurowy pieprz ziele angielskie sól 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej z oliwy olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokrojoną na płaty(...)pierś drobiową panierować w rozbitym jajku i bułce tartej. Marchew, cebulę i seler obrać ze skórki a następnie zetrzeć na tarce o dużych otworach . Do garnka dodać 3 łyżki oleju z oliwy, podsmażyć lekko cebulę a następnie dodać resztę startych warzyw, posolić do smaku. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i łyżkę koncentratu pomidorowego. Dusić wszystko przez
zielonacukinkamielonego 1 cebula kilka ząbków czosnku 1 jajko 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka ostrej papryki sól i pieprz do smaku 2 kajzerki namoczone w mleku (ewentualnie 2-3 łyżki bułki tartej) krem brokułowy 1 brokuł włoszczyzna sól i pieprz do smaku pestki dyni kilka listków mięty Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko(...)dodajemy bułkę i przyprawy. Mieszamy, formujemy kulki i smażymy na głębokim oleju. Osuszamy na ręczniku papierowym. Z włoszczyzny gotujemy bulion warzywny, dodajemy brokuł. Gotujemy do miękkości. Rozdrabniamy blenderem, przyprawiamy. Pestki dyni prażymy na patelni. Kulki podajemy w kremie, posypane pestkami i listkami mięty. Yalla
GRUBY WAŁEKPyszne domowe zapiekanki z serem i pieczarkami. Innych nie jemy - w żadnych budkach, ani gotowych sklepowych - pełnych chemii ... Nie wymagają wiele pracy , a smakują ... - sami oceńcie :) SKŁADNIKI 4 bułki paluchy (lub bagietka) 1 duża cebula 500g pieczarek 150g tartej mozzarelli pęczek szczypiorku (lub zielona dymka) sałata lodowa keczup sól, pieprz słodka papryka czosnek granulowany łyżka masła PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy(...)rondlu na maśle. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez kwadrans, od czasu do czasu mieszając. Bułki przekrawamy wzdłuż. Rozkładamy na nich pieczarki - wraz z wytworzonym sosem. Posypujemy tartą mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (może być z termoobiegiem) przez około 10 minut. Podajmy
Moje Kuchenne Rewelacjemama. U nas najczęściej podawane z sosem pieczarkowym. Coś a'la kopytka. Spróbujcie bo warto;) Składniki: 1 kg ugotowanych, wystudzonych ziemniaków 200 gram maki pszennej 1 jajko szczypta soli bułka tarta masło klarowane do smażenia 2 łyżki roztopionego masła Wykonanie: Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do czosnku bądź maszynkę do mielenia mięsa. Następnie połączyć je z mąką, jajkiem(...)oprószamy mąka. Z ciasta robimy wałeczek, następnie dzielimy go na części. Każdą część spłaszczamy za pomocą dłoni. Placuszek smarujemy delikatnie roztopionym masłem z obu stron i obtaczamy w bułce, smażymy na zloty kolor z obu stron. U mnie najczęściej podawany z sosem pieczarkowy. Przepis tutaj
Krakowskie smaki AniSerdecznie zapraszam na nowe wydanie gołąbków;) Składniki: 1 kg szynki zmielonej 700 gram kapusty włoskiej 300 gram ryżu sól do smaku pieprz do smaku pół łyżeczki papryki 3 łyżki bułki tartej 1 jajko olej do smażenia Wykonanie: Ryż zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem przez 30 minut.. Kapustę drobno pokroić i również zalać wrzącą wodą(...)minut . W między czasie w maszynce zmielić mięso(na najdrobniejszych oczkach). Następnie mięso mieszamy z ryżem i kapustą. Kolejno wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pieprz i sól do smaku oraz pół łyżeczki słodkiej papryki, dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy mięsnej formujemy spłaszczone, okrągłe gołąbki i smażymy na oleju na złoty kolor
Krakowskie smaki Anizabawy.Spróbujcie bo warto:) Składniki: 1 kalafior 1,5 kg mięsa mielonego pieprz do smaku wegeta do smaku sól do smaku łyżeczka słodkiej papryki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej plastry szynki bądź boczku 10 dag startego żółtego sera Wykonanie: Kalafiora obrać i wymyć. W całości wsadzić go do gotującej się wody i gotować około 10 minut. Po tym czasie(...)przestudzić. W między czasie przygotować mięso. Jeżeli mamy mięso w całości należy je zmielić. Zmielone mięso przyprawiamy do smaku wegetą, solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Przygotowanym mięsem dokładnie oblepiamy całego kalafiora. Z wierzchu oblepiamy go plastrami szynki. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego a po jego bokach układamy obrane i przyprawione w całości
Krakowskie smaki Aniszklanki letniego mleka 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 2 całe jajka 2 żółtka 120 gram roztopionego masła 700 dag truuskawek Do posmarowania drożdżówek: 8 łyżeczek bułki tartej 1 roztrzepane jajko Kruszonka: szklanka maki tortowej 120 gram roztopionego masła 8 łyżek cukru kryształu 2 łyżki cukru waniliowego domowego bądź 2 opakowania cukru kupnego Wykonanie: Wszystkie(...)równych części, uformować okręgi. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy będzie już odpowiednio napuszone za pomocą szklanki bądź słoika zrobić mocne wgłębienia w każdym okręgu. Każde wgłębienie posypać pół łyżeczką bułki tartej i układać owoce. Następnie roztrzepać jajko i posmarować nim brzegi drożdżówki. Na sam koniec każdą z drożdżówek posypać kruszonką. Piec przez pierwsze 5 minut z termoobiegiem w temperaturze
Krakowskie smaki AniSkładniki chlebek: 350 gram mąki pszennej 3 łyżki oliwy z oliwek 170 ml letniej wody łyżeczka soli łyżeczka cukru 24 gram drożdży Ponadto: oliwa do smarowania foremek bułka do obsypania foremek Wykonanie: Z drożdży zrobić rozczyn. Mąkę przesiać dodać sól i cukier, następnie na przemian i stopniowo dodawać oliwę oraz wodę, na sam koniec dodać gotowy rozczyn.Wyrobić ciasto(...)być jednolite i gładkie, uformować je w kulę, przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. W między czasie przygotować foremki: należy je wysmarować oliwą i obsypać bułką tartą. Gotowe, wyrośnięte ciasto wyciągamy i wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wykrawamy kwadraty (musza być znacznie większe niż dołek naszych foremek) i układamy je w foremkowych dołkach, następnie do każdego dołka wkładamy
Krakowskie smaki Aniopakowanie sera feta 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta kuminu szczypta białego pieprzu 20 dag sera żółtego 60 dag mięsa wieprzowego 40 dag mięsa drobiowego bulion 4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Ser żółty i fetę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć (uważać, żeby czosnek się(...)surowe, jarzyny zmiękną a bulion zostanie wchłonięty przez farsz. Do farszu dodać wymieszany z koncentratem ser żółty oraz fetę, gotować do czasu rozpuszczenia się serów. Na sam koniec dodać bułkę tartą, wymieszać. Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Pierożki piec przez 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach. Smacznego
Krakowskie smaki Anifotogeniczne! Składniki /dla 2 osób/: 2 kajzerki 1 plasterek szynki 1/4 czerwonej papryki 1 łyżka pokrojonego szczypiorku 2 jajka sól, pieprz Wykonanie: Z kajzerek ostrym nożem usunąć wierzch bułki i ostrożnie je wydrążyć. Szynkę i paprykę pokroić w kostkę. Włożyć do środka bułek, do każdej wbić jajko, posypać szczypiorkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Wstawić do rozgrzanego
Pasja SmakuSkładniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego ( w kawałku lub już zmielonego) 10 średniej wielkości pieczarek 1 cebula 1 kajzerka 1 jajko sól, pieprz delikat do mięs bułka tarta Sposób przygotowania: 1. Mięso zmielić na maszynce o małych oczkach. 2. Kajzerkę namoczyć w mleku/wodzie, odcisnąć z nadmiaru płynu, zmielić. 3. Cebulę obrać, przekroić na mniejsze kawałki, zmielić. 4. Pieczarki odgotować(...)zmielić. 5. Wbić jajko, doprawić i dokładnie wymieszać. 6. Uformować kotleciki obtaczając w bułce tartej. 7. Smażyć na dość głębokim tłuszczu
A Ty Smakuj Mnienaleśników ( nie mogą być zbyt duże ) 50 dag pieczarek 1 średnia cebula 30 dag żółtego sera 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka sól, pieprz jajka+bułka tarta do obtoczenia Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka pobroić w cienkie paski i przyprawić przyprawą do kurczaka. 2.Pieczarki pokroić i podsmażyć wraz z pokrojoną cebulką. Przyprawić solą i pieprzem(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 4. Na naleśnika ułożyć surową, przyprawioną pierś, ser oraz pieczarki. Zawinąć w krokieta, zamoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor. 5. Usmażone krokiety ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i wstawić zakryte do piekarnika na ok. 20 min. do piekarnika nagrzanego
A Ty Smakuj MnieSkładniki: Krokiety: 1,5kg ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz jajka i bułka tarta do obtoczenia Sos pieczarkowy: 30dag pieczarek 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej sól, pieprz 1/2 łyżeczki ziarenka smaku 1 łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Zmielić. Dodać jajko, mąkę(...)doprawić solą oraz pieprzem. Uformować krokiety, obtoczyć w jajku i bułce. Usmażyć na złoty kolor. 2. Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Szybko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 3. Podsmażone pieczarki przełożyć do garnka, dodać 1,5 szklanki wody i kostkę warzywną. Gotować około 5 min. 4. Mąkę rozmieszać w połowie szklanki zimnej wody. Dodać śmietanę
A Ty Smakuj Mnie