bułki - 33926 przepisów (strona:1085/2262)

Kalafior w mięsie mielonym 238

zabawy.Spróbujcie bo warto:) Składniki: 1 kalafior 1,5 kg mięsa mielonego pieprz do smaku wegeta do smaku sól do smaku łyżeczka słodkiej papryki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej plastry szynki bądź boczku 10 dag startego żółtego sera Wykonanie: Kalafiora obrać i wymyć. W całości wsadzić go do gotującej się wody i gotować około 10 minut. Po tym czasie(...)przestudzić. W między czasie przygotować mięso. Jeżeli mamy mięso w całości należy je zmielić. Zmielone mięso przyprawiamy do smaku wegetą, solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Przygotowanym mięsem dokładnie oblepiamy całego kalafiora. Z wierzchu oblepiamy go plastrami szynki. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego a po jego bokach układamy obrane i przyprawione w całości

Krakowskie smaki Ani
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 182

szklanki letniego mleka 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 2 całe jajka 2 żółtka 120 gram roztopionego masła 700 dag truuskawek Do posmarowania drożdżówek:     8 łyżeczek bułki tartej   1 roztrzepane jajko Kruszonka: szklanka maki tortowej  120 gram roztopionego masła  8 łyżek cukru kryształu 2 łyżki cukru waniliowego domowego bądź 2 opakowania cukru kupnego Wykonanie: Wszystkie(...)równych części, uformować okręgi. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy będzie już odpowiednio napuszone za pomocą szklanki bądź słoika zrobić mocne wgłębienia w każdym okręgu. Każde wgłębienie posypać pół łyżeczką bułki tartej i układać owoce. Następnie roztrzepać jajko i posmarować nim brzegi drożdżówki. Na sam koniec każdą z drożdżówek posypać kruszonką. Piec przez pierwsze 5 minut z termoobiegiem w temperaturze

Krakowskie smaki Ani
Faszerowane chlebki 185

Składniki chlebek: 350 gram mąki pszennej 3 łyżki oliwy z oliwek 170 ml letniej wody łyżeczka soli łyżeczka cukru 24 gram drożdży  Ponadto: oliwa do smarowania foremek bułka do obsypania foremek Wykonanie: Z drożdży zrobić rozczyn. Mąkę przesiać dodać sól i cukier, następnie na przemian i stopniowo dodawać oliwę oraz wodę, na sam koniec dodać gotowy rozczyn.Wyrobić ciasto(...)być jednolite i gładkie, uformować je w kulę, przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. W między czasie przygotować foremki: należy je wysmarować oliwą i obsypać bułką tartą. Gotowe, wyrośnięte ciasto wyciągamy i wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wykrawamy kwadraty (musza być znacznie większe niż dołek naszych foremek) i układamy je w foremkowych dołkach, następnie do każdego dołka wkładamy

Krakowskie smaki Ani
Ziemniaczano- kaszane pierogi z farszem mięsnym 208

opakowanie sera feta 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta kuminu szczypta białego pieprzu  20 dag sera żółtego 60 dag mięsa wieprzowego 40 dag mięsa drobiowego bulion  4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Ser żółty i fetę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć (uważać, żeby czosnek się(...)surowe, jarzyny zmiękną a bulion zostanie wchłonięty przez farsz. Do farszu dodać wymieszany z koncentratem ser żółty oraz fetę, gotować do czasu rozpuszczenia się serów. Na sam koniec dodać bułkę tartą, wymieszać. Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Pierożki piec przez 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Jajka zapiekane w bułce 243

fotogeniczne!  Składniki /dla 2 osób/: 2 kajzerki 1 plasterek szynki 1/4 czerwonej papryki 1 łyżka pokrojonego szczypiorku 2 jajka sól, pieprz Wykonanie: Z kajzerek ostrym nożem usunąć wierzch bułki i ostrożnie je wydrążyć. Szynkę i paprykę pokroić w kostkę. Włożyć do środka bułek, do każdej wbić jajko, posypać szczypiorkiem i doprawić solą oraz pieprzem.  Wstawić do rozgrzanego

Pasja Smaku
Mielone z pieczarkami 186

Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego ( w kawałku lub już zmielonego) 10 średniej wielkości pieczarek 1 cebula 1 kajzerka 1 jajko sól, pieprz delikat do mięs bułka tarta Sposób przygotowania: 1. Mięso zmielić na maszynce o małych oczkach. 2. Kajzerkę namoczyć w mleku/wodzie, odcisnąć z nadmiaru płynu, zmielić. 3. Cebulę obrać, przekroić na mniejsze kawałki, zmielić. 4. Pieczarki odgotować(...)zmielić. 5. Wbić jajko, doprawić i dokładnie wymieszać. 6. Uformować kotleciki obtaczając w bułce tartej. 7. Smażyć na dość głębokim tłuszczu

A Ty Smakuj Mnie
Krokiety z żółtym serem, pieczarkami i piersią kurczaka 204

naleśników ( nie mogą być zbyt duże ) 50 dag pieczarek 1 średnia cebula 30 dag żółtego sera 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka sól, pieprz jajka+bułka tarta do obtoczenia Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka pobroić w cienkie paski i przyprawić przyprawą do kurczaka. 2.Pieczarki pokroić i podsmażyć wraz z pokrojoną cebulką. Przyprawić solą i pieprzem(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 4. Na naleśnika ułożyć surową, przyprawioną pierś, ser oraz pieczarki. Zawinąć w krokieta, zamoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor. 5. Usmażone krokiety ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i wstawić zakryte do piekarnika na ok. 20 min. do piekarnika nagrzanego

A Ty Smakuj Mnie
Krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 194

Składniki:  Krokiety: 1,5kg ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz jajka i bułka tarta do obtoczenia Sos pieczarkowy: 30dag pieczarek 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej sól, pieprz 1/2 łyżeczki ziarenka smaku 1 łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Zmielić. Dodać jajko, mąkę(...)doprawić solą oraz pieprzem. Uformować krokiety, obtoczyć w jajku i bułce. Usmażyć na złoty kolor. 2. Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Szybko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 3. Podsmażone pieczarki przełożyć do garnka, dodać 1,5 szklanki wody i kostkę warzywną. Gotować około 5 min. 4. Mąkę rozmieszać w połowie szklanki zimnej wody. Dodać śmietanę

A Ty Smakuj Mnie
Pieczarkowe pulpeciki w jasnym sosie 204

Składniki: 50 dag mięsa mielonego 15 dag pieczarek + 10 dag do sosu 1 bułka 2 cebule 1 marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera 1 kostka rosołowa 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 jajko mąka do obtaczania sól, pieprz 1 łyżka posiekanego kopru (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania(...)mięsa mielonego zmielić namoczoną i odciśniętą bułkę, odgotowane pieczarki, 1 cebulę, wbić jajko oraz doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki obtaczając w mące. 2. Przygotowane pulpeciki usmażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu po ok. 2 min. z dwóch stron. 3. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z litrem wody. Dodać kostkę rosołową

A Ty Smakuj Mnie
POMARAŃCZA, CYNAMON, BAGIETKA = FRENCH TOAST 191

robiła chyba Nigella, nie pamiętałam jednak dokładnie przepisu, zrobiłam więc trochę "po mojemu" i wyszły wspaniałe. Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA 3 PORCJE   1 bagietka (najlepiej czerstwa, można zastąpić bułką)   1 pomarańcza  1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 1 -1,5 szklanki mleka 2 jajka 3-4 łyżeczki brązowego cukru 3-4 łyżeczki dżemu - ja użyłam(...)domowej konfitury ze śliwek mirabelek  olej Jajka rozmieszać w mleku. Dodać skórkę startą z pomarańczy, cukier waniliowy oraz cynamon. Dobrze wymieszać. Bagietkę lub bułkę pokroić w kromki. Namoczyć w mleku z przyprawami. Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać do niego cukier oraz konfiturę i gotować na małym ogniu do momentu otrzymania lekkiego syropu. Olej rozgrzać na patelni i kłaść

KUCHARNIA
Rabarbar. Na okrągło. 188

łyżka śmietany 18% 50 g brązowego cukru 1 żółtko Na nadzienie 2 jajka 140 g brązowego cukru 150 g śmietany 30% 40 g mąki ziemniaczanej 300 g rabarbaru odrobina bułki tartej Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.  Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę i podpiec(...)jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Rabarbar pokroić na kawałki (ok. 2-3 cm) ** i rozłożyć na podpieczonym spodzie obsypanym delikatnie bułką tartą, by wchłonęła nadmiar soku. Zalać masą jajeczną.*** Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.  * z podanej ilości wyszedł mi spód na jedną dużą tartę

KUCHARNIA
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 191

odpowiada 15 żółtkom. Smak ma bardzo przyjemny, jednak do bab używać bani nie należy, gdyż jest ciężka i ciasto delikatne może się nie udać, dla tego i do bułek brać trzeba więcej drożdży i tak: Garniec mąki rozrobić 3 kwaterkami mleka i 6 łutami drożdży, postawić w cieple żeby podeszło. Gdy się podniesie wlać pół kwarty przetartej bani, kubek tłuczonego(...)cukru i szklankę sklarowanego masła, oraz trochę soli i gorzkich migdałów dla zapachu, wygnieść doskonale i znów postawić w cieple, skoro rosnąć zacznie, robić bułki, układać na blasze, postawić do wyrośnięcia, a w końcu smarować jajkiem i stawiać w piec na godzinę." * I jak Wam się podoba? Mnie ogromnie! Od kilku dni chłonę każde słowo Kucharza , choć słów używa innych

KUCHARNIA
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 184

Jajko na twardo było osobno w pudełko. W liceum tylko masło i powidła śliwkowe.  Nie dla mnie.  Dla Joasi, która aż do matury woziła dla mnie bułki z mielonką tyrolską.  Bułki były z przedziałkiem, mielonka z galaretką .... mmh Duża przerwa miała smak mielonki popijanej gorzką herbatą z termosu. A później studia i koniec kanapek.  Czas drożdżówek

KUCHARNIA
Kotlety ziemniaczane pieczone 151

całej rodziny :) ~ Pieczone kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym ~ Składniki: (na 4 osoby) 1,5 kg obranych ziemniaków 2 duże jajka trochę smażonej cebuli przyprawy: sól, pieprz i suszony czosnek bułka tarta do obtaczania kotletów Sos: 500g pieczarek 2 cebule 180g śmietany przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek 2 łyżki oleju łyżeczka mąki Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, odparowujemy i odstawiamy(...)część potrzebną do kotletów. Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem. Przyprawiamy do smaku, dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i jajka. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możemy dodać trochę bułki tartej. Z ziemniaczanej masy formujemy małe kotleciki, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 30-40 minut. Sos: Pieczarki kroimy

Kuchenny Skrawek Nieba
Pyszne drożdżowe bułeczki 197

cukru pudru - 2- 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie Wymieszać na gładką masę, w razie potrzeby dodać nieco więcej soku z cytryny. Lukier powinien spływać powoli z łyżeczki. Wykonanie bułek Jeśli używamy świeżych drożdży, dodajemy je do letniego mleka z łyżeczką cukru i mąki, ,czekamy ok.15 minut, by urosły i dodajemy stopniowo do mąki. Suche wsypać od razu do miski(...)czasie rozgrzać piekarnik do 160 st z termoobiegiem. Dwie blaszki wkładamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem , w całkowicie rozgrzanym piekarniku ok. 15-20 min. Po upieczeniu polać bułki lukrem. oryginalny  przepis tutaj

w mojej kuchni