bułki - 33926 przepisów (strona:1099/2262)

Schab z białą kiełbasą podany na sałatce z fiołków 261

ogrodzie)  więc i jego wykorzystałam do tej potrawy :) Składniki:1 kg ładnego schabu bez koś3-4 pęta białej, surowej kiełbasy6 plasterków boczku1 jajkook. 1 łyżki bułki tartej2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki siekanego czosnku niedźwiedziego (można pominąć) sól, pieprz2 ząbki czosnku3 łyżki suszonego majerankuolej do smażeniasznurekdodatkowo:1 opakowanie(...)świeżego, młodego szpinakugarść fiołkówgarść stokrotekwinegret Białą kiełbasę pozbawiamy z osłonek. Mięso z kiełbasy mieszam z jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką oraz posiekanym czosnkiem dzikim oraz suszonym majerankiem. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Schab rozcinamy wzdłuż na jeden duży płat i lekko rozbijamy aby uformować jak największy płaski prostokąt. Z obydwu stron posypujemy solą i pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Grillowane burgery z papryką i sos cebulowy 214

drobną kostkę, cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy na oliwie i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Formujemy w dłoniach duże burgery. Grillować po 5 minut z każdej strony. Podawać z grillowaną bułką albo chlebem i sosem.Sos cebulowy: Cebule siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy odrobiną wody i dusimy

Bon Appetit Małgorzaty
Placki z botwiny i cukinii 248

serka śmietankowego i z ogórkami małosolnymi.Składniki:2 ziemniaki (chciałam bataty ale nie udało mi się kupić)1 cukiniaspory pęczek botwiny (liście i łodygi)2 żółtka2 łyżki mąki2 łyżki bułki tartej2 ząbki czosnku1 mała cebulapęczek szczypiorkugałka muszkatołowasól, pieprz2 łyżki olejuObrane ziemniaki i umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypior drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce(...)Dodajemy mąkę, żółtka oraz bułkę tartą (aby placki był chrupiące). Botwinę dokładnie myjemy z piasku, osuszamy i kroimy w 2 cm części. Dokładamy do masy i mieszamy. Doprawiamy solą, gałką, pieprzem. Na sam koniec dodajemy do masy 2 łyżki oleju i mieszamy. Nakładamy masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 180 - 190 stopniach około

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik wiedeński z suszonymi morelami 403

cukru1 op. cukru waniliowego 1 op.budyniu waniliowegoszczypta soli do ubijania białek2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej1 garść posiekanych suszonych moreli1 łyżka mąki do obtoczenia bakaliiodrobina masła do wysmarowania tortownicyodrobina bułki tartej do obsypania tortownicycukier puder do dekoracjiWażne: wszystkie składniki jak ser, jaka muszą mieć pokojową temperaturę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopniowo zmielony ser i ucieramy(...)serową przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie bakalie obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy (średnica ok. 25 -27 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy pierwsze 30 minut w 180 stopniach, następne pół godziny 160 stopniach i następną godzinę w 120 stopniach C. Razem pieczemy 2 h. Po upieczeniu pozostawiamy sernik na pół

Bon Appetit Małgorzaty
Knedle ze śliwkami, rozmarynem i Nestea 170

szczególnie wyraziste. Składniki:1 kg ziemniaków1 czubata szklanka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej2 jajka1 kg śliwek węgierek500 ml napoju Nestea Zimowa Śliwka*4 łyżki cukrusól1 gałązka rozmarynuDodatkowo:bułka tarta z masłem albo śmietana z cynamonem*W związku z zaproszeniem do konkursu przepis został skomponowany do Nestea Zimowa Śliwka.Śliwki pozbywamy z pestek. Gotujemy je w napoju Nestea Zimowa Śliwka(...)każdym dajemy po 1 łyżce dżemu ze śliwek. Zalepiamy w kulkę. Gotujemy we wrzątku partiami. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z bułką tartą albo ze śmietaną i cynamonem. Pycha

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z wędzonym łososiem na ciepło i z suszonymi pomidorami 188

nadzienie:150 g wędzonego łososia na ciepło (ew. na zimno)6 - 7 pomidorów suszonych1 pęczek szczypiorku1 duża kulka mozzarelli250 ml śmietanki kremówki3 jajkasól, pieprzDodatkowo:1 opakowanie rukolimargaryna i bułka tarta do wysmarowania formySkładniki na kruche ciasto zagniatamy. Formę o śr. 28 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na duży placek i następnie wylepiamy nim dno i boki

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto wiewiórka 3526

łyżki mielonego cynamonu3/4 szklanki cukru szklanki przesianej mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2-3 łyżki kakao3 jajka1/2 szklanki mleka1/2 szklanki olejuDodatkowo:odrobina margaryny i bułki tartej do wysmarowania formyPolewa:1 tabliczka gorzkiej czekolady2 łyżki śmietanki kremówki2 łyżki masła2 łyżki wiórków kokosowychCiasto:Jabłka kroimy w drobną kostkę i zasypujemy odrobiną mąki (by podczas pieczenia nie opadły(...)pieczenia, kakao i cynamon, olej, mleko oraz orzechy, jabłka i rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (keksówki) wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietanki. Polewamy nią wystudzone ciasto, następnie posypujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 258

piekarnika, zamykam oczy i wspominam święta Bożego Narodzenia gdy byłam dzieckiem....Składniki na farsz:0,5 kg kurzych wątróbek + z kaczki1 jajko2 łyżki masła1 łyżka bułki tartejpęczek natki pietruszkisól, pieprzSkładniki na pieczoną kaczkę:1 cała kaczka2 ząbki czosnku2 łyżki suszonego majeranku1 łyżka suszonego tymianku100 ml czerwonego, wytrawnego winasól, pieprz4 słodkie jabłkaFarsz: gotujemy(...)roztopionym masłem. Białko miksujemy na sztywno. Natkę pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem oraz białko i natkę. Mieszamy. Gdy farsz jest za rzadki możemy dodać bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacieramy z wierzchu i w środku solą i pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Uszka z grzybami 635

nieznacznie sposób przygotowania uszek. Z podanego przepisu zrobiłam ok. 55 uszek.Składniki:Ciasto:150 g mąki pszennej90 ml ciepłej wody1 płaska łyżeczka soliFarsz:20 g suszonych grzybów2 cebule1 łyżeczka bułki tartejsól i pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Grzyby moczymy w wodzie. Zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy grzyby do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wywaru(...)grzybów nie wylewamy, zostawiamy do przygotowania barszczu czerwonego. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.2. Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Cebulę mieszamy z grzybami, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem.3. Przygotowujemy ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, jak już będzie gładkie to odstawiamy pod ściereczką na 10-15 minut. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka

Kuchnia domowa Ani
Kotlet schabowy w orzechowej panierce 215

trochę innej postaci. Zapraszam!Składniki:4 kotlety schabowe1 jajkoodrobina mlekamąkabułka tartamielone orzechy włoskiesól, pieprzolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Kotlety rozbijamy w miarę cienko, doprawiamy pieprzem i solą.2. Bułkę tartą mieszamy pół na pół z mielonymi orzechami włoskimi.3. Jajko mieszamy z mlekiem.4. Panierujemy kotlety - najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w mieszance bułki i orzechów

Kuchnia domowa Ani
Roladki schabowe z ziołowym farszem 234

obiad - są pyszne!Składniki:600 g kotletów schabowych300 g sera żółtego1 łyżka posiekanej świeżej bazylii1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka posiekanego koperku1 małe jajko (w oryginale żółtko)2 łyżki bułki tartejsól, pieprzolej do smażeniamąka do obtoczenia Sposób przygotowania:1. Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy.2. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej.3. Ser, posiekane zioła, bułkę tartą, jajko, pieprz

Kuchnia domowa Ani
Dróżdżówki z jabłkami 177

Kiedy ciasto podrośnie, odrywamy po niewielkim kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach , nakładamy ok. 1 łyżkę farszu i starannie zlepiamy. Jeśli ciasto się lepi do rąk to smarujemy ręce odrobiną oleju. Bułki układamy na wytłuszczonej blaszce (u mnie na papierze do pieczenia). Przykrywamy ściereczką, by bułki podrosły. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem.6. Składniki kruszonki dokładnie

Kuchnia domowa Ani
Kotlet de volaille 239

Piersi z kurczaka delikatnie rozbić na kotlety.3. Na każdą porcję mięsa nałożyć wałeczek masła ziołowego, zwinąć i spiąć wykałaczkami.4. Panierować w mące, mleku wymieszanym z jajkiem i bułce tartej.5. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego!!!Źródło: Kwestia smaku

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki bez zawijania 279

jarzynowej. Posolić, odstawić na 15 minut. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soku.3. Ostudzony ryż, kapustę, mięso, posiekaną drobno cebulkę i zmiażdżone ząbki czosnku dobrze wymieszać. Dodać przyprawy, jajko i tyle bułki tartej, by masa była zwarta.4. Z masy uformować okrągłe lub podłużne kotlety, obtoczyć w mące i mocno zrumienić na oleju. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i gotować 40-50 minut

Kuchnia domowa Ani
Pieczarki faszerowane 224

Składniki:10 dużych pieczarek1 mała cebulka4 plasterki szynki4 plasterki żółtego sera1 jajkosiekana natka pietruszkisól, pieprz1 łyżka bułki tartejolej Sposób przygotowania:1. Umyć pieczarki, wydrążyć nóżki. Kapelusze lekko posolić i odłożyć na bok.2. Szynkę i ser żółty pokroić w drobną kosteczkę.3. Nóżki z pieczarek i cebulkę drobno posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Doprawić solą i pieprzem.4.Wszystkie składniki wymieszać, dodać(...)jajko, bułkę tartą, siekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku.5. Farszem nadziać kapelusze pieczarek, na wierzch można dodatkowo wyłożyć tarty żółty ser (pominęłam).6. Pieczarki zapiekamy w 180 st. C przez 25-30 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani