margaryny; 75 g bakalii + mąka do ich oprószenia; Szczypta soli. Polewa czekoladowa: 75 g mlecznej czekolady; 3 czubate łyżeczki margaryny; Ozdoby cukiernicze - opcjonalnie. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy; Bułka tarta do obsypania formy na babkę. Spoób przygotowania: Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Margarynę rozpuścić w rondelku lub w mikrofalówce. Lekko przestudzić. Do drugiej miski(...)szczyptę soli i na końcu rozpuszczoną, letnią margarynę. Bakalie oprószyć w mące, dodać do ciasta i lekko wymieszać (mikserem lub łyżką). Formę na babkę wysmarować margaryną i dokładnie oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 45 minut. Upieczoną babkę wystudzić
Gospodyni Miejskaduże jaja; 4 ziarna pieprzu; 2 kulki jałowca; 2 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżeczka gałki muszkatałowej; 1 łyżeczka mielonego pieprzu; 1/2 łyżeczki imbiru; Sól. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy; Bułka tarta do wysmarowania formy. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Na rozgrzany na dużej patelni(...)maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jaja i dobrze wymieszać. Przyprawić imbirem, gałką muszkatałową, pieprzem mielonym i solą. Wszystko dobrze wymieszać. Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę mięsną i dokładnie uklepać. Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę. Upieczony pasztet
Gospodyni Miejskabiałego cukru. Pianka: 5 białek; 1 szklanka białego cukru; 1 kisiel cytrynowy (waga 77 g). Kruszonka: 100 g mąki pszennej razowej; 100 g masła; 50 g białego cukru. Dodatkowo: Bułka tarta do obsypania formy; Margaryna do wysmarowania formy. Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę, smalec, śmietanę, cukier i żótka utrzeć miksrem na puszystą masę. Dodać mąkę(...)proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć mikserem na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowane ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać ( instukcja obierania rabarbaru - Kotlet.tv ), pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i kisielem (w proszku). Wyłożyć na ciasto. Z białek, cukru i kisielu (w proszku) ubić sztywną pianę i przykryć nią rabarbar. Mąkę razową
Gospodyni Miejskatruskawek; 1 kisiel cytrynowy (waga 77 g). Kruszonka: 100 g mąki pszennej razowej; 100 g masła; 50 g białego cukru. Lukier: 1 schłodzone białko; 150 g białego cukru. Dodatkowo: Bułka tarta do obsypania formy; Margaryna do wysmarowania formy. Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Stale ubijając dodawać powoli olej(...)mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać łyżkę octu. Formę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto. Truskawki wymieszać z kisielem. Wyłożyć na ciasto. Mąkę razową, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna
Gospodyni Miejskapieczenia;7 łyżek oleju;3 łyżki mleka;Szczypta soli.Owoce:300 g truskawek;1 opakowanie budyniu śmietankowego (47 g).Kruszonka:125 g masła;1 szkalnka mąki krupczatki;1 szklanka białego cukru.Dodatkowo:Bułka tarta do obsypania formy;Tłuszcz do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać (ja mieszam mikserem przy pomocy mieszadła(...)Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto.Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, większe przekroić na pół. Wymieszać z budyniem i wyłożyć na ciasto.Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzaałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 60 minut. Wystudzić
Gospodyni Miejskajaja;2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia;1/2 szklanki oleju;Aromat waniliowy (buteleczka 10 ml).Owoce:350 g truskawek;Opakowanie kisielu truskawkowego (77 g).Dodatkowo:100 g białej czekolady;Bułka tarta do obsypania formy;Tłuszcz do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać maślankę i olej. Wbić jaja. Dodać aromat. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia(...)cukier. Wszystko dokładnie wymieszać (ja mieszam mikserem przy pomocy mieszadła, ale można również łyżką). Ciasto jest dość gęste.Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto.Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić na pół. Do truskawek dodać kisiel w proszku. Dokładnie wymieszać.Na ciasto wyłożyć połówki truskawek (najlepiej cięciem do góry).Ciasto piec
Gospodyni Miejskaszklanka ugotowanego ryżu;8 plasterków wędzonego boczku;1 szklanka startego, żółtego sera (u mnie gouda);Pęczek szczypiorku;1/2 pęczka natki pietruszki;5 listków bazylii;3 jaja;2 łyżki bułki tartej;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Ryż (tj. około 1/3 - 1/2 szklanki suchego) ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Przełożyć do miski.Boczek pokroić w drobną kostkę. Dodać(...)dodać starty, żółty ser. Wymieszać.Szczypiorek, natkę pietruszki, listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać i dodać do masy ryżowej. Wymieszać.Jajka roztrzepać widelcem. Dodać do masy ryżowej. Wymieszać.Dodać bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać (łyżką lub ręką).Z masy ryżowej formować okrągłe i płaskie kotlety.Kotlety smażyć na złoty kolor, z obu stron, na rozgrzanym
Gospodyni Miejskaduże jajo; 200 ml kaszy manny; 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego; 1 łyżeczka kimnku; 2 ząbki czosnku; Szczypta słodkiej papryki; Szczypta ostrej papryki; Sól; Pieprz; Olej do smażenia; Bułka tarta do obtoczenia kotletow; 1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety; 1 litr gorącej wody (do rozpuszczenia vegety). Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno posztakować, zalać wrzątkiem (tak, aby woda przykryła(...)wyrabiania dodać tyle kaszy manny (około 200 ml), aby masa mięsna dobrze odchodziła od ręki i dała się formować w kotlety. Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Przyprawę uniwersalną rozpuścić w 1 litrze gorącej, przegotowanej wody. Usmażone kotlety włożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie do naczynia
Gospodyni Miejskałyżeczka proszku do pieczenia; 2 łyżeczki sody; 2 łyżeczki cynamonu; 3/4 szklanki oleju; Szczypta soli; Cukier puder do oprószenia po wierzchu. Dodatkowo: Tłuszcz (np. margaryna) do wysmarowania blachy; Bułka tarta do oprószenia blachy. Sposób przygotowania: Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. W misce (u mnie od robota kuchennego(...)powoli pozostałe składniki, tj.: mąkę wraz z proszkiem i sodą, szczyptę soli, cynamon, olej i na końcu startą marchewkę. Miksować do połączenia się składników. Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 - 60 minut, aż do suchego patyczka. Ciasto
Gospodyni Miejskaaromatycznym, ziołowym sosie pomidorowym.Prawdziwie włoska uczta! Bon appetit!Składniki:Klopski:800 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);1 duże jajo lub 2 małe;3 czubate łyżki bułki tartej;1 ząbek czosnku;2 płaskie łyżki suszonego oregano;3 łyżki startego parmezanu;Sól;Pieprz.Sos pomidorowy:1 duża cebula;1000 ml przecieru pomidorowego;2 ząbki czosnku;2 łyżeczki suszonego oregano(...)łyżeczka cukru;Sól;Pieprz.Dodatkowo:500 g makaronu spaghetti;5 łyżek startego parmezanu do oprószenia po wierzchu;Kilka listków bazylii.Sposób przygotowania:Przygotować klopsiki. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać bułkę tartą, jajko/jajka, obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oregano, starty parmezan, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wyrobić ręką na jednolitą masę.Z wyrobionego mięsa z przyprawami formować malutkie klopsiki
Gospodyni Miejskaminut. Bulin odlać (po schłodzeniu można go przechowywać do 5 dni w lodówce lub zamrozić i wykorzystać np. do zup, sosów, risotto), mięso i włoszczyznę wystudzić. Bułkę namoczyć w mleku.Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą skracając czas mycia do minimum, żeby grzyby nie nasiąkły wodą. Odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku. Większe grzyby podzielić(...)użyciu posiadanego lub ulubionego urządzenia, ja używam malaksera.W misce wymieszać: zmielone składniki, posiekaną pietruszkę i macierzankę, czosnek (jeśli używamy zwykłego trzeba go wcześniej posiekać), koniak, porto, jaja i odciśniętą bułkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Sprawdzić stopień doprawienia i ewentualnie doprawić masę: łyżką stołową nabrać małą porcję, usmażyć na patelni. Taki usmażony kotlecik jest namiastką naszego pasztetu
SzczyptaSmaQprzygotowane mięso odkładam na ok 30 min, aby przeszło aromatem- ważne jest też, aby mięso nie było wprost z lodówki tylko miało temperaturę pokojową - w tym czasie szykuję bułkę ciabatę, rwie na mniejsze kawałki polewam oliwą rozmarynową, posypuje świeżym tymiankiem, rozmarynem, dodaję pocięty ząbek czosnku i wkładam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok 15 min- następnie kroję
Basia w kuchnimarchwi 1 korzeń pietruszki 1 mały seler 2 cebule pieprz do smaku sól do smaku majeranek do smaku bułka tarta do obsypania łyżka smalcu (możemy użyć też oleju ) plus olej do posmażenia świeża bazylia kilka listków SOS 1/5 litra wody 1 puszkę pomidorów (lub 1 mały keczup) 1 przecier(...)solą, pieprzem oraz majerankiem - do mięsa dodajemy naszą włoszczyznę, wyciśniętą z soków kapustę, cebulę oraz resztę składników - dokładnie wyrabiamy, mieszamy całość - z gotowego mięsa robimy spore klopsy obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy z obu stron - podsmażone klopsy układamy w osobnym garnku (najlepiej z grubym dnem ) - zalewamy sosem (mieszamy ze sobą wszystkie składniki z sosu ) - tak przygotowane gołąbki dusimy
Basia w kuchnisól, pieprz do smaku jeśli lubimy możemy użyć naszych ulubionych ziół np. majeranek jajko 1 szt do mielonego plus 1 dodatkowe do posmarowania ciasta 1 bułkę, którą wcześniej namoczyliśmy w mleku olej do smażenia klopsów (używam rzepakowego ) ciasto francuskie 1 opakowanie kawałek ugotowanego białka z jajka ( zrobimy z tego oczy ) plus słomka do napoju do wycięcia oczek(...)ząbki czosnku sól, pieprz do smaku gałązka tymianku świeżego 1 mała gałązka rozmarynu SPOSÓB WYKONANIA : - mięso mielone doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę oraz trochę zimnej wody wyrabiamy jednolita masę - obsmażamy je na patelni z każdej strony, gotowe wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu - ciasto francuskie tniemy na paseczki szerokości
Basia w kuchniCzosnek to jest to! W Egipcie czosnek był otaczany kultem. Z jego ząbków robiono naszyjniki, które zawieszano dzieciom, aby te nie miały robaków. Faraon Cheops nakazał
Grahamka, weka i kajzerka