bułki - 33926 przepisów (strona:1117/2262)

Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 320

Kiedyś już piekłem chleb bez mąki . Teraz za sprawą Amber , która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni , wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i

Grahamka, weka i kajzerka
Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty 186

Dzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów , niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w

Grahamka, weka i kajzerka
Orkisz, Tang Zhong, podmłoda i czekolada 220

Dlaczego by nie pomieszać dwóch różnych technik, jeśli wzajemnie się nie wykluczają? Niech Tang Zong doda chlebowi puszystości, zaś podmłoda poprawi aromat i smak. A z

Grahamka, weka i kajzerka
Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem 154

Prezentując kiedyś przepis na proste szkockie shortbready wspomniałem, że zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego okrągłego placka dzielonego na trójkąty, małych okrągłych ciastek i

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb kaszubski na podmłodzie 368

Co prawda na liście produktów regionalnych tradycyjny chleb kaszubski jest chlebem żytnim, z dodatkiem ziemniaków i maślanki, wypiekanym w podłużnych formach, ale w branży piekarniczej od

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pomorski 385

Wśród moich kuchennych akcesoriów pojawiły się niedawno nowe foremki do pieczenia. Ani silikonowe, ani pokryte powłoką przeciwdziałającą przywieraniu, ani żadne inne cudo. Zwykłe stalowe formy do

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb mieszany z ostropestem 258

Otrzymałem zlecenie na chleb z ostropestem. Bo to dobre na wątrobę. Dobrze się złożyło, bo zbliżał się World Bread Day , i trzeba było upiec coś specjalnego

Grahamka, weka i kajzerka
Litewski na starogardzkiej 278

No i znów się upiekło w comiesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber . W tym miesiącu piekliśmy zaproponowany przez Kamilę żytni chleb litewski. Właściwie chleb inspirowany tradycyjnym wypiekiem

Grahamka, weka i kajzerka
Kuskus trójkolorowy z wołowiną w sezamie 244

wykałaczki nabitego.Składniki na 4 porcje:200 g kaszy kuskus,200 g marchwi,12 łyżek mrożonego groszku,200 g mięsa wołowego bardzo drobno zmielonego,1 jajko,2 łyżki bułki tartej,2 łyżki białego sezamu,sól do smaku,1 łyżka masła klarowanego,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,½ łyżeczki suszonego lubczyku,¼ papryczki chili,4 łyżki sera camembert topionego,świeże oregano,olej(...)rzepakowy do smażenia. Przygotowanie:Mięso:Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, lubczyk, posiekaną drobno papryczkę chili i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na 6 porcji, formujemy podłużne sznycelki, które nabijamy na wykałaczki. Mięso obsypujemy sezamem i delikatnie dłonią spłaszczamy, tępą stroną  noża robimy po skosie kilka wgłębień (z dwóch str.) Mięso smażymy

Moniki Smakołyki
kotlety mielone z kurkami... 274

Składniki: kurki mrożone 15 dag, mięso mielone drobiowe 1/2 kg, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, sos chili 1 łyżka, bułka tarta 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba na wpół odmrożone kurki posiekać drobno nożem-tak się łatwiej posiekają i na sitku zostawić aby woda obciekła cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, wsypać kurki z sitka(...)podsmażyć - wystudzone dodać do mielonego z indyka, dodać też jajko, sos chilli, kucharka, tartą bułkę mięso ręką dobrze wymieszać, można dodać z 1/4 szklanki gazowanej wody na mocno gorący olej kłaść okrągłe, lekko spłaszczone mielone smażyć na rumiano z każdej strony i odkładać je na ręcznik papierowy kotlety są soczyste i smaczne na ciepło i na zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki domowe 156

tylko rozlały się na blaszce. Następnym razem już wiem ,że muszę zrobić gęste ciasto. Tak mi się przynajmniej wydaje, a może ktoś podpowie jaka przyczyna? A tak wyglądają moje bułki. Porcja na 8 bułeczek SKŁADNIKI : 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np Lubella 2 łyżki oliwy do środka i pół łyżki do smarowania na wierzch 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)urośnie. Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać rozczyn. odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce n ok 1 godz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podzielić na 8  części. Uformować bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Posmarować olejem . Posypać siemieniem lnianym. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 min SMACZNEGO  Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Szarlotka / Apple Pie 172

pieczenia /  1 tablespoon of baking powder 16 g cukru waniliowego /  16 g vanilla sugar 1 kg jabłek średnio kwaśnych /  1 kg apples acidic medium tłuszcz i bułka tarta do formy /  grease and breadcrumbs to mold cynamon i wanilia do jabłek /  cinnamon and vanilla to apples cukier puder /  powdered sugar Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie(...)wyrabiamy ciasto. Odcinamy 1/3 ciasta i wkładamy ją do lodówki aby się schłodziło. Z reszty ciasta formujemy na blaszce spód ciasta (blaszka musi być posmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą). Ścieramy jabłka na tarce, dodajemy cynamon i wanilię (ilość zależna od gustu). Jabłek nie gotujemy. Przygotowane jabłka układamy na kruchym spodzie. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkujemy je i przykrywamy

Projekty ze smakiem
Zapiekany ryż z gruszkami i musem brzoskwiniowym / Baked rice with pears and peach mousse 182

sugar 2 łyżki cukru trzcinowego / 2 tablespoons of sugar cane naczynie żaroodporne / baking dish szczypta soli / pinch of salt  masło / butter  płatki migdałów / almond flakes 1 łyżka bułki tartej / 1 tablespoon bread crumbs   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 4   Ryż gotujemy osolonej wodzie przez 20 minut na wolnym ogniu(...)ugotowaniu odcedzamy ryż. 4 łyżki masła rozpuszczamy na patelni i zostawiamy do ostygnięcia. Gruszki ścieramy na tarce do miski, dodajemy bułkę tartą, cukier trzcinowy i waniliowy. Następnie dobrze mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian ryż (1 torebka), warstwę gruszek, mus brzoskwiniowy i znowu ryż (1 warstwa). Na samym końcu polewamy zapiekankę roztopionym masłem

Projekty ze smakiem
Ryba po grecku 283

grecku poszła w odstawkę. Ostatnio jednak zatęskniliśmy za jej smakiem. Też lubicie rybkę po grecku?Ryba po greckuSkładniki:1,5 kg filetów ryby + 2 jajka, 2 łyżki mąki, bułka tarta do opanierowaniaok. 1/2 szklanki oleju 4 duże marchewki2 pietruszki1 mały seler2 cebule3 łyżki koncentratu pomidorowego4 ziela angielskiesól, pieprz, mielona paprykaWarzywa  zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)kolejne 10 minut.  Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić (można dodać odrobinę cukru i sok z cytryny).Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej,  smażyć  na małym ogniu do zrumienienia.Układać  warstwami: warzywa - ryby - warzywa. Danie doskonale smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Brokuł z Kalafiorem po Polsku 167

kalafior - 1 brokuł - garnek z wodą, ocet  - sól - masło 200 g - pół szklanki bułki tartej Na gorąco do mięs i makaronów, na zimno smakuje równie wybornie. Zagotuj ok.1,5 - 2 litry wody. Im mniej tym będzie smaczniej. Świetnie sprawdza się tutaj szybkowar. Wodę dobrze posól . Gdy już się zagotuje wrzuć umyty i podzielony na różyczki brokuł . Przykryj i gotuj(...)cytryny i wrzuć umyty i podzielony kalafior . Gotuj ok. 10 minut , po czym odcedź i dołóż do brokuła. Kostkę masła lub masło klarowane, rozpuść w rondelku i dodaj bułkę tartą. Smaż 4-5 minuty mieszając , po czym polej warzywa. Tak przygotowane warzywa można już zajadać, chociaż ja dodatkowo posypuję niewielką ilością startego sera parmezanu i zapiekam 10 minut

Pasje Jolki