bułki - 33426 przepisów (strona:1119/2229)

Tang Zhong (Water Roux) 170

Co to jest Tang Zhong ? Czasem nazywany water roux , lub tłumaczony bezpośrednio na roux de agua . Jest to metoda, czy też technika przygotowywania chleba, która wywodzi

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Hokkaido mleczny na Tang Zhongu 202

Bardzo popularny w Japonii chlebek w stylu mlecznym tostowym. Przepis na dwa bochenki (w formach 20.5cm x 10.5cm x 9.5cm).   Składniki: 540

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy żytni 70% Detmolder 173

Chleb z udziałem 70% mąki żytniej na 3-fazowym cieście zakwaszanym. Przepis bazuje recepturze opracowanej przez Jeffreya Hamelmana. Zaczyn I etap: 1 łyżeczka dojrzałego zakwasu żytniego

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy na Tang Zhongu 202

Nie da się ukryć, że chlebki na bazie startera Tang Zhong bardzo mi się podobają. Jeśli znienacka mam ochotę upiec chlebek, zakwas jest w lodówce i

Grahamka, weka i kajzerka
Poolish 175

Zaczyn poolish powstał w Polsce i wyemigrował przez Austrię do Francji. Poolish został wybrany przez francuskich piekarzy do wypiekania symbolu chleba francuskiego - bagietki. Poolish jest mieszaniną

Grahamka, weka i kajzerka
Muu-Muu Chleb 176

Trzy w jednym. Dla miłośników chleba, Krasul i dla Tadków-Niejadków, których zachęcam do pałaszowania chleba prosto od krowy :-). Wystarczy posmarować masłem (też dzięki Krasuli), no

Grahamka, weka i kajzerka
Biało-brązowy chleb na Tang Zhongu 223

Ostatni dzień roku, a piec się chce! W wieczór sylwestrowy wszystko było przygotowane, czekało na gości, ręce jednak świerzbiły, aby zrobić coś łatwego i szybkiego, smacznego

Grahamka, weka i kajzerka
Bagietka, autoliza, zakwas żytni razowy 258

Bagietka dla tych, którzy nie lubią wyrabiać ciasta, ale są za to cierpliwi. Całość, łącznie z wypiekiem, zajmuje około 40 godzin, w tym 12 godzinna autoliza

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy pesto na starterze Tang Zhong 222

Chleb ze smakiem zielonego pesto. Prosty pomysł, wykonanie też - wystarczy do chleba razowego Tang Zhong dodać odrobinę pesto. Oczywiście można użyć pesto czerwone. Świetnym dodatkiem na

Grahamka, weka i kajzerka
Francuski chleb Duval de Dieppe 171

Chrupiąca skórka, bieluteńki i aromatyczny miękisz z dużą ilością średnich dziurek. Ten chleb nie tylko smakuje, ale też i ładnie wygląda.  Zadziwiająca jest droga, jaką

Grahamka, weka i kajzerka
Razowy orkiszowy na zaparce i zakwasie, z orzechami włoskimi 159

Chleb wypieczony z mąki orkiszowej na zakwasie pszennym ma delikatniejszy smak, lekko orzechowy. Tutaj smak został dodatkowo wzmocniony zmielonymi orzechami włoskimi. Pełnia aromatu wydobywa się po

Grahamka, weka i kajzerka