bułki - 33426 przepisów (strona:1109/2229)

Mielone alla gołąbki 201

wszystkim smakowały :)             Składniki 50 dag mielonej wieprzowiny 50 dag białej kapusty 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 jajka tarta bułka do panierowania 1 cebula 1/2 szkl śmietany 2 łyżki przecieru 1 łyżeczka mąki olej do smażenia bazylia Skworcu czosnek granulowany vegeta Sposób przygotowania 1. Kapustę poszatkować ,posolić(...)odcisnąć sok.odstawić na kilka minut. 2. Następnie wymieszać z mielonym mięsem, mąką ziemniaczną  , startą cebulą . przyprawić vegetą , bazylią, czosnkiem. 3. Z masy formować kotleciki , obtaczać w bułce tartej, i usmażyć. 4. Przełożyć kotlety do rondla podlać wodą i chwile poddusić , pod koniec  dolać przecier wymieszany z 1 łyżeczką mąki ,odrobiną wody i śmietaną

Sama słodycz i szczypta chili
Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie pomidorowym 188

połączeniu z sosem pomidorowym tworzą ciekawą całość. Zamiast kaszy/ziemniaków/ryżu podałam je z warzywną mieszanką. Na pulpety: 500g mięsa mielonego około 250g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku bułka tarta małe jajko sól, pieprz, olej Na szybki sos pomidorowy: puszka pomidorów (całe lub krojone) 2 szklanki bulionu 1 duża cebula koncentrat pomidorowy odrobina śmietanki 12% sól, pieprz, papryka: słodka(...)czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż woda wyparuje, zostawiamy do ostudzenia. 2. Mielone mięso mieszamy ze szpinakiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą tak by masa była zwarta i możliwe było formowanie niedużych pulpecików. Z tej porcji powinno wyjść ich około 40.  3. Do wrzącej wody wrzucamy pulpety, gotujemy około

Szefowa kuchni
KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 251

kiszonej kapusty - 500g pieczarek - 2 białe cebule - 4 liście laurowe - 5 kulek ziela angielskiego - 1 łyżeczka kminku - 1 łyżka cukru - pieprz czarny mielony - przyprawa "Kucharek" - 1/4 kostki smalcu - bułka tarta - 2 jajka - olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początek przygotowujemy ok. 12 sztuk cienkich naleśników. Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy i szatkujemy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, zaś obraną cebulę(...)Rozpoczynamy przygotowywanie naszych naleśników. Na deskę kładziemy pierwszego naleśnika i nakładamy ok.2-3 duże łyżki farszu. Boki naleśnika składamy do środka i całość zwijamy. Gotowe krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety należy smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Czekoladowo - Śmietankowe 217

masła - 200 g mąki pszennej - 50 g mąki ziemniaczanej - 150 g cukru pudru - 4 jaja - 2 cukry wanilinowe -50 g kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli, bułka tarta Włącz piekarnik na 180 °. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Do masy(...)żółtek i masła dodaj przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Wysmaruj blachę lekko masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto. Włóż do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut , góra-dół. Dla pewności sprawdź ciasto suchym patyczkiem przed końcem pieczenia i w razie potrzeby wydłuż pieczenie

Pasje Jolki
Drobiowe pulpety z piekarnika 361

Składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie indyk) Pół opakowania szpinaku mrożonego ¾ szklanki soczewicy czerwonej pół torebki kaszy gryczanej dwa jajka od szczęśliwej kurki łyżka mąki razowej łyżka bułki tartej łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie) mała cebulka, ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na maśle przesmażyć  posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak, sól i pieprz. Pod przykryciem dusić kilka(...)minut, następnie zdjąć przykrywkę. Gotować soczewicę i kaszę według wskazówek na opakowaniach. W większej misce połączyć przestudzony szpinak, kaszę, soczewicę, mięso, jajka, mąkę wraz z bułką i przyprawami. Mieszać dokładnie. Blachę posmarować  olejem/oliwą. Mokrą ręką formować kotleciki i układać na blachę. Piec ok. 1 godzinę w 180 st. C. Kotleciki do spożycia na gorąco lub na zimno

pieprzny smaczek
476. Niemiecki wypiek. 324

przetrwam wszystko.  Składniki: 50g(przed gotowaniem) ugotowanego makaronu(najlepiej świderki)  40g kremowego serka 60g serka wiejskiego 30g śmietany (dałam 18%) jajko cukier, aromat, cynamon łyżka migdałów łyżka bułki tartej łyżeczka masła (czubata)  cynamon  ew. cukier Makaron mieszamy z cynamonem i przekładamy do żaroodpornego naczynka wysmarowanego masłem. Serek wiejski ucieramy z twarożkiem, a następnie dodajemy pozostałe składniki(...)stopni i pieczemy ok.35min. Jakieś 10-15min przed końcem pieczenia posypujemy makaron kruszonką. Kruszonka.Masło roztapiamy na patelni. Prażymy na nim migały, aż lekko zbrązowieją. Dodajemy bułkę tartą,cynamon. i cukier

More food, love and dreams
Zupa krem z cebuli 152

ogniu mniej więcej ok. 15 minut,  Przyprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy przeciśnięty  przez praskę czosnek. Na wierzch ścieramy ser i tak zostawiamy. Sam się ładnie rozpuści w gorącymZ bułki robimy  grzanki. Kromki smarujemy z obu stron masłem i  zrumieniamy w tosterze.Zupę podajemy gorąca z grzankami posypana szczypiorkiemSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli

W kuchennym oknie Ewy
Roladki nadziewane pomidorami i mozzarellą 369

piersi z kurczaka 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju  sól selerowa Skworcu    Bazylia suszona Skworcu Pieprz zielony Skworcu  Czosnek granulowany Mozzarella  bułka tarta jajka do smażenia masło klarowane lub oliwa  Wykonanie ; Piersi umyć , pokroić i delikatnie rozbić . Posolić , popieprzyć , posypać czosnkiem i bazylią . Na każdym płacie mięsa ułożyć pokrojone w paseczki pomidory(...)mozzarellę. Zwijać jak roladki . Jajka rozbić , zamaczać roladki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na maśle klarowanym lub oliwie. Pyszne i proste

Sama słodycz i szczypta chili
BAŁKAŃSKIE KOTLECIKI MIELONE 151

zyskają zupełnie nowego smaku Składniki:  60 dag mięsa mielonego mieszanego wieprzowego i wołowego 10 dag sera feta 3 zabki czosnku sól, pieprz słodka papryka papryczka chili 3 łyżki bułki tartej 1 jajko Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i papryką chili. Dokładnie mieszemy, wyrabiamy. Nabieramy trochę mięsa

Z Majeczką w kuchni
MIELONE NADZIANE ZIELONYM GROSZKIEM 143

Lubię urozmaicać smak mielonych tak bardzo lubianych w moim domu. Dziś proponuję nadziane zielonym groszkiem Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1/4 szkla bułki tartej-do kotletów 1/3 szklanki bułki tartej do panierki sól pieprz-ok po łyżeczce 2 łyzki majeranku Kamis 1/3 puszki groszku konserwowego  olej do smażenia Wykonanie: Do mięsa wbijamy jajka,dodajemy bułke tartą,sól

Z Majeczką w kuchni
KOTLECIKI DROBIOWE Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI 227

Połaczenie smaków baaardzo ciekawe, moje dzieciaki zajadaja sie nimi bez końca, wyjątkowo smaczne z sosem czosnkowym Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki wiórków kokosowych sól,pieprz, olej do smażenia Wykonanie: Piersi mielę w maszynce,doprawiam solą,pieprzem,.Formuję paseczki, panieruję w rozkłóconych jajkach a następnie bułce wymieszanej z wiórkami. Smażę na rozgrzanym

Z Majeczką w kuchni
ROLADKI Z SEREM I SZYNKĄ 299

już dawno dlatego często robię na obiad takie roladki Składniki: 70 dag piersi z kurczaka(wyjdzie ok.8 roladek) 8 plastrów massdamera cienko krojonego 8 plastrów szynki sól,pieprz panierka; bułka tarta  1 jajko wykałaczki do spięcia roladek Wykonanie: Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie plastry.Z obu stron oprószamy solą i pieprzem.Na każdy plaster kładziemy plaster wędliny,na to plaster(...)sera. Ciasno zwijamy roladki,spinamy wykałaczkami. Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku a  nastepnie w bułce tartej.  Smazymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Wyciągamy wykałaczki

Z Majeczką w kuchni
KOFTA EGIPSKA 172

kuchni również należy się urozmaicenie, dziś zapraszam na jagnięce mięsko w grillowym wydaniu. Przepyszna kofta. Składniki: pół kg jagnięciny podhalańskiej 1 jajko 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku bułka tarta 1/2 łyżeczki cynamonu Kamis sól morska Kamis czarny pieprz mielony Kamis dodatkowo: ser kanapkowo sałatkowy czerwona cebula olej rydzowy 2 cukinie Wykonanie: Mięso mielimy, do mielenia wrzucamy też cebulę. Dodajemy(...)przeciśniety przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, cynamon ,sól i pieprz. Tak doprawione mięso odstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie formujemy kotleciki podłużne, nabijamy na zmoczone patyczki szaszłykowe.Grillujemy po ok 15 minut z każdej strony. Ser  kroimy w plastry, posypujemy czerwoną cebulą, polewamy olejem.  Cukinię kroimy w plastry, posypujemy solą, odstawiamy na conajmniej 20 minut

Z Majeczką w kuchni
KOPERTY Z PIECZARKAMI 211

szkl.wody gazowanej 1 jajko szczypta soli morskiej Kamis smalec do smarowania patelni farsz: 35 dag pieczarek sól morska Kamis pieprz młotkowany Kamis cebulka panierka: 1 jajko  bułka tarta Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto dać do miski ,wszystko zmiksować na gładka masę.Na suchej patelni ,wysmarowanej tłuszczem posmażyć placki nalesnikowe.Nie robię takich cienkich jak do nalesników,tylko troszke grubsze.Pieczarki oczyszczamy(...)kroimy na pastereczki,smazymy na złoty kolor na patelni,dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę.Farsz nakładamy na nalesniki,zwijamy w kopertę.Panierujemy w jajku,bułce tartej.Opanierowane krokieciki smazymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron RADA : Jesli mamy za mało pieczarek,a chcemy zrobić wiecej krokietów -ćwierć białej kapusty drobno szatkujemy,odgotowujemy doprawiamy,dodajemy do farszu z pieczarek.Wyjdzie

Z Majeczką w kuchni
BRUKSELKA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI 179

połaczeniu z nimi brukselka nabiera nowego smaku. Składniki: 500 g brukselki Iglotex 4 ząbki czosnku sól,pieprz 30 g płatków migdałów Bakalland 5 łyżek masła 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy posiekany czosnek, wrzucamy ugotowane brukselki. Podsmażamy ok 3 minut. Wykładamy do salaterki. Na patelni rozpuszczamy resztę masła(...)dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Polewamy po brukselce. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, posypujemy obficie po brukselce. MOJA OPINIA IGLOTEX:  Brukselka Iglotex bardzo zaskoczyła mnie smakiem, ponieważ większośc mrożonych jest po obgotowaniu gorzkawa, ta okazała się strzałem w 10, była bardzo słodziutka, co jeszcze podkręcly dodatki. Zapraszam na funpage Igltexu, znajdziecie tam masę ciekawostek,a teraz i super konkurs

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania