bułki - 33426 przepisów (strona:1106/2229)

Wigilijny barszcz z uszkami 457

cytryny, octem winnym lub jabłkowym. Barszcz podawać z wcześniej przygotowanymi uszkami. Te tradycyjne mają farsz z leśnych grzybów. Farsz do uszek: ok. 100 gramów grzybów leśnych 1/2 suchej kajzerki bułka tarta do zagęszczenia farszu 1 duża cebula 2 łyżki klarowanego masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz   Grzyby dokładnie przepłukać i namoczyć w 2 szklankach wody, najlepiej dzień wcześniej(...)zupy grzybowej lub żuru) i zmiksować z odciśniętą kajzerką i natką pietruszki.  Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Usmażyć na maśle. Wymieszać ze zmielonymi grzybami, w razie potrzeby zagęścić bułką tartą. Przyprawić obficie solą i pieprzem, a następnie ostudzić.   Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody 1 łyżka oleju szczypta soli   Mąkę wsypać do miski, dodać

Czerwień i błękit
Wegetariański pasztet z jajek i pieczarek 231

uważam, że warto się nim podzielić z Wami.Składniki (na 1 "keksówkę" pasztetu):12 ugotowanych jajek400 g pieczarek2 surowe jajka1 cebula1 pęczek natki pietruszki1 pęczek koperku1 pęczek szczypiorkupół szklanki bułki tartej1 kajzerka namoczona w mleku2 łyżki majonezu1 łyżka olejuszczypta gałki muszkatołowej sól i pieprzPrzygotowanie:Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o małych(...)łyżce oleju, aż woda całkowicie odparuje. Wszystkie zioła drobno siekamy, a kajzerkę odciskamy z mleka.Do miski przekładamy posiekane jajka i zioła, podsmażone pieczarki i kajzerkę. Dodajemy surowe jajka i bułkę tartą oraz majonez. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką na jednolitą masę. Masę na pasztet przekładamy do foremki keksówki. Możemy delikatnie postukać foremką

Zakręcony Widelec
Uszka wigilijne z grzybami 192

mną :)) zrobić wcześniej i zamrozić surowe by w Wigilię tylko ugotować.Składniki (na ok. 100 sztuk):Na farsz:3 garści suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)3 średnie jajka (M)bułka tarta (opcjonalnie)sól, pieprzNa ciasto:150 g mąki1 jajkociepła wodasólPrzygotowanie:Grzyby na farsz namaczamy na kilka godzin lub na noc. Gotujemy aż będą miękkie - ok. 1 godziny na małym ogniu(...)drobno. To samo robimy z jajkiem. Oba składniki mieszamy, dodajemy surowe jajko by je połączyło. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gdyby farsz był zbyt rzadki możemy dosypać trochę bułki tartej.3/4 mąki wsypujemy do głębokiego talerza i dodajemy jajko i szczyptę soli. Mieszamy przy użyciu widelca powoli wlewając wodę, aż do uzyskania jednolitej, dosyć rzadkiej masy. Wszystko przekładamy na stolnicę

Zakręcony Widelec
Ciasto Orzechowe 248

jajek -  1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub sypanej-  1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao -  1 opakowanie cukru waniliowego - 4 łyżki bułki tartej - 2 łyżki wody Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy łyżkę cukru. W innym większym naczynku ucieramy(...)Następnie dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do powstanie jednolitej masy. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą pianą. 2. Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać

Gotuj Z Muzyką
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym 257

można podawać je z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody. Pulpety: 500g mięsa mielonego bułka tarta 1 jajko sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos:  zupa pomidorowa 250ml śmietany 12-18%  1 łyżka koncentratu pomidorowego woda (ilość według przepisu na opakowaniu lub jeśli(...)być gęsty 1/2 z przepisu z opakowania) 250g pieczarek 1 cebula 4 plasterki startego, żółtego sera 1. Do miski przekładamy mięso mielone, jajko i bułkę tartą (tak by skleiła całą masę). Doprawiamy przyprawami, formujemy okrągłe kotleciki. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 20 minut. 2. Do miski wlewamy śmietanę, wodę. Dodajemy zupę pomidorową, koncentrat i mieszamy

Szefowa kuchni
Ciasto Orzechowe 239

jajek -  1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub sypanej-  1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao -  1 opakowanie cukru waniliowego - 4 łyżki bułki tartej - 2 łyżki wody Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy łyżkę cukru. W innym większym naczynku ucieramy(...)Następnie dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do powstanie jednolitej masy. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą pianą. 2. Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać

Gotuj Z Muzyką
Tradycyjny Karp Smażony 1175

Tradycyjny Karp Smażony  - Składniki: ok. 2 średnie wypatroszone karpie ok. 5 dużych cebul sok z jednej dużej cytryny sól pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej do smażenia Tradycyjny Karp Smażony  - Sposób przygotowania: Oprawioną i oczyszczoną rybę dzielimy na dzwonka o grubości ok. 1,5-2 cm.  Cebulę kroimy(...)umieszczamy w lodówce na noc.   Po tym czasie porcje karpia obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach (z ok. 2 łyżkami mleka), a na końcu obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (po ok. 4 minut z każdej ze stron). Usmażonego karpia przekładamy na papierowe ręczniki w celu

Słodka Strona
Rybne krokiety z karpia 356

Fish croquettesSkładniki.20 dag mięsa ugotowanego z ryb1 ziemniak1 cebulka1 żółtko1 łyżeczka kolendry1 łyżka natki pietruszkigałka muszkatołowasólpieprzmąka bułka tartajajko do panierowaniaolej do smażeniaWykonanie.Proponuję wykorzystać resztki z ryb po filetowaniu, albo całą. Ugotować z warzywami, wyjąć i rozdrobnić widelcem. Do miski włożyć rybę , ugotowany i obrany ziemniak ,posiekana drobno cebulkę, natkę pietruszki żółtko i przyprawy. Wymieszać i uformować krokiety(...)Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Podaję z śliwkowym sosem chilli.Sos.100 g powideł śliwkowych1 łyżeczka oliwy1 ząbek czosnku1 łyżka octu winnego1 łyżka słodkiego sosu chilliNa oleju przesmażyć czosnek, dodać powidła, ocet i chilli. Mieszać, aż składniki się połączą

Kulinarny karnet Christophera
Pierożki z grzybami i kapustą 383

łyżka cukru 170 ml mleka 5 łyżek gęstej śmietany 1 żółtko szczypta soli 500 g kiszonej kapusty 3 cebule 1 łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 jajka bułka tarta (2 -3 łyżki) ziarnka kminku (opcjonalnie)   Wykonanie: Mąkę przesiać.  Namoczone na noc grzyby ugotować w tej samej wodzie, ostudzić i posiekać.  Jeżeli używamy pieczarek nie moczymy(...)pokrojoną i podsmażoną na maśle cebulę, zmielić lub bardzo drobno posiekać farsz.  Przyprawić go do smaku solą, pieprzem i gałką.  Wbić 1 jajko i dodać tyle tartej bułki aby masa była gęsta (u mnie 2 - 3 łyżki).  Ciasto rozwałkować.  Filiżanką wycinać kółka.  Na środku każdego kółka układać porcję farszu i skleić brzegi.  Posmarować pierogi

Sto kolorów kuchni
Krokiety z Kapustą i Grzybami 1033

sól  pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli  Krokiety z z Kapustą i Grzybami  - Sposób przygotowania: Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc. Kapustę szatkujemy, przekładamy(...)góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej.  Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)  Gotowe krokiety możemy podać z filiżankami ciepłego barszczu. Moje

Słodka Strona
Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby 3009

cebula,ryba,cebula.Naczynie przykryj folią i ustaw na balkonie lub w lodówce na całą noc lub nawet dwiebezpośrednio przed smażeniem skrop karpia sokiem z cytryny,obtocz w jajku i bułce tartej i smaż powoli na rozgrzanym maśle ghee z każdej strony.Podawaj prosto z patelni.Jeśli smażysz większą ilość,złóż do naczynia i przechowaj w lekko nagrzanym piekarniku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KROKIETY Z PIECZARKAMI, PAPRYKĄ I SEREM 225

napychać nasze naleśniki tym, co lubimy najbardziej :))Składniki na ciasto naleśnikowe: (na 10 dużych naleśników)2 szkl. mąki1 szkl. wody gazowanej1 szkl. mlekaszczypta soli4 całe jajkaolej - do smażeniajajka, bułka tarta - do panierowaniaJajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na  patelni(...)wystudzeniu dodajemy starty na oczkach ser. Mieszamy całość.Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy do środka najpierw boki, następnie zwijamy naleśnik w rulon. Panierujemy najpierw w jajku potem w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
PASZTET CUKINIOWO-MIĘSNY Z ZIARNAMI. /Bezglutenowy. 147

zimno. Wspaniały "solo" i na pieczywie.SKŁADNIKI:- duża cukinia lub 2 mniejsze (jeśli młode, nie obieramy i nie oczyszczamy z nasion)- mięso indycze udziec 1 kg (ugotowane)- pół bułki bezglutenowej- cebula 4- czosnek 1-2 główki (Nasz polski)- jajka kurze 4 (lub 8 przepiórczych_- płatki owsiane bezglutenowe 4-5 łyżek- 3-4 łyżki oleju/oliwy/Przyprawy na smak:- domowa przyprawa warzywna- pieprz(...)ziołowy,- pieprz czarny- pieprz cayenne Piątnica- ziarenka "Piekło Niebo"- ziarenka "Ziołowo mi"- mieszanka: pomidor, bazylia, czosnek- mieszanka: pomidor, oregano, chilliWYKONANIE:Wszystkie warzywa i mięso oraz bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy płatki owsiane, jajka i przyprawy, wyrabiamy.Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą, smarujemy oliwą, obsypujemy ziarnami.Pieczemy około godziny w temp. 120 stopni

Wypisz Wymaluj
Risolos, Rissois czyli smażone pierożki z prażonego ciasta 179

nazwa portugalska) inne było nadzienie składniki: na ok 20 pierożkówciasto:120 g mąki200 ml wodyłyżka masłaszczypta solinadzienie  - mozzarella pokrojona w kosteczkę + jajko i tarta bułka do panierowaniaolej do smażeniaprzygotowanieDo garnka wlać wodę, dodać sól i masło. Kiedy woda się zagotuje , ciągle mieszając dodajemy mąkę. Całość gotujemy przez ok. 6 minut (cały czas(...)trochę mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę .Sklejamy ciasto tak jak pierogi, dobrze łącząc brzegi. Każdy pierożek panierujemy - najpierw moczymy w roztrzepanym jajku a następnie otaczamy w tartej bułce. Smażymy na głębokim oleju,na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru.Usmażone  odsączyć na papierowym ręczniku. Zjadamy jeszcze ciepłe

Stare Gary
Makaron muszle ze szpinakiem i ricottą 181

dodawać wody. Gdy szpinak zmięknie, przełożyć  na sito,poczekać aż nadmiar wody się odsączy, wycisnąć, przełożyć na deskę i posiekać .Nadzienie: W misce wymieszać ricottę, szpinak, tartą bułkę , mleko, gałkę muszkatołową, sól ,pieprz. Można doprawić rozgniecionym czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , można wszystko zmiksować  - lubię mniej gładką konsystencję , więc mieszam widelcem.Pomidory wymieszać

Stare Gary