dobry jest farsz z dodatkiem rodzynek, ale to następnym razem. składniki (6 porcji)6 skór z gęsich szyjek (kupiłam na rynku)500 g mielonej wieprzowiny80 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być oczywiście czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę duży pęczek pietruszki posiekany2 jajkamajeraneksól, dużo pieprzuprzygotowaniewszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać
Stare Garyoliwek extra virginSól i świeżo zmielony czarny pieprz3 duże ziemniaki, obrane i ugotowane (ok 300g)½ cebuli , drobno posiekanej½ szklanki wina Porto 1 ½ szklanki panierki Panko (zastąpiłam zwykłą tartą bułka , dałam 1 szklankę )1 szklanka kolendry, drobno posiekanej1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo zmielonej1 jajkoOlej roślinny do smażeniaprzygotowaniepiekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć filety z dorsza w żaroodpornym naczyniu(...)rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego.)Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, umieścić w dużej misce. Dodać rozdrobnioną rybę, cebulę, wino, bułkę tartą, kolendrę i gałkę muszkatołową. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko i wymieszać. Uformować krokiety. Zrobiłam okrągłe krokieciki
Stare Garypieczywo niestety gorsze ,kiełbachy też można się zastanowić czy lepsze. Tak czy siak, zróbcie sobie, proste , fajne zimowe grzanki!składniki (ilość zależy od ilości gości i głodu)dowolna biała bułka pokrojona na kromkikiełbasa też dowolnakeczupser żółty - ja użyłam cheddar'amasłoszczypior zielony do przybraniaprzygotowanieAngielkę, bułkę , bagietkę pokroić na kromki . Każdą posmarować z dwóch stron masłem. Położyć dowolną ulubiona kiełbasę
Stare Garydolać parę łyżek gorąej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Lekko podgrzewać , ale już nie zagotowywać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Bułkę pokroić w kostkę, ładnie przyrumienić na patelni na oliwie zmieszanej z masłem. Smacznego
Stare Garydobrze upieczone i nie przesuszone, Co ważne - wydajne. Taka porcja to 6 plastrów rolady. Polecam składniki1 perliczkasólpieprzfarsz1/2 cebuli drobno pokrojonej2 zabki czosnku, posiekane3 - 4 łyzki masła1/4 kubeczka bułki tartej4 suszone figi drobno pokrojone1/2 łyżki listków tymianku2 łyżki koniakuok 6 plasterków boczku, prosciutto lub innej suszonej szynki (tyle,żeby zakryć mięso)przygotowanieFarszna patelni rozgrzać część(...)masła, usmażyć do miękkości cebulę , pod koniec dodać na 1 minutę posiekany czosnek. Cebulę z czosnkiem przełożyć do miski Na patelni rozgrzać resztę masła i obsmażyć w nim bułkę. Dodać do cebuli, dołożyć figi, tymianek, dolać koniak i dobrze wymieszać.PerliczkaPerliczkę umyć, osuszyć a następnie wyluzować czyli pozbawić ptaka kości. Ponieważ nie zamierzamy ptaszyska faszerować a chcemy tylko zrobić roladę
Stare Garyśmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, do smaku. Bułkę pokroić w kostkę, ładnie przyrumienić na patelni na oliwie zmieszanej z masłem. Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem. Smacznego
Stare Garyszklanki bulionu1 średnia cebula, drobno posiekana1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka papryki wędzonejsól, pieprznatka pietruszkiprzygotowanieW dużej misce wymieszać mielone mięso, pokrojoną cebulę, kmin, paprykę, bułkę tartą, jajka, natkę pietruszki i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać widelcem, a następnie dobrze wyrobić do połączenia. Uformować ok 25 - 30 niedużych klopsików.W dużej patelni rozgrzać oliwę lub olej
Stare Garyszklanki pszennej mąki uniwersalnej1/4 szklanki tartego parmezanu2 ząbki czosnku, starte1 duże jajko,lekko ubiteduża garść koperkugarść pietruszkisól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku2 łyżki oliwy z oliwek+ tarta bułka opcjonalnieprzygotowanieCukinię umyć, połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połowę na drobnych. Umieść startą cukinię w sitku nad miską. Dodać sól i delikatnie przemieszać, odstawić co najmniej na 10 minut(...)Odcisnąć.W dużej misce wymieszać mąkę, cukinię, czosnek, parmezan i jajko; Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeżeli ciasto wyda nam się zbyt lużne, możemy dosypać łyżkę tartej bułki.Rozgrzać oliwę z oliwek w dużej patelni na średnim ogniu. Formować w rękach okrągłe placki, po nałożeniu na patelnię lekko spłaszczyć łyżką. Smażyć aż spód się ładnie zezłoci
Stare Garyczosnku1 łyżka posiekanej mięty2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka płatków chili1 łyżeczka sambal oelekgarść posiekanej kolendry + parę gałązek do podaniasól, pieprz do smaku8 normalnych lub 16 małych bułek hamburgerowych ( np z tego przepisu )przygotowanieWszystkie składniki burgerów wymieszać w misce. podzielić na 8 lub 16 kotlecików. Mokrymi rękami formować kotleciki ( lekko spłaszczone). Smażyć(...)patelni po 4 - 5 minut z każdej strony. Podawać na bułce, lekko podgrzanej , z plasterkiem pomidora i ulubionym ostrym sosem. Smacznego
Stare Garylodówki. Przed smażeniem posolić i popieprzyć.Smażyć na patelni grillowej, lekko posmarowanej olejem. Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 - 4 minut z każdej strony. Podawać tradycyjnie z bułką hamburgerową lub z chlebem opieczonym na patelni grillowej. Smacznego
Stare Garymiejsce.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane grzyby, przesmażyć wszystko razem. lekko przestudzić. Połączyć dokładnie z 1 łyżką bułki tartej i całym jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.PierożkiCiasto rozwałkować dosyć cienko podsypując mąką. Wycinać kółka ( ok 7 - 8 cm średnicy) Na każde kółko nakładać
Stare Garyminut.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane grzyby, przesmażyć wszystko razem. Lekko przestudzić. Połączyć dokładnie z 1 łyżką bułki tartej i całym jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.uszkaCiasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu ), pokroić na małe kwadraty - 4x4 cm lub nieco
Stare Garykawy czy- jak w moim przypadku- herbaty, idealne jako drugie śniadanie w pracy czy szkole.Częściowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową- żeby było zdrowiej :), ale oczywiście można zrobić bułki z samej mąki pszennej, najlepiej tortowej. Z podanych proporcji wyszło mi 14 dużych drożdżówek więc było czym obdzielić rodzinkę, która akurat przyjechała w odwiedziny :)Bułeczki:* dynia- 1/2 kg* mąka(...)masło- 75 g* sól- szczyptaMasa budyniowa:* budyń- 1 opakowanie* mleko- 350 mlPolewa:* śmietana 18%- 250 ml* cukier puder trzcinowy- 2 łyżki* cynamon- 1 łyżeczkaDodatkowo:* jajko do posmarowania bułek- 1 szt. oraz * mleko- 1 łyżkaBułeczki:Najpierw trzeba zająć się pure z dyni: dynię położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 1 godz. w 200 stopniach (uważać
Kraina Miodem PłynącaMoja dzisiejsza propozycja, to bakłażan w serowej- a dokładnie parmezanowej- panierce z dodatkiem płatków owsianych (które jak najbardziej można zamienić na bułkę tartą- taką wersję robię dla mojego P.).Racuszki są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, o zaskakującym smaku, a podane z ulubionym sosem i bukietem surówek tworzą zdrowe oraz wartościowe danie, które na pewno Wam posmakuje.Bardzo polecam(...)bakłażan- 1 szt.* parmezan- 30 g* płatki owsiane- 30 g (lub bułka tarta)* jajko- 1 szt.* pieprz, sól, suszona papryczka chili- do smaku* olej rzepakowy- do smażeniaBakłażana pokroić w plastry o grubości około 7 mm, oprószyć solą i odstawić na około 15 min., aż puści sok.Opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na papierowym ręczniku i przyprawić z dwóch stron.Parmezan wymieszać
Kraina Miodem PłynącaWiniary;/200g prawdziwego masła 3 szklanki mąki3 żółtka3/4 szklanki cukru1 torebka cukru waniliowego WINIARY1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARYmak:1 puszka masy makowej3 białka szczypta soli2 płaskie łyżki bułki tartej garść orzechów włoskichgarść suszonej żurawinyłyżka kandyzowanej skórki pomarańczowejgarść rodzynekZimne masło siekam z mąką oraz proszkiem, dodaję cukier, cukier waniliowy, żółtka i szybko ugniatam kruche ciasto.Zawijam w folięspożywczą(...)wkładam do lodówki na około 20 minut.Rodzynki i żurawinę sparzam wrzątkiem, orzechy siekam i równieżtraktuję gorącą wodą. Odstawiam na chwilę. Masę makową umieszczamw misce, dodaję odcedzone bakalie i bułkę tartą. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nasępniebardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką.Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową
W kuchni Karmel-itki