bułki - 33426 przepisów (strona:1107/2229)

Gęsie szyjki faszerowane 177

dobry jest farsz z dodatkiem rodzynek, ale to następnym razem. składniki (6 porcji)6 skór z  gęsich szyjek (kupiłam na rynku)500 g mielonej wieprzowiny80 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być oczywiście czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę duży pęczek pietruszki posiekany2 jajkamajeraneksól, dużo pieprzuprzygotowaniewszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać

Stare Gary
rybne krokiety z dorsza czyli Bolinho de Bacalhau Fresco 176

oliwek extra virginSól i świeżo zmielony czarny pieprz3 duże ziemniaki, obrane i ugotowane (ok 300g)½ cebuli , drobno posiekanej½ szklanki wina Porto 1 ½ szklanki panierki Panko (zastąpiłam zwykłą tartą bułka , dałam 1 szklankę )1 szklanka kolendry, drobno posiekanej1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo zmielonej1 jajkoOlej roślinny do smażeniaprzygotowaniepiekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć  filety z dorsza w żaroodpornym naczyniu(...)rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić  (nie używać robota kuchennego.)Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków,  umieścić  w dużej misce. Dodać rozdrobnioną rybę, cebulę, wino, bułkę tartą, kolendrę i gałkę muszkatołową. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić  solą i pieprzem. Dodać jajko i wymieszać. Uformować krokiety. Zrobiłam okrągłe krokieciki

Stare Gary
Grzanki - najprostsze i najlepsze 162

pieczywo niestety gorsze ,kiełbachy też można się zastanowić czy lepsze. Tak czy siak, zróbcie sobie, proste , fajne zimowe grzanki!składniki (ilość zależy od ilości gości i głodu)dowolna biała bułka pokrojona na  kromkikiełbasa też dowolnakeczupser żółty - ja użyłam cheddar'amasłoszczypior zielony do przybraniaprzygotowanieAngielkę, bułkę , bagietkę pokroić na kromki . Każdą posmarować z dwóch stron masłem. Położyć dowolną ulubiona kiełbasę

Stare Gary
Zupa winna 211

dolać parę łyżek gorąej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Lekko podgrzewać , ale już nie zagotowywać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  Bułkę pokroić w kostkę, ładnie przyrumienić na patelni na oliwie zmieszanej z masłem. Smacznego

Stare Gary
Rolada z perliczki 221

dobrze upieczone i nie przesuszone, Co ważne - wydajne. Taka porcja to 6 plastrów rolady. Polecam składniki1 perliczkasólpieprzfarsz1/2 cebuli drobno pokrojonej2 zabki czosnku, posiekane3 - 4  łyzki masła1/4 kubeczka bułki tartej4 suszone figi drobno pokrojone1/2  łyżki listków tymianku2 łyżki koniakuok 6 plasterków boczku, prosciutto lub innej suszonej szynki (tyle,żeby zakryć mięso)przygotowanieFarszna patelni rozgrzać część(...)masła, usmażyć do miękkości cebulę , pod koniec dodać na 1 minutę posiekany czosnek. Cebulę z czosnkiem przełożyć do miski Na patelni rozgrzać resztę masła i obsmażyć w nim bułkę. Dodać do cebuli, dołożyć figi, tymianek, dolać koniak i dobrze wymieszać.PerliczkaPerliczkę umyć, osuszyć a następnie wyluzować czyli pozbawić ptaka kości. Ponieważ nie zamierzamy ptaszyska faszerować a chcemy tylko zrobić roladę

Stare Gary
Zupa koperkowa - najprostsza 161

śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, do smaku.  Bułkę pokroić w kostkę, ładnie przyrumienić na patelni na oliwie zmieszanej z masłem.  Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem. Smacznego

Stare Gary
Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym 218

szklanki bulionu1 średnia cebula, drobno posiekana1  łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1  łyżeczka papryki wędzonejsól, pieprznatka pietruszkiprzygotowanieW dużej misce wymieszać mielone mięso, pokrojoną  cebulę, kmin, paprykę, bułkę tartą, jajka, natkę pietruszki i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać widelcem, a następnie dobrze wyrobić do połączenia. Uformować ok 25 - 30 niedużych klopsików.W dużej patelni  rozgrzać oliwę lub olej

Stare Gary
Placki z cukinii 2 181

szklanki pszennej mąki uniwersalnej1/4 szklanki tartego parmezanu2 ząbki czosnku, starte1 duże jajko,lekko ubiteduża garść koperkugarść pietruszkisól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku2 łyżki oliwy z oliwek+ tarta bułka opcjonalnieprzygotowanieCukinię umyć, połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połowę na drobnych. Umieść startą cukinię w sitku nad miską. Dodać sól i delikatnie przemieszać, odstawić co najmniej na 10 minut(...)Odcisnąć.W dużej misce wymieszać mąkę, cukinię, czosnek, parmezan i jajko; Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeżeli ciasto wyda nam się zbyt lużne, możemy dosypać łyżkę tartej bułki.Rozgrzać oliwę z oliwek w dużej patelni na średnim  ogniu.  Formować w rękach okrągłe placki, po nałożeniu na patelnię lekko spłaszczyć łyżką. Smażyć aż spód się  ładnie zezłoci

Stare Gary
Mini burgery wieprzowe 179

czosnku1 łyżka posiekanej mięty2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka płatków chili1 łyżeczka sambal oelekgarść posiekanej kolendry + parę gałązek do podaniasól, pieprz do smaku8 normalnych  lub 16 małych bułek hamburgerowych ( np z tego przepisu )przygotowanieWszystkie  składniki burgerów wymieszać w misce. podzielić na 8 lub 16 kotlecików. Mokrymi rękami formować kotleciki ( lekko spłaszczone). Smażyć(...)patelni po 4 - 5 minut z każdej strony. Podawać na bułce, lekko podgrzanej , z plasterkiem pomidora i ulubionym ostrym sosem. Smacznego

Stare Gary
Pikantny burger wołowy 167

lodówki. Przed smażeniem posolić i popieprzyć.Smażyć na patelni grillowej, lekko posmarowanej olejem.  Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 - 4 minut z każdej strony. Podawać tradycyjnie z bułką hamburgerową lub z chlebem opieczonym na patelni grillowej. Smacznego

Stare Gary
Kruche pierożki do barszczu wigilijnego 386

miejsce.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane grzyby, przesmażyć wszystko razem. lekko przestudzić. Połączyć dokładnie z 1 łyżką bułki tartej i całym jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.   Dobrze wymieszać.PierożkiCiasto rozwałkować dosyć cienko podsypując mąką. Wycinać kółka ( ok 7 - 8 cm średnicy) Na każde kółko nakładać

Stare Gary
Uszka do barszczu 185

minut.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane grzyby, przesmażyć wszystko razem. Lekko przestudzić. Połączyć dokładnie z 1 łyżką bułki tartej i całym jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.   Dobrze wymieszać.uszkaCiasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu ), pokroić na małe kwadraty - 4x4 cm lub nieco

Stare Gary
Drożdżówki dyniowe z budyniem w sosie cynamonowym 166

kawy czy- jak w moim przypadku- herbaty, idealne jako drugie śniadanie w pracy czy szkole.Częściowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową- żeby było zdrowiej :), ale oczywiście można zrobić bułki z samej mąki pszennej, najlepiej tortowej. Z podanych proporcji wyszło mi 14 dużych drożdżówek więc było czym obdzielić rodzinkę, która akurat przyjechała w odwiedziny :)Bułeczki:* dynia- 1/2 kg* mąka(...)masło- 75 g* sól- szczyptaMasa budyniowa:* budyń- 1 opakowanie* mleko- 350 mlPolewa:* śmietana 18%- 250 ml* cukier puder trzcinowy- 2 łyżki* cynamon- 1 łyżeczkaDodatkowo:* jajko do posmarowania bułek- 1 szt. oraz * mleko- 1 łyżkaBułeczki:Najpierw trzeba zająć się pure z dyni: dynię położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 1 godz. w 200 stopniach (uważać

Kraina Miodem Płynąca
Bakłażan w serowej panierce 164

Moja dzisiejsza propozycja, to bakłażan w serowej- a dokładnie parmezanowej- panierce z dodatkiem płatków owsianych (które jak najbardziej można zamienić na bułkę tartą- taką wersję robię dla mojego P.).Racuszki są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, o zaskakującym smaku, a podane z ulubionym sosem i bukietem surówek tworzą zdrowe oraz wartościowe danie, które na pewno Wam posmakuje.Bardzo polecam(...)bakłażan- 1 szt.* parmezan- 30 g* płatki owsiane- 30 g (lub bułka tarta)* jajko- 1 szt.* pieprz, sól, suszona papryczka chili- do smaku* olej rzepakowy- do smażeniaBakłażana pokroić w plastry o grubości około 7 mm, oprószyć solą i odstawić na około 15 min., aż puści sok.Opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na papierowym ręczniku i przyprawić z dwóch stron.Parmezan wymieszać

Kraina Miodem Płynąca
MAKOWIEC / MOHNKUCHEN. 267

Winiary;/200g prawdziwego masła 3 szklanki mąki3 żółtka3/4 szklanki cukru1 torebka cukru waniliowego WINIARY1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARYmak:1 puszka masy makowej3 białka szczypta soli2 płaskie łyżki bułki tartej garść orzechów włoskichgarść suszonej żurawinyłyżka kandyzowanej skórki pomarańczowejgarść rodzynekZimne masło siekam z mąką oraz proszkiem, dodaję cukier, cukier waniliowy, żółtka i szybko ugniatam kruche ciasto.Zawijam w folięspożywczą(...)wkładam do lodówki na około 20 minut.Rodzynki i żurawinę sparzam wrzątkiem, orzechy siekam i równieżtraktuję gorącą wodą. Odstawiam na chwilę. Masę makową umieszczamw misce, dodaję odcedzone bakalie i bułkę tartą. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nasępniebardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką.Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową

W kuchni Karmel-itki