rzadko , bo moja rodzinka uwielbia małe klopsiki. Niekiedy przygotowuję większą ilość , smażę wówczas część większych i mamy do obkładu, pyszną domową wędlinkę. Kiedyś dodawałam do nich trochę bułki tartej lub czerstwej moczonej w wodzie ale od kilku lat już tego nie praktykujemy. Gdy użyjemy do ich przygotowania część mięsa z łopatki to klopsiki zwiążą nam rewelacyjnie bez mącznych dodatków
Smaczne Zdrowekarnawału, szybciutko zarobiłam ciasto i w oka mgnieniu powstały pyszne, pulchniutkie faworki, bez grama zwykłego cukru, na samym ksylitolu. Ten eksperyment chodził mi cały czas po głowie, bo skoro bułki i chleby super wyrastają bez dodatku cukru, musiałam zaryzykować z ciastem drożdżowym na słodko, potrzebny był mi tylko przepis, w którym nie ma zbyt dużo drożdży w stosunku do ciasta
Smaczne Zdrowepodwoi swą objętość (u mnie rosło prawie 2h).Następnie dodajemy zmielone migdały oraz rodzynki (nie parzymy ich wcześniej) i dokładnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do wymarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i odstawiamy pod przykryciem aż wyraźnie urośnie (ok.1h) Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.45-50 minut (bez termoobiegu, tylko program góra-dół)Gdy chcemy uzyskać piękny żółty
Smaczne Zdroweschab pokrojony w plastry pomidor ogorek cebula sos czosnkowy ketchup bulka pita sol pieprz papryka slodka Myjemy mieso, osuszamy i doprawiamy przyprawami ( mozna utuc jak na kotlety ) Szmarzymy mieso wczesniej obtaczajac tylko w mace Myjemy warzywa i wszystkie kroimy w plasterki Rozkrajamy bulki i ukladamy warstwowo pomidora, cebule, ogorka mieso
Klaudynkowa kuchniawielką fanką pizzy, a burgery były już zamknięte. Zatem jednym miejscem, do którego się dodzwoniłam był Faster deluxe na olsztyńskiej starówce. Zamówienie dla dwóch osób: Kebab duży w bułce na ostro z baraniną (15zł), a drugi kebab grecki ( sałatka grecka +frytki + mięsko- 16zł). Skoro Faster to powinno być rzeczywiście szybciej niż gdziekolwiek indziej. Cóż, 50 minut oczekiwania
Sajkofanka smakuwsypujemy stopniowo przesianą mąkę, ale już powoli łyżką najlepiej drewnianą, żeby ciasto nie opadło i było dalej ładnie napowietrzone. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy chwilę w piekarniku, żeby biszkopt nie opadł. Biszkopta kroimy na dwa placki. Z każdego wycinamy foremką mniejsze koła
Sajkofanka smakusuchego patyczka. Wyjąć z pieca zostawić na 5 min w formie a następnie przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia. Jeśli forma jest metalowa to wysmarować i wysypać bułką tartą. Silikonowy materiał, z którego wykonane są formy Tupperware jest odporny na temperatury od -25°C do +220°C, co umożliwia przygotowanie w nich zarówno mrożonych deserów i lodów, jak również zapewnia
Ala piecze i gotujejednej patelni z dużą ilością masła, oraz brandy (ja tym razem dodałam whisky), alkohol dodaje głębszego posmaku tej potrawie. We Francji Pâté często podaje się je na świeżej bułce z karmelizowaną czerwoną cebulą i duszonymi cząstkami jabłek. 500 g wątróbek drobiowych 150 g masła 1 mała cebula biała 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmieszankę z mąki i płynne masło( zamiast miksera użyłam łopatki silikonowej). Na koniec dodać dynię, skórkę pomarańczową i wanilię. Dobrze, ale delikatnie wymieszać. Formę dyniową wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę nałożyć równomiernie do obu półkul. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozastawić do lekkiego ostygnięcia, wyjąć z foremki i pozostawić
Mia Cucina Sofietaproszek mieszamy razem. Powoli, partiami sypiemy na masę jajeczną i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy tłuszcz. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce. Składniki na poncz
Mia Cucina Sofietadodajemy do masy serowej.Ciasto wyjmujemy z lodówki. Po wyjęciu ciasta, wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200°C , wkładamy ciasto, obniżamy temp
Mia Cucina Sofietailościach wedle własnego gustu Przygotowanie: Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, oregano i pastę pomidorową. Kolejno wbijamy jajko. Dodajemy drobno posiekany czosnek i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy ugniatając rekoma. Kolejno z masy formujemy niewielkie pulpety. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu wykładamy pulpeciki i krótko obsmażamy z dwóch stron na rumiano (czynność nie trwa
Symfonia Smakówciasto chwilę wyrobić ręką - w ten sposób je odgazowywujemy - rozciągnąć palcami w prostokąt i ułożyć na wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną blasze - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, nie ma tendencji do przypalania się i nie zrobi się twarda i sucha.Blachę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.W międzyczasie zagnieść
Grunt to przepis!suszone, poza pietruszka. Jesli beda to ziola swieze to uprzednio nalezy je posiekac. Farsz doprawic sola, pieprzem i galka. Dokladnie wymieszac i przelac na ciasto. Wierzch ciasta posypujemy pozostala bulka tarta. Quiche pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez okolo 30-40 minut. Podawac na cieplo z salata. Smacznego
Przysmaki Karolki