bulka - 3613 przepisów (strona:205/241)

Tydzień w moim telefonie XXXII 114

stół, która bardziej się sprawdza jako tło do zdjęć   Małe gęśliki :)  I u mnie sezon na szparagi i rabarbar się zaczyna - kompot pyszny a szparagi z bułką i masełkiem rewelacja!  Siejemy i sadzimy   Pierwszy grill w tym roku  I niedzielne śniadanko

Magiczne Życie Marty
Burgery z zieloną soczewicą 139

zieloną. Tym razem zielona się bardziej do mnie uśmiechnęła i powędrowała na nasze talerze.Burgery z zielonej soczewicy są bardzo smaczne, sycące i doskonale nadają się czy to właśnie do bułki, czy do obiadu.Wypróbujcie, a się przekonacie.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Ciasto z dynią 303

mąki z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrem wanilinowym- na koniec dodać stopione ostudzone masło i mleko, zmiksować na gładką masę- przelać do blachy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą i piec w 180-190 stopniach przez 50-55 minut Z podanej ilości składników upiekłam ciasto w foremce o wymiarach 200x110x75, nalewając masę do połowy formy. Moje ciasto dyniowe

Smakołyki Bereniki
Śmietankowa kanapka 10147

kakao i przesiać, dodawać ją sukcesywnie do ciasta, delikatnie mieszając łyżką- masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub z dnem wysmarowanym tłuszczem i oprószonym mąką lub bułką tartą (boki zostawiamy nieposmarowane), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - biszkopt piec przez 20-25 minut, pod koniec czasu sprawdzając patyczkiem stopień upieczenia- ostudzony biszkopt delikatnie wyjąć

Smakołyki Bereniki
Majówka w Zoo. I nadziewane pieczarki. 210

Każdy z nich przykryłam złożonym na pół plasterkiem sera.  Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Piekłam godzinę. Podałam z duszonymi ziemniaczkami i brokułem z wody, którego podsmażyłamna maśle z bułką tartą. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Duszki. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. 187

aromat waniliowy, sok z cytryny. Miksuje na gładką masę.  Czekoladę siekam w małą kostkę, delikatnie wmieszałam do ciasta. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką na dnie, jak i po bokach. Wyłożyłam biszkopty na spód i wylałam sernik.  Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam przez okrągłą godzinę.  Wyłączyłam, zostawiłam sernik

W kuchni Karmel-itki
CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 236

sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru, aby piana była lśniąca i bardziej sztywna. Delikatnie łączę z masą mączną. Wrzucam żurawinę i znów delikatnie mieszam. Foremkę natłuszczam, wysypuje bułką tartą i napełniam do 3/4 wysokości. Piekę w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Najlepiej jednak przeprowadzić test "suchego patyczka". Studzę w uchylonym piekarniku. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel

W kuchni Karmel-itki
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 397

ubijam sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem, za pomocą szpatułki. Tak przygotowaną masę przekładam do dużej formy keksowej 11 x 23 cm,  uprzednio wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 50-60 min w 180 stopniach,  do suchego patyczka.  Po kwadransie od wyłączenia piekarnika wyjmuję piernik,  studzę go w foremce

W kuchni Karmel-itki
KOTLECIKI Z KASZY GRYCZANEJ PRAŻONEJ I CHLEBA ŻYTNIEGO Z ŻÓŁTYM SEREM. 226

wycieka na patelnię. Za to pięknieciągnie się, przy krojeniu. Sycą i świetnie zastępują danie mięsne. Chleba w smaku nie czuć, stanowi lepiszcze.Karmel-itka po prostu nie miała pod ręką bułki tartej, a z nieruchomą stopą do sklepu przecież nie pójdzie.Trzeba było sobie radzić z tym, co znalazła w szafkach. A poradziła sobie śpiewająco! KOTLECIKI Z KASZY GRYCZANEJ PRAŻONEJ

W kuchni Karmel-itki
"SERNIK" BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY. 204

dobrze się kroi, gdyż masa gorąca zachowuje się dość nieprzyjaźnie, obkleja nóż i z trudem wychodzi z blachy. SMACZNEGO! * len mielony można zastąpić mielonymi orzechami, kaszą mannączy też zwykłą bułką tartą. Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ZAJAZD POD CARYŃSKĄ, Ustrzyki Górne, Bieszczady. 187

Tarnicę, zrobiliśmy sobie przerwę, zmieniliśmy nieco plany i wróciliśmy do Uherzec późniejszym autobusem.Dzięki temu mogłam z przyjaciółmi w spokoju zjeść porządny obiad, a nie kolejny raz żywić się bułkami i zupką z paczki, czegotak straszliwie nie lubię. Ale niestety, czasem cel uświęca środki, a moim celem było poznać tamte tereny jak najdokładniej w tym krótkim czasie. Zaszliśmy do ZAJAZDU

W kuchni Karmel-itki
Wielką przygodę czas zacząć czyli jesteśmy w USA! 192

leciałam liniami US Airways, gdzie poczęstowali nas kurczakiem w sosie pomidorowym z makaronem ryżowym, sałatką z gotowanych warzyw, do tego sałatka z cukinią, papryką, czarnymi oliwkami i serem feta, bułka z masłem i ciastko na deser. Jedzenie może brzmi dobrze, ale smakowało bardzo sztucznie, jak niestety wszystko tutaj. Ogólnie jedzenie w samolocie bardzo słabe, podobało mi się

Zgrabne Gotowanie
Mini Torcik Cukierkowy 138

przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam szybko, energicznie, ruchami od dna, aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Użyłam tortownicy o średnicy 18 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150 -180 stopni około 25 - 30 minut. Upieczony i wystudzony biszkopt kroję na dwa równe blaty. Krem

Blondynka Gotuje
Mini Torciki Improwizowane 149

mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od  dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do dwóch tortownic o średnicy 18 cm,wyłożonych papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. KREM "na oko": ok. 350 ml śmietanki kremowej 30% ok. 200 g serka mascarpone

Blondynka Gotuje
Tęczowy Tort Urodzinowy 1143

przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna, aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni około 25-30 minut. Musimy upiec 3 biszkopty w dowolnie wybranych przez nas kolorach. KREM MILKY

Blondynka Gotuje