wymieszać z ostudzoną masą. Na koniec delikatnie połączyć wszystko z mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut. Przygotować masę karmelową. Masło roztopić, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Uważać
Mania Gotowaniamasy dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką do połączenia się składników. Dodajemy bakalie i mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do średniej wielkości keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta układamy śliwki, skórką do dołu. Ciasto nie rośnie zbyt wiele podczas pieczenia, dlatego kiedy wylejecie je do formy, będzie wyższe może maksymalnie o 2 centymetry. Pieczemy
Mania Gotowaniaktóre przygotowałam na świąteczny obiad. Doskonała odmiana od tradycyjnych, ciężkich rolad z sosem lub tych smażonych w ogromnych ilościach oleju. Płatki owsiane są również ciekawą alternatywą dla kalorycznej bułki tartej. Zachęcam do spróbowania. Rolady z kurczaka z pistacjami w panierce z płatków owsianych Składniki na około 4 rolady: 2 piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę zioła
Mania Gotowaniamigdałach oraz prosta sałatka z brokułami Składniki: Ryba: 2-4 filety ulubionej rybki (ja polecam mirunę lub dorsza) 1/3 szklanki migdałów zmielonych na mączkę ¼ szklanki płatków migdałowych ¼ szklanki bułki tartej 1 małe jajko pieprz, sól sok z cytryny Sałatka: około 200 g mrożonych lub świeżych brokułów ½ opakowania ulubionego miksu sałat 12-14 pomidorków koktajlowych ½ szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu
Mania GotowaniaŚniadanie jest oczywiście najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Często jest tak, że rano wymyślam coś innego. Zdarza się tak, że brakuje mi bułek a do sklepu nie chce się iść. Więc kombinuję czym by tu zastąpić pieczywo. Ostatnio zrobiłam podpłomyki i żeby nie było nudno to zrobiłam je na kolorowo. Już sam ich widok sprawiał, że miało się ochotę zjeść
Olikowa kuchniakolorowym. Dodajemy posiekaną natkę z pietruszki. Chipsy z buraczka wykonujemy w następujący sposób. Młodego buraczka kroimy na bardzo cienkie plasterki i smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku. Bułki kroimy układamy sos pomidorowy, usmażonego łososia, chipsy z buraków i kapary. MOJE NOWE DANIE POPISOWE! INSPIRACJI CIĄG DALSZY NASTĄPI ;-))) PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU
SMYKWKUCHNImiesa mielonego ( wolowego badz wieprzowego) 0,5 cebuli 2 jajka bulka tarta sol papryka sypka Mieso wrzucamy do miski i doprawiamy sola i papryka Mieszamy mieso Drobniutko siekamy cebule dodajemy do miesa Wbijamy jajak poczym razem wszystko ugniatamy Dodajemy bulki tartej tyle aby masa zrobila sie spojna Odstawiamy na godzinke
Klaudynkowa kuchniasię zdarzyło, że jestem chora, siedzę w domu z gorączką nie mając na nic ochoty. Plusem jest to, że nie muszę się poddawać szalonemu porankowi, kawa i bułka i biegiem do pracy. Tak więc łącząc troszkę mniej zajęty poranek z dużą wybrednością kulinarną, powstała odchudzona pizza. Na cieniutki cieście z minimalną ilością odtłuszczonego żółtego sera, a zamiast sosu jogurt naturalny
Brzuszki Łakomczuszkiskładniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut. Po upieczeniu otworzyć całkiem piekarnik i pozostawić babkę na 3 do 5 minut aby gwałtownie nie zmieniać temperatury
Ze smakiem i z pasjązdjęcia, a dopiero potem piszę tekst. Tak "pacze" (podążam za memową modą :) ) teraz na zdjęcie powyżej i przypomniał mi się dom mojej ukochanej babci Felicji. Pamiętam świeże bułki i twaróg z rzodkiewką, której baaardzo nie lubiłam i wygrzebywałam ją widelcem. Twarożek, który zrobiłam na śniadanie, nie ma w smaku nic wspólnego z tamtym zapamiętanym z dzieciństwa. Jest lekki
Przepisy Aleksandryciasto chwilę wyrobić ręką - w ten sposób je odgazowywujemy - rozciągnąć palcami w prostokąt i ułożyć na wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną blasze - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, nie przypala się i nie zrobi się twarda i sucha.Blachę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.W międzyczasie zagnieść w misce składniki
Grunt to przepis!czosnkiem na drobno. Dodać do mięsa razem z jajkiem i otrębami. Przyprawić do smaku. Wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Formować małe pulpety, można dodatkowo obtoczyć w otrębach lub bułce tartej, podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Przełożyć pulpeciki do garnka, całość zalać puszką pokrojonych pomidorów, dodać łyżeczkę cukru trzcinowego, oraz zioła do smaku. Dusić na wolnym ogniu do miękkości
Magiczne Życie MartySkładniki na 4 porcje: 250 g mielonej wieprzowiny250 g mielonej wołowiny 2 łyżki startego parmezanu1 jajko1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę1 łyżeczka oregano1 łyżeczka soli3 łyżki kaszy manny lub bułki tartejSos:2 puszki pomidorów (lub w sezonie, 1 kg świeżych pomidorów) 1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka oregano1 łyżeczka bazylii2 łyżki oliwyDodatkowo:400 g makaronu Sposób przygotowania:Zacząć od przygotowania sosu.Na
Obiad za dychęmarchewka; 1 cebula; 1 kajzerka; 2 - 3 jajka; sól, pieprz ziołowy, papryka lub pasta paprykowa, gałka muszkatołowa. Mięso obgotowujemy, gdy zmięknie dodajemy wątróbkę, marchewkę i cebule. Gotujemy jeszcze chwilę. Bułkę namaczamy (można w wywarze z mięsa). Wszystkie składniki mielimy wraz z odsączoną kajzerką. Dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wykładamy powstałą masę do formy (może to być duża brytfanna
Miksturownik