bulka - 3613 przepisów (strona:194/241)

Piernik staropolski z bakaliami 109

jajka, dodać  mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec około godziny w 180 stopniach. Po ostudzeniu polać polewą lub udekorować według uznania. SMACZNEGO!!! Polecamy bakalie od http://www.skworcu.com.pl/ Przepis bierze udział w kulinarnych akcjach

Anioły w kuchni
Świąteczny pasztet mięsny 157

wymaga poświęcenia dużo czasu i mamy pewność co jemy....Składniki: 2 udka 1\2 kg boczku 1\2 kg karczku 30 dag wątróbki drobiowej przyprawy 5 jajek 5 łyżek bułki tartej Wykonanie:Wszystkie mięsne składniki ugotować z przyprawami, ostudzić, a następnie zmielić, razem z przyprawami.Dodać do masy mięsnej, 1\2 szkl. rosołu i pozostałe składniki, wymieszać i przełożyć

Anioły w kuchni
Pasztet z selera 169

przeróbkach, przedstawiamy naszą wersję. Składniki: 1 kg selera korzeniowego 20 dag pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. wody 4 jajka 1 szkl. bułki tartej 1łyżka oliwy 1\2 kostki masła sól, pieprz Wykonanie:Selera, cebulę  i czosnek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać masło

Anioły w kuchni
Sałatka z kalafiora 438

cenne źródło wielu witamin i mikroelementów. Nie musi być tradycyjnym dodatkiem do obiadu. Powoduje uczucie sytości, dlatego polecany jest osobom dbającym o sylwetkę.Nieodłącznie kojarzył mi sie z bułką tartą...dzisiaj jednak inna propozycja:) Składniki; mały kalafior, 3 jajka ugotowane na twardo, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, oliwa z oliwek, sól do smaku Wykonanie; Kalafior gotujemy

Anioły w kuchni
Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną 165

zrumieniło. Ciasto wyciągamy z piekarnika i przekładamy na metalową kratkę na 5 min. (nie wyłączamy piekarnika) Przez te kilka minut ciasto powinno stwardnieć. Następnie ząbkowanym nożem do chleba, upieczoną bułkę kroimy ukośnie na kromki o grubości ok. 1 cm. Przekładamy je z powrotem na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez kolejne 10 min. Biscotti obracamy na druga str. i pieczemy

Moniki Smakołyki
Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem 17717

dokładnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je solą i pieprzem, zanurzamy w rozbitym z 1 łyżką mleka jajku i panierujemy w panierce z pełnoziarnistych płatków kukurydzianych lub w bułce tartej. Smażymy kotlety z kurczaka na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu układamy je na papierowym ręczniku aby usunąć nadmiar oleju, następnie drobiowe kotlety kroimy w cieniutkie paseczki. Połowę drobno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka gotowana 225

sito. Dolewamy sok z cytryny i wódkę. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą. Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową. Smacznego

Salonik smaków
Kluski leniwe 111

wałeczek Wałeczki kroimy w około 2 - 3 cm kawałki Wrzucamy na wrzątek Gotujemy kilka minut od wypłynięcia Podajemy ze śmietaną lub jogurtem i cukrem lub z masełkiem i tartą bułką

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Buraczane brugery z aioli 210

Wprawdzie poszukiwania idealnej bułki do burgerów nadal trwają, ale nie oznacza to, że nie będziemy mieć burgerów. Dzisiaj z buraków, z nutką aioli. Cóż to jest aioli? To tradycyjny czosnkowy sos prowansalski. Żółtka ucieramy z czosnkiem i musztardą, następnie powoli dolewamy olej oraz sok z cytryny i ubijamy trzepaczką

Gotuj z Blue Raven
Burgery z kaszy jaglanej i marchewek 397

doprawić. Smażyć na odrobinie oleju. Kotleciki mogą wydawać się zbyt sypkie, ale gdy delikatnie przełożymy je na talerz i chwilkę "odstoją" to stwardnieją. Możemy je podawać jako hamburgery (z bułką i warzywami) lub toples z jakimś sosem jogurtowym. Burgery z kaszy jaglanej i marchewek

Czarnawisienka
Banalnie prosta francuska zupa cebulowa z grzankami home-made i serem! MMNIIIAAAMM!!!! 319

monosodowy, sztuczne barwniki i aromaty) 2 szklanki wrzątku po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, ziół prowansalskich, oregano, majeranku świeżo zmielony pieprz (u mnie kolorowy) 1 niepełna łyżka masła klarowanego 2 bułki kajzerki (aby było zdrowiej, mogą oczywiście też być grahamki)   10 dkg wyrazistego tartego żółtego sera (u mnie Królewski) 1. Cebulę kroimy na większe kawałki. Podsmażamy na maśle klarowanym

Restauracyjka Literacka
Szybka kolacja wegetariańska z wędliną Polsoja 205

pieczywem, cykorią i papryką, tworząc prawidłowo zbilansowany posiłek. Zawiera białko soi niemodyfikowanej genetycznie oraz białko pszenne, a nie zawiera tłuszczu zwierzęcego, ani konserwantów. Jest przede wszystkim bardzo smaczna. Tak bułkę jak małe kanapki wzbogaciłam dodatkowo sałatą lodową, rzodkiewką, bazylią, ogórkiem gruntowym, suszonymi pomidorami, grzybkami marynowanymi. Mogę zagwarantować ,że szynka wehetariańska może być z powodzeniem jedzona przez mięsożerców dbających o linię

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczone kalarepki z mięsem mielonym. 214

Składniki: 3 kalarepki 0,5 kg mięso mielone 1 cebula 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko sól, pieprz, Mięso przygotować tak, jak na kotlety mielone. Kalarepki obrać ze skórki. Odciąć czapeczkę, wydrążyć wnętrze. Pozostawić ścianki około 1 centymetra. Miąższ drobno posiekać i dodać do mielonego. Wypełnić wnętrze mięsem, ułożyć w naczyniu do zapiekania, nakryć pokrywką i piec około

Kulinarny karnet Christophera
Suflet z kaszy kuskus z owocami. 185

szklanki mleka 1 szklanka kaszy kuskus 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie. Przygotować owoce, wiśnie, agrest, jagody, porzeczki. Formę do zapiekania wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Kuskus zalać wrzącym mlekiem. Odstawić na 5 min, aby napęczniał. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i wymieszać z kuskusem. Dodać owoce, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę

Kulinarny karnet Christophera
Tarte Czaniecki w rosole z kaczki i z mięsem kaczęcym pieczonym 214

gęsi, kaczki. Kaczka Honoraty nie była nafaszerowana chemią, więc obrałam kosteczki łącznie ze skórą.Zmieliłam w maszynce do mięsa i dodałam na koniec wszystkie jarzynki z rosołu i sucha bułkę. Tak zmielone, przełożyłam do szklanej miski i dodałam jajo. Wymieszalam dokładnie rękami . Następnie dodałam okolo 3 łyżek parmezanu , selera naciowego i ponownie wymieszałam rękami.  Delikatnie spróbowałam czy nie trzeba

Z Kuchni Do Kuchni