bulka - 3613 przepisów (strona:200/241)

1499. Zapiekanka makaronowa 614

Makaron przełożyć do miski, dodać brokuł,podsmażoną cebulę z wędliną, 2 jajka, sól i pieprz. Wszystko wymieszać.Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego lekko olejem i wysypanego tartą bułką i troszkę ucisnąć. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z śmietaną i pozostałymi jajkami, doprawić. Wyłożyć na wierzch zapiekanki i dokładnie rozsmarować cienka warstwą.Piec w 190 st C około 40 minut.Pod

Moje domowe kucharzenie
1513. Zestaw foremek Zenker -test 155

więc od razu "w ruch" poszły dwie foremki..Pierwsza była tortownica..w której piekłam dwa blaty ciasta do pysznego kinder pingui..Blaszkę wystarczy posmarować masłem, posypać mąką lub bułką tartą..i mamy pewność , że ciasto nie przywrze do blaszki i bez problemu wyjmiemy je z blaszki..wcześniej w innych moich starych blaszkach nic nie pomagało i musiałam foremki dodatkowo

Moje domowe kucharzenie
1523. Chleb na zakwasie 148

uzyskania gęstego .Wymieszać drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera.Przykryć folią kuchenną i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Po wyrośnięciu przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, oprószyć wierzch mąką i znów zostawić pod przykryciem, aż chlebek wyrośnie ,45-60 minut [u mnie trwało to dłużej]. Piekarnik nagrzać do 210 st C, włożyć na spod

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka z okruchów 140

Okruchy ciast pokruszyć , dodać cukier i wymieszać.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier, rodzynki , posiekane orzechy i wymieszać.Układać w tortownicy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy na przemian okruchy i jabłka [sumie ma być 7 warstw -4 okruchów i 3 jabłek].Każdą warstwę skropić 2 łyżkami roztopionej margaryny.Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni.Dowolnie

Moje domowe kucharzenie
Schabowy..pachnący czosnkiem 164

sumie to najbardziej świeży], ale ja i córki wolimy jednak dodatek czosnku w takiej postaci.U mnie panierka jest z mąki i kaszy kukurydzianej..ale można zrobić i tradycyjnie z bułki tartej. schab jajka  sól czosnkowa mąka  kasza kukurydziana Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z solą czosnkową, mąkę wymieszać z kaszą kukurydzianą.Kotlety namoczyć

Moje domowe kucharzenie
Jajka faszerowane pieczarkami 166

pokroić. Usmażyć z cebulką na łyżce masła.Szczypiorek posiekać.Do jajek dodać pieczarki, szczypiorek i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Ostrożnie napełnić waflowe foremki lub skorupki jajek farszem.Posypać bułką tartą i smażyć na średnim ogniu aż się zrumienią

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z twarogiem i rodzynkami 149

zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę bułek i większą obwódkę].Obwódkę  zawinąć w ósemkę i ułożyć na podstawie bułeczek.W środek włożyć masę twarogową [ twaróg utrzeć z żółtkiem i cukrem, dodając na koniec rodzynki].Bułeczki układać

Moje domowe kucharzenie
Schabowy z "cycków" 162

kurczaka  lubczyk Pierś pokroić w plastry, lekko rozbić.Z reszty składników zrobić ciasto tak jak na naleśniki, ale bardzo gęste [ w razie potrzeby dodać mąki lub bułki tartej].Pierś maczać w  cieście i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Lipcowa piekarnia ..bajgle 143

piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Zanim zjesz je wszystkie, daj im chwilę ostygnąć. Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach", tym razem prowadzi Łucja. Bajgle z lipcowej Piekarni na blogach: Arnikowa kuchnia Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Każdy ma jakiegoś

Moje domowe kucharzenie
Tofu smażone w orzechach włoskich 156

Następnie kroimy tofu w paski o grubości ok. 2 cm (lub większe) i posypujemy solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Kawałki tofu obtaczamy w rozbełtanym jajku i następnie w bułce tartej wymieszanej z tartymi orzechami włoskimi. Tak przygotowane tofu smażymy na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanym oleju. Tofu jest po prostu genialne! W zestawie  z młodymi

Emcia Pichci
Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem suszonego oregano, doskonałej oliwy z pierwszego tłoc 191

Przygotowanie: (1 porcja)  1/2 bułki ciabatta  2 łyżeczki pesto rosso Sacla  2 plastry sera Capri  3 szczypty suszonego oregano  2 plasterki pomidorka  kilka kropli oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia  sól i pieprz do smaku  Przygotowanie:  Ciabattę smarujemy pesto rosso, następnie układamy dwa plastry sera Capri, skrapiamy oliwą z pierwszego tłoczenia

Moja smaczna kuchnia
Letnie ciasto z jeżynami 308

pieczenia. Ubić króciutko i na końcu dodać mleko, nadal miksując. Do zmiksowanej, puszystej masy dodać kaszę mannę i wlać ocet. Tortownicę ok.25 cm średnicy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na to wyłożyć ubitą masę i położyć gęsto jeżyny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok.40-45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem

Gorący kąsek
Domowy hamburger 213

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny domowy hamburger z domową pieczoną bułka (nie te napompowane gotowce w sklepach) której przepis znajdziecie tu na blogu. Grillowany kotlet drobiowy (równie dobrze może być z mięsa wołowego) z roztopionym serem na wierzchu. Do tego grillowana cebulka i warzywa z pysznym sosem jak dla mnie

Marta Gotuje
Domowy kebab 294

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Domowy kebab z wypiekanymi bułkami swojej roboty. Do tego pyszne mięso z łopatki wieprzowej o nazwie Carnitas (przepis podpatrzony z Kwestii Smaku, który był podany do wykonania potrawy o nazwie Burrito). Można również zrobić kebaba z mięsem z piersi kurczaka, które równie często wykorzystuję. Wystarczy

Marta Gotuje
Ciasto czekoladowe z bezą orzechową 177

Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem, masłem oraz coca-colę. Mokre składniki połączyć z suchymi i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Piekarnik nagrzać do 180ºC.Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy. Piec 35 minut. W tym czasie należy przygotować bezę. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Gdy już będą ubite dodać mąkę, ocet

Mania Gotowania