bułeczki - 9699 przepisów (strona:373/647)

Drożdżowe grzebienie z pieczarkami i serem 65

samo ciasto ale farsz z dodatkiem sera żółtego, uformowane na kształt dużego grzebienia. Można nie bawić się w formowanie grzebieni, a tylko zrobić w formie małych pasztecików lub bułeczek - nie jest ważna forma, tylko pyszny farsz. Z tych proporcji zrobiłam osiem ogromnych grzebieni, wielkości połowy talerza obiadowego. Zniknęły w mgnieniu oka. Polecam :) Składniki: Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki

Kocham..lubię..gotuję..
Kakaowe ciasto na piwie 90

Weekend minął mi w towarzystwie piwa - kulinarnie oczywiście :) Był kurczak pieczony z piwem , piwo zostało to upiekłam bułeczki , piwo w butelce jeszcze się nie skończyło więc postanowiłam upiec ciasto. Na stronie Męski Wypas  znalazłam ciekawy przepis na ciasto kakaowe i postanowiłam przygotować w domu. Przepis jest prosty i przypomina sposobem wykonania murzynka, lecz ciasto po upieczeniu wychodzi cięższe

Kocham..lubię..gotuję..
Pasta z wędzonego pstrąga 130

Pasta, którą robi się w kilka minut - wystarczy składniki dobrze rozgnieść widelcem, doprawić do smaku i gotowe. Idealna do świeżego pieczywa - na zdjęciach domowe bułeczki z przedziałkiem, świetnie smakuje podana z posiekanym szczypiorkiem. Przepis pochodzi ze strony  Everyday Delicious  i serdecznie go polecam :) P.S. A może samodzielnie uwędzicie pstrągi tak jak ja? To jest dopiero smak :) Składniki

Kocham..lubię..gotuję..
Najlepsze leczo z cukinią, bakłażanem i boczkiem 141

dusić na małym ogniu ok. 40 – 50 min. Na koniec dodać drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek oraz ostrą pastę paprykową i świeżo mielony pieprz. Podawać ze świeżym chlebem lub bułeczką. Można także serwować z ryżem lub makaronem. Leczo świetnie smakuje z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtem greckim.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotujemy i jemy
Leczo z kiełbasą 109

dusić na małym ogniu ok. 40 – 50 min. Na koniec dodać drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek oraz ostrą pastę paprykową i świeżo mielony pieprz. Podawać ze świeżym chlebem lub bułeczką. Można także serwować z ryżem lub makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotujemy i jemy
Babeczki z białą czekoladą i śliwkami 92

korzennymi przyprawami i ciemną czekoladą. Dodałam płatków gryczanych zamiast części mąki. Pomysł okazał się być bardzo dobry, więc dzielę się z Wami przepisem. Babeczki sprawdzą się w roli śniadaniowej bułeczki. Podane z twarożkiem smakują bardzo dobrze. 16 babeczek: 100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki 50 g masła, pokrojonego na kawałki 50 g ksylitolu 230 g mąki orkiszowej

Kucharzyca
DROP SCONES – PYSZNE SZKOCKIE NALEŚNIKI 103

słodką podróż zabieram Was do Szkocji. Mam dla Was przepis na Drop Scones – czyli szkockie naleśniki/placuszki wizualnie przypominające amerykańskie, puszyste pancakes. Nazwa kojarzy się z popularnymi bułeczkami Scones ( które też znajdziecie u mnie na blogu ! ), ale nie ma z nimi nic wspólnego. Są delikatne, puszyste, lekkie! Podaje się je zazwyczaj na podwieczorek z dodatkiem ulubionej konfitury , owoców , śmietany

Ostra na Słodko
Jagodzianki 117

wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wyrabiamy raz jeszcze na stolnicy podsypując delikatnie mąką, dzielimy na ok 6 części. Każdą część wyrabiamy, rozpłaszczamy i napełniamy jagodami. Zlepiamy i formujemy bułeczki, pamiętając by układać je w formie wyłożonej papierem łączeniem do dołu. Smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka i posypujemy grubym cukrem. Pozostawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia, a następnie wstawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 174

małą niedzielę, bo każde danie mogłoby wystąpić w roli niedzielnego obiadu. I tak zresztą jest. Koszty można ograniczać samemu robiąc niektóre produkty zamiast kupować gotowce. Tak jest np. z bułeczkami do hamburgerów. Z naszego przepisu można zrobić cztery średniej wielkości lub cztery giga. Koszt – około 3-4 zł Nowe zasady gotowania W Niedzielnym Kucharzu zmieniliśmy ostatnio zasady gotowania. Wcześniej

Niedzielny kucharz
Wtorek: Najlepsze i najprostsze hamburgery 127

szczęścia brakuj już tylko dobrych bułek hamburgerowych. Gorąco namawiamy Was do własnoręcznego zrobienia bułek według tego przepisu , który pozwala w ciągu pół godziny upiec pyszne, puszyste, miękkie, lekko słodkie bułeczki. Naprawdę nie ma sensu kupować gotowych bułek. Przepis na hamburgery pochodzi z bloga Girlscangrill.com Składniki: 0,5 kg mielonej wołowiny 4 duże łyżki musztardy dijon, albo musztardowej lub deserowej

Niedzielny kucharz
Najprostsza focaccia bez zagniatania 165

uzyskasz pyszne danie o niezwykle złożonym smaku. Przepisów na focaccie jets tyle co miasteczek w Ligurii (rejon Genui), skąd historycznie pochodzi. Są focaccie twarde jak suchar i miękkie jak bułeczka. Grube jak ciasto i cieniutkie jak papier. Focaccia ma starożytny rodowód i pochodzi z czasów jeszcze sprzed rzymskich, gdy Etruskowie wypasali kozy na wzgórzach, gdzie później powstał Rzym. Nazwa focaccia

Niedzielny kucharz
Wtorek: Hamburgery z boczniaków, kaszy i fasoli 106

przepisie do hamburgerów z boczniaków użyliśmy jajka jako spoiwa składników, ale można je pominąć. Wart jednak wtedy dodać do masy nieco wody spod fasoli. Do hamburgerów z boczniaków polecamy bułeczki hamburgerowe domowego wyrobu . Proste do zrobienia jak bułka z masłem, bez wyrabiania, gotowe w 30-40 minut. Hamburgery razem z bułkami można przechowywać w lodówce przez 4 dni, szczelnie zapakowane

Niedzielny kucharz
Fru Petersens Cafe – kawiarnia gdzie czas się zatrzymał 81

cenie możemy korzystać z bufetu i próbować wszystkich słodkości na jakie mamy tylko ochotę. Na stole znajdują się między innymi : torty, ciasta, ciasteczka, babeczki, ciepłe bułeczki, które możemy posmarować masłem, konfiturą lub lemon curd. Do tego mus czekoladowy, bezy, owoce, soki, kawa, herbata oraz czekolada na gorąco z bitą śmietaną. Wybór bardzo duży, niestety nie da się wszystkiego spróbować

noteskulinarnyfiga
Japońskie cynamonki 123

Japońskie cynamonki to bułeczki, które skradły ostatnio moje serce (i nie tylko moje). Czym różnią się od tradycyjnych cynamonek ? Są dużo bardziej delikatne, puszyste i długo zachowują swoją świeżość. Dlatego tak bardziej je lubimy – można przygotować je wieczorem, a rano będą smakowały tak, jakbyśmy przed chwilą wyciągnęli je z piekarnika. Ponadto japońskie cynamonki zaskakują również strukturą i wyglądem Przepis

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania