samo ciasto ale farsz z dodatkiem sera żółtego, uformowane na kształt dużego grzebienia. Można nie bawić się w formowanie grzebieni, a tylko zrobić w formie małych pasztecików lub bułeczek - nie jest ważna forma, tylko pyszny farsz. Z tych proporcji zrobiłam osiem ogromnych grzebieni, wielkości połowy talerza obiadowego. Zniknęły w mgnieniu oka. Polecam :) Składniki: Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki
Kocham..lubię..gotuję..Weekend minął mi w towarzystwie piwa - kulinarnie oczywiście :) Był kurczak pieczony z piwem , piwo zostało to upiekłam bułeczki , piwo w butelce jeszcze się nie skończyło więc postanowiłam upiec ciasto. Na stronie Męski Wypas znalazłam ciekawy przepis na ciasto kakaowe i postanowiłam przygotować w domu. Przepis jest prosty i przypomina sposobem wykonania murzynka, lecz ciasto po upieczeniu wychodzi cięższe
Kocham..lubię..gotuję..Pasta, którą robi się w kilka minut - wystarczy składniki dobrze rozgnieść widelcem, doprawić do smaku i gotowe. Idealna do świeżego pieczywa - na zdjęciach domowe bułeczki z przedziałkiem, świetnie smakuje podana z posiekanym szczypiorkiem. Przepis pochodzi ze strony Everyday Delicious i serdecznie go polecam :) P.S. A może samodzielnie uwędzicie pstrągi tak jak ja? To jest dopiero smak :) Składniki
Kocham..lubię..gotuję..dusić na małym ogniu ok. 40 – 50 min. Na koniec dodać drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek oraz ostrą pastę paprykową i świeżo mielony pieprz. Podawać ze świeżym chlebem lub bułeczką. Można także serwować z ryżem lub makaronem. Leczo świetnie smakuje z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtem greckim. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotujemy i jemydusić na małym ogniu ok. 40 – 50 min. Na koniec dodać drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek oraz ostrą pastę paprykową i świeżo mielony pieprz. Podawać ze świeżym chlebem lub bułeczką. Można także serwować z ryżem lub makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotujemy i jemykorzennymi przyprawami i ciemną czekoladą. Dodałam płatków gryczanych zamiast części mąki. Pomysł okazał się być bardzo dobry, więc dzielę się z Wami przepisem. Babeczki sprawdzą się w roli śniadaniowej bułeczki. Podane z twarożkiem smakują bardzo dobrze. 16 babeczek: 100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki 50 g masła, pokrojonego na kawałki 50 g ksylitolu 230 g mąki orkiszowej
Kucharzycasłodką podróż zabieram Was do Szkocji. Mam dla Was przepis na Drop Scones – czyli szkockie naleśniki/placuszki wizualnie przypominające amerykańskie, puszyste pancakes. Nazwa kojarzy się z popularnymi bułeczkami Scones ( które też znajdziecie u mnie na blogu ! ), ale nie ma z nimi nic wspólnego. Są delikatne, puszyste, lekkie! Podaje się je zazwyczaj na podwieczorek z dodatkiem ulubionej konfitury , owoców , śmietany
Ostra na Słodkowyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wyrabiamy raz jeszcze na stolnicy podsypując delikatnie mąką, dzielimy na ok 6 części. Każdą część wyrabiamy, rozpłaszczamy i napełniamy jagodami. Zlepiamy i formujemy bułeczki, pamiętając by układać je w formie wyłożonej papierem łączeniem do dołu. Smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka i posypujemy grubym cukrem. Pozostawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia, a następnie wstawiamy
Kuchnia w czekoladziemałą niedzielę, bo każde danie mogłoby wystąpić w roli niedzielnego obiadu. I tak zresztą jest. Koszty można ograniczać samemu robiąc niektóre produkty zamiast kupować gotowce. Tak jest np. z bułeczkami do hamburgerów. Z naszego przepisu można zrobić cztery średniej wielkości lub cztery giga. Koszt – około 3-4 zł Nowe zasady gotowania W Niedzielnym Kucharzu zmieniliśmy ostatnio zasady gotowania. Wcześniej
Niedzielny kucharzszczęścia brakuj już tylko dobrych bułek hamburgerowych. Gorąco namawiamy Was do własnoręcznego zrobienia bułek według tego przepisu , który pozwala w ciągu pół godziny upiec pyszne, puszyste, miękkie, lekko słodkie bułeczki. Naprawdę nie ma sensu kupować gotowych bułek. Przepis na hamburgery pochodzi z bloga Girlscangrill.com Składniki: 0,5 kg mielonej wołowiny 4 duże łyżki musztardy dijon, albo musztardowej lub deserowej
Niedzielny kucharzuzyskasz pyszne danie o niezwykle złożonym smaku. Przepisów na focaccie jets tyle co miasteczek w Ligurii (rejon Genui), skąd historycznie pochodzi. Są focaccie twarde jak suchar i miękkie jak bułeczka. Grube jak ciasto i cieniutkie jak papier. Focaccia ma starożytny rodowód i pochodzi z czasów jeszcze sprzed rzymskich, gdy Etruskowie wypasali kozy na wzgórzach, gdzie później powstał Rzym. Nazwa focaccia
Niedzielny kucharzprzepisie do hamburgerów z boczniaków użyliśmy jajka jako spoiwa składników, ale można je pominąć. Wart jednak wtedy dodać do masy nieco wody spod fasoli. Do hamburgerów z boczniaków polecamy bułeczki hamburgerowe domowego wyrobu . Proste do zrobienia jak bułka z masłem, bez wyrabiania, gotowe w 30-40 minut. Hamburgery razem z bułkami można przechowywać w lodówce przez 4 dni, szczelnie zapakowane
Niedzielny kucharzcenie możemy korzystać z bufetu i próbować wszystkich słodkości na jakie mamy tylko ochotę. Na stole znajdują się między innymi : torty, ciasta, ciasteczka, babeczki, ciepłe bułeczki, które możemy posmarować masłem, konfiturą lub lemon curd. Do tego mus czekoladowy, bezy, owoce, soki, kawa, herbata oraz czekolada na gorąco z bitą śmietaną. Wybór bardzo duży, niestety nie da się wszystkiego spróbować
noteskulinarnyfigaJapońskie cynamonki to bułeczki, które skradły ostatnio moje serce (i nie tylko moje). Czym różnią się od tradycyjnych cynamonek ? Są dużo bardziej delikatne, puszyste i długo zachowują swoją świeżość. Dlatego tak bardziej je lubimy – można przygotować je wieczorem, a rano będą smakowały tak, jakbyśmy przed chwilą wyciągnęli je z piekarnika. Ponadto japońskie cynamonki zaskakują również strukturą i wyglądem Przepis
365 dni dookoła kuchni