bułeczki - 9699 przepisów (strona:366/647)

Burgery z domową bułką i chrupiącym kurczakiem panierowanym w panko 93

minut. Bułki Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn, jajko i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na około 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 bułeczek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Przed pieczeniem bułki smarujemy rozkłóconym

Tajemnice Smaku
Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce 64

drobnych oczkach. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn, jajko, startą marchewkę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 bułeczek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Przed pieczeniem bułki smarujemy

Tajemnice Smaku
Dżem z aronii i gruszek 115

nierozmrożone na syrop cukrowy i gotujemy. Dżem z aronii z gruszkami jest wyjątkowy w smaku, a dodatek soku z cytryny podkreśla jego walory smakowe. Dżem możemy podawać do śniadaniowych bułeczek, do naleśników, ale również świetnie komponuje się ze smażonym lub grillowanym serem zamiast konfitury z żurawiny. Składniki 1 kg aronii 1 kg gruszek sok z 1 cytryny 300 g cukru

Tajemnice Smaku
Pomarańczowa chałka pieczona w okrągłej foremce 72

części. Z każdej porcji formujemy wałek o długości około 60 cm. Zaplatamy wałki według schematu ze zdjęcia, końcówki ciasta zawijamy pod spód (zdjęcie z przepisu na plecione bułeczki z czekoladową kruszonką ). Uplecioną chałkę przekładamy do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Tuż przed pieczeniem chałkę smarujemy żółtkiem lub żółtkiem rozkłóconym

Tajemnice Smaku
Dyniowe bajgle z miodem i pestkami dyni 89

części (75 g – sztuka ) i z każdej robimy kulkę. W każdej kulce, na środku palcem drążymy dziurkę i kręcąc ciastem po blacie powiększamy otwór, aż powstanie “bułeczka z dziurką”.  Drugi sposób polega na zrobieniu dziurki jednym palcem, a potem powiększanie jej już… dwoma palcami. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe bułki

Tajemnice Smaku
Zawijane drożdżówki z marmoladą 131

grubości plastrów. Każdy z nich układamy obok siebie na blaszce. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę, cukier i masło przekładamy do miski. W palcach rozcieramy składniki do momentu powstania kruszonki. Gotową posypujemy bułeczki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35-40 minut. Studzimy. Smacznego

Fascynacje Ani
Francuskie rogaliki z jabłkiem 116

piekarnika i przełożyłam je na metalową kratkę, aby ostygły. Wystudzone rogaliki oprószyłam cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, np.: francuskie bułeczki z serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/francuskie-bueczki-z-serem.html), ciastka francuskie z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link

Waniliowe Improwizacje
Pasta jajeczna ze szprotkami 99

problemu możecie je zastąpić sardynkami czy makrelą - choć wtedy oczywiście smak pasty będzie się odrobinę różnił. Taka pasta idealnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, zwłaszcza na dobrej, pełnoziarnistej bułeczce. Ja zazwyczaj przygotowuję ją na kolację, ale sprawdzi się równie dobrze na śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia. Pasta jajeczna ze szprotkami - przepis Do przygotowania pasty będziesz potrzebować: 4 jajka

Z notatnika dietetyka
Bułki pszenno-owsiane 77

nachodzi mnie ogromna ochota na bułki - najlepsze są takie świeże, chrupiące, jeszcze lekko ciepłe... Ponieważ nie jestem typem rannego ptaszka, który o 7 rano będzie biegał do piekarni po bułeczki, a pieczywo kupowane w supermarkecie często ze świeżością ma już niewiele wspólnego, zwłaszcza jeśli kupuję je na kolację, kiedy tylko mogę staram się piec własne bułki. Co prawda przygotowanie bułek

Z notatnika dietetyka
Przepisy na Boże Narodzenie 114

wędzonym łososiem Śledziowe przekąski SAŁATKI Sa łatka z gruszką Sałatka z kaszą bulgur i warzywami  Sałatka z winogronami COŚ NA SŁODKO Babeczki z mandarynką   Bezglutenowe pierniczki Bożonarodzeniowe bułeczki z mąką owsianą Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową Ciasto czekoladowo-bananowe bez jajek Kulki migdałowo-kokosowe Mus czekoladowy z czereśniami Sernik z aronią INNE Zimowy koktajl z cynamonem

Z notatnika dietetyka
Chleb na zakwasie z estragonem i sezamem 105

ciastem.Piecz ok.30-40 min.   7. Na dno piekarnika wstawiłam naczynie z zimną wodą. Piekłam w foremce 30 x 12 cm.                 Pewnie bułeczki byłyby jeszcze pyszniejsze

Proste Potrawy
Pszenne bułki z otrębami żytnimi 130

zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 3. Do pieczenia: Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną. Odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę się napuszyły. 4. Pieczenie: Następnie pieczemy

Izabelawkuchni
Bułeczki drożdżowe z wiśniami i kruszonką 198

Idealne na śniadanie, super na tłusty czwartek. Uwiepbiam te drożdżowe bułeczki z kruszonką i wiśniami :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Bułeczki drożdżowe z wiśniami i kruszonką 198

Idealne na śniadanie, super na tłusty czwartek. Uwiepbiam te drożdżowe bułeczki z kruszonką i wiśniami :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką 106

kruszonką. Pieczemy ok. 25 min. Spróbuj również moich innych przepisów na drożdżówki: Wianuszki z truskawkami Drożdżówki z malinami i kruszonką Drożdżówki z dżemem Wegańskie orkiszowe drożdżówki z budyniem Orkiszowe bułeczki z nadzieniem Pełnoziarniste drożdżówki z czereśniami

Czarnawisienka

Proponowane wyszukiwania