żółtka * 2 solidne łyżki gęstej kwaśnej śmietany * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki cukru drobnego do wypieków Na masę serową: * 900 g jogurtu greckiego (dałam light) * 2 budynie śmietankowe w proszku (bez dodatku cukru) * pół szklanki cukru * 5 jajek * 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie: Ze wszystkich składników na kruchy spód zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką
Zrób to smaczniedodatkiem cukru i cukru waniliowego. W drugiej połowie roztrzepać mąkę pszenna i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami. Dokładnie mieszać aż do momentu uzyskania konsystencji budyniu, dodać masło ciągle mieszając aż do momentu całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy budyniowej. POLEWA: 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl cukru 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki kakao WYKONANIE
Dziś Ja gotujekaszy jaglanej . Kaszę jaglaną wykorzystuję najczęściej do przygotowywania słodkich dań. Sprawdza się idealnie, dlatego też na moim blogu można znaleźć mnóstwo słodkich receptur z jej udziałem, kremów i budyniów. Jednak ten dzisiejszy to prawdziwe mistrzostwo świata! Przepyszny! " Niebo w buzi "! Gęsta i bardzo kremowa masa. Smaki wanilia i kakao tworzą pyszny duet, który smakiem zadowoli z pewnością każdego. Waniliowy
Zdrowie na języku :Ppozostałym (zimnym) rozprowadzić mąki, tak by nie było żadnych grudek. Do gotującego się mleka wlać mieszaninę mączną i gotować, cały czas mieszając aż do powstania gęstej, jednolitej masy (przypominającej budyń). Zdjąć z palnika, wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzoną masę budyniową (mączną). Następnie
My sweet a lifeHej! A teraz smaczne ciasto bez pieczenia znane pod nazwą 3 bit. Wielkim plusem jest to, że robimy go niemal z prędkością światła ☺ , no i z
Tylko pyszniesernik : 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 250 g śmietanki 36% 4 jajka duże 160 g masła 130 g miałkiego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 60 g budyniu śmietankowego 15 ml likieru amaretto (lub mała buteleczka aromatu migdałowego) 20 g gęstej pasty migdałowej z tego przepisu lub kupnej Na wierzch : 200 g mrożonych wiśni lub takich
vaniliowoczekoladowapulchne i słodkie muffinki Można fantazjować, eksperymentować, a jak! i dodawać różne dodatki cukiernicze, posypki, polewy, faszerować muffinki lub babeczki domowymi konfiturami, przetworami, świeżymi lub mrożonymi owocami, suszonymi owocami, budyniem. Lubię takie rozwiązania. Muffinki jeszcze ciepłe są obłędne, znikają szybko. Z gorącym truskawkowym nadzieniem… Na szczęście prosty przepis i składniki, która prawie zawsze mamy w domu kuszą, by często
Zasmakuj KuchniSerniczek palce lizać. Tradycyjny smak, tylko lekko zmieniony przez dodanie orzechowego spodu. Jeśli chcecie zrobić w Thermomix trzeba zrobić z połowy porcji serowej. Spod może być
Kuchnia Pokoleńszkl puree z dyni 3/4 szkl cukru pudru 200 g masła 2 łyżeczki cynamonu 4 jaja 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu śmietankowego skórka otarta z 1 pomarańczy szczypta soli Składniki na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki puree z dyni Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek
Trufelkowoskórki i blendujemy na mus. Do szklanki nakładamy kolejno: warstwę z chia, mus z kaki, warstwę z chia. Posypujemy startą czekoladą i płatkami migdałowymi. \ Inne przepisy z Chia: Jaglany budyń owocowy Koktajl z chia Cukierkowy koktajl
Szkrab Je Samchlebowej Radix-Bis 250 ml zimnej wody Najpierw przygotowujemy water roux. W rondelku mieszamy zimną wodę z mąką pszenną chlebową i całość podgrzewamy do momentu aż zacznie gęstnieć jak budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy nasze water roux osiągnie temperaturę pokojową zabieramy się za wyrabianie ciasta. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Odstawiamy na 10 minut. W misce łączymy obydwie
MamaOskarkamasła 30 g świeżych drożdży 230 ml mleka 1 średnie jajko szczypta soli NADZIENIE 250 g białego twarogu, półtłustego 1 żółtko jajka 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku cukier do smaku maliny KRUSZONKA 50 g zwykłego cukru 50 g mąki pszennej tortowej 10 g mąki kukurydzianej 50 g zimnego masła szczypta soli Mąkę przesiać do miski.Zrobi
Moje domowe kucharzenieJuż niedługo nasze domy opanuje aromat pierników i pierniczków, klasycznej esencji świąt. Oprócz typowych ciasteczek proponowałam Wam już desery piernikowe np.piernikowy budyń jaglany ( klik ) z sosem pomarańczowo-żurawinowym, a teraz polecam pierniczki jako aksamitny creme brulee, z chrupiącą skórką z palonego cukru trzcinowego oraz świetnie pasującym do tego zestawu sosem pomarańczowym i kawałkami pomarańczy. Zakochacie się w tym smaku
Bon appetit mon amiezdejmujemy fasolę i podpiekamy jeszcze 4-5 minut. Studzimy. krem: Jajka mieszamy z cukrem, mlekiem kokosowym, sokiem z limonek oraz skórką i mąką. Gotujemy do uzyskania kremu o gęstości budyniu. Wystudzony krem miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej. Masą napełniamy babeczki. wierzch: Śmietanę lub śmietankę kokosową ubijamy z cukrem pudrem.Nakładamy na wierzch babeczek. Całość posypujemy skórką z limonki oraz
Bon appetit mon amie