soli 2 łyżki spirytusu lub wódki Dodatkowo: tłuszcz do smażenia ( u mnie pół na pół olej rzepakowy i smalec ) dowolne nadzienie ( marmoladą lub gęstym dżemem nadziewamy pączki przed smażeniem, budyniem, rzadszą konfiturą czy np. kajmakiem nadziewamy usmażone już pączki ) cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki, łącznie z nadzieniem, powinny być w temperaturze pokojowej. Zrobić rozczyn z drożdży
Opowieści z piekarnikakremowa masa widoczna na zdjęciu powinna być już wystarczająca, aby zachęcić Was do przygotowywania jaglanych wersji budyniu. Ja tym razem zrobiłam wariant owocowy, a dokładnie truskawkowy, który dodatkowo wzbogaciłam porcją masła orzechowego. Składniki (1 porcja): 50 g kaszy jaglanej 125 ml wody 100 ml mleka 1 łyżka masła orzechowego (użyłam Active od Primavika) 175 g truskawek
Zdrowie na języku :Ppodgrzać z cukrem, a drugą część wymieszać z żółtkami i mąkami. Przygotowaną mieszaninę z żółtek i mąki wlać na gotujące się mleko wymieszane z adwokatem i cukrem, ugotować jak budyń, a następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Lukier adwokatowy: Adwokat utrzeć z cukrem pudrem aż do uzyskania konsystencji lukru. 3. Ciasto na pączki: Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać
Szalona Kuchnia Ewelinyudekorować wg uznania i odstawić torcik na około 2 godziny do lodówki. * Smażyłam placki na patelni do naleśników. Wyszły mi 4 duże placki. Możecie przełożyć placki dowolnym ulubionym kremem, budyniem, dodać owoce lub orzechy wg smaku. Eksperymentujcie na zdrowie. Smacznego Tort twarogowy z patelni (fit) Tort twarogowy z patelni (fit) Tort twarogowy z patelni (fit) Tort twarogowy z patelni
Smaki ArminePrzepis prosty a rogaliki zawsze się udają. Jedynie, aby nie wiało nudą zmieniam rodzaj nadzienia, raz marmolada, innym razem czekolada, owoce, mak, budyń...co tam mam pod ręką
Z Hrabiną w kuchnimasa musi być bardzo gęsta. Odstawić do do ostudzenia. Miękkie masło zmiksować ze szczyptą soli na puszysty, jasny puch. Masę budyniową (tę z bułki) zmiksować mikserem, by nieco rozbić budyń. Następnie dodawać po łyżce ostudzonej masy budyniowej do utartego masła i miksować do połączenia się składników. Przygotować poncz: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i pozostawić do ostudzenia. Przygotować posypkę
Kulinarne PrzebojeZapraszam na przepis szczególnie wszystkich zapracowanych 😊 Składniki: mąka pszenna 500 g, cukier 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jogurt 330 ml, olej 1 szklanka, jajka 5 szt, budyń waniliowy 1 szt, skórka starta z połowy pomarańczy, kruszonka: mąka 150 g, cukier 150 g, margaryna lub masło 150 g, dodatkowo: śliwki mrożone lub świeże 500 g, cukier puder
kulinarne odsłony patiwaniliowego 1/2 szkl cukru Masa i dodatki: 400 g serka homo. waniliowego (użyłam serka zakupionego w Lidlu) 2 jajka kl. M 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżeczki w proszku budyni waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju rzepakowego garść drobnych, mrożonych owoców np. jagód, borówek kilka sztuk mrożonych truskawek cukier puder na wierzch ciasta Ciasto 1. Z podanych
Gotowanie...to proste !proszku gotowych zupach, produktach instant margarynach chipsach i innych słonych przekąskach płatkach śniadaniowych fast foodach masłach czekoladowych do smarowania lodach serach żółtych i topione słodyczach: batonikach, czekoladzie, ciasteczkach itp. budyniach w proszku kostkach rosołowych cappuccino, kawie 3w1 daniach mrożonych Dlaczego jest szkodliwy ? Regularne spożywanie produktów zawierających olej palmowy niesie ze sobą szereg negatywnych konsekwencji. Powoduje między innymi: otyłość, cukrzycę, wzrost
365 dni dookoła kuchniłyżki cukru trzcinowego (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasto, to dodać więcej cukru) – szczypta soli Nadzienie wg uznania ( u mnie w pierożkach – twaróg delikatny, wymieszany z jajkiem, budyniem w proszku i odrobiną cukru, rogaliki zrobiłam z domowymi powidłami śliwkowymi). Z drożdży zrobić rozczyn. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 70ml ciepłego mleka, wymieszać
Smaki Armineprzepisów na karnawał, Tłusty Czwartek… i nie tylko: Najlepsze pączki Faworki na piwie Chrusty na winie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem
mojewypiekiinietylkomnie sezon rabarbarowy w pełni, a zatem korzystam i testuję kolejne nowe przepisy z dodatkiem tego warzywa. Tym razem zrobiłam drożdżowe bułeczki z budyniem i rabarbarowym żelem, posypane kruszonką. Pyszne, waniliowe z kwaśnym akcentem. Co prawda moje dzieci nie przepadają za tego typu „akcentami”, ale dorosłym z pewnością taka wersja przypadnie do gustu :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaprodukty, aby się ogrzały, a reszta już idzie jak z płatka. Babkę można upiec nawet na tak zwaną ostatnią chwilę. W smaku pyszna śmietankowa (lub waniliowa, zależnie od użytego budyniu), nie piaskowa i nie mocno wilgotna, taka w sam raz. Polecam :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowa