Przy niedzieli proponuję lekką, prostą do przygotowania zupkę krem z zielonych warzyw, która zasmakuje wszystkim domownikom. Składniki: 80 dag zielonych warzyw: brokuł, szpinak, fasolka szparagowa 2 duże ziemniaki 1 pietruszka bulion warzywny- ilość do zakrycia warzyw- nalewamy ok 3 cm ponad warzywa sól,pieprz ostra papryka, zioła prowansalskie- ew. inne ulubione zioła Wykonanie: Do garnka wkładamy wszystkie obrane, pokrojone
Z Majeczką w kuchniłyżeczki soli 200 ml śmietanki lub mleka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki białego pieprzu 1 czubata łyżka masła Do podania 250 g usmażonych pieczarek 1 ugotowany brokuł polędwica wołowa Obierz ziemniaki i szalotki. Pokrój ziemniaki i cebulę w cienkie talarki. Utrzyj mozzarellę. Ułóż ziemniaki na przemian z cebulą w wysmarowanej formie. Posól i oprósz białym pieprzem. Posyp pietruszką
codojedzeniazachwycić znajomych lub gości, a może przy okazji spróbować przekonać ich do diety paleo. Taki kawał mięsa z kością zawsze robi dobre wrażenie. Baraninę można zaserwować np. z sałatką brokułów, batatów oraz granatu. Potrzebne składniki: Łopatka barania Czosnek Rozmaryn Sól i pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy oliwą z oliwek oraz przyprawiamy solą i pieprzem
PaleoLifegrubości piersi z kaczki. Po tym czasie wyjmujemy piersi z piekarnika i odstawiamy na chwilę. Piersi kroimy w plastry i układamy na soczewicy z tego przepisu , obok układamy opcjonalnie brokuły. Całość możemy polać sosem balsamico
Piekielna Kuchnia Patipotrzeby dolać jeszcze wody. Można przed podaniem oprószyć mięso dodatkowo solą i pieprzem. Podawać z gotowanymi ziemniakami w całości, bądź purée i lekką sałatką, np. ze świeżych pomidorów i brokuł gotowanych na parze. Całość skropić oliwą z oliwek i posypać siemieniem lnianym. Smacznego
Calzonella.comwpływem wilgoci, światła i temperatury, zaczynają kiełkować, przekazując młodej roślince wszystko co najlepsze. Kiełki możemy jeść w dużych ilościach, ponieważ zawierają niewiele kalorii. Kiełki możemy zrobić z nasion: rzodkiewki, brokułu, grochu, owsa, lucerny, soji, buraka, fasoli, kozieradki, rzeżuchy, pszenicy czy koniczyny…można tutaj wymieniać długo. Pyszne kiełki z fasoli mung, są stałym elementem kuchni wschodniej. Do robienia kiełków, najlepiej
Mieszam w GarnkuFilet jest wilgotny i delikatny Składniki filet z kurczaka ok. 1/2kg 1 brokuł 20 dkg brukselki bakłażan 1/2szt 3 ząbki czosnku papryczka chili 1/2szt 1 szt cebula dymka sól i … Czytaj dalej Kurczak zapiekany z warzywami
czarrna od kuchniSkładniki: 25 dag makaronu chińskiego (pszennego) 0,5 kg mięsa z udźca kurczaka 20 dag zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) 20 dag mieszanki brokułów, kalafiora i marchwi (mrożonka) 4 liście kapusty pekińskiej 8 małych brukselek 0,5 pora 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki tartego imbiru 4 łyżki oleju sezamowego 4 suszone papryczki chili peperoncini sól Sposób wykonania: Na patelni rozgrzewamy
Qchnia po prostuprzewracamy i szybko nakładamy na usmażoną stronę pieczarki i na nie ser żółty. Patelnię przykrywamy i smażymy na małym ogniu do momentu jak ser się rozpuści. Podajemy np z brokułami posypanymi serem feta i pieprzem
Piekielna Kuchnia Patijeden z wymarzonych przeze mnie przepisów (na koktajl), ale pozostałe do cna mnie rozczarowały. Kasza gryczana z fasolką i orzechami, pęczak z papryką i sezamem czy ziemniaki z soczewicą, brokułami i orzechami to niekoniecznie to, co kojarzy mi się z lekkością lata. Oczywiście grupą docelową „Szczęśliwych garnków. Kulinarnej książki z przepisami na lato” są wyjątkowo restrykcyjni weganie oraz wegetarianie
Życie zamknięte w smakuFusilli al torchio 1/2 brokuła 100 g szpinaku mrożonego w brykiecie 100g szynki parmeńskiej sól, pieprz ser a’la parmezan Sposób … Czytaj dalej Fusilli al torchio z brokułem i szynką parmeńską
czarrna od kuchniłyżką mąki kokosowej). Dorzucamy wołowinę oraz pokrojoną cebulę dymkę i trzymamy w woku około dwóch minut. Mięso podajemy od razu po wyjęciu z woka z np. gotowanym na parze brokułem, ewentualnie jeśli ktoś w swojej diecie paleo spożywa ryż to też będzie bardzo dobre połączenie. Ciekawy wpis na temat ryżu i diety samuraja pojawił się u Grzegorza na blogu
PaleoLifeSałatkę często przyrządzam na różne uroczystości rodzinne lub święta Wielkanocne, doskonale się sprawdza. Jest szybka do przyrządzenia i smaczna, polecam również na piątkowe kolacje. Składniki: 1 brokuł 5 jajek ugotowanych na twardo 1 mała papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy Sos: 0,5 szklanki dressingu Caesar Roleski 3 łyżeczki musztardy francuskiej Roleski Sól, pieprz Sok z cytryny Sposób przygotowania
Bajeczna Kuchniaguzy, osłabienie słuchu, rany, stłuczenia, ukąszenia owadów oraz wrzody. Zapraszam do kuchni. TOSKAŃSKA ZUPA WARZYWNA Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 laski selera naciowego 1 kalafior 1 brokuł 3 pory 3 cebule 1 główka czosnku 1 czerwona papryka 1 puszka pokrojonych pomidorów 2 szklanku suszonych pomidorów bez oleju (ja dałam swoje wysuszone na słońcu pomidory i zamrożone
Naturalna Kuchniazapiekanka selerowa( w pomidorach, z płatkami drożdżowymi i zmielonymi orzeszkami ziemnymi) kuskus, inspirowana tą (vegan) makaron udon w syropie klonowym i sosie sojowym, z marchewką i brokułem (vegan) pieczone "samosy"*z farszem z ziemniaków, ciecierzycy, groszku z pomidorowym sosem mango (vegan) *z dodatkiem mąki z ciecierzycy miały być mniejsze, ale jestem leniuszkiem i wolałam uformować kilka większych
More food, love and dreams