brokuł - 8432 przepisów (strona:407/563)

Kalafior zapiekany pod beszamelem 187

serem – obowiązkowo z gałką muszkatołową Kalafior (Brassica oleracea L. var.botrytis L.) – odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Jest najprawdopodobniej mutantem kapusty głowiastej lub brokułu. Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. składniki: 1 średni kalafior 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka

Gotowanie-uk
Zupy na lato 206

Przepis na zupę rybną.<<< Ciekawą propozycją są również kremy . Dowolność składników, z jakich można je zrobić jest ogromna. Najczęściej spotykane są pomidory, grzyby, cebule czy brokuły, choć zdarzają się i mniej popularne szparagi lub inne, zwykle bardziej ekskluzywne, komponenty. Po ugotowaniu zupa jest miksowana aż do uzyskania kremowej konsystencji. Krem można podać ze startym żółtym serem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Owsianka z chia i czereśniami 227

ciśnienie krwi. Nasiona chia są z kolei pełne przeciwutleniaczy, zawierają dużo kwasów omega 3, 6x więcej wapnia niż mleko, 3x więcej żelaza niż szpinak, 15x więcej magnezu niż brokuły i 4x więcej selenu niż len. Otręby żytnie są jednymi z najlepiej przyswajalnych ziaren, zawierają duże ilości fosforu oraz błonnika. Wszystkie te składniki świetnie sprawdzają się w roli dodatku do mleka

Dobra karma
Przepis na pizzę z boczkiem 159

uznania dodać odrobinę świeżego pieprzu. Podawać od razu.  Smakosze pizzy w wersji bardziej warzywnej mogą wzbogacić ją kolejnymi składnikami i dodać na wierzch pokrojone kawałki cukinii, papryki, różyczki brokułów, pieczarki. Ciekawie smakuje też wersja z wędzonym boczkiem na zimno. Dodaje się go wówczas na gorące ciasto razem z zieleniną. Boczek nie jest wówczas chrupiący, tylko miękki i soczysty. Którą

Moja smaczna kuchnia
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 322

palce lizać gotowy :) warzywa na patelnię W sezonie najlepiej używać świeżych warzyw, ale gdy akurat nie macie ich pod ręką, to warto mieć w zamrażalniku kilka opakowań warzywnych mieszanek - brokułów, kalafiora, marchewek, papryki, fasolki - wrzucacie na patelnię, dusicie kilka minut i kolejna porcja warzyw zaliczona :) ryby Jeśli możecie wybierajcie te świeże, ale miejcie też w zapasie jakiś mrożony filet, dodajcie

Cooking Monster
ŁOSOŚ PO AZJATYCKU 136

łososiem i pieczemy przez około 15-20 minut w zależności od grubości filetów. Serwujemy natychmiast z ulubionymi dodatkami np. z ugotowanymi na parze i następnie podsmażonymi na maśle brokułami

cool and minty
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 126

powygniatać rękami, aby skruszała. SKŁADNIKI / 4 osoby salaterka bardzo cienko poszatkowanej czerwonej kapusty 1/2 małej czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka 2 łyżki suszonej żurawiny garść świeżych kiełków np. brokułu sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz sok z cytryny 1 łyżka oliwy DRESSING 1 łyżeczka miodu (lub więcej do smaku) 1 łyżka majonezu 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku

cool and minty
ZUPA JARZYNOWA Z POMIDORAMI I CHORIZO 154

czerwonej kapusty 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 puszka pomidorów / np.  takich sól i świeżo zmielony czarny pieprz garś listków posiekanej natki pietruszki i/lub szczypiorku DO PODANIA: świeże kiełki brokułu, jogurt naturalny, pieprz młotkowany WYKONANIE Pietruszkę, marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry. Ziemniaka obieramy i kroimy w półplasterki. Cebulę drobno siekamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych

cool and minty
RYŻ SMAŻONY Z KURCZAKIEM I JAJKIEM 352

ząbki czosnku starte na tarce 2 jajka 2 łyżeczki oleju sezamowego 25 g masła 1 łyżka oliwy sól morska, pieprz czarny, szczypta chili DODATKOWO: garść świeżych kiełków np. brokułu, pokrojona na cząstki limonka OPCJONALNIE: 1/2 szklanki mrożonego groszku WYKONANIE Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę.  Wkładamy

cool and minty
KANAPKA Z ŁOSOSIEM I JAJKIEM SADZONYM 203

przekąskę na wielkanocne śniadanie, czy imprezę typu finger food. SKŁADNIKI/2 porcje 2 bułki 2 jajka sadzone 4 plastry wędzonego łososia / użyłam  takiego garść świeżych kiełków np. brokułu 2 łyżki śmietankowego twarożku kanapkowego np. Almette 1-2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka czarnuszki WYKONANIE W małej miseczce mieszamy twarożek z chrzanem. Bułki kroimy

cool and minty
BARSZCZ UKRAIŃSKI 144

opcjonalnie-2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżeczka sosu Worcestershire, 1 łyżeczka suszonego majeranku DO PODANIA : ugotowane na twardo jajka ( 5 minut licząc od zagotowania się wody), świeże kiełki brokułu, pokrojona na cząstki cytryna WYKONANIE Suchą fasolę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc. Kolejnego dnia garnek z fasolą stawiamy na ogniu ( w razie konieczności dolewamy wody

cool and minty
PASZTET MARCHEWKOWO - JAJECZNY 100

SKŁADNIKI : 1 kg marchewki 1 litr bulionu 1 łyżka masła 1 opakowanie 450 g mrożonych warzyw ( kalafior, brokuł ) 1/2 puszki groszku 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 1 ząbek czosnku. przeciśnięty przez praskę sok z 1 cytryny 2 łyżki gęstej śmietany pęczek natki pietruszki dodatkowo 4 jajka ugotowane

Kulinarne Fantazje Marioli
CHIŃSKI KURCZAK Z KURKUMĄ 110

słupki sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku imbir, czosnek, pieprz w proszku do smaku  1 łyżka mąki kukurydzianej 1 opakowanie chińskiego makarony chow mein  1 brokuł ( nie koniecznie

Kulinarne Fantazje Marioli
JAJKA KURCZAKI Z PASTĄ Z TUŃCZYKA 107

tuńczyka w sosie własnym firmy  GRAAL 1 marchew, ugotowana  1 duża łyżka majonezu sól, pieprz do smaku kulki pierzu do dekoracji sałata lodowa, kiełki, brokuł do dekoracji                                                          PRZYGOTOWANIE

Kulinarne Fantazje Marioli
WIOSENNY TORT CHLEBOWY 123

PRZYGOTOWANIE : Obrane jajka przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę majonezu, sól, pieprz i rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy ogórka konserwowego, mieszamy. Brokuł łączymy z twarożkiem, śmietaną i przyprawami, ugniatamy na papkę. Kromki chleba kładziemy na desce, ( 2-3 równo koło siebie ) rozkładamy pierwszą pastę z brokuła, przykrywamy następnymi kromkami, lekko je dociskając. Następnie rozsmarowujemy pastę z jajka i ponownie chleb

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania