fety wybrałam tym razem delikatniejsze chevre. Całość polałam najprostszym na świecie dressingiem na bazie balsamicznego octu. Lubicie lekkie sałatki do pracy lub na kolację?Super! Polecam zatem sałatkę z brokułami, orzechami i jarmużem , a dla smakoszy kaszy i buraczków sałatkę z kaszy gryczanej . To najczęściej przeze mnie przyrządzane lekkie sałatki. Lekka sałatka Składniki: 1 porcja 50 g prosciutto
codojedzeniaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: makaron tagliatelle (najlepiej domowy, przepis tutaj ) 1 świeży brokuł lub mrożone różyczki 250 ml śmietany kremówki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz tłuszcz do smażenia dodatkowo: ser grana padano wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Brokuła rozdzielamy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy
Domowy Smak Jedzeniawędzonego boczku i czerwonej cebulki , polane kwaśną śmietaną i przyprószone mozzarellą . jednym słowem - obiadowa ambrozja! Pan Mąż z kolei postawił na Zapiekankę BroKurową . Ziemniaczane talarki pod przykryciem z brokuł , spowite aksamitnym sosem beszamelowym z kawałkami soczystego kurczaka , przyprószone mozzarellą . Dobroci zapiekankowej było niewątpliwie dużo - solidna pół-kilogramowa porcja! Największy żarłok by się najadł, a i smak niczego sobie. Zboczkowa mnie
Grunt to przepis!pęczki natki pietruszki 3 łyżki oleju lnianego 2 łyżki prażonych orzeszków pinii szczypta soli 3 łyżki tartego parmezanu szczypta pieprzu sok z ćwiartki cytryny dodatkowo do kaszy: kiełki brokuł, pomidorki koktajlowe, ulubione pestki Kaszę gotuję w wodzie według przepisu na opakowaniu. W malakserze umieszczam umytą natkę pietruszki z łodygami, olej, 3 łyżki wody, orzeszki pinii, sól i pieprz, parmezan
Mango Papajaczosnkowy. Najlepsze są placki takie gorące prosto z patelni. Wcześniej robiłam podobne placki ziemniaczane w płatkach kukurydzianych, a przepis znajdziecie tutaj Składniki 5-6 ugotowanych ziemniaków 1 brokuł 1 łyżka sezamu 1 jajko 3 płaskie łyżki mąki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ziemniaki ugotowane przepuścić przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Brokuła ugotować w lekko
O kuchni z uczuciemminut w 180 stopniach. Do podania na 1 porcję: 50 g suchej kaszy jęczmiennej 100 ml passaty pomidorowej (przecier) bazylia oregano sól pieprz 150g dowolnych warzyw np. ugotowany brokuł (u mnie akurat mix mrożonych) Przygotowanie: Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wlać passatę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dusić do momentu odparowania wody
Fabryka pomysłówSkładniki: 25 dag mrożonego brokuła 1/2 papryki czerwonej 1 pomidor 4 jajka 1 mała cebulka zioła prowansalskie sól pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Brokuł ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Pomidor, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a brokuła na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Doprawić
Ewusiowe Smakikapustę kroimy. W woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim mięso. Gdy będzie usmażone przekładamy je do miski i przykrywamy. Na woku smażymy cebulę i marchewkę, po minucie wrzucamy brokuły. Chwilę przesmażamy i dodajemy mięso i pokrojoną kapustę. Jeszcze chwilkę smażymy, aż kapusta lekko zmięknie, ale będzie al dente. Od razu przekładamy na talerze i podajemy w towarzystwie ryżu lub chińskiego
Kulinarne przygody Gatityprzygotowana na bazie indyka i samych zielonych warzyw. Ma delikatny smak. Jest idealna dla dzieci. Składniki 1 szyja indycza 1 szkl zielonego groszku 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej 1 brokuł kilka brukselek kawałek pora ( zielona część) 1 czubata łyżka … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykwestii słodkości vs wytrawne, to muszę przypomnieć, że zrobiłem słodką muffinkę kukurydzianą ! Czyli mam alibi - być może potrafię zrobić coś podobnego do słodkiego ;) Już nie wspominając, że muffiny z brokułem uszłyby może za ekstrawagancki deser ;) Twarde stąpanie po ziemi w męskim kuchennym wydaniu ogranicza się czasami do pilnowania stanu piw w lodówce. Prawda, że tak się wielu paniom wydaje
zadanie-gotowanieNiedawno rozsmakowywałam się w pesto brokułowym, teraz pora na jarmużowe. Niby też zielone ale inne w smaku, jarmuż ma bardziej intensywny smak niż brokuły, ale polecam z czystym sumieniem, bo było równie pyszne, a wydaje mi się, że jeszcze prostsze ;) O ile pesto w ogóle może być trudne ;) Składniki: 2 szklanki jarmużu pół szklanki słonecznika i pestek dyni (mniej więcej
Czerwona Porzeczkatemperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy. Mięso kroimy na plastry dopiero po ok. pięciu minutach odpoczywania. Oprócz ziemniaków warto do rolady podać ugotowane warzywa np. brokuł, fasolkę szparagową czy kalafior. Inspiracją była rolada z bloga lepszysmak.wordpress.com – przepis zmodyfikowałam Post Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuSałatka z wiosennymi warzywami, lekko pikantna dzięki marynowanym szalotkom. Składniki: 1 brokuł, podzielony na różyczki pęczek rzodkiewek ok. 2/3 zielonego ogórka 5 jajek 2/3 puszki kukurydzy 1 słoik marynowanych szalotek 2 łyżki majonezu mały kubek gęstego jogurtu 1-2 łyżeczki musztardy sól i pieprz Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w osolonej i lekko ocukrzonej rodzie. Zahartować
Czerwień i błękitPrzepis na pyszną kolację lub obiad. Danie z piekarnika, więc praktycznie samo się robi. Polecam jednak sparować delikatnie brokuła i marchewkę, proces zapiekania znacznie nam się skróci! Składniki brokuł batat kilka marchewek ser Tylżycki u mnie dobra szynka ser typu oscypek lub rolada ustrzycka, wędzony oliwa z oliwek oraz ROZMARYN SKWORCU Brokuła podziel na różyczki , a marchew
Z Kuchni Do KuchniBezmięsne kotlety ryżowe z dodatkiem ryżu dzikiego, pokrojonych różyczek brokuła, suszonych pomidorów i startego żółtego sera. Składniki: 1 woreczek ryżu białego, 1 woreczek ryżu dzikiego, 1 brokuł (500g), 5-6 suszonych pomidorów z oliwy, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 30 g startego żółtego sera, sól, pieprz, bułka tarta do obtoczenia. Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie (ryż dziki
Aga w kuchni