brokuł - 8440 przepisów (strona:406/563)

Cynamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon 165

oraz jest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula i oberżyna. Nadaje smak włoskiej mortadeli, szkockiej haggis (potrawa z baraniny podobna do kaszanki), oraz potrawom bliskiego wschodu z jagnięciny. Często wchodzi w skład marokańskiej mieszanki przypraw

Zasmakuj Kuchni
Dorsz pieczony z warzywami 180

witamin, a do tego samo przygotowanie nie wymaga od nas dużo wysiłku. Dorsza upiekłam w foli aluminiowej z papryką i marchewką, jednak mogą to również być inne warzywa np. brokuły, kalafior lub fasolka szparagowa. Po upieczeniu dodałam ugotowany ryż długoziarnisty z dzikim, który wchłonął cały sos powstały podczas pieczenia i świetnie się połączył smakowo z dorszem i warzywami. Składniki

Kuchcik gotuje
Zapiekanka makaronowa a 'la pizza 1228

makaronowy spód. Na połowie "pizzy" układamy ugotowane w osolonej wodzie różyczki brokuła, a na drugiej podpieczone na rumiano pieczarki. Pomidorki kroimy na pół i układamy na wierzchu, pomiędzy brokułami i pieczarkami. Całość posypujemy resztą sera żółtego startego na dużych oczkach.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 40 minut. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z zielonych warzyw 111

dziś wiadomo, że zielone warzywa zalicza się do grupy warzyw o największej ilości witamin. Dlatego dziś polecam pyszną i odżywczą sałatkę :)    Sałatka z zielonych warzyw Składniki: 1 brokuł 200 g brukselki 1 pierś z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa. 3 jajka 1 łyżka majonezu(można zastąpić śmietaną 12%) 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz koperek Sposób wykonania

Smaki Natalii
Krem brokułowo-ziemniaczany z łososiem i serkiem philadelphia 184

słów dzisiaj: zupa krem z brokuła i młodych ziemniaków zabielona serkiem,a podana z pszenno-żytnim chlebie z makiem i wędzonym łososiem atlantyckim.  Krem brokułowo-ziemniaczany Składniki: 1 brokuł o wadze 400-500gram 3 średnie ziemniaki 1-1,5l bulionu warzywnego (włoszczyzna,3-4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego,2liście laurowe) 1 średnia cebula 1-2 ząbki

Fiolka w kuchni
Zapiekanka warzywna z kurkami 147

gotujemy w mundurkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem za pomocą kawałka ręcznika papierowego, i wszystko do niego wkładamy: umyte i pokrojone kurki (ewentualnie pieczarki), ziemniaki w ok 1 cm talarki, brokuł podzielony na małe różyczki oraz groszek. Zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami solą i pieprzem. Na wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy śmietanowo

Pora na pora
Zapiekanka warzywna z kurkami 147

gotujemy w mundurkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem za pomocą kawałka ręcznika papierowego, i wszystko do niego wkładamy: umyte i pokrojone kurki (ewentualnie pieczarki), ziemniaki w ok 1 cm talarki, brokuł podzielony na małe różyczki oraz groszek. Zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami solą i pieprzem. Na wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy śmietanowo

Pora na pora
Sałatka z kalafiorem pod sosem czosnkowym 667

Uwielbiam brokuły i sałatki z ich udziałem. Na blogu jest kilka przepisów do wyboru a teraz dla odmiany coś z kalaforem. Sałatka jest bardzo pyszna i sycąca. Można zajdać samą ale można też podać ją jako dodatek go grilla. składniki: 1 duży kalafior 2-3 średnie pomidory 5-6 jajek 2 łyżki posiekanego koperku domowy sos czosnkowy Sos czosnkowy przygotować

Monia miesza i gotuje
Makaron z brokułami i boczkiem 153

masz dość klasycznej kuchni a w głowie pomysłów brak. Nada się również na spotkanie z przyjaciółmi czy z ukochaną osobą. Polecam- banał, który ucieszy Twoje podniebienie. Makaron z brokułami, boczkiem i mascarpone Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Kalafior zapiekany pod beszamelem 189

serem – obowiązkowo z gałką muszkatołową Kalafior (Brassica oleracea L. var.botrytis L.) – odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Jest najprawdopodobniej mutantem kapusty głowiastej lub brokułu. Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. składniki: 1 średni kalafior 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka

Gotowanie-uk
Zupy na lato 210

Przepis na zupę rybną.<<< Ciekawą propozycją są również kremy . Dowolność składników, z jakich można je zrobić jest ogromna. Najczęściej spotykane są pomidory, grzyby, cebule czy brokuły, choć zdarzają się i mniej popularne szparagi lub inne, zwykle bardziej ekskluzywne, komponenty. Po ugotowaniu zupa jest miksowana aż do uzyskania kremowej konsystencji. Krem można podać ze startym żółtym serem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Owsianka z chia i czereśniami 229

ciśnienie krwi. Nasiona chia są z kolei pełne przeciwutleniaczy, zawierają dużo kwasów omega 3, 6x więcej wapnia niż mleko, 3x więcej żelaza niż szpinak, 15x więcej magnezu niż brokuły i 4x więcej selenu niż len. Otręby żytnie są jednymi z najlepiej przyswajalnych ziaren, zawierają duże ilości fosforu oraz błonnika. Wszystkie te składniki świetnie sprawdzają się w roli dodatku do mleka

Dobra karma
Przepis na pizzę z boczkiem 160

uznania dodać odrobinę świeżego pieprzu. Podawać od razu.  Smakosze pizzy w wersji bardziej warzywnej mogą wzbogacić ją kolejnymi składnikami i dodać na wierzch pokrojone kawałki cukinii, papryki, różyczki brokułów, pieczarki. Ciekawie smakuje też wersja z wędzonym boczkiem na zimno. Dodaje się go wówczas na gorące ciasto razem z zieleniną. Boczek nie jest wówczas chrupiący, tylko miękki i soczysty. Którą

Moja smaczna kuchnia
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 323

palce lizać gotowy :) warzywa na patelnię W sezonie najlepiej używać świeżych warzyw, ale gdy akurat nie macie ich pod ręką, to warto mieć w zamrażalniku kilka opakowań warzywnych mieszanek - brokułów, kalafiora, marchewek, papryki, fasolki - wrzucacie na patelnię, dusicie kilka minut i kolejna porcja warzyw zaliczona :) ryby Jeśli możecie wybierajcie te świeże, ale miejcie też w zapasie jakiś mrożony filet, dodajcie

Cooking Monster
ŁOSOŚ PO AZJATYCKU 137

łososiem i pieczemy przez około 15-20 minut w zależności od grubości filetów. Serwujemy natychmiast z ulubionymi dodatkami np. z ugotowanymi na parze i następnie podsmażonymi na maśle brokułami

cool and minty

Proponowane wyszukiwania