brokuł - 8440 przepisów (strona:400/563)

Sałatka z kukurydzy, z papryką, zielonym ogórkiem i czarnuszką 123

więc jesteśmy zmęczeni, osłabieni, mamy problem ze snem, świadczy to o niedoborze tego pierwiastka. Selen, który znajdziemy nie tylko w kukurydzy, ale i w kiełkach, cebuli, owocach morza i brokułach chroni przed rakiem, łagodzi dolegliwości spowodowane menopauzą, niszczy niektóre z toksyn. Przygotowania przeze mnie sałatka, to zdecydowanie jedna z lepszych, jakie jadłam, koniecznie polecam ten przepis na nadchodzące Święta Bożego

Moja smaczna kuchnia
KURCZAK W CURRY ZAPIEKANY Z WARZYWAMI I SEZAMEM 130

udka i pałki ) 1 łyżka soli himalajskiej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki sezamu 2 łyżki curry 2 łyżki oleju 3 łyżki mąki kukurydzianej 400 gram mrożonych warzyw (brokuł, marchew, kalafior) Sposób przygotowania: 1.  Kurczaka dokładnie umyć. Oprószyć solą, curry i pieprzem. Następnie posypać sezamem i mąką kukurydzianą. Dokładnie wymieszać, aby każda część miała mąkę. 2.  Kurczaka podsmażyć

Kuchnia Paulettes
MROŻONKI CZY WARTO JE JEŚĆ? SPOSÓB NA DOMOWE MROŻONKI 99

mikroorganizmy ) ⦁ podzielić na porcje ⦁ zamrozić DOMOWA CHIŃSKA MROŻONKA Potrzebujemy: ⦁ papryka czerwona 1 szt ⦁ papryka żółta 1 szt. ⦁ papryka zielona 1 szt. ⦁ marchew 3 szt. ⦁ papryczka chili  1 szt. ⦁ brokuł mały 1 szt. ⦁ dymka cebuli 1 szt.  ewentualnie czerwona cebula ⦁ dodatkowo pieczarki Warzywa umyć i dokładnie osuszyć. Papryki pokroić w paski. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki. Papryczkę

Kuchnia Paulettes
FIT RAZOWA PIZZA NA ZIMNO Z SERKIEM I WARZYWAMI 128

prowansalskich 1/2 łyżeczki soli łyżeczka oleju 1 jajko 15 g. suchych drożdży Wierzch: twaróg chudy 150 g. jogurt grecki 2 czubate łyżki szczypta soli i pieprzu warzywa mrożone ( marchew, brokuł) 100 g. 1 pomidor 1/2 ogórka zielonego szczypior do obsypania METODA: Ciasto; wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać łyżką a następnie zagnieść ciasto. Przykryć folią i odstawić na 1 godzinkę

Kuchnia Paulettes
Zapiekanka warzywna z łososiem i twarogiem 100

wędzonego twarogu (pół opakowania) opakowanie serka typu mascarpone lub serka kremowego 3 całe jajka 2 ząbki czosnku po dużej szczypcie świeżo zmielonego pieprzu, wędzonej papryki i suszonego koperku Przygotowanie: Brokuł gotujemy kilka minut w osolonej wodzie tak by były jeszcze lekko twarde. W naczyniu do zapiekania układamy cienkie paski cukinii. Na to łososia podzielonego na mniejsze kawałki, cebulę i pora

Ugotowane pozamiatane
Zupa krem dyniowa ze szpinakiem 118

dynia, dynia… i następna zupa dyniowa, tym razem zielona, bo ze szpinakiem. Wszystkim smakowała, nawet chłopakom, chociaż myśleli, że jest to zupa z brokułem. Składniki: • kawałek dyni, ok. 3 szklanek kostki • 3 marchewki • cebula, kawałek pora • 2 garści świeżego szpinaku • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • pęczek zielonej pietruszki • sól, pieprz

To co kocham
Superfood czyli superżywność 126

awokado – jagody goji i acai – kakao – kiełki – komosa ryżowa quinoa – nasiona chia – oliwa – orzechy i migdały Polskie superfood to: – brokuły – jajka – kasza jaglana – kiszona kapusta – miód – olej lniany – pigwa – siemię lniane – sok z brzozy – szpinak Superzioła: – aloes – babka

To co kocham
Sałatka brokułowo-kalafiorowa 145

Druga jest bez dymki - to mojej córki :) Składniki: 1/4 kalafiora 1/4 brokuła 1 dymka 6 pomidorków koktajlowych 3 jajka 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek sól pieprz Kalafior i brokuł gotujemy i dzielimy na mniejsze kawałki Jajka również gotujemy i dzielimy na ćwiartki Dymkę kroimy w całości na cieniutkie plasterki Pomidorki kroimy w ćwiartki Warzywa układamy na talerzu w dowolny

Szczęśliwa kuchnia
Zupa jarzynowa 164

Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Pora myjemy i kroimy w cienkie plastry Seler i pietruszkę myjemy, obieramy i ja wrzucam je w całości - potem wyjmuję. Brokuł myjemy, oddzielamy różyczki i dodajemy do garnka Bazylię i kolendrę siekamy i dodajemy do warzyw Warzywa zalewamy 2,5 l wody i dodajemy kostki rosołowe Doprowadzamy do wrzenia, a następnie

Szczęśliwa kuchnia
Pierś z kurczaka z kaszą bulgur, papryką i brokułem 296

woreczków po 100 gramów kaszy), niż wydawać 5 zł na gotowe danie. Składniki: 2 piersi z kurczaka 100 gramów kaszy bulgur ok. 600 ml wywaru drobiowego lub warzywnego 1/2 brokułu podzielonego na różyczki  1/2 czerwonej papryki natka pietruszki do posypania oliwa z oliwek do podsmażenia 1 ząbek czosnku przyprawa do kurczaka sól pieprz Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy

Szczęśliwa kuchnia
ZUPA KALAFIOROWA Z MIĘTĄ 163

Chciałabym Wam dziś polecić wspaniałą zupę miętową na bazie kalafiora,kurczaka i mięty.Cudowny smak babcinej kuchni. Kalafior "mutant" kapusty głowiastej lub brokułu.W Polsce znane od XVI-XVII wieku.Podobno sprowadziła go Bona Sforza. Kalafior zawiera dużo mikroelementów i olejki eteryczne,które wydzielają przykry zapach podczas gotowania wydzielając siarkę ale to nie jest takie ważne ,najważniejsze jest  smak

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zapiekanka z tortellini i kurczakiem gyros 173

paski, posypać przyprawą gyros, dodać 2 łyżki oliwy lub oleju i wymieszać. Podsmażyć na patelni. W między czasie ugotować al-dente tortellini i makaron. Warzywa mrożone (np. mieszanka brokuł, marchewka, kukurydza, fasolka itp.) rozmrozić i lekko podsmażyć na oleju z dodatkiem soli. Sos śmietanowo- serowy: Do śmietany wbić jajko, dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie i dodać startą

Tradycyjna Kuchnia
Fit zupa krem z 3 warzyw 115

sprzyjają oczyszczaniu organizmu. Chociaż są ubogie w białko, warto po nie sięgać również ze względu na ogromne pokłady potasu i witaminy C. kalafior 16-22 kcal/100 g - podobnie jak brokuł, również i kalafior posiada w swoim składzie sulforafan, który ma działanie antynowotworowe oraz  obniżające ciśnienie krwi, Natomiast ogromne pokłady błonnika sprzyjają trawieniu i pomagają w oczyszczaniu jelit. seler

Kuchnia od dwojga
Ryż po tajsku wg.Katarzyny Meller oraz KONKURS. 157

udekorowała. Można rzec, że pala miłością do świeżych warzyw i mnóstwa zieleniny. Składniki 400 g ryżu basmati 100 g krewetek mrożonych marchewka 100 g białej kapusty 100 g brokułów- opcjonalnie 1 dymka 4 ząbki czosnku 1 jajo 2-3 łyżki oliwy z oliwek pół puszki pomidorów bez skóry Sos łyżka sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka soku z cytryny łyżeczka

Z Kuchni Do Kuchni
Surówka z kalarepy z czarnym sezamem 185

Doceniona już w starożytnym Rzymie, gdzie nazywana była kapustą pompejańską – kalarepa . Należy (razem z kapustą, brukselką, kalafiorem, brokułem i jarmużem) do rodziny warzyw kapustnych. Młode kalarepy są chrupiące, delikatne w smaku, słodkawe, dlatego najlepiej jeść na surowo, np. pokrojone w plastry. W takiej właśnie postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych. Natomiast te starsze, które są twardsze, świetnie sprawdzają się

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania